Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet ožu 20, 2025 12:11

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 36 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri vel 05, 2025 12:50 

zanima me iskustvo nekoga tko hoda ili je u braku već, a ima(-o je) sličan "problem"
Hodam s curom koja je u prošlosti imala odnose (zbog toga je poslije i ostavila bivšeg, jer ju je Bog privukao sebi), i to mi često dolazi na um, zabrinut sam jer mislim da će biti velik teret za život u braku (u tom smjeru idemo naravno i hodamo u čistoći, ako to itko može reći baš skroz mirne savjesti). daleko od toga da sam ja "čist", dapače i ja sam ranjen dosta u području čistoće zbog grijeha koje sam činio i činim, ali ipak nisam spavao ni sa kim, eto valjda me Bog tu sačuvao jer zna da sam preslab pa mi stvarno smeta to što ona već je (valjda je to neka muška stvar ne znam, iako ne mislim da bi išta promijenilo i da ja već jesam imao odnos, isto bi mi smetalo valjda). pričali smo već o tome i ona zna za moje borbe, u početku sam bio oprezan s tim da joj govorim te stvari da ju ne bi povrijedio, da ne osjeća krivnju, ali sad samo već dosta puta pričali o tome jer sam vidio da joj ne smeta i zapravo sam vidio da joj je dragom kad može znat šta me muči, čak je rekla da se baš u tome osjeća voljeno jer vidi da mi je teško i da mi smeta jer ju volim.
uglavnom da ne dužim želim reći da sam pričao i s njom, nekad i sa duhovnikom na ispovijedi i već sam dobio neke savjete i Bog me tješi često preko Riječi koju čujem u čitanjima i slično, ali svako toliko mi dolazi na um to pitanje hoću li moć prijeći preko toga skroz, hoće li mi uvijek smetat i slično. zanima me neki savjet ili iskustvo nekoga tko je takvo nešto prošao ili prolazi.
vjerujem, odnosno želim vjerovat da Bog ima razlog zašto mi je baš nju stavio na put, i znam da se gospodin želi proslaviti u tom križu ali ipak mislim da b i mi pomogao netko tko je u sličnoj situaciji
oprostite za pravopis, ne da mi se pazit
ako tko vidi a ne može pomoć savjetom, može molit, preporučam se.

Vrh

PostPostano: Sri vel 05, 2025 18:23 

Najgore kaj mozes napraviti je da ju kao prihvatis takvu, a onda ju mic po mic razaras i povredjujes nabijajuci joj na nos proslost. Don Damir Stojic je dao dobar odgovor na to pitanje, ne da mi se traziti, ali proguglaj malo, slicna je bila situacija, ako ne i ista tvojoj.
Slozila bi se s don Damirom oko odgovora.
S druge strane, skroz je legitimno i da ti trazis to sto nudis i nepravedno bi bilo osudjivati te zbog toga.

Moja (nasa) je situacija bila slicna vasoj u tom segmentu. On je bio cedan i smjeran ex bogoslov :oops:, a ja zena s prosloscu. :oops: Ako hoces, ispricam ti na privat, da ne pricam svoju pricu sad bas javno.

Vrh

PostPostano: Sri vel 05, 2025 18:59 

Evo https://rastimougospodinu.com/don-damir ... -djevojke/

Vrh

PostPostano: Sri vel 05, 2025 20:45 

Da, jako je dobro napisao... Zahvaljuj, ljubi i opraštaj. Ako je težak grijeh ispovjeđen, onda je i Bog oprostio. Ako i mi oprostimo drugima - i nama će Bog oprostiti naše grijehe. Čak i ne moraš znati je li to ispovjeđeno ili nije, lijepo u duhu oprosti i ne zamaraj se time. Predaj sve Gospodinu u ruke. Mnogi su sveci imali grešnu prošlost (kao sv. Augustin), ali kad su doživjeli Božje opraštanje i Njegovu ljubav promijenili su se. Puno duhovnih bitaka je ispred nas (protiv grijeha), zato mislim da treba naučiti opraštati sebi i drugima. :))

Vrh

PostPostano: Sri vel 05, 2025 21:19 

Ima u produzetku i video od 10-ak minuta u kojem jos detaljnije pojasnjava. Ma super je don Damir, bas pametan i odmjeren.

Vrh

PostPostano: Sri vel 05, 2025 23:17 

Da, jako je dobro napisao... Zahvaljuj, ljubi i opraštaj. Ako je težak grijeh ispovjeđen, onda je i Bog oprostio. Ako i mi oprostimo drugima - i nama će Bog oprostiti naše grijehe. Čak i ne moraš znati je li to ispovjeđeno ili nije, lijepo u duhu oprosti i ne zamaraj se time. Predaj sve Gospodinu u ruke. Mnogi su sveci imali grešnu prošlost (kao sv. Augustin), ali kad su doživjeli Božje opraštanje i Njegovu ljubav promijenili su se. Puno duhovnih bitaka je ispred nas (protiv grijeha), zato mislim da treba naučiti opraštati sebi i drugima. :))

naravno, to radim ili bar pokušavam svakako
nemam problem ja s njom u smislu da se brinem za nju, ona je mislim čak bliže Gospodinu od mene sada
ja imam problem sa sobom, odnosno brine me da će mi uvijek to dolaziti na pamet, da će bit prepreka u odnosima u braku i tako dalje, ako me razumiješ
ugl poanta nije da ju ne prihvaćam nego da se bojim da će to uvijek ostat tu negdje pa će se đavo koristit time kada ne bude bašsve cvjetalo kao sad
nekako se bojim sebe što mi toliko smeta već sada

Vrh

PostPostano: Sri vel 05, 2025 23:20 

Najgore kaj mozes napraviti je da ju kao prihvatis takvu, a onda ju mic po mic razaras i povredjujes nabijajuci joj na nos proslost. Don Damir Stojic je dao dobar odgovor na to pitanje, ne da mi se traziti, ali proguglaj malo, slicna je bila situacija, ako ne i ista tvojoj.
Slozila bi se s don Damirom oko odgovora.
S druge strane, skroz je legitimno i da ti trazis to sto nudis i nepravedno bi bilo osudjivati te zbog toga.

Moja (nasa) je situacija bila slicna vasoj u tom segmentu. On je bio cedan i smjeran ex bogoslov :oops:, a ja zena s prosloscu. :oops: Ako hoces, ispricam ti na privat, da ne pricam svoju pricu sad bas javno.

ma ne nudim ja ništa da se razumijemo, osim grijeha svojih i Gospodina koji me unatoč njima ljubi al eto ne znam zbog čega me toliko ubija to nekad
i daleko od toga da joj nabijam to na nos, izbjegavam pričati o tome, osim kada ne mogu jer me ona prokuži i traži da budem iskren
a kažem ohrabrio me i duhovnik koji mi je savjetovao da pričam o tome s njom

Vrh

PostPostano: Čet vel 06, 2025 10:01 

To ti je kao kamenčić u cipeli, koji će te vjerojatno uvijek više ili manje žuljati, ovisno o životnim okolnostima u kojima se budeš nalazio.
Teško je dati neki pametan savjet, jer jedno je oprostiti, s tim naravno nemaš problema jer se to dogodilo prije vašeg susreta, a drugo je zaboraviti ili jednostavno prijeći preko toga da je tvoja voljena drugome darovala nešto što bi trebala darovati tebi, odnosno podijeliti s tobom kao svojim budućim mužem.
Kao što don Damir u videu kaže mnogim muškarcima to smeta i očito je da u tom problemu nisi sam.
S duhovne strane gledano taj križ ti je iz nekog razloga dan, možda najviše zato da uzrasteš na tom području opraštanja, odnosno prihvaćanja drugih s njihovim manama i prošlostima.
Morat ćeš sam u sebi to prelomiti i odlučiti se hoćeš li živjeti s tim ili bez toga. Neka ti Gospodin pomogne da doneseš ispravnu odluku i živiš sretno i neopterećeno.

Vrh

PostPostano: Čet vel 06, 2025 15:38 

ma ne nudim ja ništa da se razumijemo, osim grijeha svojih i Gospodina koji me unatoč njima ljubi al eto ne znam zbog čega me toliko ubija to nekad
i daleko od toga da joj nabijam to na nos, izbjegavam pričati o tome, osim kada ne mogu jer me ona prokuži i traži da budem iskren
a kažem ohrabrio me i duhovnik koji mi je savjetovao da pričam o tome s njom

Ako ti to toliko smeta, bolje da prekinete.
Pa traži drugu koja neće biti "načeta" tim grijehom.
Da je stvarno voliš odavno bi prestao misliti o tome.

Vrh

PostPostano: Pet vel 07, 2025 09:10 

Velika je stvar da si ovakvu temu povjerio a tko ima srca i kršćanske empatije će se pomoliti za tebe i tvoju potrebu. Želim da ti u tvojoj tišini i samoći Providnost dadne odgovor koji je najbolji za tebe, pretpostavljam da si dosta mlad i velika je budućnost pred tobom i odluka je samo tvoja i tebe se najviše tiče.
Čuti ćeš ovdje svakakvih prijedloga i savjeta a ovaj od totus odmah odbaci jer je grubijanski i neživotan.

Milost Božija je velika i vodi, gledaj naprijed a ne samo u grijeh!

Vrh

PostPostano: Pet vel 07, 2025 12:16 

Naravno da moj savjet nije grubijanski ni neživotan nego baš životan. Jer ako nekog voliš, voliš ga kao osobu u cjelosti, i zbog vrlina i zbog mana. A ne da ćeš mu cijeli život predbacivati grijehe iz prošlosti koje više ne može ispraviti. To služi samo za oholo uzvisivanje sebe i dokaz je nečijeg ega.
Inače, nije "Božija" nego Božja.

Vrh

PostPostano: Pet vel 07, 2025 17:04 

To ti je kao kamenčić u cipeli, koji će te vjerojatno uvijek više ili manje žuljati, ovisno o životnim okolnostima u kojima se budeš nalazio.
Teško je dati neki pametan savjet, jer jedno je oprostiti, s tim naravno nemaš problema jer se to dogodilo prije vašeg susreta, a drugo je zaboraviti ili jednostavno prijeći preko toga da je tvoja voljena drugome darovala nešto što bi trebala darovati tebi, odnosno podijeliti s tobom kao svojim budućim mužem.
Kao što don Damir u videu kaže mnogim muškarcima to smeta i očito je da u tom problemu nisi sam.
S duhovne strane gledano taj križ ti je iz nekog razloga dan, možda najviše zato da uzrasteš na tom području opraštanja, odnosno prihvaćanja drugih s njihovim manama i prošlostima.
Morat ćeš sam u sebi to prelomiti i odlučiti se hoćeš li živjeti s tim ili bez toga. Neka ti Gospodin pomogne da doneseš ispravnu odluku i živiš sretno i neopterećeno.

Hvala, ma znam da se Gospodin zeli proslaviti u tome kao i u svakom krizu, ali mene brine dal.to je Kriz koji mi Gospodin stavlja ili ipak nisam sposoban ljubiti pa je mozda netko drugi taj koji ce ju moci iskrenije i bolje ljubit.
Kazem cesto mislim da me Gospodin hrabri preko Riječi da je samnom u tome i da će liječit sve, al.onda me opet zbuni to sto mi unatoc tim ohrabrenjima tako nerijetko dode opet to na um i rastuzi me pa onda pomislim dal je ipak to znak da jednostavno ja to ne mogu jer nemam (još) njegovu ljubav koja prihvaca sve

Vrh

PostPostano: Pet vel 07, 2025 17:08 

Ako ti to toliko smeta, bolje da prekinete.
Pa traži drugu koja neće biti "načeta" tim grijehom.
Da je stvarno voliš odavno bi prestao misliti o tome.

Hvala ti na pokusaju savjeta, al mislim da si me ipak (bar malo) krivo shvatio
Uostalom mislim da ces se slozit da ne mozemo upravljat mislima cesto.
Al kazem hvala ti zapravo si mi pomogao jer kad netko to tako napise onda bas vidim da to ne zelim, možda neka vrsta obrnute psihologije ako me kuzis.
Bog te blagoslovio

Vrh

PostPostano: Pet vel 07, 2025 17:12 

Velika je stvar da si ovakvu temu povjerio a tko ima srca i kršćanske empatije će se pomoliti za tebe i tvoju potrebu. Želim da ti u tvojoj tišini i samoći Providnost dadne odgovor koji je najbolji za tebe, pretpostavljam da si dosta mlad i velika je budućnost pred tobom i odluka je samo tvoja i tebe se najviše tiče.
Čuti ćeš ovdje svakakvih prijedloga i savjeta a ovaj od totus odmah odbaci jer je grubijanski i neživotan.

Milost Božija je velika i vodi, gledaj naprijed a ne samo u grijeh!

Hvala ti puno, preporucam se u molitve
Mozda bas to samo trebam, malo vise tisine s Njim.
Na kraju svakako mi samo on moze dat pravi odgovor.

Vrh

PostPostano: Pet vel 07, 2025 17:37 

Hvala ti na pokusaju savjeta, al mislim da si me ipak (bar malo) krivo shvatio
Uostalom mislim da ces se slozit da ne mozemo upravljat mislima cesto.
Al kazem hvala ti zapravo si mi pomogao jer kad netko to tako napise onda bas vidim da to ne zelim, možda neka vrsta obrnute psihologije ako me kuzis.
Bog te blagoslovio

Totus tuus ti je žena, ne muškarac

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 36 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata