Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sub tra 25, 2026 12:48

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 18 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2
Autor Poruka
PostPostano: Ned lip 28, 2020 17:03 

Zato sam te pitao da nebi došlo do nerazumijevanja da li se pričešćujemo sa kompletnim Kristom tj. i sa njegovim mističnim Tijelom u kojem se nalaze svi spašenici od postanka do svršetka svijeta a to značilo i da "blagujemo' jedni druge ili misliš drugačije?
Mislim da Euharistija po svojoj važnosti zaslužuje da više o njoj razgovaramo.
Ako sam u zabludi oko ovoga onda mi pomozi da bolje razumijem.

Uvijek postoji ono što je "nužno" vjerovati o određenom sakramentu, a postoje i različite devijacije suvremene teologije.
Teologija može nekome pomoći u vjeri, a može i zalutati...

Vrh

PostPostano: Uto lip 30, 2020 08:32 

Uvijek postoji ono što je "nužno" vjerovati o određenom sakramentu, a postoje i različite devijacije suvremene teologije.
Teologija može nekome pomoći u vjeri, a može i zalutati...

Iz prve prosfore svestenik vadi ceo pecat, taj deo prosfore se zove Agnec (jagnje) i predstavlja samog Gospoda Isusa Hrista. Zatim narocitim nozicem u obliku koplja svestenik probada Agnec i uliva u Sv. Putir vino i malo vode. Ovo se vrsi u spomen Hristovog stradanja na krstu, kada je rimski vojnik kopljem probo Hristova rebra.

Sv. Agnec i vino razblazeno vodom osvecuju se na Liturgiji vernih i njima se pricescuju svestenici i vernici.

Iz druge prosfore se vadi cestica u slavu Presvete Bogorodice, iz trece se vadi devet cestica u spomen proroka, Pretece Jovana i svih svetitelja, kao i mucenika za veru Hristovu.

Iz cetvrte prosfore se vade cestice za zdravlje i spasenje zivih, a iz pete za spomen preminulih hriscana.

Sve ove cestice, po strogo utvrdjenom, kanonskom redu, bivaju poredjane na zlatni ili srebrni tanjir, koji se zove: diskos.

Što predstavljaju druge čestice iz prosfora uz dio prve prosfore iz koje se vadi Agnec ( Janje).

Vrh

PostPostano: Uto lip 30, 2020 10:36 

O čemu se ovdje priča? Koji su ovo obredi???

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 18 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2

Vrijeme na UTC + 01:00 sata