Ma ja sam vam samo pas koji laje, a ne grize. Doduše, iza mojih riječi krije se, nažalost, prevelika plahost. Temperament je takav kakav jest, trudim se trudim, ali znam da nekad pretjeram, no nek' to bude u duhu rasprave pa ne zamjerite.
Pa, gledajte (odmah kažem, ovo je moje neko razmišljanje, ništa drugo).
Nije ucenik bolji od ucitelja. Isus je rekao jasno što i kako.
Ali danas ono sto zbunjuje je što ne znas vise tko je ucenik. Ni koje je gradivo. Ne da je problem u gradivu, nego znate ono jedni kazu da je ucitelj rekao te i te lekcije, a drugi spominje neke druge.
Danas naći mjeru je teško.
Od obraćenja, nizom nekih svojih odluka, nisam izlazila vani sigurno dvije i više godina.
I ovih dana, puno pitanja mi je nad glavom - veza s nekatolikom, izlasci vani... i pitam se što i kako? Biti u svijetu, biti od svijeta, kako živjeti?
Upravo katolici (ili se bar tako nazivaju) su ti koji su me u životu najviše nalagali, razočarali, povrijedili, najviše skršili i iza njih je ostala ruševina.
Čednost, moral, duhovnost - to je paket. I puno više sadržana u govoru, manirima, ukupnom stavu - to se onda sve zajedno stapa u stil i ukus osobe. Ni kao mlađa, ni starija, nisam nikada se odjevala vani drugačije nego li tako da bih iza izlaska direkto mogla u crkvu, ali isto sam bila među ljudima koji su bili polugoli, koji su sve i svašta trošili itd.
I možda je off topic, ali baš danas je izašao ovaj članak koji me onako malo pogurao -
https://zenavrsna.com/je-li-moguce-izla ... Ddqyqffp3Q I ono, nije da imam neke zaključke, ali osim praktičnih savjeta svakodnevice, važno je znati i kamo idemo. U nebo!
Jednog dana, ako Bog mi usliši molitve, kad budem imala svoju obitelj, djecu - pa kako ih odgajati? Kako živjeti?
Priznajem, ovaj članak s portala Žena vrsna sam tek sad pročitala (i vidim da se radi o prijevodu - a to je bitno reći), inače ne pratim taj portal.
Ti savjeti u članku su zapravo općevažeći i nije da se odnose samo na katolike (muslimani imaju vjerojatno još strože savjete

).
Bez obzira koje si vjere ili možda uopće ne vjeruješ, ako slijediš sve ovo navedeno nećeš se loše provesti ni zalutati nego ćeš pokazati karakter.
U čemu smo zakazali da ovo ne spada više u kućni odgoj i/li da se smatra "nenormalnim" u društvu, tj. da djevojka odskače od prosjeka ako se ne alkoholizira do kasno u noć i da se avanture na jednu noć smatraju bezazlenim...
Zanimljivo je što kaže autorica u članku:
"Bilo bi lijepo da mi je netko dao ove savjete u to vrijeme."Zapitala bih se glasno: zar nije imala majku, oca, zar nisu razgovarali o svemu tome, zar nije u školi dobila savjete od razrednice ili bilo koje učiteljice... ili im jednostavno nije vjerovala ili je "permisivni odgoj" iz naslova kriv za pomalo kasno "buđenje".
Ali, hvala Bogu, do buđenja dođe kad-tad (kod nekih nažalost prekasno)...
Još nešto što nije spomenuto: nemojte se kao mladi navikavati na česte izlaske, pa da vam to bude jedina zabava i rasterećenje...
Jednom kad se udate pomislit ćete da je brak zatvor, ili pak će vam muž bankrotirati, ili će vas baka-servis zamrziti (tko će čuvati djecu?)... zato, umjerenost ostaje glavno pravilo - i ne vezati svoje srce za lude zabave.
Malo šale na kraju, jednom će biti ovako_:
Pita muž ženu: Jesi li raspoložena za izlazak?
Žena oduševljeno odgovori: Naravno!, a on će:
Dobro, onda se prošeći do dućana i kupi mi pivo...