|
Poštovana, bez ulaženja u osobnu situaciju za koju forum i nije primjeren, a značilo bi: koji je moj problem, osobno, konkretno? Ili kome ja trebam oprostiti? To su vrlo konkretne stvari sa kojima se ulazi u koštac. Sa tim stvarima osoba najprije ide pred dragoga Boga. Nije tu nužan počinitelj uvrede a još manje netko treći. Tu se događa ili ne događa oprost: ja pred dobrim Bogom, a onda, u duhu, istom milošću prema povreditelju. Ovo sve bez obzira na moguću čak krivičnu odgovornost koja može ili ne mora biti ostvarena pred državnim ili crkvenim zakonima.
Što se tiče pravde ili pravednosti Bog kaže: 'osveta je moja' Rim 12,19. Dakle, nemamo ingerenciju izvoditi pravdu u duhovnom smislu. Što ne implicira da netko tko npr. ukrade ne treba odslužiti kaznu zatvora ako i zatraži oprost, pa i nadoknadi štetu. Sve to olakšava oprost povrijeđenom,ali toga i ne mora biti, a opet sam pozvan oprostiti, ne i pomiriti se, niti čak ostvarivati fizički kontakt. To sve može biti, poželjno je, ali nije nužno za oprost na koji Bog poziva uvijek i svakoga.
Oprost je prije svega, i iznad svega, duhovna kategorija. Duhovan čin.
Kažete 'nije kršćanski tražiti od žrtve da oprosti..', a sami dalje navodite da Krist ima moralno pravo to tražiti. Krist to ima pravo i traži:1. jer je Bog 2. ali i zastupnik čovjeka kao čovjek, ukoliko je sam, nevin, dao zadovoljštinu za grešnike a to smo svi mi, praštajući, pokazavši nam tako Put. Ako smo vjernici onda nam je ići njegovim stopama i opraštati svima sve. A Petar ga je i pitao koliko puta. Želeći tako zadržati sebi pravo određivanja pravde, mjere. A odgovor je uvijek, i svima, i sve. Nije to teorija filozofije kršćanstva nego konfrontacija sa Riječju. Novi zavjet jasno kaže :'praštajte i oprostit će vam se, mjera kojom mjerite vama će se mjeriti, ne osuđuje i nećete biti suđeni, budite milosrdni i zadobit ćete milosrđe', 'otpusti nam duge naše kako i mi opuštamo dužnicima našim' i mnoštvo drugih mjesta koje i sami možete naći. Božja Riječ je Bog sam. Čovjek se podvrgava Riječi, ne obrnuto. Ja sam izvršio ovo ili ono, izmolio ovo ili ono, meni je učinjeno ovo ili ono, a sada ti Isuse učini onako kako bi ja htio. A to ne ide jer Bog nije tu da nam ispunja želje.
Kršćanin dakle polazi od Boga, Božje Riječi. A danas, Bogu hvala, možete lako do nekog svećenika da Vam razjasni ako treba. A većinom je problem praštanja povreda gdje se povrijeđenom čini da praštanjem čini novu nepravdu. A nije tako, nego oslobađanje samoga sebe. A što sa uvrediteljem nije toliko na nama. To prepuštamo Bogu. Odnos drugih sa Bogom nije moj odnos. Kršćanstvo nije teorija koja se može modificirati.
P. S. Ima jedna knjiga prof. Ivančića naslova Ako oprostiš. Nisam čitao ali nekada je i sam naslov i znakovitiji. Božji blagoslov
|