Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 29, 2026 13:17

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 432 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 29  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Ned stu 02, 2025 21:59 

Arijana, ne radi se o stajanju na stranu ili branjenju žrtve, iako je i to pitanje vrlo problematično, nego o nevjerojatnom 'previdu' da je zlostavljač član Omnia Deo, a nije!!!

Ovo što je izašlo do sada pokazaju da netko laže, a netko je izmanipuliran ne prejudicirajći ničiju nevinost ni krivnju.
Dva priopćenja:Crkve i Omnia. 4 stranke: žrtva, zlostavljač, Crkva i Omnia.

Primjeti da medije ni ne spominjem jer je ispod svake razine.

...

Tema je pod 'biskup Uzinić' što može implicirati da nije postupio u skladu sa savješću i saznanjima, a što nije pravedno prema biskupu jer to ne znamo. (...)

Vrh

PostPostano: Pon stu 03, 2025 09:10 

Nije biskup Uzinić transparentan nego je karijerista okružen PR agencijama. Za ovaj konkretan slučaj ne znam (mada ću staviti izjavu iz Omnia Deo koja je za Crkvu strašna), ali znam za prethodni slučaj kada je naš biskup na milost i nemilost izručio medijskom linču sve svećenike koji su bili samo spomenuti u kontekstu spolnih zlostavljanja. Neke od tih svećenika znam i naravno da su kasnije bili proglašeni nevinima od strane policije (bili su žrtve bolesnika i napada), i isto tako je normalno da se nikada neće oprati i da su uništeni. Nisu li zaslužili zaštitu od biskupa, nije li svatko nevin dok mu se ne dokaže krivnja? Treba li zbog stvarno krivih (kojih je bilo i to nažalost vezanih uz riječku teologiju) uništiti i one nevine?

A to da je Omnia Deo pod napadom dijela Crkve i nije neka tajna.

Ovo je izjava iz Omnia Deo:

Citat:
Uhićena osoba nije djelovala unutar javnog vjerničkog društva Omnia Deo – Sve Bogu i nije član Omnia Deo. Osoba koja se predstavlja kao žrtva bila je kandidatkinja za člana naše zajednice, ali je prije otprilike godinu dana na vlastitu inicijativu priznala svoje nemoralno ponašanje i ljubavnu vezu s uhićenim i svoju ovisnost o seksu. Pokušali smo joj pomoći šaljući je na terapiju molitve i rada. Međutim, nakon nekog vremena 22-godišnja djevojka je samovoljno napustila život molitve i rada i otišla kući. Nakon toga prekinula je svaki kontakt s članovima Zajednice.

Krajem lipnja ove godine utemeljitelju jvd Omnia Deo don Josip Radiću su na Duhovnom stolu Zagrebačke nadbiskupije priopćili da je vodstvo Društva razriješeno službe jer je navodno bilo upoznato s kažnjivim radnjama prema 22-godišnjoj kandidatikinji, a nije poduzelo odgovarajuće zakonske radnje. Don Josip, ali i svi članovi Društva bili smo šokirani i to nam je bio prvi glas o bilo kakvim krivičnim radnjama prema spomenutoj djevojci

Citat:
Smatramo da je grubo izmanipulirana i iskorištena od nekih crkvenih krugova koji su spremni ne samo zataškavati zlo nego i lažirati i montirati zlo. Da je tako govori činjenica da nitko iz crkvenih tijela nije do danas ni jednu riječ saslušao bilo kojeg člana jvd Omnia Deo koji bi jedini mogli o tome znati nego samo priču nesretne djevojke. Smatramo da je sve ono što su crkvena tijela predala civilnim tijelima lažirano i da se radi o teškom KRIVOKLETSTVU i da će svaka poštena istraga to i pokazati. Radujemo se temeljitoj istrazi civilnih tijela i molimo da se istina što prije očituje

Vrh

PostPostano: Pon stu 03, 2025 20:20 

Upravo je to problematično kod "Omnia Deo". Umjesto da se jednostavno ograde (ako je istina da dotični nije njihov član) i da osude svaki oblik takvog zločina, oni optužuju djevojku što svima nama implicira da su itekako upleteni u zamršene okolnosti ovog slučaja... A za svaku prosudbu ponašanja biskupa Uzinića treba se konzultirati i s "one strane foruma"... Tj. nije sve što piše na internetu istina. :wink:

Vrh

PostPostano: Pon stu 03, 2025 20:55 

pints je napisao/la:
Nije biskup Uzinić transparentan...

Slažem se tim djelom izjave jer u prvoj mu je rečenici greška koju je kasnije morao nemušto demantirati. No na “Popcast by Darko Pavičić” i Vjerujem.hr danas je bila emisija u kojoj se razgovaralo s vlč. Đulianom Trdićem i vlč. Tomislavom Kutlešom iz vodstva “Omnia Deo”, a oni otkrivaju kako je uhićen suprug suutemeljiteljice “Omina Deo” Jozefine Glasnović. Možete o tome čitati na linku, a i pogledati cijeli razgovor https://vjerujem.vecernji.hr/popcast/po ... j-ciljevi/

Vrh

PostPostano: Pon stu 03, 2025 22:06 

Stvorio se medijski dojam.
Priopćenje Omnia očito su sastavile sestre sa kojima je živjela kandidatica. Novost je da se radi o suprugu suutemeljiteljice. Žrtva je odlazila u drugi objekt. Ne mozemo dalje

Dakle, dojam, najprije Novi list ide sa naslovom 'Uhićen utemeljitelj Omnia Deo'. Zamisli novinara koji je to napisao. Hoće li za to odgovarati?

Manipulirali su i sa navodnim ispitom savjesti koji je sastavio don Josip Radić. Njegov se može naći na internetu i vrlo je dobar.

Šira perspektiva je da se svi svećenici osjećaju kao potencijalni pedofili, stoga senzibilnost. Ali ovdje nije o tome riječ.

Vrh

PostPostano: Pon stu 03, 2025 23:16 

Upravo je to problematično kod "Omnia Deo". Umjesto da se jednostavno ograde (ako je istina da dotični nije njihov član) i da osude svaki oblik takvog zločina, oni optužuju djevojku što svima nama implicira da su itekako upleteni u zamršene okolnosti ovog slučaja... A za svaku prosudbu ponašanja biskupa Uzinića treba se konzultirati i s "one strane foruma"... Tj. nije sve što piše na internetu istina. :wink:

Ogradio sam se da ne znam pouzdani detalje ovog slučaja, ali dobro znam kako se Uzinić ponio kod onog prije što sam napisao. Tako se to ne radi. Ne bi mu njegova javna slika trebala biti važnija od dobrobiti svećenika.

Vrh

PostPostano: Pon stu 03, 2025 23:25 

Novost je da se radi o suprugu suutemeljiteljice.

Ma zna se to već dosta vremena, čovjek od sedamdeset godina, navodno u kolicima. Ne znam točno koja mu je uloga, cijela ta priča oko majke Jozefine je pomalo čudna. Ali isto tako znam da imaju moćne neprijatelje unutar Crkve pa je pitanje što je tu istina a što podmetanje. Svakako se mora rašćistiti. Pogledati ću link koji je Majkićka stavila, a uskoro će na Dijalogu izaći i tekst, vjerujem da će se dotaknuti i tog modusa operandi Uzinića.

Vrh

PostPostano: Pon stu 03, 2025 23:29 

Slažem se tim djelom izjave jer u prvoj mu je rečenici greška koju je kasnije morao nemušto demantirati. No na “Popcast by Darko Pavičić” i Vjerujem.hr danas je bila emisija u kojoj se razgovaralo s vlč. Đulianom Trdićem i vlč. Tomislavom Kutlešom iz vodstva “Omnia Deo”, a oni otkrivaju kako je uhićen suprug suutemeljiteljice “Omina Deo” Jozefine Glasnović. Možete o tome čitati na linku, a i pogledati cijeli razgovor https://vjerujem.vecernji.hr/popcast/po ... j-ciljevi/

Ali njen suprug nije u Omnia Deo, bar mi je danas tako rečeno od osobe koja je upoznata sa tom grupom. Za medije to baš i neće biti važno, ali za biskupe bi trebalo biti.

Vrh

PostPostano: Sri stu 05, 2025 17:50 

Ali njen suprug nije u Omnia Deo, bar mi je danas tako rečeno od osobe koja je upoznata sa tom grupom. Za medije to baš i neće biti važno, ali za biskupe bi trebalo biti.

Pa i nema veze što nije u tom JVD Omnia, problematično je to što je živio u objektu povezanim s članicama tog društva.
No posve je vidljivo kako se Uzinić samo opravdava kad odgovornost upućuje na Zagrebačku nadbiskupiju. Na teritoriju Riječke nadbiskupije je on odgovorna osoba i ne može se nikako odmaknuti od te odgovornosti.

Vrh

PostPostano: Sri stu 05, 2025 19:27 

Pa i nema veze što nije u tom JVD Omnia, problematično je to što je živio u objektu povezanim s članicama tog društva.
No posve je vidljivo kako se Uzinić samo opravdava kad odgovornost upućuje na Zagrebačku nadbiskupiju. Na teritoriju Riječke nadbiskupije je on odgovorna osoba i ne može se nikako odmaknuti od te odgovornosti.

Objasnili su na onom linku koji si stavila da se radi o fizički odvojenom objektu u kojem je živio sa suprugom. Čovjek od 70 godina, u kolicima, koji traži njegu. I mlada djevojka koja živi sa drugim sestrama, u susjednoj zgradi. Baš me zanima do čega će doći istraga, gdje je bio kontakt, kako s obzirom na stanje.... Čudna priča.

Vrh

PostPostano: Čet stu 06, 2025 14:38 

Slažem se, čudna priča. Evo sad nešto o teolozima koje okuplja Uzinić. Pogledajte kako je laik iz publike održao lekciju teolozima, panelistima koje je nadbiskup Uzinić okupio na Teološko-pastoralni seminar Riječke metropolije s naslovom “Vjernici laici u Crkvi i društvu – od Drugog vatikanskog koncila do Sinode o sinodalnosti”. https://www.youtube.com/live/0eWdQC8kqe ... xS&t=17237.

Vrh

PostPostano: Čet stu 06, 2025 17:17 

Miroslav je ljudina u svakom pogledu! Redovni molitelj na Ri trgu. Poslušao sam sva predavanja nakon što mi je rekao da je reagirao i sasvim je u pravu. Što da čovjek konkretno izvuče iz svih tih predavanja?! Trebamo pastire, dobijemo teoriju.

Objavio je Alen i komentar na tu temu:

https://dijalog.hr/vjera-i-duhovnost/video-pogledajte-kako-je-laik-iz-publike-odrzao-lekciju-teolozima-panelistima-koje-je-nadbiskup-uzinic-okupio-na-simpoziju/80870/

Vrh

PostPostano: Čet stu 06, 2025 19:30 

Nadbiskup Uzinić je objavio novo pismo članovima "Omnia Deo"... Jako dobar stav prema članovima koji se trude i koji su također zatečeni ovakvim događajima.
https://ika.hkm.hr/novosti/pismo-rijeck ... omnia-deo/

Ipak, kad se svi članci stave na kup i kad se uzme u obzir da je dotična kandidatica "imala određeno zaduženje brinuti se o bolesniku" u drugom objektu, pitanje je kakva pravila su važila unutar same zajednice, tko je bio autoritet, što znači termin "duhovna majka" zajednice... Tko unutar zajednice treba biti "poslušan" kome i na koji način...

Vrh

PostPostano: Čet stu 06, 2025 20:15 

Slažem se, pismo je dobro napisano, odmjereno i mudro.

Vrh

PostPostano: Uto pro 16, 2025 16:51 

Nadbiskup Uzinić se svrstao uz ljevičare koji napadaju molitelje.
"Njegove riječi su banalno glupe. Od žaljenja što se zabranom vjerojatno ne može eliminirati molitelje, preko toga da bi kršćani trebali izbjegavati sve čime mogu uznemiriti neprijatelje vjere i namjernog zaborava da je Isus sam rekao kako je došao donijeti mač, a ne mir. Kaže biskup da je "kršćanstvo religija zajedništva i ljubavi", a ja mislio da mu je to islam. Pa onda da se ne smije gaziti neke glupe ruže jer su provokatori samovoljno i pretenciozno u njih upisali da svaka predstavlja žrtvu upravo tih ljudi pred koje ih postavljaju. A za to stravično gaženje mrtvih žena kriv je i onaj koji ni ružu gazio ni ružu mirisao."
https://tomablizanac.blogspot.com/2025/ ... mment-form
Inače sam je autor svoj vlastiti tekst komentirao pomoću umjetne inteligencije na slijedeći način: Autor je ogorčen, stilistički neuredan, pun uvreda i kontradikcija. Poziva na sabotiranje crkvene vlasti dok se zaklinje u vjernost Crkvi. Selektivno koristi autoritete, relativizira nasilje riječima, a vlastitu agresiju opravdava „istinom“. Tekst je emocionalni ispad, ne ozbiljna kritika.
:lol:

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 432 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 29  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata