Samo bih dodala: ne-katolici možda teže mogu shvatiti Stojića, jer ne poznaju Sveto pismo, a za poznavati Sveta pisma, treba imati i otvorena srca...
Da, Giovi je ovo baš dobro objasnio. Barem meni.
Ja baš čitam jednu knjigu koja ističe kako supružnici trebaju živjeti Božju riječ.
"Budite vršitelji riječi, a ne samo slušatelji, zavaravajući sami sebe". (Jakovljeva 1:22).
Pa nije li Isus govorio o kućama na pijesku?
"Stoga, tko god sluša ove moje riječi i izvršava ih, bit će kao mudar čovjek koji sagradi kuću na stijeni. Zapljušti kiša, navale bujice, duhnu vjetrovi i sruče se na tu kuću, ali ona ne pada. Jer - utemeljena je na stijeni." (Matej 7:24-25).
Mene to opet vraća na sakramentalni život (ispovijed, misa, pričest).
Istina, Biblija može biti duboka po značenju i izazovna za razmišljanje, ja sam prva koja svako malo pitam za pojašnjenja, ali zato i je važno da budemo dio crkve u kojoj se Božja riječ vjerno pripovijeda i prenosi jer se tako dobiva uravnoteženija slika onoga što Bog poručuje.
Kad je "kuća" utemeljena na litici Božje nepromijenjene riječi, ona je sigurna protiv uništenja jer Bog ima pravi plan za sve, a svoj je plan otkrio u Riječi. Nije li to i stvar katoličkih brakova koji su daleko snažniji jer se krijepe na tom izvoru?
kopitar je napisao/la:
Onaj koji više uspije u ovome da bude više sluga i da se više da, taj je već ostvario i ako sam i ne vidi i to se ne može sakriti .
A ovo treba ili trebalo bi tako i ovako to možeš pričati ako to istinski jesi.
Ovdje se baš slažem s vama. Taj brak "po Božjemu" se baš vidi u nekih supružnika.
"Ljubljeni, ljubimo jedni druge jer ljubav je od Boga; i svaki koji ljubi, od Boga je roðen i poznaje Boga." (Prva Ivanova poslanica, 4:7)
A tajna je da u srcu ne možemo proizvesti bezuvjetnu (agape) ljuba. To je nemoguće i nadmašuje naše sposobnosti. To je nešto što može učiniti samo Bog koji je zbog ljubavi prema nama odlučio da svoju ljubav izrazi kroz nas. Samo oni koji su Njemu dopustili da uđe u njihovo srce preko vjere u Njegova sina (u smrt i uskrsnuće) sposobni su iskusiti pravu snagu ljubavi.
"Ja sam trs, vi loze. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda. Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa." (Ivan 15, 5).