Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto lip 02, 2020 08:21

Vrijeme na UTC + 01:00 sata
Započni novu temu Odgovori  [ 7 post(ov)a ] 
Autor Poruka
 Naslov: Sveti Jeronim
PostPostano: Pon ruj 30, 2019 09:32 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 24, 2009 22:03
Postovi: 3263
Crkveni naučitelj, pisac, pokornik i prevoditelj Svetog pisma na latinski jezik. Poznata je njegova molitva: „Oprosti mi Bože jer sam Dalmatinac!“.

https://hkm.hr/svetac-dana/sveti-jeronim/

O mjestu rođenja ovog sveca puno se raspravljalo i tijekom minulih stoljeća. Pavlin iz Štrigove (u Međimurju, latinski Stridon) iz 18. st. Josip Bedeković napisao je knjigu, koju je nedavno s latinskog preveo čakovečki profesor Marko Rašić, a knjiga donosi 62 poglavlja s cjelokupnom povijesti Ilirika, Dalmacije i Međimurja, a zatim i životopis ovoga sveca u 32 poglavlja. Autor dokazuje da je sv. Jeronim rođen upravo u Štrigovi, mjestu koje od nekada krasi crkva posvećena sv. Jeronimu, s dva tornja, kraj koje je u prošlosti djelovao pavlinski red, a crkva je bila hodočasnička.
Crkvu krase freske poznatog baroknog slikara Ivana Rangera, također pavlina, što znači da je i u prošlosti bila znamenita i važna.
Iz povijesnih spisa se dosad znalo da je rodno mjesto sv. Jeronima bilo Stridon, "na granici rimskih provincija Panonije i Dalmacije, blizu grada Emone" (današnja Ljubljana).

https://www.strigova.info/crkva-sv-jeronima/

http://www.h-r-z.hr/index.php/djelatnos ... -u-trigovi


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Ned lis 06, 2019 16:34 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 24, 2009 22:03
Postovi: 3263
Iduće godine obilježava se 1600. obljetnica smrti svetog Jeronima, a nedavno je na njegov blagdan 30. rujna papa proglasio Treću nedjelju kroz godinu - Nedjeljom Božje Riječi. (Iduće godine pada na 26. siječnja.)

Sveti Jeronim je običavao reći: "Nepoznavanje Svetog Pisma nepoznavanje je Krista".

Papa je predložio neke moguće inicijative povodom tog blagdana: tiskanje i dijeljenje Biblija (ili bar nekih biblijskih knjiga) obiteljima, kateheze o Božjoj Riječi, obnova propovijedanja prema Evanđeljima...

Prošle godine sam bila uključena u mrežu čitanja Biblije u cjelini kroz 365 dana i bilo je jedinstveno iskustvo...
https://zenavrsna.com/citanje-biblije-365-dana/8553


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Pet lis 11, 2019 21:03 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 24, 2009 22:03
Postovi: 3263
Knjiga dr. Berljaka o sv. Jeronimu rođenom u Štrigovi

Bula pape Nikole V. za crkvu rodnoga mjesta svetoga Jeronima u Štrigovi“ naslov je najnovije knjige crkvenog pravnika prof. dr. Matije Berljaka, profesora emeritusa Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, objavljene uoči predstojećeg blagdana crkvenog naučitelja sv. Jeronima, te o 1600. obljetnici od smrti sv. Jeronima i 572. obljetnici izdanja spomenute bule pape Nikole V.

Kako navodi dr. Berljak, bula pape Nikole V. Gloriosus Deus in sanctis suis (Bog slavan u svecima svojim) izdana je u Rimu 10. studenoga 1447. godine za crkvu rodnoga mjesta svetoga Jeronima u Štrigovi (Stridonium), u Međimurju, ali njezin original nije dostupan javnosti. Otkrićem uredskog, radnog primjerka bule, pohranjenog u Vatikanskom tajnom arhivu, omogućeno je čitanje sadržaja kojeg je pisar pape Nikole V. prepisao u Svečani primjerak bule.

Prof. Berljak u knjizi na 128 stranica istražuje i objašnjava sve okolnosti oko nastanka spomenute Bule, saznaje tko je bio molitelj za njezino izdavanje, kao i o povodu njezina izdavanja, analizira sadržaj, stilski oblik i značenje Bule, posebno se osvrćući na rodno mjesto i očinski dom te crkvu Sv. Jeronima prema papi Nikoli V. U prvom dijelu knjige objavljen je preslik rukopisnog Uredskog, radnog primjerka bule pape Nikole V. i njezin tiskani prijepis, kojeg je načinio vrsni svećenik arhivist Andrija Lukinović 2004. godine, zatim tiskane prijepise Svečanog primjerka bule koje su načinili Mihael Bombardi 1718. godine i Josip Bedeković 1752. godine, i hrvatski prijevod Bedekovićevog prijepisa bule koji je načinio Marko Rašić 2017. godine.

Objavom tih preslika iznimno vrijednog i zanimljivog, a gotovo nepoznatog, rukopisnog latinskog izvornika bule pape Nikole V. uvelike je proširena mogućnost izravnije komunikacije s rodnim mjestom velikoga crkvenoga učitelja svetoga Jeronima tj. sa Štrigovom u Međimurju u nekadašnjoj Zagrebačkoj nad/biskupiji, a danas u Varaždinskoj biskupiji. Kako prof. Berljak piše u zaključku knjige, „nakana nam je da se do sada skriveni, malo poznati i još manje vrednovani, veoma važan povijesni izvor, tj. spomenuta Papina Bula – koliko je nama poznato jedina isprava takve vrste u Međimurju pa i šire – otkrije ljubiteljima znanosti, povijesne istine te pripomogne proučavanju i štovanju spomenutog Sveca i mjesta njegova rođenja“.

Bula je dragocjeni povijesni izvor koji jasno pokazuje veliku ljubav Rimskoga prvosvećenika prema sv. Jeronimu, jer on je, kako piše u Buli, „uzvišeniji od ostalih“ svetaca, budući je „proslavio svetu majku Crkvu“, pa je stoga poput „goruće svjetiljke postavljen na svijećnjak u domu Gospodnjem“, navodi dr. Berljak, pojašnjavajući da papa Nikola V. s poštovanjem govori i o gradu Štrigovi i o banu kraljevine Slavonije grofu Fridriku Celjskom, ujedno vladaru Celja, Ortenbera i Zagorja, koji je – razmišljajući o vlastitom spasenju i želeći nagomilati veliko blago u nebeskim stvarima dao projektirati i sagraditi te svečano i bogato opremiti – crkvu posvećenu sv. Jeronimu, i to na mjestu gdje je bila Jeronima roditeljska kuća u kojoj je on bio othranjen i odgojen.

Papa u Buli ističe da je ona upućena svim Kristovim vjernicima, a da je povod Buli novosagrađena crkva na mjestu gdje je bio roditeljski dom sv. Jeronima te da želi da se spomenuta crkva još više posjećuje i da se poveća pobožnost vjernika prema Svecu. Da bi se postigao spomenuti cilj papa Nikola V. Bulom podjeljuje posebne milosti i određene oproste župljanima i hodočasnicima koji se pokaju i ispovjede te iz pobožnosti posjete na blagdan sv. Jeronima crkvu njemu posvećenu u Štrigovi, te daruju materijalna sredstva za njezino održavanje. To govori da je, do tada već poznata hodočasnička crkva podignuta u čast sv. Jeronimu u Štrigovi na neki način, podijeljenim posebnim Papinim oprostima, postaje mjesto posebnih milosti – svetište sv. Jeronima.

Za autor knjige dr. Berljaka, značajno je da papa Nikola V. u Buli govori o ubikaciji rodnoga mjesta sv. Jeronima te ističe da je Štrigova bila „očinski dom samoga sveca u kojoj je bio othranjen i odgojen“. Prema toj činjenici, Štrigova je jedino mjesto na svijetu koje ima potvrdu jednoga pape da se upravo u tom mjestu rodio sv. Jeronim. U Štrigovi, u Jeronimovu zavičaju, ne samo župljani nego i vjernici iz drugih krajeva posebno štuju i to od davnina „svoga vjeroispovjednika“ Jeronima.

ika.hkm.hr

Slika


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Sri stu 27, 2019 16:02 

Pridružen: Čet tra 26, 2018 14:48
Postovi: 322

Prošle godine sam bila uključena u mrežu čitanja Biblije u cjelini kroz 365 dana i bilo je jedinstveno iskustvo...
https://zenavrsna.com/citanje-biblije-365-dana/8553


O sutra ponovno počinje projekt pa me podsjetilo na ovaj vaš post.

https://zenavrsna.com/citanje-biblije-3 ... z_OVuTcf_4


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Sri stu 27, 2019 21:11 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 24, 2009 22:03
Postovi: 3263

O sutra ponovno počinje projekt pa me podsjetilo na ovaj vaš post.

https://zenavrsna.com/citanje-biblije-3 ... z_OVuTcf_4

Hvala ti, nisam ovo znala...

Zanimljivo je da sam tijekom čitanja malo zašla s planiranog puta (nešto sam čitala brže, nešto sporije), ali uvijek se poklopilo da se čitanja sadržajno slažu i kao nadopunjuju pa me to fasciniralo.. Pola sata čitanja dnevno stvarno smiruje i kao da liječi...

Prije čitanja sam uvijek rekla:
"Dođi, Stvorče, Duše Svet,
pohodi duše svojih vjernika
i užezi u nama oganj svoje ljubavi."

To mi je osobno bilo jako važno, jer kad bih to rekla nisam upadala u rastresenost tijekom čitanja.. Svaki put sam osjećala da me sveto pismo iznutra obnavlja..

Osim tog predloženog plana ima i drugih načina, npr. ovaj s 5 dana viška svaki mjesec da se nadoknadi što je propušteno:
https://biblija-govori.hr/wp-content/up ... /25x12.pdf

Jedino još nisam pročitala do kraja proroka Ezekiela... Izuzetno teška knjiga, ne samo za shvaćanje, nego i za čitanje.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Sri sij 01, 2020 15:16 

Pridružen: Čet tra 26, 2018 14:48
Postovi: 322

O sutra ponovno počinje projekt pa me podsjetilo na ovaj vaš post.

https://zenavrsna.com/citanje-biblije-3 ... z_OVuTcf_4


Evo od danas, 1. siječnja, dostupan je još jedan ciklus (s drugačijim datumima)

https://muzevnibudite.com/biblija-kroz- ... uoTqenY35Y


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Čet sij 02, 2020 11:46 

Pridružen: Čet kol 10, 2017 16:11
Postovi: 404
Hvala ti Dea za ovo.Možda je to šansa da počnem ponovo.Jer već sam neko vrijeme čitala,pa sam,razočarana u molitve,prestala...


Vrh
 Profil  
 
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 7 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata


Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 2 gostiju


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.

Traži prema:
Idi na:  
Pokreće phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpbb.com.hr