Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned svi 17, 2026 19:16

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 173 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub sij 29, 2011 22:37 

Barbara je napisao/la:
Adrijana dobro si napisala da hagioterapija nije evangelizacija.

Jedna moja poznanica išla je na "studij hagioterapije" i kaže da im je prof. Ivančić rekao da radi onih koji nisu kršćani kroz hagioterapiju se govori o Isusu kao o prijatelju, a ne kao o Spasitelju. Pitanje koje se meni u glavi postavilo je sljedeće: "Zar je igdje u Bibliji Isusu pridodano da je prijatelj (iako je definitivno i prijatelj, ali to je manje bitno) koliko znam, nije, nego da je Spasitelj i Otkupitelj. Iskreno me razočaralo da jedan svećenik i vrsni teolog može misliti da bi nekog mogao uvrijediti govoreći istinu, nije da sad imam pravo suditi ga, nego mi je bilo nejasno - zašto?

Ovo što si napisala da je hagioterapija čisto vid liječenja i s tim se slažem i mislim da sa rastom u vjeri nema po meni ama baš nikakve veze.

Isus je u evanđelju rekao da nam je prijatelj. (npr. Ivan 15, 12-15)
Osim toga evo ovaj zadnji primjer koji je iznijela Frida dovoljno govori o tome.
Nije stvar u tome hoćeš li nekog uvrijediti već ako osobi s teškim problemima pričaš o spasitelju, ona bi mogla pitati:
"Spasitelj? A zašto je onda meni ovako?"
Osim toga, od onoga što sam čuo o životu svetoga Franje i on je je Isusa nazivao prijateljem.
Vezano za to, možda nema nikakve veze, ali nekako sam povezao dvije konstatcje koje sam čuo.
1. Prva definicija renesansne umjetnosti je da su Bog i čovjek jednako visoki. Onda sam se ja pitao kako se to dogodilo, još su nas u socijalmu tome učili pod zajedničkim nazivom "humanizam i renesansa". U svakom slučaju, trebao sam valjda pomisliti da se čovjek oslobađa okova vjere.
2. relativno nedavno (cca 5 godina) gledao sam na TV-u dokumentarni film o sv.Franji. Tamo su izrazito govorili o Franjinom prijateljskom odnosu s Bogom, te na njegov utjecaj na umjetnike koji onda tako počeli i stvarati svoja djela (npr. Giotto)
Onda sam ja sebe uvjerio (s pravom ili ne nije me briga) da je začetnik renesanse sv.Franjo i dobro se osjećam tako.

Frida, i to što si napisala o toj potrebnoj osobi na forumu je puno, molit ćemo se i mi...

Vrh

PostPostano: Ned sij 30, 2011 11:31 

Arsen,hvala puno!
Ali ja ipak jos uvijek nisam dobila odgovor na svoje pitanje.Mozda je pitanje malo tesko i nezgodno za odgovorit ali volila bi cut bar nesto od nekoga.Kako pristupit takvim osoba i probati ih nagovorit na nesto sto ce ima sigurno pomoc?Najgore je to sto zelis pomoc,osoba te odbija,a nemozes je vise gledati u tom stanju.I tako stalno u krug! :(

Vrh

PostPostano: Ned sij 30, 2011 14:12 

Frida je napisao/la:
Arsen,hvala puno!
Ali ja ipak jos uvijek nisam dobila odgovor na svoje pitanje.Mozda je pitanje malo tesko i nezgodno za odgovorit ali volila bi cut bar nesto od nekoga.Kako pristupit takvim osoba i probati ih nagovorit na nesto sto ce ima sigurno pomoc?Najgore je to sto zelis pomoc,osoba te odbija,a nemozes je vise gledati u tom stanju.I tako stalno u krug! :(

Čovjeku koji pomoć ne želi ne možeš pomoć. Poštuj tuđu slobodu.

Vrh

PostPostano: Ned sij 30, 2011 15:19 

OK,medutim mene taj odgovor ne zadovoljava jer se ne radi o bilo kojoj osobi nego nekome tko je meni jako drag i blizak.Vjerujem da treba postojat nesto sta bi moglo prominit sadasnje stanje.

Vrh

PostPostano: Ned sij 30, 2011 15:43 

Frida je napisao/la:
OK,medutim mene taj odgovor ne zadovoljava jer se ne radi o bilo kojoj osobi nego nekome tko je meni jako drag i blizak.Vjerujem da treba postojat nesto sta bi moglo prominit sadasnje stanje.

Ako Bog poštuje čovjekovu slobodu, smiješ li ti drugačije?
A naravno da uvijek nešto možeš - molit!

Vrh

PostPostano: Ned sij 30, 2011 19:45 

Frida je napisao/la:

Obrati se Crkvi, Ona jedina ima Snagu i Moć...promjeniti sadašnje stanje !!

Vrh

PostPostano: Ned sij 30, 2011 20:17 

Frida je napisao/la:
.
Medutim mene zanima kako potaknuti osobu da razmisli o hagioterapiji (osobu za koju sama smatram da bi joj hagioterapija bila od velike pomoci u zivotu;naime to je jedna osoba izmucena i nezadovoljna svojim zivotom,neproduhovljena osoba jos od svojih roditelja i daljih predaka,mislim da sa njezine strane nitko nije bio vjernik,

Da,bilo bi od velike koristi...ali nije jedino Hagioterapija rijesenje..Postoje i drugi nacini, recimo molitve..kako se moze pomoci..Mi najcesce zelimo mijenjati druge ,da olaksamo svoj zivot i svoje krizeve..koje nam nanose...

Upoznala sam preko pp ,na forumu s jednom clanicom..koja je pohadjala 1.godinu dana -Hagioterapiju..Nikako se nismo mogle sloziti oko problema za kojega ona ide...Vezala se jako za jednog karizmatika...imala je njegove video kazete...knjige,itd...a muz se nikako nije slagao s tim...Jednoga dana muz je izdubio oci na tim kazetama...i to je bilo odlucujuce...za rastavu braka...Molila sam za nju,i trazila da prije nego sto se rastavi dobro razmisli...ali?
No,medjutim ipak se rastala...i tu je prestala -(dopisivanje sa mnom)

Citat:
koja zivot provodi sa kronicnim alkoholicarom kojeg bi bilo jos teze nagovoriti na tako nesto,to je osoba puna pesimizma i gorcine,osoba koja nikome ne vjeruje,za nju su svi neprijatelji,rekla bi da je cak i u depresiji jer se zatvara u sebe,svoja cetiri zida i zivi zivot sama sa svojim problemima.Kada joj se pomoc ponudi,odbija,tocnije ne zeli ni cut za to!) :?:

Alkohol,kocka,sve ovisnosti i depresija...sve je to bolest...Dok ,doticna osoba sama ne odluci nesto promjeniti u svojem zivotu,i osloboditi se toga...nista ne pomaze...i nitko drugi nemoze pomoci..

Jedino moze Bog da ucini cudo,da kroz nase molitve uslisi nasu molbu i ozdravi ,onoga za koga molimo...

Vrh

PostPostano: Ned sij 30, 2011 21:19 

Citat:
Mi najcesce zelimo mijenjati druge ,da olaksamo svoj zivot i svoje krizeve..koje nam nanose...

S ovom recenicom se moram slozit jer je istinita.Voljela bi pomoc toj osobi naravno da bi njoj bilo bolje u ziovtu,ali i meni,jer taj njezin problem itekako utjece na mene.Za mene je to i moj problem.
Citat:
Dok ,doticna osoba sama ne odluci nesto promjeniti u svojem zivotu,i osloboditi se toga...nista ne pomaze...i nitko drugi nemoze pomoci..

Znam da je molitva jedno od rjesenja,ali mene zanima da li molitva moze potaknuti da se osoba trgne i promjeni svoj nacin razmisljanja i zivota?Mislim znam i vjerujem da moze,ali ocito da je ovaj moj problem malo dublji jer vec dugo,dugo moje i tude molitve ne pomazu,dapace,svima nam se situacija cini svakim danom sve gora i gora,i jednostavno sam zamisljena i tuzna po tom pitanju.O cemu bi se tu moglo raditi?Proklestvu?Ispastanju zbog necijih tudih grijeha?...Da li je moguce tako nesto?Ne znam da li sam se sa svojim pitanjima odmakla od prave teme,ali eto,kad vec imam priliku pitat nekog onda pitam.HVALA!

Vrh

PostPostano: Ned sij 30, 2011 21:49 

Frida je napisao/la:
Znam da je molitva jedno od rjesenja,ali mene zanima da li molitva moze potaknuti da se osoba trgne i promjeni svoj nacin razmisljanja i zivota?Mislim znam i vjerujem da moze,ali ocito da je ovaj moj problem malo dublji jer vec dugo,dugo moje i tude molitve ne pomazu,dapace,svima nam se situacija cini svakim danom sve gora i gora,i jednostavno sam zamisljena i tuzna po tom pitanju.

Evo pokušat ću nekako odgovoriti na ovo pitanje, a ako pogriješim slobodno me ispravi:
Prof. Ivančić nas je jednom iznenadio izjavom da kad molimo za druge često previdimo činjenicu da molitva uglavnom mijenja NAS, a ne NJIH. Stvar je u tome da se trebamo moliti za sebe da mognemo na pravi način pristupiti toj osobi, pokazati joj bezuvjetnu ljubav, oprostiti joj, zahvaliti se Bogu na njoj i zatražiti Božji blagoslov. Tek kad mi možemo osobi PRISTUPITI na takav način, ona u sebi može osjetiti našu ljubav i Božju, a malo koja osoba to odbija i tu se onda odnosi mijenjaju.
Ne znam točno da li se ovo može primijeniti na opisanu situaciju, ali na ovom temelju se gradi hagioterapija kao duhovna pomoć drugima.

Citat:
O cemu bi se tu moglo raditi?Proklestvu?Ispastanju zbog necijih tudih grijeha?...Da li je moguce tako nesto?

Uvjetno. Kad vjera jednom oslobodi kompletnu osobu, ne treba više mariti za tzv. prokletstva niti krivnju za svoje stanje tražiti u drugima, pa niti "liječiti obiteljske korijene"...

Vrh

PostPostano: Ned sij 30, 2011 21:58 

Frida je napisao/la:
[Znam da je molitva jedno od rjesenja,ali mene zanima da li molitva moze potaknuti da se osoba trgne i promjeni svoj nacin razmisljanja i zivota? !

Kod takve osobe koja ima bolest ovisnosti je potrebno veliko strpljenje...Treba pokusati "razumjetu" tu osobu...zasto se tako ponasa...Covjek posataje ovisnik,kada je slabic i nije sposoban da kaze NE...I pored zelje da ne cini vise to,on nije sposoban ,nego sve vise tone i ide u propast...Svakako da je potrebno moliti,da Bog izljeci DUSU ,tog covjeka...
Citat:
Mislim znam i vjerujem da moze,ali ocito da je ovaj moj problem malo dublji jer vec dugo,dugo moje i tude molitve ne pomazu,dapace,svima nam se situacija cini svakim danom sve gora i gora,i jednostavno sam zamisljena i tuzna po tom pitanju

Kako znas da molitve ne pomazu..??? Mislis da Bog ne uslisava mplitvu??

Citat:
O cemu bi se tu moglo raditi?Proklestvu?Ispastanju zbog necijih tudih grijeha
?.

Hm...tesko pitanje..???Nije nase da znamo,to zna Bog...Pokusaj ,ako ikako mozes pomoci toj osobi...pokusaj ju slusati,razumjeti,ljubiti...itd..pohvali je,pocasti je...zahvali joj se...

Citat:
Da li je moguce tako nesto?Ne znam da li sam se sa svojim pitanjima odmakla od prave teme,ali eto,kad vec imam priliku pitat nekog onda pitam.HVALA

Nisam ni ja prava za tu temu...Ali,taj problem o kojem ti pises,je svima nama poznat...Tako ,da su ljudi uvjek tezili,da pomognu tim ljudima i da se sami oslobodimo tog tereta..

Vrh

PostPostano: Ned sij 30, 2011 22:34 

Citat:
Evo pokušat ću nekako odgovoriti na ovo pitanje, a ako pogriješim slobodno me ispravi:
Prof. Ivančić nas je jednom iznenadio izjavom da kad molimo za druge često previdimo činjenicu da molitva uglavnom mijenja NAS, a ne NJIH. Stvar je u tome da se trebamo moliti za sebe da mognemo na pravi način pristupiti toj osobi, pokazati joj bezuvjetnu ljubav, oprostiti joj, zahvaliti se Bogu na njoj i zatražiti Božji blagoslov. Tek kad mi možemo osobi PRISTUPITI na takav način, ona u sebi može osjetiti našu ljubav i Božju, a malo koja osoba to odbija i tu se onda odnosi mijenjaju.
Ne znam točno da li se ovo može primijeniti na opisanu situaciju, ali na ovom temelju se gradi hagioterapija kao duhovna pomoć drugima.

Mislim da se ovo sto si napisala moze primjeniti na ovu situaciju o kojoj govorim.Imas potpuno pravo,ali eto covjeku uvijek treba netko da ga podsjeti na nesto ili mu ukaze na nesto ako sam ne vidi.Ti si meni sad bas otvorila oci po pitanju tog pristupa. :D
Citat:

Pa vidim iz prilozenog,situacija je uvijek gora i gora,i tako godinama.Nije bilo isto npr prije 5 godina,situacija ne stoji na mistu,a ne ide ni na bolje.Jednostavno vidim kada netko propada.Eto zbog toga nekako mislim da moje molitve ne pomazu,ali vjerujem da ih Bog vidi i cuje.
Citat:
Nisam ni ja prava za tu temu...Ali,taj problem o kojem ti pises,je svima nama poznat...Tako ,da su ljudi uvjek tezili,da pomognu tim ljudima i da se sami oslobodimo tog tereta..

Hvala vam puno,od srca! :D

Vrh

PostPostano: Ned sij 30, 2011 23:09 

Da je sada tu jedan hagioterapeut, bilo bi sve prepuno postova namjenjnih Fridi, ovako nestručnjaci zaposjedaju temu.
Teško je reći nešto pametno jer je, prema opisu, stvarno potrebna stručna pomoć.
No, tebi se čini da stvari idu loše iako se ti trudiš.
Pitanje je i koliko ta osoba računa na tebe. Ako računa na tebe, tada budi sigurna da bi bez tvojih napora situacija bila još gora, a naše iskustvo govori da uvijek može biti gore.
Kad raspravljamo o molitvi, ona je najjače oružje, svi koji su ti nešto odgovarali, spominju molitvu.
Inače u našim planovima stvar bi se ovako mogla posložiti
reći ću ovo, pa ću reći ono, onda ću predložiti ono, ... pa onda, na samom kraju ostaje mi molitva
A što ja zapravo znam što Bog želi? Možda je najbolje
moli, moli, moli, moli, moli, moli, slušaj, moli, moli, moli, moli, slušaj, moli, moli, moli, moli, slušaj, moli, moli, moli,
možda ćeš u tome čuti nešto što Bog želi od tebe i što ta osoba želi od tebe.

A sada nekoliko praktičnih savjeta:
Treba provoditi što više zajedničih lijepih trenutaka,
npr. odete skupa na klizanje što je npr. meni jako odbojno
ili gledaš skupa neki film... npr. film koji po mojem mišljenju i nije nešto super kvalitetan, ali je meni u jednom trenutku legao kao budali šamar je "Moje lijevo stopalo" za koji je glavni glumac dobio i Oskara. važno je da se radi o biografskom filmu, dakle uglavnom po istinitim događajima.
Baš kad sam mislio da je malo kome loše kao meni, vidio sam ovaj film i rekao sam sebi "mogu i ja". Inače i obitelj u ovom filmu je muku mučila s alkoholom (što ćeš drugo od iraca očekivat).
Za ljude za smislom za plitki humor, a opet s lijepom porukom tu je film Svemogući Bruce (ubit će me alojzije, ali ne mogu si pomoći)
Kao što vidiš Frida, pišem gluposti jer ne znam, nije to moj život već tvoj i tko zna zašto je tebi Bog sve skupa stavio na leđa, osobno ne vjerujem u ispaštanje tuđih grijeha i prokletstva pa ne mogu niti o tome ništa...

Evo dok sam ovo pisao, već se nešto izrodilo i Frida je zadovoljnija, ali ne bum sada bacao svoje misli u koš za smeće.

Vrh

PostPostano: Pon sij 31, 2011 15:47 

Frida je napisao/la:
Citat:
Pa vidim iz prilozenog,situacija je uvijek gora i gora,i tako godinama.Nije bilo isto npr prije 5 godina,situacija ne stoji na mistu,a ne ide ni na bolje.Jednostavno vidim kada netko propada.Eto zbog toga nekako mislim da moje molitve ne pomazu,ali vjerujem da ih Bog vidi i cuje.

Hm...ova zadnja recenica je jako zanimljiva..a upravo svjedoci ono sto mi cinimo u takvim situacijama...Ni ja nista nisam bolja..Svi mi imamo svoja iskustva sa molitvom i krizem...
Eto zbog toga nekako mislim da moje molitve ne pomazuHajmo reci..kome ne pomazu..?? Tebi ne..a kako znas da mozda tom covjeku ne pomazu za koga molis...Da,li si kada razmisljala ,tko zna gdje bi on bio ,da mozda nije te tvoje molitve...To sto Bog suti...ON ima razlog za to..Mozda nas zeli postedjeti od jos necega sto je mozda gore i teze...to jest,jos vecega kriza...ali vjerujem da ih Bog vidi i cuje
Vidis i sama si uvjerena u to..Zamisli se,reciomo ...Bog nas oslobodi nekoga kriza za koji molimo...uslisi nasu molitvu..a poslje dodje jedan drugi,koji je mnogo tezi od ovoga...za kojega neki puta vise nemamo strpljenja da ga nosimo....i onda ponovno ,molimo..da nas i toga oslobodi..

Kako smo na samom pocetku procitali..da je Hagioterapija....hr..terapija,koja je potekla od Profesora Tomislava Ivancica...moramo se zapitati,kako se lijece i oslobadjaju drugi ljudi, to jest vjernici u svijetu..Svakako da bi bilo dobro da ta osoba moze da ode na Hageoterapije i oslobodi se tih svojih ovisnosti i zla...Meni se namece pitanje..zasto bas Hageoterapija...
Da,dodam i ja bi tako ucinila..da pomognem onome koji se bori s tim manama ,i problemom..i pokusala da ga nagovorim da ode do tih terapija...i da mu ljudi profesionalno pomogu u tome...ipak se pitam, zar nepostoji jos neki drugi nacin...sta i kako pomoci...?
Najcesce ,takve osobe ne idu na ispovjed,sv.prices...ni u crkvu..ako idu,onda jako rijetko,mozda za velike blagdane..Nagovoriti nekoga da ide na ispovjed , je jako tesko,skoro nemoguce...ako sam ne zeli...Isto tako i ovisnoti...a ne vjerujem ,da bi i Hageoterapija pomogla..ako on istinski sam ne zeli...ozdravljenje...

Bio jednom jedan čovjek i bio je silno nesretan. Neprestano mu se činilo da je njegov život jako težak i molio je Boga da mu dadne lakši križ u životu. Jednog dana, dosadi Bogu molitva tog čovjeka te mu pošalje anđela. Anđeo ga odvede u jednu veliku prostoriju punu raznih križeva. Kaže mu anđeo: „Evo, ovdje možeš birati novi križ svojega života. Uzmi si vremena, koliko god ti treba.“ I čovjek je pomno proučavao križeve, svakoga je mjerkao, pokušao ponijeti, i na koncu se odlučio za jednoga. Rekao je: „Evo, ovo je križ kojeg želim!“ Tada mu anđeo odgovori: „A sada pogledaj komu je taj križ do sada pripadao.“ Na križu je pisalo ime tog čovjeka. Odabrao je svoj vlastiti križ.

(nepoznat autor,skinuto s neta)

Vrh

PostPostano: Uto vel 01, 2011 15:26 

Leja je napisao/la:
moramo se zapitati,kako se lijece i oslobadjaju drugi ljudi, to jest vjernici u svijetu..Svakako da bi bilo dobro da ta osoba moze da ode na Hagioterapije i oslobodi se tih svojih ovisnosti i zla...Meni se namece pitanje..zasto bas Hagioterapija...

...slažem se da ne mora biti baš hagioterapija, ali ako se osoba u takvoj ili sličnoj situaciji odluči sama za to mogla bi u hagioterapiji naći lijep poticaj da stekne (ponovno) povjerenje u ljude i u Boga, povjerenje u samu sebe, da se ne zarobljava u brige i probleme, nego da više optimizma unese u život.
Bitan je kontakt s drugima i razgovor, a to baš u navedenoj "terapiji" čine, tu se ne propisuju lijekovi, osim ako osoba nema zaista neku vrstu psihičkih problema... tada se ona upućuje psihologu... Ali ako je korijen problema u duhovnoj strani osobe, tada bi u hagioterapiji bilo rezultata...

Vrh

PostPostano: Uto vel 01, 2011 19:14 

adrijana je napisao/la:
...slažem se da ne mora biti baš hagioterapija, ali ako se osoba u takvoj ili sličnoj situaciji odluči sama za to mogla bi u hagioterapiji naći lijep poticaj da stekne (ponovno) povjerenje u ljude i u Boga, povjerenje u samu sebe, da se ne zarobljava u brige i probleme, nego da više optimizma unese u život.
...

Da,ovako mozemo reci,i sama sam u prdhodnom postu navela,da bi bila spremna pomoci nekome tko ima taj problem.."samo,koji ovisnik se sam odlucuje ze nesto?"Sta treba da se dogodi..jednom drogerasu...da bi on sam od sebe rekao...IDEM na LJECENJE...bez obzira..kakvo" ljecenje"..Vazno je da se ON ODLUCUJE...jer s tim zeli promjeniti svoj zivot..
Kako,nekom nevjernom covjeku ,i onima koji su zarobiti bludom,pornografijom...itd..da odjednom dodje ( mislim,da ne moze bez razloga) da ide na ljecenje...
Kako jedan psovac...sam od sebe da prestane psovati ..a psuje,20,30 god..??
Nista tu nema bez Bozje milosti,a takvi ljudi trebaju NECJU pomoc...
Kako mi kao Krscani mozemo pomoci tim ljudima...????

Citat:
Bitan je kontakt s drugima i razgovor, a to baš u navedenoj "terapiji" čine, tu se ne propisuju lijekovi, osim ako osoba nema zaista neku vrstu psihičkih problema... tada se ona upućuje psihologu... Ali ako je korijen problema u duhovnoj strani osobe, tada bi u hagioterapiji bilo rezultata

Da..i to je veliki uspjeh,kada bolesna osoba pristane,i dodje u njihove ruke ze lijecenje...
Samo,kako je nagovoriti da se odluci za to...ako cak nije ni cula za Hageoterapiju..??

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 173 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata