Da li bi onda po tebi ova slika Blažene Djevice Marije za koju suvremena znanost ne zna kako je nastala, bila od Boga ili od zloga. Zanima me tvoje mišljenje.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Gospa_od_Guadalupetoni1, kao prvo, hvala ti na tvojem upitu. Ovo je citat sa članka kojem si me usmjerio na Wikipediji, i htio bih da primjetiš neke stvari u tom citatu;
"U izvoru Nican mopohua zapisano je
da je Gospa Juanu Diegu rekla i sljedeće: "Znaj, najmanji moj sine, da sam ja
vazda djevica, presveta Marija,
majka najistinitijeg i jedinoga Boga, po kojemu sve opstoji, koji je stvoritelj života i ljudi, gospodar neba i zemlje. Žarko želim da se na ovom mjestu sagradi moj mali sveti dom, crkva u kojoj ću puku iz ljubavi na vidljiv način iskazati milosrđe, pomoć i zaštitu. Jer ja sam zbilja vaša milostiva mati: tvoja, svih onih koji zajedno nastavaju ovu zemlju i svih onih koji me
ljube, zazivaju, obraćaju i potpuno se u mene pouzdavaju. Ovdje ću slušati vaš plač i jadikovke. Bit ćete mi u srcu i brinut ću se da vam pomognem u svim vašim brojnim brigama, patnjama i bolestima.""
Koristi najobičniju logiku ovdje i najobičniju definiciju riječi:
1. VAZDA (stalno/uvijek) DJEVICA (osoba koja nije imala spolni odnos sa drugom osobom) - to bi značilo da je Marija nakon rođenja Isusa Krista i dalje bila djevica. To bi zaista bilo moguće da Marija nakon Isusovog rođenja nije konzumirala brak s Josipom, odnosno da nije imala spolni odnos sa svojim mužem (a po Bibliji znamo da je to bio Josip). Kako znamo da je ipak imala takav odnos sa Josipom? Pa to znamo po ovim dijelovima teksta iz Biblije;
Evanđelje po Luki 2:41-45;
"Svake su godine
njegovi roditelji išli u Jeruzalem o blagdanu Pashe. Kad je Isusu bilo dvanaest godina, hodočastili su s njim prema običaju Blagdana. Po završetku tih dana, kad su se vraćali kući,
dječak Isus ostade u Jeruzalemu bez znanja svojih roditelja. Misleći da je među suputnicima, odu dan hoda te ga počnu tražiti među rodbinom i znancima. Kako ga ne nađu, vrate se u Jeruzalem da ga traže."
Evanđelje po Marku 6:2-5;
Kada dođe subota, [Isus] poče učiti u sinagogi i mnoštvo se slušatelja zanijelo i pitalo: »Odakle njemu ovo? Kakva li mu je mudrost dana? Kakva li čudesa čini svojom rukom? Zar nije ovo tesar, sin Marijin,
a brat Jakovljev, Josipov, Judin i Šimunov? Zar mu se sestre ne nalaze ovdje među nama?« Tako on postade kamen spoticanja za njih. Isus im reče:
»Prorok je bez časti jedino u svom zavičaju, kod svoje rodbine i u svojoj kući.«
Evanđelje po Mateju 13:53-57;
A Isus kad dovrši te usporedbe, krenu odande. Dođe u svoj zavičaj te je tako učio svijet u njihovoj sinagogi da su se divili i govorili: »Odakle ovomu tolika mudrost i čudesna moć?
Zar on nije tesarov sin? Zar mu se majka ne zove Marija,
a braća njegova: Jakov, Josip, Šimun i Juda? Zar se njegove sestre ne nalaze među nama? Odakle mu sve to?« Tako on postade kamen spoticanja za njih! Ali im Isus reče: »
Prorok je bez časti jedino u svom zavičaju i u svojoj kući.«"
Gledajući samo ova tri odlomka iz evanđelja, vidimo da je (dječak, a kasnije naravno odrastao čovjek) Isus imao obitelj koja se sastojala od očuha Josipa, majke Marije, braće Jakova, Josipa, Šimuna i Jude (sinovi Josipa i Marije, njegova polubraća, za koje se vjeruje da su Jakov i Juda autori dviju poslanica Novog zavjeta (Jakovljeva poslanica i Judina poslanica)) i neizrečen broj sestara (kćeri Josipa i Marije, njegove polusestre, pretpostavlja se je imao barem dvije ili tri).
Dakle, biblijski kontekstualno gledano, ne možeš doći do drugog zaključka osim ovog kojeg podržava običan smisao tih riječi – Marija i Josip su konzumirali brak, te je ona rodila još djece. To se direktno suprotstavlja doktrini vječnog djevičanstva Marije. Od sve njezine djece, jedino je Isus bio rođen bez ljudskog oca, jer je začet po Duhu Svetome – on je nadnaravno začet, bez spolnog odnosa (to znači biti začet po Duhu Svetome); ovo je inače jedna od optužba muslimana protiv kršćana, jer oni vjeruju da kršćani vjeruju da je Marija imala spolni odnos sa Duhom Svetim, što i sami kršćani s pravom osuđuju kao herezu. Duh Sveti se ne zove bez razloga Duh Sveti.
2. MAJKA NAJISTINITIJEG I JEDINOGA BOGA – Isus je u zapovijedi velikog poslanja izjavio ovako (Matej 28:19);
"Zato idite i učinite sve narode učenicima mojim! Krstite ih u ime (jednina) Oca i Sina i Duha Svetoga (množina osoba, tri osobe)!"
Otrodoksno kršćanstvo će se složiti u izjavi da se krštenje u ime Oca i Sina i Duha Svetoga odnosi na Boga. Tko je taj Bog? Jahve – jedno ime koje nose tri vječne osobe; i Otac i Sin i Duh Sveti.
Dakle, moje pitanje je ovo: ako je Marija uistinu majka najistinitijeg i jedinog Boga, onda to podrazumijeva da je ona majka sve tri osobe koje su jedan Bog; ona je onda majka Boga Oca i Sina i Duha Svetoga, što je samo još jedna hereza – doktrina koju Biblija ne podržava, već osuđuje.
Suprotno tom učenju, Luka nam u svojem evanđelju (1:31) objavljuje ovako o Mariji: "Evo 'ti ćeš začeti i roditi Sina' komu ćeš nadjenuti ime Isus. On će biti velik i zvat će se Sin Previšnjega. Gospodin Bog dat će mu prijestolje Davida, oca njegova. On će vladati kućom Jakovljevom dovijeka. I kraljevstvo njegovo neće imati svršetka.«" Dakle, ona je majka čovjeka Isusa koji je Krist, odnosno Mesija, obećani prijestolonasljednik kralja Davida (budući da je Marija od roda Davidova), kao što je Bog i obećao svome sluzi, izraelskom kralju Davidu.
3. ... KOJI ME LJUBE, ZAZIVAJU, OBRAĆAJU I POTPUNO SE U MENE POUZDAVAJU.
Nekoć je Isusa jedan od učitelja Zakona (pripadnik farizeja) upitao ovako (Evanđelje po Mateju 22:37-38); "»Učitelju, koja je najveća zapovijed u Zakonu?« On mu odgovori: »'Ljubi Gospodina Boga svoga svim srcem svojim, svom dušom svojom i svom pameti svojom!' To je najveća i prva zapovijed."
Isus je točno odgovorio, potvrđujući starozavjetnu zapovijed koja glasi ovako (Ponovljeni Zakon 6:4-5); "Čuj Izraele! Jahve je Bog naš, Jahve je jedan! Zato ljubi Jahvu, Boga svoga, svim srcem svojim, svom dušom svojom i svom snagom svojom!"
Kome ćeš radije vjerovati, Isusu, Njemu koji ne laže, koji je od vječnosti Bog te koji je od trenutka kad je uskrsnuo savršen proslavljen čovjek; ili palom čovjeku, sinu Adamovu, za kojeg kao i za sve nas ostale stoji pisano ovako (Rimljanima 3:4): "Naprotiv, neka se pokaže da je Bog istinit,
a svaki čovjek lažac..."?
Da je sad Isusova majka Marija tjelesno prisutna na zemlji, najvjerojatnije bi je isti ljudi koji se klanjaju "njezinim slikama i kipovima" htjeli ubiti, jer bi im ona sama izjavila ono isto što je izjavila dok je živjela na zemlji, a to je ovo; "»Što vam god [Isus] rekne, učinite!«"
Ukratko, moj odgovor na tvoj upit glasi ovako: sve je od Boga i za Boga, ali vrsta suda kojim On ispunjava Svoju svrhu (a ta svrha je Njegova vlastita slava), odnosno prosuđivanje kojim se Bog sam proslavljuje ne donosi isti ishod za svakog palog čovjeka, budući da je takav čovjek po svojoj paloj prirodi neprijatelj i pobunjenik protiv Boga. Dakle, Bog je predodredio stvaranje takve slike (odnosno ta slika je dio Božjeg savršenog suverenog plana, a dokaz za ovu izjavu je činjenica da ta slika postoji), ali Bog nije naslikao tu sliku, već ju je naslikao pali čovjek, te se pali čovjek pouzda u tu sliku i drži je vrijednom, te je koristi za dobivanje slave, dobivanje prihoda; iskazuje joj štovanje, što je velika zabluda, budući da je jedino trojedini Bog Biblije vrijedan štovanja, hvale i slave i svega što postoji te što mu pravovaljano pripada.
Kad me pitaš da li je slika od zloga, ja ti ne mogu pravilno odgovoriti jer ne znam na koga misliš pod "zloga" – na sotonu, demone ili čovjeka? Čovjek ju je sigurno naslikao, ne vjerujem da je nastala iz ničega; da li je potaknuta demonskim zabludama, ja to ne znam. Znam da je to jedna od mogućnosti. Ali griješniku nije potreban demon niti sotona da bi on sam iskazivao svoju griješnost i zabludu na razne načine.