Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 19:24

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 67 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri lis 22, 2025 11:07 

Židovi su nagovarali rimsku vlast da ubije Isusa.
I dobro, objasni nam "tko je povukao okidač ili izbo žrtvu nožem"? Rimljani ili Židovi?
Nije isto nagovarati na ubojstvo i ubiti.
Ja mogu nekoga nagovarati da nekoga ubije, ali ga nisam ubio.

Šta ti misliš općenito o Židovima kao narodu?

Fasciniraju me. I dalje drmaju svijetom. Banke, filmska industrija, toliko je toga u njihovim rukama.
Globalno, nisu mi omiljeni. Pojedinačno, kao osobe, druga priča.

Vrh

PostPostano: Sri lis 22, 2025 13:35 

Fasciniraju me. I dalje drmaju svijetom. Banke, filmska industrija, toliko je toga u njihovim rukama.
Globalno, nisu mi omiljeni. Pojedinačno, kao osobe, druga priča.

Slažem se.
Vjerujem da znaš da su u novoj eri, nakon 70.g posebice bili raspršeni po cijelom svijetu.
Nigdje nisu bili većina, pa ni 1% stanovništva, ali su svugdje uspjeli i održali se.
Oni su možda jedini narod u svijetu koji su iako raspršeni manjinci u dijasporama širem svijeta, a nisu se nigdje asimilirali.
Ostali su Židovi do današnjeg dana!
Nije to mala stvar

Mnogi ih ljudi ne vole..ne znam točno zašto...pa neka kažu razloge zašto?
I zašto po njima nisu i dalje izabrani narod?

Vrh

PostPostano: Sri lis 22, 2025 15:42 

Pa ja sam svoje rekla. Ukliko vjerujemo u katoličkog Boga a oni ne, ili smo mi u krivu ili oni. Ukoliko smo mi u krivu, tad su oni i dalje izabrani.

Vrh

PostPostano: Sri lis 22, 2025 19:17 

Židovi sigurno više nisu izabrani narod. Od Isusa Krista izabrani narod je novi Izrael tj Crkva.

Molim te, kako onda tumačiš nauk sv. Pavla iz Poslanice Rimljanima (9. - 11. poglavlje) ?
Osobito 11. poglavlje, gdje stoji tumačenje da "Izrael i nevjeran ostaje izabrani narod".
https://biblija.ks.hr/poslanica-rimljanima/11

Za prve kršćane bila je sablazan što je sam Izrael odbacio Isusa, a pogani ga prihvatili, pa Pavao kao dio temeljne kateheze piše u tri poglavlja razloge i proročanstva iz Starog zavjeta o Izraelovoj nevjernosti, ali i daje proroštvo da će se Izrael na kraju obratiti i Bog će ga spasiti.

Pavao također piše:
"...Pa ako su neke grane odlomljene, a ti, divlja maslina, pricijepljen umjesto njih, postao suzajedničar korijena, sočnosti masline, ne uznosi se nad grane. Ako li se hoćeš uznositi – ne nosiš ti korijena, nego korijen tebe. Reći ćeš na to: grane su odlomljene da se ja pricijepim. Dobro! Oni su zbog nevjere odlomljeni, a ti po vjeri stojiš. Ne uznosi se, nego strahuj! Jer ako Bog ne poštedje prirodnih grana, ni tebe neće poštedjeti. Promotri dakle dobrotu i strogost Božju: strogost na palima, a dobrotu Božju na sebi ako ostaneš u toj dobroti, inače ćeš i ti biti odsječen. A i oni, ako ne ostanu u nevjeri, bit će pricijepljeni; ta moćan je Bog da ih opet pricijepi."

Vrh

PostPostano: Sri lis 22, 2025 20:06 

Moram priznati da mi teza o Hazarima djeluje sve zanimljivija i vjerojatnija. Nešto ne štima sa cijelom pričom o Izraelu i Židovima. Ne mogu reći što, intuitivno je, ali nešto me žulja.

https://hrvatskiratnik.hr/tko-su-kazari-i-njihov-globalni-utjecaj/

Teza je osporavana, gurnuta u domenu teorija zavjera, no... zanimljiva je.

Vrh

PostPostano: Sri lis 22, 2025 21:18 

Pa ja sam svoje rekla. Ukliko vjerujemo u katoličkog Boga a oni ne, ili smo mi u krivu ili oni. Ukoliko smo mi u krivu, tad su oni i dalje izabrani.

Rekla si ženo! I pravo kažeš da si rekla, samo je problem kaj si krivo rekla. :roll: Židovi su i dalje odabrani narod, unatoč tome što vjeruju u "krivoga Boga".

Vrh

PostPostano: Čet lis 23, 2025 06:12 

adrijana je napisao/la:
Molim te, kako onda tumačiš nauk sv. Pavla iz Poslanice Rimljanima (9. - 11. poglavlje) ?

Nije ovo pitanje meni konkretno upućeno no svi možemo raspravljati o temi pa zato mogu reći slijedeće. Kad Sv. Pavao kaže „Izrael i nevjeran ostaje izabrani narod“ (Rim 11,28), ne govori kako je Stari zavjet trajan, nego o Božjoj vjernosti obećanjima danima ocima Abrahamu, Izaku i Jakovu. Bog ne odbacuje svoj narod zauvijek, nego im još daje mogućnost obraćenja u Kristu. Njihovo izabranje nije stanje automatskog spasenja, nego poziv na spasenje, koji će se, prema proročanstvu, ispuniti u konačnom obraćenju vjernika židova. Teolozi, poput sv. Tome Akvinskoga i sv. Augustina, tumače kako židovski vjernici nisu ljubljeni zbog svoje sadašnje nevjere, nego „poradi otaca“, tj. zbog obećanja koje je Bog dao vjernima. Stari savez ispunjen je s Kristovim dolaskom, jer je novi Savez savršen i vječan. Tko odbacuje Krista, odbacuje i Oca.
Zato Crkva moli za obraćenje Izraela, a ne za potvrđivanje zabluda kako imaju paralelan put spasenja. Bog hoće da se svi spase, ali spasenje dolazi samo po Kristu i u Katoličkoj Crkvi tj po jedinom narodu Božjem novoga i vječnoga saveza. Zato se treba moliti za obraćenje Židova kao naroda, židova kao vjernika, Izraelaca kao građana suvremenog Izraela, jer i oni su pozvani u Kristovo Kraljevstvo, ali ne mimo njega.

Vrh

PostPostano: Čet lis 23, 2025 06:18 

Moram priznati da mi teza o Hazarima djeluje sve zanimljivija i vjerojatnija. Nešto ne štima sa cijelom pričom o Izraelu i Židovima. Ne mogu reći što, intuitivno je, ali nešto me žulja.

https://hrvatskiratnik.hr/tko-su-kazari-i-njihov-globalni-utjecaj/

Teza je osporavana, gurnuta u domenu teorija zavjera, no... zanimljiva je.

Antisemitizam nije zanimljiv već je od Zloga! Inače ovo o Hazarima potiče izvorno iz Srbije gdje se takve stvari promoviraju najviše od Dejana Lučića, a na tom linku koji vodi na tobože hrvatsku stranicu su takve teze prepričavane.

Vrh

PostPostano: Čet lis 23, 2025 07:33 

Antisemitizam nije zanimljiv već je od Zloga! Inače ovo o Hazarima potiče izvorno iz Srbije gdje se takve stvari promoviraju najviše od Dejana Lučića, a na tom linku koji vodi na tobože hrvatsku stranicu su takve teze prepričavane.

Ne, ne potječe iz Srbije, kakve su to gluposti?!? Ti zaista ponekad imaš takve provale da se čovjek upita čitaš li išta u životu. Zar nisi čitala "Trinaesto pleme"?

Genetika Aškenaza se doista razlikuje od genetike Sefarda i inače su u žestokom međusobnom sukobu.
Zanimljivo je i da upravo Židovi Aškenazi (aka Hazari) imaju premoćno veliki broj Nobelovih nagrada, šahovskih prvaka, bankara i sl.

Vrh

PostPostano: Čet lis 23, 2025 09:52 

Za sada ću reći samo ovo- osvrt samo na tvoje zadnje ,imam toga još puno ali nek se razvije priča od tebe ali i svih drugih forumaša, pa možemo dalje

Bog je jedan za sve ljude , ne samo katolički Bog
Postoji kako sama znaš Bog Otac.
On se prije Isusa nazivao Jahve!
Židovi koji vjeruju vjeruju u Jahvea- Boga.
Da li je utjelovljenom Riječju, Božjim Sinom poništio se Bog Jahve?!

Židovi koji vjeruju i dalje vjeruju u Boga koji i dalje postoji
Ili je za tebe Jahve - Bog mrtav?

Vrh

PostPostano: Čet lis 23, 2025 10:55 

Rekla si ženo! I pravo kažeš da si rekla, samo je problem kaj si krivo rekla. :roll: Židovi su i dalje odabrani narod, unatoč tome što vjeruju u "krivoga Boga".

Kako Jahve može biti krivi Bog!??

Vrh

PostPostano: Čet lis 23, 2025 11:00 

Kako Jahve može biti krivi Bog!??

E vidiš prika moj! To se i ja pitam. :|

Vrh

PostPostano: Čet lis 23, 2025 11:06 

E vidiš prika moj! To se i ja pitam. :|

Ispalo je da tebe pitam, ali pitam sve one koji misle da Židovi vjeruju u krivoga Boga
Ti shvaćaš , i dobro tvrdiš da su bez obzira na sve Židovi i dalje odabrani narod!

To mnogi ne mogu shvatiti!

Vrh

PostPostano: Čet lis 23, 2025 11:41 

Nije ovo pitanje meni konkretno upućeno no svi možemo raspravljati o temi pa zato mogu reći slijedeće. Kad Sv. Pavao kaže „Izrael i nevjeran ostaje izabrani narod“ (Rim 11,28), ne govori kako je Stari zavjet trajan, nego o Božjoj vjernosti obećanjima danima ocima Abrahamu, Izaku i Jakovu. Bog ne odbacuje svoj narod zauvijek, nego im još daje mogućnost obraćenja u Kristu. Njihovo izabranje nije stanje automatskog spasenja, nego poziv na spasenje, koji će se, prema proročanstvu, ispuniti u konačnom obraćenju vjernika židova. Teolozi, poput sv. Tome Akvinskoga i sv. Augustina, tumače kako židovski vjernici nisu ljubljeni zbog svoje sadašnje nevjere, nego „poradi otaca“, tj. zbog obećanja koje je Bog dao vjernima. Stari savez ispunjen je s Kristovim dolaskom, jer je novi Savez savršen i vječan. Tko odbacuje Krista, odbacuje i Oca.
Zato Crkva moli za obraćenje Izraela, a ne za potvrđivanje zabluda kako imaju paralelan put spasenja. Bog hoće da se svi spase, ali spasenje dolazi samo po Kristu i u Katoličkoj Crkvi tj po jedinom narodu Božjem novoga i vječnoga saveza. Zato se treba moliti za obraćenje Židova kao naroda, židova kao vjernika, Izraelaca kao građana suvremenog Izraela, jer i oni su pozvani u Kristovo Kraljevstvo, ali ne mimo njega.

Možemo raspravljati, tvoje mišljenje sam pretpostavljala. Ali to je samo mišljenje (pod utjecajem tradicionalizma), jer Božje milosrđe ne treba ograničavati. Mogu se spasiti i oni koji ne poznaju Krista - ali putem Krista i njegove Crkve. Krist je ispunjenje Zakona. Oni imaju i poznaju Zakon, ali kako reče sv. Pavao, njihovo razumijevanje Zakona, Božjeg milosrđa i pravednosti je drugačije.

Vrh

PostPostano: Čet lis 23, 2025 11:58 

S jednim prijateljem sam u zadnje vrijeme dosta raspravljao o Židovima i o tome da li su i danas oni izabrani narod.
On zastupa da Židovi nisu odabaran narod...ma ni pod razno. Skroz je protiv Židova općenito gledano!
Kada sam mu nešto spominjao Stari zavjet nabacuje teze u smjeru da su ga Židovi izmislili, da je to njihov proizvod, da im Bog nije izvorno govorio kao izabranom narodu isl., da su to više-manje njihove bajke i mitovi!??
Da mi ne trebamo toliko se držati SZ , to je nepotrebno štivo iz prošlosti, nama je samo Isus i Novi zavjet relevantan??

Nevezano samo za rat u Izraelu-Gazi , on ih općenito ne voli...
Uglavnom , iz te općenite netrpeljivosti prema židovima u tim našim razgovorima je izvalio toliko hereza i poluinformacija da bi se trebao upitati je li on katolik koji priznaje Sveto pismo i ono što nas KC uči i priznaje godinama!

Osim toga jako je tvrdoglav, ne želi nikada priznati da netko od njega bolje zna o teologiji , svetom pismu ...iako iz dugogodišnjim priča i rasprava o vjeri i teologiji vidi da znam od njega puno više, ne želi to priznati... :shock:

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 67 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata