Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet ožu 20, 2025 12:48

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 167 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub stu 27, 2021 13:52 

Evo kako je prof. Ivančić sastavio lijek protiv bojazni:

"Uzimaj ovaj lijek bez obzira da li znaš čega se bojiš.

1. Priznaj strah pred Bogom i pokaj se. Moli: "Gospodine, oprosti mi što se bojim."
2. Oprosti onome koga se bojiš.
3. Zavoli Boga u tom čovjeku. Zagledaj se u dušu toga čovjeka, pogledaj iza maske. Pomisli: "Znam da me tvoje dubine vole, ti misliš dobro."

4. Reci: "U ime Tvoje, Isuse Kriste, neka od mene odstupi strah!"
5. Ponavljaj: "Isus je moj Gospodin! Isus je Gospodar moje situacije!" I još: "Isus je svemoguć! Ako je Bog za mene, tko može biti protiv mene! Isus je moj prijatelj." Ponavljaj to dok ne osjetiš da si oslobođen i da možeš ponovno disati punim plućima.

6. Ako drugi elementi ne djeluju, pokreni u svom srcu mnoge druge izreke iz Svetog pisma, kao na primjer "Gospodin je moja stijena", "Gospodin je moja utjeha", "Onima koji Boga ljube, sve okreće na dobro" (Rim 8 ).
Moli, čitaj psalme, npr. psalam 27, 34, 37, posebno 91, zatim 103, 23, 42, 85, 81!
Izaberi psalme prema tome kako se osjećaš. Polagano ih čitaj, ponavljaj neke izreke, sve dok se tvoje srce ne otvori Božjoj snazi i sili i sve dok se sasvim ne oslobodiš straha. Možeš stalno ponavljati i "Oslobodi nas od zla", završni dio Očenaša.
Ako si jako loše, u velikoj si tuzi i depresiji, uzmi oružje koje nam preporuča sveti Pavao u Poslanici Efežanima 6,10-20. Tamo su navedena oružjkoja nam pomažu u našoj borbi i oslobađaju nas."

Vrh

PostPostano: Čet pro 09, 2021 21:36 

Otjerati strah, ući u vjeru - na način prof. Ivančića:

"...Pitanje je međutim, kako otjerati strah ili drugačije, kako ući u vjeru? To je temeljno pitanje nas vjernika. Onog časa kad uđem u vjeru, ja ispadam iz straha ili strah ispada iz mene. Onog časa kad uđem u Boga, ja prestajem biti ugrožen. Onog časa kad sam s Bogom prijatelj, zlo postaje ugroženo, bolest u meni postaje ugrožena, mržnja u meni postaje ugrožena i ljudi koji mrze postaju ugroženi, pokušavaju me napasti i time samo pokazuju da mi ne mogu mi ništa.

Prva i najvažnija istina kršćanstva jest da postoji samo jedan Bog, ne dva.

Najvažnija filozofska istina jest da postoji ens naprosto, ili da postoji ens primum, postoji naprosto egzistencija. Postoji ono što egzistira i što je neuništivo, što je vječno, to je taj Bog, filozofski izrečen. Ako je samo jedan Bog, onda znači da nitko više ne postoji pokraj njega koji bi njega mogao ugroziti, koji bi bio jači od njega. Ako postoji samo jedan Bog, znači da nitko se s njim ne može boriti, uostalom ne mogu postojati dva Boga.

Kad bi bila dva, ni jedan ne bi bio Bog, jer bi jedan drugog ograničavali. Bog može biti samo jedan. To je prva istina i kod Židova je to bilo najvažnije: Čuj Izraele, Bog tvoj, Gospodin tvoj samo je jedan, jedini, njega slušaj, idi njegovim putevima, ljubi njega svim srcem, svom dušom, svim umom, samo se njega boj i bit ćeš sretan na svim putevima svojim. Bog je Gospodin, kaže se u Starom, a onda osobito u Novom zavjetu, a Gospodin znači onaj koji je vladar, šef, iznad koga više nema nitko drugi. Onaj koji upravlja baš svime. Bog zato što upravlja svime, baš svaku sitnicu vodi u životu. Znači ne postoji ni dobro ni zlo u tvome životu s čime ne bi upravljao i vodio Bog.

Vidite, mi obično Boga shvaćamo kao neko biće koje nam treba pomoći kad nas snađe nesreća, to znači, mi smatramo postoji zlo, postoji Đavao, postoje bolesti, a nekako Bog je kao stariji tata ili kao stariji brat pa sad dolazi da nas oslobađa od bolesti, od Đavla, on nas oslobađa od nečega..."

Nastavak na poveznici:
https://hagio.hr/nova-eva/otjerati-stra ... v-ivancic/

Vrh

PostPostano: Sub sij 01, 2022 20:14 

Zakorači hrabro u novu godinu (prof. Ivančić)

Zakorači hrabro u novu godinu.
Odluči danas da ćeš u svakom danu imati bar pet minuta vremena razgovarati s Bogom.
Pronađi neku molitvu koja ti osobito odgovara srcu i nju svaki dan moli.
Pronađi svoju glavnu pogrešku, te ju u ovoj novoj godini pokušaj svaki dan polako kljaštriti da je potpuno iskorijeniš.
Odluči danas oprostiti svima koji su ti neprijatelji, u srcu zamoli sve one koje si povrijedio da ti oproste, zagledaj se u Božje lice i zaželi da ti Bog sve oprosti i da budete prijatelji.
Te odluke su dovoljne da ti nova godina bude sasvim sigurno uspješna, sretna i blagoslovljena.
To će biti snaga koja će sve ispunjati uspjehom, zdravljem, mirom.
Važno je načiniti prvi korak, sljedeći će biti lakši.
Važno je vidjeti što hoćeš od svoga života i danas odlučiti ići tim smjerom.

https://hkm.hr/duhovnost/tomislav-ivanc ... ze-prazni/

Sretna nova i svako dobro u novoj godini svima... :)

Vrh

PostPostano: Sub sij 28, 2023 19:59 

Hagioterapija učinkovito liječi migrenu - pokazuje istraživanje

https://hagio.hr/hagioterapija-drustva/migrena/

Na uzorku od 114 osoba koje su imale različite vrste glavobolja, kod njih 73 radilo se o medicinski utvrđenim migrenama. Upravo je kod te druge skupine upitnik kakav se provodi u hagioterapiji pokazao da kod 20 osoba postoji istovrsni uzrok migrene u duhovnom području. Radilo se o mržnji usmjerenoj prema nekoj osobi iz njihova života.
...
Prva terapija bila je pouka pacijenticama da je čovjek jedinstvena i nedjeljiva cjelina tijela, psihe i duha, te da postoji međuovisnost tih triju područja. Upoznati su s primjerima iz literature i prakse koji pokazuju da mržnja i nepraštanje mogu dovesti do niza oboljenja.

Potom su pacijentice poučene da oprostiti nekome znači odmaknuti se od zla, a za to je potrebna osobna odluka. Na temelju pouke pacijentice su se odlučile za nastavak terapije u kojoj se agapo terapijom nadoknađivala ljubav, a pistis terapijom jačalo temeljno povjerenje.

Eireno terapija bila je usmjerena na praštanje osobama prema kojima je bila usmjerena mržnja i prolazila se vrlo detaljno. Također se liječila grižnja savjesti, koja je bila prisutna kod svih pacijentica, a razvila se zbog nefunkcioniranja pacijentica u bračnom i obiteljskom životu, te na radnom mjestu za vrijeme glavobolja.

Dinamis terapija upotrijebljena je samo kod jedne osobe. S pomoću pneumato terapije posredovale su se kreposti: ljubav, povjerenje, praštanje, blagost i mir. Pacijentice su na pojedinačnu terapiju dolazile jednom tjedno po pola sata, u prosjeku 12 puta.

Pokazalo se kako rad u duhovnom području posredno djeluje na migrene jer je već nakon agapo i pistis terapije kod pacijentica došlo do pozitivnih promjena u smislu smanjenja učestalosti i intenziteta glavobolja.Kada je svaka pacijentica dovedena do praštanja, odnosno nakon eireno terapije, migrene su potpuno prestale!

Kontrola rezultata napravljena je nakon jedne godine, te nakon 5 i 8 godina. Ni kod jedne pacijentice glavobolja migrenoznog tipa nije se ponovila. Izlječenjem se njihov život i život njihovih bližnjih potpuno promijenio, a rad je postao puno kvalitetniji.

Vrh

PostPostano: Pon sij 30, 2023 15:01 

Migrenu imam negdje od 10- te,11-te godine.
Vjerovatno bi došla i inače, no pojavila se nakon traumatičnog događaja.
Stres je pospješuje, kao i bljeskanje svijetla, jako sunce, određena hrana, hormonalne promjene...
Svaka čast hagioterapiji, ovo mi izgleda potpuno nevjerovatno. Toliko mi je puta svjetlo u trgovačkom centru isprovociralo migrenu, kao i sunce. Inače, popratne pojave migrene, naročito https://hr.wikipedia.org/wiki/Scintilir ... 87i_skotom ovo, meni su puno gore od same glavobolje.

Vrh

PostPostano: Sub vel 04, 2023 20:30 

Migrenu imam negdje od 10- te,11-te godine.
Vjerovatno bi došla i inače, no pojavila se nakon traumatičnog događaja.
Stres je pospješuje, kao i bljeskanje svijetla, jako sunce, određena hrana, hormonalne promjene...
Svaka čast hagioterapiji, ovo mi izgleda potpuno nevjerovatno. Toliko mi je puta svjetlo u trgovačkom centru isprovociralo migrenu, kao i sunce. Inače, popratne pojave migrene, naročito https://hr.wikipedia.org/wiki/Scintilir ... 87i_skotom ovo, meni su puno gore od same glavobolje.

:; Možda i nije toliko nemoguće.. Ne možeš tvrditi ako ne probaš.

Vrh

PostPostano: Pon vel 06, 2023 12:30 

Nemam gdje ni kako probati...kad bih mogla, više bi mi trebalo za druge stvari...s migrenom hendlam, stare smo mi prije.

Vrh

PostPostano: Pon vel 06, 2023 21:22 

Nemam gdje ni kako probati...kad bih mogla, više bi mi trebalo za druge stvari...s migrenom hendlam, stare smo mi prije.

Mislim da bi to bilo baš za tebe.. Jer vidim da Svetom pismu pristupaš na način traženja nejasnoća i nerazumljivih dijelova, a ovo je suprotno: terapija se sastoji od ciljanog čitanja Svetog pisma i molitvi za unutarnje izlječenje.. Ja sam pokušala uz knjigu "Dijagnoza duše i hagioterapija" (bez ikakvog hagioasistenta) i mislim da je to za svakoga primjereno... ako ima sreće, hagioterapeut bi više pomogao, ali evo nešto i od mene:

Agapo-terapija je ciljano čitanje Svetog pisma i molitve za doživljavanje Božje ljubavi...
Pistis-terapija za obnovu povjerenja u Boga.
Eireno za opraštanje (kroz sve životne dobi, drugima, sebi, svima),
dynamis za otklinjanje Zla,
a pneumato za doživljavanje i obnovu dara Duha Svetoga po kojima valja živjeti.

Njima se obično pristupa baš tim redom, tako da bez straha.. Ivančić je uvijek bio protiv psihoanaliziranja (osobito kad mi nestručni to radimo), a hagio je više duhovni razgovor (ili čitanje!). Moje mišljenje: za svakoga...
(Otkad sam ovo gornje proučila, svaku večernju molitvu tako nižem po jednu rečenicu iz svake terapije da ne zaboravim i bolje se osjećam... Dobro, nekad na eireno već zaspim, al bar nemam nesanicu.) :DD

Vrh

PostPostano: Uto vel 07, 2023 12:22 

Jednom sam pročitala neku knjigu o hagioterapiji, bila mi prijateljica posudila. Ne sjećam se više baš detalja iz nje.
Ivančića sam dosta čitala i slušala. Pa i emisije o hagioterapiji na r- Mariji. Hvala ti na ovome. Imam i od Mije Nikića "kako moliti", sve sam zapisivala. U početku mi je bilo dobro izgledalo, ali dosadilo mi. Kao i sve drugo. Pročitam, zagrijem se, ali i postepeno ohladim. Ne djeluje instant. A načitala sam se knjiga za samopomoć, J.Murphy mi je bio od prvih, sad vidim da ga citira naš svećenik koji je na Hvaru, dobar i jak svećenik. Dakle, te knjige sam neke i kopirala, neke kupila i skupljaju mi doma prašinu. Možda je drugačije kad sudjeluješ u terapiji, valjda...
A koje rečenice iz terapije? Ima li puno toga, možeš li što staviti? Netko je ovdje bio završio taj tečaj, netko od forumašica.

Vrh

PostPostano: Uto vel 07, 2023 21:17 

Jednom sam pročitala neku knjigu o hagioterapiji, bila mi prijateljica posudila. Ne sjećam se više baš detalja iz nje.
Ivančića sam dosta čitala i slušala. Pa i emisije o hagioterapiji na r- Mariji. Hvala ti na ovome. Imam i od Mije Nikića "kako moliti", sve sam zapisivala. U početku mi je bilo dobro izgledalo, ali dosadilo mi. Kao i sve drugo. Pročitam, zagrijem se, ali i postepeno ohladim. Ne djeluje instant. A načitala sam se knjiga za samopomoć, J.Murphy mi je bio od prvih, sad vidim da ga citira naš svećenik koji je na Hvaru, dobar i jak svećenik. Dakle, te knjige sam neke i kopirala, neke kupila i skupljaju mi doma prašinu. Možda je drugačije kad sudjeluješ u terapiji, valjda...
A koje rečenice iz terapije? Ima li puno toga, možeš li što staviti? Netko je ovdje bio završio taj tečaj, netko od forumašica.

I meni je baš ta dugo skupljala prašinu, a onda sam u njoj našla točno ono što mi je trebalo.. Nekim knjigicama se često, s vremena na vrijeme, uvijek vraćam (Ivančić, Nikić, Slavko Pavin...), čitala sam prije isto i knjige za samopomoć (više ne! - osim ako je iz Verbuma :D ), ali ovo je neusporedivo s tim. Nije uopće instant - sam Ivančić je znao reći da je potrebno čitati i moliti 30 dana uzastopce jer su "neki strahovi i rane uhvatile duboko korijenje u našim mislima, riječima i djelima", pa treba ustrajati u borbi. Stanje je takvo da stvarno, kako je sv. Pavao rekao, robujemo onome što nije po Božjoj volji i često zaboravljamo da smo djeca Božja.
Mislim da je netko na forumu rekao da je završio taj tečaj.. Sutra ću naći malo više vremena pa stavim okvirno kako ja molim..

Vrh

PostPostano: Sri vel 08, 2023 15:54 

Pavlin je izvanredan čovjek. Poznavala sam ga. :))

Vrh

PostPostano: Sri vel 08, 2023 17:13 

Pavlin lol :lol:

Vrh

PostPostano: Sri vel 08, 2023 20:50 

Pavin :D . Imam njegovu knjižicu "Ti uza me" koja me svojevremeno izvukla iz tjeskobe.

Danas ljudi čitaju "Brini se manje" i "Izbaci to iz glave", a ne znaju što imaju u svom dvorištu. :;

Vrh

PostPostano: Čet vel 09, 2023 15:12 

Da. Uvijek mi izleti to l, zbog pavlina :oops:
Gledala sam za te knjige, nigdje ih ne vidim.
On me ispovijedio, u jednom teškom životnom trenutku, bio je tako blag, suosjećajan...Nikad ga neću zaboraviti.

Vrh

PostPostano: Ned vel 12, 2023 20:32 

Evo jednog primjera večernje molitve sa svih 5 vrsta hagioterapija...

/Sjeti se da je Bog tvoj Otac i da te voli više nego itko od ljudi.../
Bože, hvala Ti za ovaj dan i za Tvoju ljubav. Hvala Ti što si me stvorio i što imaš određen plan sa mnom.
Hvala Ti što sam danas mogla prepoznati Tvoju ljubav u .... /sada se sjeti barem 3 stvari, ne moraju biti velike, koje si danas (ili općenito) doživjela i na čemu možeš biti zahvalna Bogu: npr. hvala Ti za ovaj sunčan dan i za vrijeme odmora u prirodi; hvala Ti što sam danas susrela nekog; hvala Ti na Tvojoj riječi kojom nas liječiš i krijepiš; hvala Ti na svetoj misi i na milostima koje nam daješ u pričesti... /
Isuse, želim se više pouzdati u Tebe. Želim više vjerovati da Ti upravljaš mojim životom i životima mojih bližnjih i da ćeš na kraju sve okrenuti na dobro. Ponekad me muči ... (reci svoju teškoću), ali se uzdam u Tebe jer Ti si svemoguć, dobar i pun milosrđa.
Opraštam od sveg srca svima koji su me danas povrijedili /ili reci poimence/ i molim oproštenje od Tebe, milosrdnog Oca za sve ono što danas nije bilo dobro.
Otpusti nam duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima našim.
Izbavi nas, Oče, od svega zla i od svih neprijateljskih zasjeda (đavlovih). /Sad možeš izmoliti koju molitvicu Anđelu čuvaru ili sv. Mihaelu za zaštitu/
Isuse, daj nam svoga Duha, ispuni nas radošću, mirom i zahvalnošću...
Duše Sveti, Tješitelju, dođi u srca naša sa svojom Milošću i svetom Ljubavi
i udijeli nam dvanaest svojih plodova: ljubav, radost, mir, strpljivost, dobrohotnost, dobrotu, izdržljivost, blagost, vjeru, čednost, uzdržljivost i čistoću.
Sveti ...... (reci ime svog zaštitnika), moli za nas.
Bezgrješno Srce Marijino, budi naše spasenje.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 167 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata