Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 21, 2026 05:26

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 784 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 53  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri vel 22, 2023 11:50 

O Mariji je nužno vjerovati samo ono što u Svetom pismu i Katekizmu piše, o svemu ostalome možemo raspravljati i slobodni smo razjasniti emotivne vezanosti za određena mjesta, mišljenja, pričanja, legende, praznovjerja....

Naravno da nitko nikog ne sili da vjeruje u nijedno ukazanje, Marijino ili ičije, ja duboko vjerujem u Međugorsko. Možda ima nekih prijepora jer ipak su bili djeca i puno ih je pa je teško to uskladiti a tko zna, možda je štogod i nadodano, no nebitno. Djeca su ispitivana, rađen im je EEG i svašta još, djeca su posve sigurno vidjela Gospu, plodovi su veliki, cijeli svijet zna za Međugorje, to je moje mišljenje...Ovo boldano nema veze s katoličkom vjerom.

Vrh

PostPostano: Sri vel 22, 2023 19:21 

Što je praznovjerje?

Praznovjerje je, na neki način, izopačena pretjeranost religije.
...
Praznovjerje je zastranjenje religioznog osjećaja i djelâ koja
iz njega izviru. Može se također prikazati pod maskom štovanja
pravog Boga, npr. kad se nekim djelima, inače ispravnim ili nužnim,
pridaje gotovo magična važnost. Pripisivati djelotvornost molitvama i
sakramentalnim znakovima samo u njihovoj tvarnosti, a ne pazeći na
nutarnje raspoloženje koje zahtijevaju – znači upasti u praznovjerje.

(KKC 2110 - 2111)

Vrh

PostPostano: Čet vel 23, 2023 07:13 

Zar je pokojni kardinal Kuharić bio strog prema Međugorju? Može li to biti smetnja kanonizaciji ili razlog što nije blaženik?

Vrh

PostPostano: Čet vel 23, 2023 12:29 

Nije, koliko ja znam.
Adrijana, ovo je fakat a daleko od praznovjerja:
https://vjera.hr/poboznost-i-potvrda/vi ... -svecenik/
Ako je liječnik koji je radio pretrage nad djecom bio toliko fasciniran da je postao svećenik, to ne može biti ničije djelo do Božje.
Kuharić:Mi biskupi, nakon trogodišnjega komisijskog studija prihvatismo Međugorje kao proštenište, kao svetište. To znači da nemamo ništa protiv ako netko časti Majku Božju na način i u skladu s crkvenom naukom i vjerom... Zato to prepuštamo daljnjem studiju. Crkvi se ne žuri." (Glas Koncila, 15. kolovoza 1993.)

Vrh

PostPostano: Čet vel 23, 2023 19:24 

Zar je pokojni kardinal Kuharić bio strog prema Međugorju? Može li to biti smetnja kanonizaciji ili razlog što nije blaženik?

Bio je u komisiji koju je osnovala BK Jugoslavije i oni su 1990. zaključili "da se ne može utvrditi nadnaravnost događaja". To nije uopće smetnja kanonizaciji, kardinal je bio duboko pobožan Djevici Mariji i njegova pobožnost je bila ispravna, liturgijska i teološka, utemeljena na predaji Crkve.
Ipak čini se da nikad nije službeno kao kardinal posjetio Međugorje, kao što nisu ni pape Ivan Pavao II, Benedikt i Franjo.

Vrh

PostPostano: Pet vel 24, 2023 12:22 

Papa je rekao vidjelici Mirjani Dragičević- Soldo u jednom privatnom razgovoru: "Da nisam papa, već bih bio u Međugorju i ispovjedao bih".
Msgr. Maurillo Krieger, prijašnji biskup Florianopolisa (Brazil) bio je u Međugorju četiri puta. Prvi put 1986. On piše: "1988. bio sam s 8 drugih biskupa i 33 svećenika na duhovnoj obnovi u Vatikanu. Papa je znao da poslije ove obnove mnogi od nas idu u Međugorje. Prije nego što smo otišli iz Rima, nakon privatne mise s Papom, on je, a da ga nitko nije ništa pitao, rekao: "Molite za mene u Međugorju". Rekao sam Papi drugom zgodom: "Idem u Međugorje četvrti put". Papa se malo sabrao i rekao: "Međugorje, Međugorje. To je duhovno središte svijeta." Isti dan sam razgovarao s drugim brazilijanskim biskupima s Papom za vrijeme ručka i rekao sam mu: "Svetosti, mogu li reći vidiocima iz Međugorja da im vi šaljete svoj blagoslov"? On je odgovorio: "Da, da, i zagrlio me."
Korejski katolički tjednik ("Katoličke novine") objavio je 11. studenog 1990. slijedeći članak, što ga je napisao predsjednik korejske biskupske komisije msgr. Angelo Kim: "Pri kraju posljednje Biskupske sinode u Rimu, korejski biskupi bili su pozvani na objed kod Pape. Msgr Kim tom se prigodom obratio Papi riječima: "Zahvaljujući vama, Poljska je oslobođena od komunizma." A Papa je na to uzvratio: "Nisam to ja učinio. To je djelo Djevice Marije, kako je ona to obznanila u fatimi i Međugorju." A nadbiskup Kwanyju-a potom reče: "U Koreji, u gradu Nadju, postoji Djevica koja plače:". A Papa će : "...Ima biskupa, kao u Jugoslaviji, koji su protiv...ali treba gledati i mnoštvo puka koje to jamči, pa brojna obraćenja... sve je to na smjeru Evanđelja; sve te čimbenike treba ozbiljno proučiti

Darko Pavičić : "No sudeći prema svemu, službeno priznanje međugorskog fenomena jako se približilo. "

Vrh

PostPostano: Sub vel 25, 2023 17:54 

Papa je rekao vidjelici Mirjani Dragičević- Soldo u jednom privatnom razgovoru: "Da nisam papa, već bih bio u Međugorju i ispovjedao bih".
Msgr. Maurillo Krieger, prijašnji biskup Florianopolisa (Brazil) bio je u Međugorju četiri puta. Prvi put 1986. On piše: "1988. bio sam s 8 drugih biskupa i 33 svećenika na duhovnoj obnovi u Vatikanu. Papa je znao da poslije ove obnove mnogi od nas idu u Međugorje. Prije nego što smo otišli iz Rima, nakon privatne mise s Papom, on je, a da ga nitko nije ništa pitao, rekao: "Molite za mene u Međugorju". Rekao sam Papi drugom zgodom: "Idem u Međugorje četvrti put". Papa se malo sabrao i rekao: "Međugorje, Međugorje. To je duhovno središte svijeta." Isti dan sam razgovarao s drugim brazilijanskim biskupima s Papom za vrijeme ručka i rekao sam mu: "Svetosti, mogu li reći vidiocima iz Međugorja da im vi šaljete svoj blagoslov"? On je odgovorio: "Da, da, i zagrlio me."
Korejski katolički tjednik ("Katoličke novine") objavio je 11. studenog 1990. slijedeći članak, što ga je napisao predsjednik korejske biskupske komisije msgr. Angelo Kim: "Pri kraju posljednje Biskupske sinode u Rimu, korejski biskupi bili su pozvani na objed kod Pape. Msgr Kim tom se prigodom obratio Papi riječima: "Zahvaljujući vama, Poljska je oslobođena od komunizma." A Papa je na to uzvratio: "Nisam to ja učinio. To je djelo Djevice Marije, kako je ona to obznanila u fatimi i Međugorju." A nadbiskup Kwanyju-a potom reče: "U Koreji, u gradu Nadju, postoji Djevica koja plače:". A Papa će : "...Ima biskupa, kao u Jugoslaviji, koji su protiv...ali treba gledati i mnoštvo puka koje to jamči, pa brojna obraćenja... sve je to na smjeru Evanđelja; sve te čimbenike treba ozbiljno proučiti

Darko Pavičić : "No sudeći prema svemu, službeno priznanje međugorskog fenomena jako se približilo. "

Ovo je kopirano s neke stranice i neprestano se ponavlja, a zapravo je argument s razine "čuo sam u vatikanskim kuloarima da se nešto šuška"...
Činjenica je da kardinal Kuharić nikad nije htio ulaziti u poslove drugih biskupa i mimo njih službeno poticati neka strujanja...
Iako je bio duboko pobožan Mariji i volio krunicu - u temeljima Crkve je snažna odanost Mariji i nju se časti različitim uzvišenim nazivima - nije "međugorska pobožnost" nešto više od toga... :shock:

Vrh

PostPostano: Pet lip 30, 2023 11:19 

Evo baš ovako, sve izgleda dobro s vjerom: https://www.medjugorje-info.com/intervj ... vna-poruka

Vrh

PostPostano: Pet lip 30, 2023 16:41 

Evo baš ovako, sve izgleda dobro s vjerom: https://www.medjugorje-info.com/intervj ... vna-poruka

Možda bi bilo bolje da su već prije napisali poruke na papir (kao sestra Lucija iz Fatime) i predali ih biskupu (ili Papi) da ih pročita u vrijeme koje on odredi..

(Znam da je bilo pokušaja prije, ali ispalo je da cijela priča o tajnama nije vjerodostojna pa su odustali od ikakvog pisanja...)

Vrh

PostPostano: Sub srp 01, 2023 18:55 

Ovo kako vidjelica govori, toliko je umirujuće. Baš se vidi ispravnost, vjera, mir. Mislim kako bi bilo super sve prodati i tamo se preseliti...

Vrh

PostPostano: Ned srp 02, 2023 22:42 

Ovo kako vidjelica govori, toliko je umirujuće. Baš se vidi ispravnost, vjera, mir. Mislim kako bi bilo super sve prodati i tamo se preseliti...

ovo kako navodna vidjelica govori je totalno pristrano i kao da se pravi luda.

Vrh

PostPostano: Uto srp 04, 2023 08:26 

Možda bi bilo bolje da su već prije napisali poruke na papir (kao sestra Lucija iz Fatime) i predali ih biskupu (ili Papi) da ih pročita u vrijeme koje on odredi..

(Znam da je bilo pokušaja prije, ali ispalo je da cijela priča o tajnama nije vjerodostojna pa su odustali od ikakvog pisanja...)

Koliko se ja sjećem nadnaravne stvari su ovakve:
Bog je na tom posebnom papiru već napisao poruke...one za sada nisu vidljive
Vidjeti će se tek kada Bog to odredi ( da se pročitaju!) i kaže Mirjani da ih objavi preko fra Ljubičića

Znači, nema šta vidjelica pisati i nekome davati kao u Fatimi? Bog zna zašto je tako odredio!...tko smo mi da Bogu određujemo kako je bolje!
Osim toga zašto bi moralo biti na taj način???
svako je ukazanje sui generis

Vrh

PostPostano: Uto srp 04, 2023 16:22 

ovo kako navodna vidjelica govori je totalno pristrano i kao da se pravi luda.

Eto, meni je baš leglo.
Ti kažeš tako.
Ali istina je samo jedna, pa netko od nas nije na dobrom putu?

Vrh

PostPostano: Sri srp 05, 2023 18:28 

Koliko se ja sjećem nadnaravne stvari su ovakve:
Bog je na tom posebnom papiru već napisao poruke...one za sada nisu vidljive
Vidjeti će se tek kada Bog to odredi ( da se pročitaju!) i kaže Mirjani da ih objavi preko fra Ljubičića

Znači, nema šta vidjelica pisati i nekome davati kao u Fatimi? Bog zna zašto je tako odredio!...tko smo mi da Bogu određujemo kako je bolje!
Osim toga zašto bi moralo biti na taj način???
svako je ukazanje sui generis

Istina, mi nismo ti koji smijemo Bogu naređivati što smije činiti i kako.. Ali taj "nevidljivi papir" i poruke koje na njemu pišu mogu se vrlo lako pretvoriti u "carevo novo ruho" ili u poruke "Ere s onoga svijeta", zato je bolje biti oprezan jer se Bog ne da ismjehivati.

Vrh

PostPostano: Čet srp 06, 2023 11:11 

Istina, mi nismo ti koji smijemo Bogu naređivati što smije činiti i kako.. Ali taj "nevidljivi papir" i poruke koje na njemu pišu mogu se vrlo lako pretvoriti u "carevo novo ruho" ili u poruke "Ere s onoga svijeta", zato je bolje biti oprezan jer se Bog ne da ismjehivati.

Nadam se da se fra Petar Ljubičić koji ima prije smrti nešto objaviti ne ismjehuje s Bogom, jer me dojmila njegova vjera i pozitivnost.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 784 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 53  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata