Otjerati strah, ući u vjeru - na način prof. Ivančića:
"...Pitanje je međutim, kako otjerati strah ili drugačije, kako ući u vjeru? To je temeljno pitanje nas vjernika. Onog časa kad uđem u vjeru, ja ispadam iz straha ili strah ispada iz mene. Onog časa kad uđem u Boga, ja prestajem biti ugrožen. Onog časa kad sam s Bogom prijatelj, zlo postaje ugroženo, bolest u meni postaje ugrožena, mržnja u meni postaje ugrožena i ljudi koji mrze postaju ugroženi, pokušavaju me napasti i time samo pokazuju da mi ne mogu mi ništa.
Prva i najvažnija istina kršćanstva jest da postoji samo jedan Bog, ne dva.
Najvažnija filozofska istina jest da postoji
ens naprosto, ili da postoji
ens primum, postoji naprosto egzistencija. Postoji ono što egzistira i što je neuništivo, što je vječno, to je taj Bog, filozofski izrečen. Ako je samo jedan Bog, onda znači da nitko više ne postoji pokraj njega koji bi njega mogao ugroziti, koji bi bio jači od njega. Ako postoji samo jedan Bog, znači da nitko se s njim ne može boriti, uostalom ne mogu postojati dva Boga.
Kad bi bila dva, ni jedan ne bi bio Bog, jer bi jedan drugog ograničavali. Bog može biti samo jedan. To je prva istina i kod Židova je to bilo najvažnije:
Čuj Izraele, Bog tvoj, Gospodin tvoj samo je jedan, jedini, njega slušaj, idi njegovim putevima, ljubi njega svim srcem, svom dušom, svim umom, samo se njega boj i bit ćeš sretan na svim putevima svojim. Bog je Gospodin, kaže se u Starom, a onda osobito u Novom zavjetu, a Gospodin znači onaj koji je vladar, šef, iznad koga više nema nitko drugi. Onaj koji upravlja baš svime. Bog zato što upravlja svime, baš svaku sitnicu vodi u životu. Znači ne postoji ni dobro ni zlo u tvome životu s čime ne bi upravljao i vodio Bog.
Vidite, mi obično Boga shvaćamo kao neko biće koje nam treba pomoći kad nas snađe nesreća, to znači, mi smatramo postoji zlo, postoji Đavao, postoje bolesti, a nekako Bog je kao stariji tata ili kao stariji brat pa sad dolazi da nas oslobađa od bolesti, od Đavla, on nas oslobađa od nečega..."
Nastavak na poveznici:
https://hagio.hr/nova-eva/otjerati-stra ... v-ivancic/