Molim te, čitaj ono što pišem. Piše da je zanemarivanje dužnosti grijeh, bez obzira koji razlog bio zanemarivanje tih dužnosti; makar tebi taj razlog izgledao opravdan. Da nahraniš svu djecu svijeta, a ne ispuniš ono što si Bogu obecala kroz sakrament braka jest grijeh. Dakle sluzis muza radi Boga, a ne zato sto je muz "bolji" od tebe. Ti, ako si se zavijetovala hranit dijecu onda ok. No, mi pričamo o ženama u crkvenom braku.
Druga stvar, dajes los primjer ovdje;
"Znači, žene bi trebale čekati najmanje da im muškarac umre da bi mogle kojiput otići na duhovnu obnovu, neko hodočašće ili poduzeti neku akciju milosrđa za koju je potrebna ta nedopuštena "staleška" odvojenost."
Ovo je krivo iz više razloga. Tvoja "duhovna obnova" je sakrament i svakodnevni život. Vjerujem da je lakse I ugodnije otic na duhovnu obnovu s prijateljicama nego slusat muza "koji je vec pomalo dosadan", i "djecu s kojim je tesko izac na kraj ponekad", zar ne? Nitko tebe nece "razapet na kriz" ako odes na duhovnu obnovu s prijateljicama, ali trebala bi bar bit iskrena prema sebi i uvidit da je to "tvoj pad" a ne to kamuflirat kao duhovnost. Dakle crkveni stav je da ces prije spoznat Boga kroz sakrament, nego kroz duhovnu obnovu i hranjenje dijece. Jednostavno, Crkva je odnos muza i zene uzdigla na razinu otajstva tj. sakramenta. Ako si Katolik u braku, nema spasa van toga. Mozes ti sebe varat; duhovne obnove, akcija milosrda itd...Sve to zvuci fino, no;
"Kršćanska ženidba je, dakle, po sebi stvarni i vlastiti znak spasenja koji udjeljuje milost Isusa Krista." CTI KATOLIČKI NAUK O SAKRAMENTU ŽENIDBE
Sad bi ti još jednu stvar spomenio, isto sto je i kopitar napisao. Muskarac isto moze zanemarivat svoje bracne obveze, i muskarci to cesce rade neg zene. Koliko sam svijestan Stojic je i na to upozoravao, ali ovaj clanak je o vjerskom fanatizmu, u kojeg, u praksi, cesce zene upadaju. Tesko da ce muskarac ic na duhovnu obnovu s frendovima a ostavit zenu kuci. Bar ja to nikad nisam cuo, a od zena sam cuo to miljun puta. S druge strane, opet ponavljam, muskarci cesce zanemaruju bracne obveze. Opet, trebalo bi nekad i prokomentirat da muskarci donose pogresne odluke kao "glava" kuce. A ako si dovoljno mudra, vidit ces da je upravo to i Kopitar zorno demonstrirao. On stavlja svoje potrebe prije zeninih, i prije Crkvenog nauka, sto je takoder pogresno. Razlike izmedu tvog nacina razmisljanja i kopitarovog u biti nema. Oboje se vodite vlastitom prosudbom sto je dobro a sto nije, pritom zanemarujuci zavjet koji je dan Bogu i toj osobi.
Uza sve dužno poštovanje prema sakramentu, jesi li se ikad upitao koliko je tih žena koje trče vikendom na duhovne obnove uspjelo spasiti svoje brakove ili bar malo poboljšati stanje u njima ponajprije svojim obraćenjem... umjesto da ih apriori olako osuđuješ.
Koliko je muškaraca, s druge strane, ušlo u sakrament ne shvaćajući uopće bit bračnog otajstva - da se ne radi samo o fizičkoj bliskosti, već o emotivnoj, mentalnoj, duhovnoj... Gospa u Fatimi je rekla da se danas
mnogi brakovi ne sviđaju Bogu i nisu od Boga... i kad gledam svijet oko sebe vidim zaista da je tako...
Da ne kontriram bez razloga, priznajem i ja sam bila vjerski fanatik u početku svog dubljeg obraćenja (u 27. godini života) kada me odjednom počelo zanimati sve o vjeri i možda sam bila i napasna nekome... Ali to sam uvidjela onoga časa kad sam srela još veće fanatike na internetu i kad sam počela uviđati njihove zablude... Žene su možda veći fanatici na obnovama, a muški ipak prednjače na internetu: načinom govora, sijanjem omalovažavanja i mržnje u ime svoje vjere, gorčinom i strogošću. Stavovima "samo sam ja u pravu", agresivnim i seksističkim nastupima (ljubi svoje neprijatelje?), a može se i reći da su fanatici oni koji pretjerano kritiziraju i proturječe Papi, potpisuju razne peticije protiv svećenika i protiv Pape (a u ime vjere), skupljaju donacije i novac u ime iste vjere a taj novac troše na svoj ne-katolički politički program, mole u javnosti i odlaze na vjerničke "parade", a nemaju riječ sućuti za svog bližnjeg... i tako dalje... i još bi se dalo nabrajati...
Puno fanatika sretoh i na ovom forumu, i svi su bili muški, a žene nijedne...