Čini se kao da se zaboravlja da muškarac i žena nisu isti, oni su jednaki po dostojanstvu, jednaki u odnosu prema Bogu i u svom međusobnom odnosu ljubavi, ali nisu jednaki u svemu, ni u svojim ulogama, gdje su komplementarni pa zato i muž treba ženu i žena muža.
To je razlika koju papinski dokumenti slikovito opisuju kao glava (muž) i srce (žena).
Koja je to uloga i poslanje žene? Ovako kaže papa Franjo:
"Mnoge se stvari mogu promijeniti ili su se promijenile kroz našu kulturnu i društvenu evoluciju, no ostaje činjenica da žena začinje i nosi u svojoj utrobi dijete, te ga donosi na svjetlo dana“, rekao je Papa. „Nije riječ samo o biološkoj stvarnosti, nego o činjenici koja ima bogate implikacije na samu ženu, na njezin način života, na njezine odnose, na način kako poštujemo ljudski život i život općenito."
"Svrha žene je stvarati sklad, a bez žene nema sklada u svijetu. (...)žena je sklad, poezija i ljepota. Bez nje svijet ne bi bio ovako lijep, niti ovako skladan."
Ne može se ta komplementarnost poništiti, različiti smo u širokom smislu, niti muškarac može roditi, a niti žena ne može biti svećenik kako to ovdje pojašnjava don Stojić:
"(Danas nepopularni) crkveni dokument «Casti connubii» će na tragu ovoga ustvrditi da je muž glava, a žena srce obitelji; dok mužu pripada prvenstvo uprave, ženi pripada prvenstvo ljubavi. Jednostavno rečeno, svaki spol je na neki način «sakrament» Boga upravo na sebi vlastit, specifičan način. O tome je mnogo pisao sv. papa Ivan Pavao II. u svojoj teologiji tijela.
Isti papa u dokumentu “Mulieris dignitatem” upozorava na potrebu očuvanja specifično ženskog identiteta:
“Žena - u ime oslobođenja od muževog "gospodstva" - ne može težiti prema tome da si prisvoji svojstva muškarca umjesto svojih "svojstava" žene. Osnovan je strah da žena, umjesto da se na taj način "usavrši", da će se ona oštetiti i izgubiti ono što čini njezinu temeljnu uzvišenost....”
Dakle, da sažmemo sve do sada napisano. Bog je upravo Otac, a ne Majka; Isus je upravo utjelovljeni Sin, a nipošto Kćer. Crkva je pak Zaručnica, nikako Zaručnik. Apostoli i njihovi nasljednici su svi odreda upravo muškarci, a Marija, najsavršenije stvorenje, žena, kraljica apostola, nije primila apostolsku službu, to jest svećeništvo. I u braku muž je prvenstveno slika Krista, a žena Crkve. Muž je tako glava žene.
Neporecivo je stoga da biti muško i biti žensko nije svejedno. Bog je svakom spolu odredio njemu vlastitu ulogu. Katekizam će stoga definirati:
Spolnost obuhvaća sve vidike ljudske osobe u jedinstvu njezina tijela i duše (2332). Svatko, muško i žensko, treba da prepozna i prihvati svoj spolni identitet (2333). Postoji fizička, moralna i duhovna razlika i komplementarnost (2335). "
Kako je to objasnio papa Franjo: "Muškarac i žena nisu jednaki; jedno nije superiornije od drugog, ne. Samo muškarac ne donosi sklad, ona donosi taj sklad koji nas uči milovati, nježno ljubiti i koja svijet čini nečim lijepim".
Da, mislim da ovdje nitko od nas ne propagira rodnu ideologiju, samo raspravljamo o "ulozi žene".
Najnoviji papin dokument je protiv rodne ideologije, a oni stariji protiv protu-katoličkog feminizma, pa ih u tom duhu i treba iščitavati.
Mislim da je netko upitao prije: u čemu je točno, konkretno, uloga žene u obitelji?
Da budem preciznija, netko je spomenuo prije da pater Ike preferira da muškarci kose travu

znači li to da to nije ženski posao?
Moj je recimo otac bio jako zahtjevan, on je mene učio kositi travu, prati auto, mijenjati žarulje i osigurače, polagati parkete, sklapati namještaj, piliti drva, reciklirati... jer u tome nije imao muške pomoći, a samo sam jedanput zbog toga imala "grč u želucu", to je bilo kad je rekao: "Zašto nemam sina, bar bi skupa igrali nogomet..."
To me moram priznati malo povrijedilo, i pomislila sam da sam mu možda manje vrijedna kao kćer, ali sad mu sve opraštam.
(Ja sam igrala tenis i badminton.)
P.S. Koji su uopće sportovi za žene?