Ponukana nekim razgovorima na nekom drugom forumu,zanima me,kako predočavate ove pojmove?Raj ne treba,ali npr.Pakao?Mislite li kao i ja da je to mjesto tjeskobe zbog odvojenosti od Boga ili kao vatru,sumpor,ružne mirise,gdje se duše peku i trpe fizički?
Čistilište-mislite li da je to mjesto gdje ćemo se "pročistiti","iskristalizirati"u ljubavi ili je to mjesto gdje također fizički trpimo,tipa,ako smo voljeli jesti,tamo ćemo biti gladni ?
Kažu da Raj , Pakao i čistilište nisu mjesto nego stanje.
Ne znamo puno o tome nego onoliki koliko nam otkriva Pismo i Crkva kao autoritet tumačenja istog.
Objave i viđenja svetaca nisu mjerodavni za ova pitanja i mogu teološki nepismenim osobama nanijeti veću štetu nego korist.
Ponovit ću nešto što uvijek ponavljam sva naša razmišljanja o tome moraju nužno biti Kristocentrična . Ne Faustinocentrična , ne valtortocentrična itd.
Ratzinger koristi termin za to i biti u Božjem sjećanju ali to je visoka teologija.
Ljudi o tim stvarima vole pričati na dječiji i bajkoviti način...pa tako oni točno znaju to kad umreš duša onda letiš u nebo itd, kao da idu raditi uštipke.
Meni osobno je dovoljno ovo...
“Ja sam uskrsnuće i život”, reče joj Isus. “Tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će. Tko god je živ i vjeruje u mene, neće nikada umrijeti. Vjeruješ li u to, Marta?”