Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 20:47

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 67 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Ned lis 19, 2025 13:13 

U zadnje vrijeme , posebice poslije rata u Izraelu/Gazi imao sam rasprave sa nekoliko katolika u vezi pitanja da li su Židovi i dalje izabrani narod?
Šta vi o tome mislite? Pojasnite svoje mišljenje.

Vrh

PostPostano: Ned lis 19, 2025 14:48 

Šta vi o tome mislite? Pojasnite svoje mišljenje.

Sasvim je nebitno šta mi o tome mislimo. To je kao da Duško Lokina pitaš šta on o tome misli. Ista stvar je pitati nepoznate ljude koji žive i dišu u ovoj internet žabokrečini. Znači, pitanje je postavljeno krivo. Ti sebe trebaš pitati: šta Katolička Crkva o tome misli. :| Jer jedini Crkva može dati ispravan sud.

Vrh

PostPostano: Ned lis 19, 2025 16:20 

Imas u Summa Daemoniaca, A. Fortea koji govori kako Bog ne povlači svoje blagoslove. A to vrijedi i za Židove.
Starozavjetni blagoslov shvaćao se i u uspjehu. Tako i danas za Židove. To ne isključuje progone od strane Zloga, o tome egzorcist Fortea u kontekstu antisemitizma.

Vrh

PostPostano: Ned lis 19, 2025 17:47 

Pitanje kao što je: Da li je Izrael / Židovi i dalje odabrani narod? Jest kao da pitaš jel voda i dalje mokra. :roll:

Vrh

PostPostano: Ned lis 19, 2025 18:02 

Posljednje dvije godine izazvale su značajnu raspravu u katoličkim krugovima o tome kako bi Crkva trebala razumjeti i odnositi se prema modernoj državi Izrael. Postoji svojevrsna Kriza tumačenja: što Izrael znači katolicima danas?
Židovi i kršćani, dijele zajedničko duhovno naslijeđe i potencijalno sličnu misiju. Oni dijele zajednički izvor objave. Ipak, trajni savez naroda s Bogom ne ovisi o modernoj državi Izrael, iako moderna država može na određeni način utjeloviti ili izraziti trajnu predanost židovskog naroda savezu s Bogom i odražavati izvjesnu teološku prikladnost ostvarivanja saveza na zemlji Izraela.
https://www.quovadisecclesia.com/kriza- ... ima-danas/

Vrh

PostPostano: Pon lis 20, 2025 11:23 

Ja mislim da nakon što su ubili Isusa nisu u milosti.

Vrh

PostPostano: Pon lis 20, 2025 11:37 

Ali jesu odabrani narod. Bog je vjeran. A židovski narod često nije bio u milosti, taj njihov odnos sa Bogom je zaista čudesna priča.
Jedan židovski komičar je to lijepo ispričao. Zašto je Bog odabrao baš Židove? Pa zato jer se tako vidi da je Bog. Lako je sa Nijemcima raditi, daš upute i to je to. Židovima daš upute i onda idućih sto godina gledaš kako se bune, gunđaju, njurgaju, međusobno tuku... :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Pon lis 20, 2025 11:41 

Ti i ja ženo! Ti i ja smo ga ubili.

ŽIDOVI NISU SKUPNO ODGOVORNI ZA ISUSOVU SMRT

KKC 597 Uzimajući u obzir povijesnu složenost Isusova procesa očitovanu u evanđeoskim opisima, i kakav god mogao biti osobni grijeh čimbenikâ tog suđenja (Juda, Sinedrij, Pilat), koji samo Bog poznaje, ne može se odgovornost za nj pripisati ukupnosti jeruzalemskih Židova, unatoč povicima manipuliranog mnoštva i općenitim prijekorima sadržanima u pozivima na obraćenje nakon Pedesetnice. Sam Isus, opraštajući s križa i Petar slijedeći njegov primjer uzeli su u obzir »neznanje« jeruzalemskih Židova, čak i njihovih poglavara. Još se manje može, počevši od krika puka: »Krv njegova na nas i na djecu našu!« (Mt 27, 25), što znači potvrdu, proširiti odgovornost na druge Židove u prostoru i vremenu.

SVI GREŠNICI BILI SU UZROČNICI KRISTOVE MUKE

KKC 598 Crkva, u Učiteljstvu svoje vjere i u svjedočenju svojih svetaca, nije nikad zaboravila ovu istinu: da su »sami grešnici bili uzročnici i počinitelji svih muka što ih je [Krist] pretrpio«. Uzimljući u obzir to da naši grijesi vrijeđaju samoga Krista, Crkva ne oklijeva pripisivati kršćanima najtežu odgovornost u Isusovoj muci, odgovornost kojom su oni prečesto opterećivali jedino Židove: »Krivce te krivnje moramo vidjeti u onima koji nastavljaju opet padati u svoje grijehe. Budući da su naši grijesi učinili da Gospodin naš Isus Krist podnese muku Križa, oni koji uranjaju u nerede i zlo zasigurno, koliko je do njih, iznova u samima sebi razapinju i ruže Sina Božjega. I treba priznati da je u tom slučaju naš vlastiti grijeh veći nego grijeh Židovâ. Jer oni, po svjedočanstvu Apostolovu, da su upoznali Kralja slave, nikad ga ne bi bili razapeli (1 Kor 2, 8 ); Mi, naprotiv, ispovijedamo da ga poznajemo. I kad ga niječemo svojim činima, na neki način stavljamo na nj svoje nasilničke ruke.« »I nisu ga raspeli zli dusi; raspeo si ga ti s njima i još ga razapinješ, uživajući u porocima i grijesima.«

Vrh

PostPostano: Pon lis 20, 2025 13:50 

Tehnički gledano ubili su ga Rimljani!
Tko ga je razapeo na križ, zakucavao čavle u njegove ruke i noge i probio mu bok kopljem!?

Vrh

PostPostano: Pon lis 20, 2025 16:22 

Matej 26,3-4 nam govori: „Tada se okupiše svećenički glavari, pismoznanci i narodne starješine u dvoru velikog svećenika koji se zvao Kajfa, i dogovoriše se da Isusa na prijevaru uhite i ubiju.“ Židovski su vođe zahtijevali od Rimljana da Isus bude osuđen na smrt (Matej 27,22-25). Nisu mu mogli dopustiti da izvodi znakove i čuda jer je to ugrožavalo njihov položaj i mjesto u vjerskom društvu kojim su dominirali (Ivan 11,47-50), pa se „dogovoriše da ga ubiju“ (Ivan 11,53).

Tehnički, u Rimu je Vatikan a židovi ni dan danas ne priznaju Isusa.

Vrh

PostPostano: Pon lis 20, 2025 21:29 

Tehnički gledano ubili su ga Rimljani!
Tko ga je razapeo na križ, zakucavao čavle u njegove ruke i noge i probio mu bok kopljem!?

Matej 26,3-4 nam govori: „Tada se okupiše svećenički glavari, pismoznanci i narodne starješine u dvoru velikog svećenika koji se zvao Kajfa, i dogovoriše se da Isusa na prijevaru uhite i ubiju.“ Židovski su vođe zahtijevali od Rimljana da Isus bude osuđen na smrt (Matej 27,22-25). Nisu mu mogli dopustiti da izvodi znakove i čuda jer je to ugrožavalo njihov položaj i mjesto u vjerskom društvu kojim su dominirali (Ivan 11,47-50), pa se „dogovoriše da ga ubiju“ (Ivan 11,53).

Tješite se i zavaravajte koliko hoćete, ali dobro znate, duboko u sebi znate. Ti i ja.

Vrh

PostPostano: Uto lis 21, 2025 15:34 

Židovi su nagovarali rimsku vlast da ubije Isusa.
I dobro, objasni nam "tko je povukao okidač ili izbo žrtvu nožem"? Rimljani ili Židovi?
Nije isto nagovarati na ubojstvo i ubiti.
Ja mogu nekoga nagovarati da nekoga ubije, ali ga nisam ubio.

Šta ti misliš općenito o Židovima kao narodu?

Vrh

PostPostano: Uto lis 21, 2025 16:06 

Po meni su Židovi i dalje izabrani narod
Izabrani narod poslije Isusa su i katolici

Vrh

PostPostano: Uto lis 21, 2025 16:07 

Židovi su tragičari. Dvije tisuće godina čekaju Mesiju, spremaju se za dolazak Mesije, i onda promaše "ceo fudbal", a znali su i kada bi trebao doći, prorečeno im je. To je epohalna tragična epizoda od koje se nikada nisu oporavili. Ne treba nikako pasti na tu razinu "Židovi su ubili Isusa". Isus je bio Židov, Marija i Josip su bili Židovi, apostoli su bili Židovi... jednostavno Izrael je bio pozornica na kojoj se imala odviti cijela ta kozmička epizoda, naravno da su Židovi bili glavni akteri. Odabrani narod.

Vrh

PostPostano: Uto lis 21, 2025 17:20 

Židovi sigurno više nisu izabrani narod. Od Isusa Krista izabrani narod je novi Izrael tj Crkva.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 67 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata