Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 05:27

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 4 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Pet vel 26, 2010 20:56 

Uz rizik da ću ispast neupućena u temelje naše vjere molim vas da mi odgovorite na pitanje u naslovu teme? Probala sam naći odgovor u Katekizmu ali se nisam baš snašla (molim vas nemojte se zgroziti :oops: ).
Dakle što je s dušama ljudi koji su živjeli prije pojave kršćanstva, prije vjere u Jahvu? tipa ljudi u ledenom dobu pa naovamo...gdje oni spadaju u posljednjem sudu? :oops:

Vrh

PostPostano: Pet vel 26, 2010 21:35 

Marumiel je napisao/la:
Uz rizik da ću ispast neupućena u temelje naše vjere molim vas da mi odgovorite na pitanje u naslovu teme? Probala sam naći odgovor u Katekizmu ali se nisam baš snašla (molim vas nemojte se zgroziti :oops: ).
Dakle što je s dušama ljudi koji su živjeli prije pojave kršćanstva, prije vjere u Jahvu? tipa ljudi u ledenom dobu pa naovamo...gdje oni spadaju u posljednjem sudu? :oops:

Prijelomna točka je smrt Isusa Krista koji je umro i nakon toga, kao Spasitelj, sašao nad pakao, gdje su bile i duše pravednika (umrlih iz prošlih vremena) koje su čekale svog Osloboditelja u Abrahamovu krilu. Katekizam o tome govori u članku 5 stavak 1 (631-637) i jasno kaže i između ostalog jasno tvrdi "Isus nije sašao nad pakao da oslobodi proklete ni da razori pakao prokletstva, nego da oslobodi pravedne koji su mu prethodili."

Nadam se da sam ti bar malo razjasnio i ukazao na mjesto gdje to možeš pronaći. Svako dobro u Gospodinu.

Vrh

PostPostano: Sub vel 27, 2010 00:35 

hvala puno, da, sad mi je jasnije :)

Vrh

PostPostano: Pet ožu 05, 2010 10:02 

Podsjetio bih na specijalna pravila na ovom podforumu "Odgovori", gdje se ne potiče daljnja rasprava (za to postoji podforum "Razgovori o ...), već se može samo jasno odgovoriti ili eventualno nadopuniti/ispraviti postojeći odgovor, a ne raspravljati ili širiti temu. Dodatna pitanja može postaviti samo autor teme ako nešto treba dodatno razjasniti.
Zbog toga su postovi od Mishe i Ozane55 prebačeni na temu s linkom viewtopic.php?f=3&t=40&p=11679#p11679

Moderator

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 4 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata