Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon tra 20, 2026 14:30

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 471 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 32  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri ruj 02, 2009 21:44 

Skoro da sam uvjerana da su ti darovi lažni, prijevara ili fiksideja. Smatram da treba biti vrlo oprezan, slušati Pavlovu preporuku kad govori da sve treba provjeravati. I sasvim sam sigurna da Gospodin nikome ne šapće na uho, dapače da je takvo nešto prava blasfemija ako je namjerno,.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 03, 2009 04:49 

Josip2 je napisao/la:
Leja je napisao/la:
Josip2 je napisao/la:
Ja sam jednim slučajem imao probleme na poslu i radilo se da odem s tog posla koji sam tada radio.Tolika me muka uhvatila da sam nazvao s mobitela jednog svećenika koji me tada tješio i preko telefona smo malo razgovarali i on se molio preko telefona za mene.To uopće nije bio nikakav mađioničar ni alternativac,nije glumio reiki maestora niti nekog gurua.On se samo molio za mene,nije mi obećao ostanak na poslu,nije mi obećao čudo ni ozdravljenje i mislim da je radio svoj posao u skladu s ovim današnjim vremenom.Ja neviim ništa loše u tome što se on molio za mene preko telefona i to nesmatram liječenje na daljinu.

Mislim da se to dosta razlikuje od ovoga sto ja pitam..?Slazem se s tobom da tu nema nista loso...u tvojem primjeru...
Pitat cu drugacije...
Zamislimo da sam ja u Molitvenoj Karizmatskoj zajednici,i ja molim na "telefon" po potrebi,ljudi me zovu zbog bolesti,zbog problema koji misle da su nasljedili od obiteljskog stabla,zbog sotone sto je umjeso prste u neciju obitelj ,i zaveo samu osobu....zbog svega onoga sto nam zivot otezava...I tako jednog dana procuje se,da ja "molitvom ljecim"....Nista lose u tome....
Molitva ne bi smjela biti losa..?

STA KAZE CRKVA NA TO -??? Kakav odgovor..?

Crkva bi to s pravom trebala zabraniti ili se ograditi od toga.Nisam čuo za tako što ali sam čuo pa čak i razgovarao s jednim našim Katoličkim karizmatikom laikom koji po duhu dobiva sve kao da gleda u ogledalo i koliko ja znam on nema ništa protiv da ga ljudi zovu i da im pomogne i kaže ono što Gospodin govori preko njega.Mene osobno tako što neprivlači pa ga ja uopće nezovem.Što da kažem na ovo i za ljude unutar Katoličke Crkve koji raspolažu s ovakvim darovima?Neznam što službena Crkva kaže o karizmatskim darovima spoznaja,vizija,proroštva i drugim darovima koje posjeduju mnogi karizmatici.Znam da ih mnogi koriste za pomaganje drugim ljudima u potrebi.

mislim da pojedincima nije ni bitno što kaže Crkva jer oni idu za srcem :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Čet ruj 03, 2009 06:20 

:wink: Mislim da bi trebalo pitati zdrav razum što on kaže na to.
Svatko vjeruje što hoće, to je njegova stvar. No, kada se neke pojave i pokreti vežu uz Crkvu onda vjernici i oni odgovrni u Crkvi trebaju reagirati.
Tako je nedopustivo mimo svih prirodnih zakona, koje je Bog stvorio tvrditi: Gospodin će vas izliječiti. Što će vam liječnik.....Jer, i on je sam činio čudesa, pa kako ih ne bi i mi....
Još je gore kada se s ljudima, koji su na vi s realnošću, govori na jedan sasvim irealan način. Način koji bi možda bolje pasao mlađem kamenom dobu nego sadašnjici. Đavli, istjerivanje đavola...
Ono što je ipak najgore i nedopustivo, to je, od nekih takvih, zanemarivanje vlastite obitelji. Neki čak djecu vode na te seminare da slušaju te nebuloze i tako gube, već od malena tlo pod nogama. Umjesto da ih vode na normalnu misu u nedjelju koja traje 45 min. i potom iza ručka u prirodu, da se igraju. Oni ih šopaju pogubnim tvrdnjama: Neboj se, Gospodin će ti dati što god ga zatražiš.... Tako se stvaraju, već od malena novi ovisnici o nečemu što je utemeljeno u ničemu.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 03, 2009 10:49 

angelus je napisao/la:
:wink: Mislim da bi trebalo pitati zdrav razum što on kaže na to.
Svatko vjeruje što hoće, to je njegova stvar. No, kada se neke pojave i pokreti vežu uz Crkvu onda vjernici i oni odgovrni u Crkvi trebaju reagirati.
Tako je nedopustivo mimo svih prirodnih zakona, koje je Bog stvorio tvrditi: Gospodin će vas izliječiti. Što će vam liječnik.....Jer, i on je sam činio čudesa, pa kako ih ne bi i mi....
Još je gore kada se s ljudima, koji su na vi s realnošću, govori na jedan sasvim irealan način. Način koji bi možda bolje pasao mlađem kamenom dobu nego sadašnjici. Đavli, istjerivanje đavola...
Ono što je ipak najgore i nedopustivo, to je, od nekih takvih, zanemarivanje vlastite obitelji. Neki čak djecu vode na te seminare da slušaju te nebuloze i tako gube, već od malena tlo pod nogama. Umjesto da ih vode na normalnu misu u nedjelju koja traje 45 min. i potom iza ručka u prirodu, da se igraju. Oni ih šopaju pogubnim tvrdnjama: Neboj se, Gospodin će ti dati što god ga zatražiš.... Tako se stvaraju, već od malena novi ovisnici o nečemu što je utemeljeno u ničemu.

Poštovani Velečasni Angelus!

Ja sam doživio obraćenje i ozdravljenje na seminaru Oca Jamesa Manjackala a samnom je također doživio obraćenje i oslobođenje od ovisnosti i moj prijatelj koji nije bio tada kršten a inače potječe iz mješanog braka,otac mu je ugledni poslovni čovjek u Zagrebu koji pripada jednoj drugoj vjeri,majka mu je Katolkinja.Plodovi tog seminara su bili veliki ali mislim da je ovo jedan od velikih plodova da smo i ja i moj prijatelj doživjeli obraćenje,oslobođenje i ozdravljenje a mislim da se tu neradi o nebulozi jer se moj prijatelj odlučio krstiti,bio sam mu kršteni i krizmani kum i nekoliko godina nakon krštenja,moj prijatelj je prekinuo vezu s djevojkom s kojom je mislio osnovati obitelj i otišao je u samostan i danas je na putu da postane svećenik što ga jako raduje.Ja sam susreo razne karizmatike,svećenike i laike,primjetio sam i razne neispravnosti i duhovnu oholost ali nikada nisam čuo od nijednog karizmatika da je rekao:"Nemojte ići doktorima jer će vas Isus ozdraviti!"
Istina je ta da mnogi napominju da se treba ići liječniku jer Gospodin je nadahnuo i liječnike Duhom Svetim te liječi ljude u potrebi i preko liječnika.
Potpuno se slažem s vama da nebi trebalo voditi malu djecu po seminarima i da bi trebalo ići na Svetu Misu u svoju župnu Crkvu i da bi trebalo nakon toga biti u zajedništvu s svojom obitelji i otići u poslije ručka u prirodu i živjeti normalno.Sreo sam svakakvih ljudi koji pripadaju karizmastskim zajednicama,onih koji malo i pretjeruju ali još nisam čuo da je netko svoje djete odgajao tako da će od Gospodina dobiti ono što poželi.Svi znaju da sve ovisi o Božjoj volji a možda ima i onih koji misle da je Gospodin taj koji ispunjava želje ali ja takve nisam još sreo a ako ih i ima mislim da će i njih Gospodin dotaknuti i prosvjetliti te da će u njihovim životima sve posložiti na svoje.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 03, 2009 11:40 

:wink: Draga Zumzum, osnovno pravilo logike je da iz partikularnog ne donosimo univerzalne zaključke.
Uostalom, ti si postupila prema mojoj uputi i podrvgla napis vlč. Bakovića analizi zdravog razuma i došla do genijalnog zaključka da su to nebuloze i sada si s pravom ponosna na to svoje genijalno otkriće.

Želim reči, da mi nije namjera napadati neke pokrete pokut karizmatskog, samo uputiti ljude da se služe svim onim sredstvima koje sam već nabrojio., a posebno zdravim razumom i da je onda svejedno kako se izražavamo: dali karizmatik liječi ili Isus (pa valjda bi bilo pošteno da se to njemu prepusti), nego da se okrenemo oko sebe i vidimo koliko ljudi pati po bolnicama, nepokretni u kolicima i da sada ne nabrajam kakve sve muke ljudi imaju; a mnogi se žarko mole Gospodinuda da ozdrave ili da im na neki drugi način pomogne. Zar to nije onaj isti Gospodin kojemu se obraća taj Manjakl i ini drugi i u čemu je razlika?
Razlika je u tome da će osoba koja je na ti s realnošću konačno shvatiti da je čovjek u svemu podložan prirodnim zakonima i da je njegovo tijelo podložno bolestima, patnji i na koncu smrti. Stoga će pokušati snagom vjere prihvatiti patnju kao životni križ i oni koji imaju dublju vjeru kao blagoslov kojim mogu svoju grješnu narav oprati za dan susreta s Gospodinom.
Sve ostalo je za mene pomodarstvo koje nije ništa drugo nego svojevrsni New age, a kojemu je cilj biti zdrav, lijep i uspješan. - Bolest i opsesija našeg vremena. Ista težnja, samo su gurui drugog predznaka.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 03, 2009 11:45 

angelus je napisao/la:
:wink: Draga Zumzum, osnovno pravilo logike je da iz partikularnog ne donosimo univerzalne zaključke.
Uostalom, ti si postupila prema mojoj uputi i podrvgla napis vlč. Bakovića analizi zdravog razuma i došla do genijalnog zaključka da su to nebuloze i sada si s pravom ponosna na to svoje genijalno otkriće.

Želim reči, da mi nije namjera napadati neke pokrete pokut karizmatskog, samo uputiti ljude da se služe svim onim sredstvima koje sam već nabrojio., a posebno zdravim razumom i da je onda svejedno kako se izražavamo: dali karizmatik liječi ili Isus (pa valjda bi bilo pošteno da se to njemu prepusti), nego da se okrenemo oko sebe i vidimo koliko ljudi pati po bolnicama, nepokretni u kolicima i da sada ne nabrajam kakve sve muke ljudi imaju; a mnogi se žarko mole Gospodinuda da ozdrave ili da im na neki drugi način pomogne. Zar to nije onaj isti Gospodin kojemu se obraća taj Manjakl i ini drugi i u čemu je razlika?
Razlika je u tome da će osoba koja je na ti s realnošću konačno shvatiti da je čovjek u svemu podložan prirodnim zakonima i da je njegovo tijelo podložno bolestima, patnji i na koncu smrti. Stoga će pokušati snagom vjere prihvatiti patnju kao životni križ i oni koji imaju dublju vjeru kao blagoslov kojim mogu svoju grješnu narav oprati za dan susreta s Gospodinom.
Sve ostalo je za mene pomodarstvo koje nije ništa drugo nego svojevrsni New age, a kojemu je cilj biti zdrav, lijep i uspješan. - Bolest i opsesija našeg vremena. Ista težnja, samo su gurui drugog predznaka.

:D :) posvema potpisujem!

Vrh

PostPostano: Uto ruj 08, 2009 11:11 

Josip2: Tko je konačno tebe ozdravio (vjerujem ti ali imam pravo i pogledati dokumentaciju! Jer i Crkva traži medicinsku dokumentaciju da bi nešto priznala čudom. Moralna obraćenja ne spadaju u čudesa! barem ne ona o kojima se govori.) Dakle pitanje: ako si ozdravio: Tko te ozdravio Bog ili p.James Manjackl -- Vjerojatno si to obraćenje (ne računa se u čudo - iako može biti posebni milosni dar!) mogao doživjeti i prije da si sam bio otvoren prema Božjoj milosti prije.. U ostalom valjda biskupi imaju razloga da mu ne dozvoljavaju nastupe kod nas!

Vrh

PostPostano: Uto ruj 08, 2009 11:54 

sneni je napisao/la:
Josip2: Tko je konačno tebe ozdravio (vjerujem ti ali imam pravo i pogledati dokumentaciju! Jer i Crkva traži medicinsku dokumentaciju da bi nešto priznala čudom. Moralna obraćenja ne spadaju u čudesa! barem ne ona o kojima se govori.) Dakle pitanje: ako si ozdravio: Tko te ozdravio Bog ili p.James Manjackl -- Vjerojatno si to obraćenje (ne računa se u čudo - iako može biti posebni milosni dar!) mogao doživjeti i prije da si sam bio otvoren prema Božjoj milosti prije.. U ostalom valjda biskupi imaju razloga da mu ne dozvoljavaju nastupe kod nas!

Mene je ozdravio Isus Krist a ne Otac James Manjackal,obavio sam liječničke preglede a moji medicinski nalazi i dokazi o ozdravljenju kao i svjedočanstvo sam predao Pateru Ivanu Miškiću koji je nakon seminara Oca Jamesa Manjackala skupljao svjedočanstva i medicinsku dokumentaciju.
Da li će se ovaj moj slučaj tretirati kao čudo ili moralno obraćenje to za mene nije bitno jer za mene osobno je čudo.
Što se tiče biskupa stvarno neznam razlog zašto zabranjuju stranim karizmaticima održavanje seminara u Hrvatskoj ali s obzirom da sam Rimokatolik čvrsto poštujem odluku biskupa i vjerujem da Bog progovara preko njih a onda vjerujem da Bog ima razlog za to ali isto tako vjerujem da će biskupi uskoro promjeniti svoju odluku jer mnogi ljudi u hrvatskoj se mole za tu nakanu da se ponovo dopusti održavanje karizmatskih seminara u hrvatskoj.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 08, 2009 14:16 

:wink: Naši biskupi imaju veoma dobar uvid u rad toga ''iscjelitelja''. Oni koji prate događanja u našoj crkvi dobro znaju da biskupi ne interveniraju tek tako. Sve se dobro prouči, ispita i na temelju činjenica se donose odluke.
Ti si Josipe dobro rekao da te Isus ozdravio. Nisi povjerovao iscjeljitelju nego Isusu i tu je tvoja vjera bila presudna a ne osoba koja vodi seminar ili kako se već to zove.
Jednako tako je moguće da netko ozdravi i u Međugorju za koje se isto tako izvjesno zna da je plod nečije improvizacije, ali ona osoba koja se moli i zaziva Mariju čini to u pravoj i iskrenoj vjeri i moguče je ozdravljenje.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 08, 2009 15:16 

Kad pogledam kakve sve hereze se govore na tim seminarima, što se radi (nedopušteni kvazi egzorcizmi), kad vidim molitve za izlječenje obiteljskog stabla! onda se pitam kakve to još veze ima s katoličkom vjerom. To je spoj koječega s elementima katoličke vjere.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 08, 2009 15:39 

na žalost istina je što kažeš sara..
Evo kod nas je došao otac James prije par godina, bila sam u organizaciji tog seminara, zapravo smo svi bili aktivni i zajedno smo učinili sve što je potrebno za jedno takvo okupljanje na koje nam je usred turističke sezone, došlo još 4 000 ljudi.
Molitva s polaganjem ruku na osobu do sebe me je na jedan način uzdrmala..do mene je bio jedan čovjek kome nikako ne bih dala da na taj način moli nada mnom, izgledao je psihotično i čudno....
zajednička molitva s pljeskanjem i uzvicima uz puno buke mi je izgledala kao poganski ritual.....ima još par stvari koje mi se nikako nisu sviđale kod oca Jamesa i kod njegovog načina molitve i vođenja seminara..Ali isto tako, bilo je nekih momenta koji su bili u Duhu...
zapravo sam nakon toga bila više zbunjena i euforična nego li što drugo, a vidjela sam i većina vjernika isto.

nakon tog seminara, koji je prošao mirno i sve je bilo ok, ja više nikada ne idem i neću ići na takve skupove gdje je nekoliko tisuća ljudi.
mislim da je što se tiče karizmatskih seminara, dovoljno naših svećenika-karizmatičara, oni su prije svega naši i poznaju mentalitet ljudi, a time su i bliži i razumljiviji...
također smatram, da su karizmatični seminari potrebni ali ne u velikoj mjeri, mislim da se vjernici trebaju usmjeriti prema Euharistiji i da je to jedini pravi i zdravi put vjere.
Osobno, sama sam iznikla kao obraćenica karizmatika...Obraćena preko svetog sakramenta pomirenja.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 08, 2009 19:09 

I ovdje je bio jedan takav seminar. Meni osobno je bilo grozno. Rezultat za grad = 0. Nema nikakvog pastoralnog pomaka, daleko se više osjećaju rezultati tihog, strpljivog rada nekih svećenika. A rezultat tog seminara, s kojim sam ja imala posla je bio dobrano uzdrmani brak mojih prijatelja kad je ona počela bivat u crkvi sate i sate i doma se drugačije ponašat. Trebalo je koji mjesec i puno razgovora da se stvari srede.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 12, 2009 08:36 

Citat:
A rezultat tog seminara, s kojim sam ja imala posla je bio dobrano uzdrmani brak mojih prijatelja kad je ona počela bivat u crkvi sate i sate i doma se drugačije ponašat. Trebalo je koji mjesec i puno razgovora da se stvari srede.

Mislim da nemora biti rezultat seminara samo uzdrmani brak jer se na seminarima dogodi više dobrog nego lošeg i zrelih i zdravih plodova ima puno više ali naravno da ovakvih slučajeva ima što si navela i ja znam za jedan sličan slučaj gdje je žena zanemarila potpuno svoju obitelj a ona hoda okolo po seminarima i hodočašćima te okolo radi više štete nego koristi jer se moli za obraćenje svih oko sebe i za svoga supruga i djecu a zapravo se mora moliti najviše za sebe jer paralelno uz sve te seminare i hodočašća ide i radi društva gdje okolo kleveće koga stigne i svi su za nju grešnici a ona je pravedna i bezgrešna,želi mjenjati ljude a nije svjesna da ako želi nekoga promjeniti da bi prvo trebala promjeniti sebe i moliti se da joj Gospodin blagoslovi jezik da više nepriča loše o drugim ljudima.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 12, 2009 09:05 

Josip2 je napisao/la:
Citat:
A rezultat tog seminara, s kojim sam ja imala posla je bio dobrano uzdrmani brak mojih prijatelja kad je ona počela bivat u crkvi sate i sate i doma se drugačije ponašat. Trebalo je koji mjesec i puno razgovora da se stvari srede.

Mislim da nemora biti rezultat seminara samo uzdrmani brak jer se na seminarima dogodi više dobrog nego lošeg i zrelih i zdravih plodova ima puno više ali naravno da ovakvih slučajeva ima što si navela i ja znam za jedan sličan slučaj gdje je žena zanemarila potpuno svoju obitelj a ona hoda okolo po seminarima i hodočašćima te okolo radi više štete nego koristi jer se moli za obraćenje svih oko sebe i za svoga supruga i djecu a zapravo se mora moliti najviše za sebe jer paralelno uz sve te seminare i hodočašća ide i radi društva gdje okolo kleveće koga stigne i svi su za nju grešnici a ona je pravedna i bezgrešna,želi mjenjati ljude a nije svjesna da ako želi nekoga promjeniti da bi prvo trebala promjeniti sebe i moliti se da joj Gospodin blagoslovi jezik da više nepriča loše o drugim ljudima.

Drugim riječima, Josipe, složila bih se s tobom da karizmatski seminari štete psihički labilnim osobama, ali toga ima svugdje.
Izgleda da su naistaknutiji ovakvi slučajevim, na veliku žalost, baš na ovakvim karizmatskim otvaranjima ljudi prema Bogu.
Da nam svima fali topline, zajedništva, pjesme i smjeha istina je, međutim na tim obnovama duha i duše događa se forsiranje emotivnog stanja vjernika...
A da li je to pravi put?
ne bih rekla....
Imala sam nakon duhovnog seminara patera Jamesa blagi osjećaj manipulacije....je li grijeh ovo izreći?
to je moje iskustvo..
Mislim da time ne umanjujem poslanje patera Jamesa.
Isto tako, smatram da se ovim mojim mišljenjem ne vrijeđaju vjernici koji su imali pročišćenja i produhovljena na ovakvim obnovama. Sve je moguće!
Hvala dragome Bogu na svakom obraćenom čovjeku! Hvala na svakoj Božjoj intervenci, pa bila ona preko karizmatskog ili našeg svakodnevnog dragog i tihog župnika!
Zar nisu naša obraćenja svakim danom? Trebala bi bar biti...sa karizmatskim seminarom, ti vidim, Josipe nisi stao i to mi je drago!
Zaista sve ovisi o nama samima i o našoj vjeri, a nikako ne dolazi isključivo preko duhovnika..on je jedan instrument..međutim ja sam taj instrument u ovom slučaju kod patera J. vidjela skroz ljudski i ogranićen...ništa mi James nije nešto posebno. Čovjek koji je kroz svoj svećenički "staž" proživio patnje i po tijelu i po duši i iz toga izrastao u jednog od jače nabrijanih karizmatskih duhovnika..

:wink:

(ova riječ: nabrijani, birja i sl.. neobično mi se dopala u kontekstu ovog razmišljanja, nadam se da ne moram prevoditi i da nije previše antipatično) :mrgreen:

A tebi Josipe hvala na nesebićnom davanju i svjedočenju vjere iz koje se može čitati tvoj osobni rast...fala Bogu nisi stao kod svog duhovnog autoriteta, nego nastavljaš dalje....

:idea:

Vrh

PostPostano: Sub ruj 12, 2009 11:03 

Citat:
[quote="zumzum :wink:

(ova riječ: nabrijani, birja i sl.. neobično mi se dopala u kontekstu ovog razmišljanja, nadam se da ne moram prevoditi i da nije previše antipatično) :mrgreen:

:wink: Prekrasna riječ, gotovo kao ''harač'' - turcizam koji je izvučen iz naftalina balkanskih epova, pa ga sada svaki bedak koristi misleći da je bogzna što rekao. :roll:

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 471 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 32  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata