Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri pro 11, 2024 06:57

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 52 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4
Autor Poruka
PostPostano: Sri sij 03, 2024 17:44 

:)

Moguće je da Isus nije znao latinski inače ako tvrdiš da je sve znao ulaziš u herezu da je Isus imao mozak Logosa.

Da Tootus je upravu Isus nije znao Latinski tako da moram konstatirati Fran i Majkićka griješe.

Vrh

PostPostano: Čet sij 04, 2024 09:10 

Moguće je da Isus nije znao latinski inače ako tvrdiš da je sve znao ulaziš u herezu da je Isus imao mozak Logosa.

Da Tootus je upravu Isus nije znao Latinski tako da moram konstatirati Fran i Majkićka griješe.

ne znam da li ironiziraš ili misliš kako pišeš??
prvo...Isus je naravno znao i latinski, kao i sve druge jezike
drugo...po čemu je hereza da je Isus imao mozak Logosa??... kada je Isus baš to- Logos, utjelovljena vječita Božja Riječ??!

Vrh

PostPostano: Čet sij 04, 2024 09:46 

drugo...po čemu je hereza da je Isus imao mozak Logosa??... kada je Isus baš to- Logos, utjelovljena vječita Božja Riječ??!

Uključi malo logiku ako je čovjek onda je mozak kakav?

Vrh

PostPostano: Čet sij 04, 2024 12:33 

Navedi gdje to piše da je Isus znao latinski?
Evo ti malo o Isusovom jeziku:https://opusdei.org/hr-hr/article/16-kojim-je-jezikom-govorio-isus/
Neće prebaciti link, pa sam kopirala:
"
16. Kojim je jezikom govorio Isus?

54 pitanja i odgovora o Isusu Kristu, pripremljenih od tima katoličkih teologa sa sveučilišta Navarra. Ovo je pitanje br. 16.: "Kojim je jezikom govorio Isus?
Tijekom prvog stoljeća na području gdje je živio Isus postoje dokazi da su bila u uporabi četiri jezika: aramejski, hebrejski, grčki i latinski.

Od svih njih službeni, istovremeno najmanje korišten, bio je latinski. Koristili su ga gotovo isključivo rimski dužnosnici, kada su razgovarali među sobom, a znali su ga i neki obrazovani ljudi. Ne čini se izvjesnim da bi Isus učio latinski, niti da bi ga koristio u običnom razgovoru ili u svojim propovijedima.

Što se tiče grčkog, ne bi bilo čudno da se je Isus ponekad njime služio, kao i mnogi zemljoradnici i zanatlije u Galileji koji su znali taj jezik, tj. njegove osnove potrebne za jednostavan posao ili komunikaciju sa stanovnicima gradova u kojima je uglavnom živjelo stanovništvo helenske kulture. I u Judeji se govorio grčki; procjenjuje se da ga je govorilo u Jeruzalemu između osam i petnaest posto građana. Ipak, nije poznato je li Isus koristio grčki ikada, niti se može to zaključiti sa sigurnošću iz bilo kojeg teksta, ali to ne bi trebalo odbaciti kao mogućnost. Moguće je, naprimjer, da se Isus obratio Pilatu na tom jeziku.

Međutim, učestale aluzije u evanđeljima na Isusove propovijedi u sinagogama i njegovi razgovori s farizejima o tekstovima Svetog pisma čine vrlo vjerojatnim da je poznavao i koristio hebrejski jezik u nekim situacijama.

Iako je znano da se Isus ponekad i koristio hebrejskim, čini se da se u običnom razgovoru i u propovijedima Isus obično služio aramejskim jezikom koji je bio uobičajeni jezik svakodnevne uporabe među Židovima u Galileji. Ustvari, ponekad grčki tekst evanđelja neke aramejske riječi i fraze stavlja u Isusova usta: Talitha Kum (Mk 5,41), Korban (Mk 07:11), Effatha (Mk 7,34) , Gehenna (Mk 9,43), Abba (Mk 14:36), Eloi, Eloi, Lama Sabakthani? (Mk 15:34), ili njegovih sugovornika: Rabbuni (Mk 10,51).

Izučavanje jezične pozadine evanđelja ukazuju na to da su riječi sadržane u njima bile izvorno govorene semitskim jezikom: hebrejskim ili, što je još vjerojatnije, aramejskim. To je osobito vidljivo iz strukture grčkog koji se koristi u evanđeljima, iz koje se nazire model aramejske sintakse. Također, to se može zaključiti i iz činjenice da evanđelja stavljajući riječi u Isusova usta dobivaju posebno izražajnu snagu prevedena na aramejski te da postoje riječi koje se koriste s različitom semantičkim nabojem nego inače na uobičajnom grčkom, izvedene iz semitske uporabe. Čak ponekad kod prevođenja evanđelja na semitske jezike, opažaju se u njima igre riječi koje su skrivene u grčkom izvorniku.

Literatura: Joseph A. Fitzmyer, «The Languages of Palestine in the First Century A. D.»: Catholic Biblical Quartely 32 (1970) 501-531; Stanley E. Porter, «Jesus and the Use of Greek in Galilee» en Bruce Chilton - Craig A. Evans (ed.), Studying the Historical Jesus. Evaluation of the State of Current Research (Brill, Leiden - New York - Köln 1994) 123-154; Pinchas Lapide, «Insights from Qumran into the Languages of Jesus»: Revue de Qumran 8, 4 (n. 32) (1975) 483-501; Chaim Rabin, «Hebrew and Aramaic in the First Century» en Shemuel Safrai - Menahem Stern (ed.), The Jewish people in the first century: historical geography, political history, social, cultural and religious life and institutions (Van Gorcum, Assen - Amsterdam 1976) 1007-1039; Francisco Varo, Rabí Jesús de Nazaret (B.A.C., Madrid, 2005) 66-70.
(OPUS DEI)

Vrh

PostPostano: Čet sij 04, 2024 14:54 

Pripazi što pišeš, za ovakve stvari bi mogao završiti tamo gde nećeš završiti. :|

Navedi gdje to piše da je Isus znao latinski?

I za tebe vrijedi isto što sam napisao Kopitaru. Nemoj bogohuliti i pripazi na pisanje. :|

Vrh

PostPostano: Čet sij 04, 2024 15:54 

Pripazi što pišeš, za ovakve stvari bi mogao završiti tamo gde nećeš završiti. :|

I za tebe vrijedi isto što sam napisao Kopitaru. Nemoj bogohuliti i pripazi na pisanje. :|

Mislim da na katoličkom forumu nebi trebao širiti Apolinarijevu herezu ali ako tako želiš ko sam ja da te u tome ometam.

Kristologija ti nije dobra jer ako negiraš Isusovo neznanje onda automatski negiraš i njegovo čovještvo a to su barem još par hereza.
Nisam se nadao da ćeš baš ti širiti hereze ali što se može.

Vrh

PostPostano: Čet sij 04, 2024 16:57 

Hajde, Fran, ne duri se ...Isus kao čovjek govorio je aramejski. Nećemo sad ulaziti u božansku prirodu i je li kao Bog znao sve jezike. Pitanje je puno jednostavnije. Nije govorio latinski. Amen.
"Od svih njih službeni, istovremeno najmanje korišten, bio je latinski. Koristili su ga gotovo isključivo rimski dužnosnici, kada su razgovarali među sobom, a znali su ga i neki obrazovani ljudi. Ne čini se izvjesnim da bi Isus učio latinski, niti da bi ga koristio u običnom razgovoru ili u svojim propovijedima."- Opus Dei.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 52 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4

Vrijeme na UTC + 01:00 sata