Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet vel 14, 2025 12:33

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 107 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Poruka
PostPostano: Pet sij 17, 2025 01:40 

Mišljenja sam da mi vjernici nemamo velike duhovne radosti i bogatstva od od ovih silnih sinodalnih raspredanja teologa po Vatikanskim dvoranama koja su uglavnom suhoparna, dosadna, više manje neživotna, koriste mnigim sudionicima da vide Rim te se usput potroši sila novaca i preko njih se neće puno ljudi obratit. Pada mi na pamet nastup na prvom koncilu đakovačkog biskupa Strosmajera na kojem se silno zalagao za čestitost klera, crkvenoj disciplini i jedinstvu biskupa te se žestoko borio protiv dogme o nepogrešivosti pape gdje je bio u manjini i vidjevši da je preglasan demonstrativno napustio Vatikan i vratio se kući gdje su ga ljudi oduševljeno dočekali.

Zanimljiv je bio posebno taj njegov predzadnji govor gdje on nije htio dugo otići sa govornice dok nije kazao sve što im je namjeravao a ovi su iz dvorane kao rulja dobacivali, zviždali, vrijeđali da je lucifer, sotona (dobacivači koje nazivam ruljom su bili mnogi biskupi i ugledni kardinali toga vremena). Nisu mogli ljudi iz podijeljenih tabora podnijeti tuđa mišljenja a nisu ni birali načina ni stila kako da ponize protivnika (kolegu biskupai brata u Kristu) a mene to sve podsjeća na ovaj mali forum na kojem sestre po Kristu i neki brat žestoko udaraju na dragog mi hrkija istim žarom kao i ovi velikodostojnici prije 150 godina na našeg đakovačkog biskupa. Dakle, zaključak mi je da se netrebamo
oholiti i izdizati a pogotovo ne klanjati i ulizivati velikodostojnicima a ljude drugačijih stavova i mišljenja nepotrebno vrijeđati, ponižavati, proglašavati heretikom.

“Jer se Bog protivi oholima, a poniznima daje milost.” (1. Petrova 5,5)

Vrh

PostPostano: Pet sij 17, 2025 20:16 

Smješno je ovo jadikovanje nad biskupom hrkijem, ali stvari nisu ni izdaleka tako bezazlene.
Kriza Crkve je prije svega kriza vjere. Neki žele da Crkva bude ljudsko i horizontalno društvo; žele da govori jezikom medija. Žele je učiniti popularnom. Pozivaju je da ne govori o Bogu, već da se i tijelom i dušom baci u društvene probleme: migracije, ekologiju, dijalog, kulturu susreta, borbu protiv siromaštva, pravdu i mir. To su, naravno, važna i vitalna pitanja pred kojima Crkva ne može zatvarati oči. Međutim, takva Crkva ne zanima nikoga. Crkva je od interesa jer nam dopušta da susretnemo Isusa. Ona je legitimna samo zato što nam prenosi Božju objavu. https://www.quovadisecclesia.com/kriza- ... a-vjere-2/

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 107 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Vrijeme na UTC + 01:00 sata