Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 28, 2026 14:15

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Odgovori  [ 2 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Pon kol 02, 2010 08:20 

Danas je Gospa od Anđela i danas se uz određene uvjete može dobiti Porcijunkulski oprost. E sad malo mi je nejasno o čemu se točno radi jer svatko kaže drugačije.

Da li se radi o potpunom oprostu tj. jednakom oprostu koji se može dobiti jednom dnevno svaki dan u godini (naravno ostale dane uz drugačije uvjete) i koji potpuno briše vremenitu kaznu za samo jedan grijeh ili se radi o potpunom brisanju svih vremenitih kazni, nešto kao Jubilarni oprost koji su vjernici bili u mogućnosti dobiti godine 2000.?

Naime jutros je svećenik rekao da ako taj oprost prikažemo za duše u čistilištu to može neku dušu potpuno osloboditi iz čistilišta što je mene navelo na zaključak da Porcijunkulski oprost zapravo briše sve vremenite kazne a ne samo vremenitu kaznu za samo jedan grijeh. Jer čini mi se da sam negdje davno pročitao da je ukinuto da taj oprost briše sve vremenite kazne i umjesto toga da se može dobiti oprost od vremenite kazne za samo jedan grijeh

Vrh

PostPostano: Pon kol 02, 2010 21:09 

Porcijunkulski oprost je potpuni oprost i briše sve vremenite kazne (za grijehe koji su ispovijeđeni i koje nam je Bog već oprostio). Naravno, ako se ne dobija formalno nego ako se skrušenim i raspoloživim srcem od Boga traži i to obavezno uz određene uvjete: sakramentalna ispovijed, sveta pričest, molitva na papinu nakanu i treba uz to isključiti svaku privrženost uz grijeh, pa i laki...

Ono što je u oprostima ukinuto su vremenske oznake kao npr. oprost od 100 dana i slično... Nešto više o tome ima ovdje: http://hrcak.srce.hr/index.php?show=cla ... ezik=62644 (D. Budrović: Pregled obnovljenih oprosta)

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 2 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata