Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 21, 2026 10:28

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 35 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3
Autor Poruka
PostPostano: Pon lis 03, 2011 11:46 

atheos je napisao/la:
Zanima me kako je definirana dusa po nauku Katolicke Crkve? Koja je njena priroda i koje su njene karakteristike?

Dusa, za razliku od tijela je sve ono nematerijalno, po svojoj prirodi nepropadno, razum, volja, spoznaja te se moze definirati i kao zivot ili covjek, kako nam to predstavljaju pisci Novog Zavjeta.

Citat:
Ateisticki materijalizam ne poznaje pojam duse. Ako za ateiste postoji ista sto bi se moglo definirati "dusa", to je ukupnost svih elektricnih impulsa i neurokemijskih procesa u nasem mozgu. Samim time za ateista "dusa" umire zajedno s njenim materijalnim supstratom, sto je mozak.

Zanimljivo razmisljanje iako nisam ljubitelj materijalistickih doktrina, daleko mi je prihvatljivije krscansko poimanje duse (sto je i razumljivo) koje dijelom ima isprepletene korijene anticke filozofije i starozavjetnih spisa.

Vrh

PostPostano: Uto lis 04, 2011 08:28 

atheos je napisao/la:

Ja ne vidim to tako. Ako ja imam pravo, pa postojanje svih nas zavrsi nasom smrcu, zasto bi nasi zivoti bili isprazni? Ostavili smo trag u postojanju (u dobru i u zlu), u vecini slucajeva prenijeli genetsku infomaciju na potomstvo i ostali u sjecanju onih poslije nas.
Na kraju krajeva, ako ja imam pravo, Svemir ne briga sto mi nase postojanje smatramo ispraznim. U Svemiru se stvari dogadjaju i tocka, sto god mi mislili o tome.

Izdvojio sam ovaj pasus ne zato što bi dao izravan odgovor na pitanje "što je duša", nego što atheos dotiče po meni temeljno pitanje: čemu služi čovjek?
Ako je svrha našeg života samo postojanje i umiranje, zašto smatrati Hitlera zlim i lošim, a Majku Tereziju dobrom? Na temelju kakvog kriterija? Zašto se truditi moralno živjeti ako ionako svi umiremo, pa smo tada svi kvit? Nije li bolje opljačkati banku i uživati do kraja života nego raditi u znoju lica svog za malu lovu zato što odbijam uzeti provizije i ne kradem?
Duboko sam uvjeren da je smisao čovjekova postojanja da čini dobro drugima, a ne zlo. Ima to veze s pitanjem duše.

Vrh

PostPostano: Čet lis 06, 2011 17:29 

Čini mi se da je još ponešto ostalo tu nedorečeno, naprimjer ovo:

atheos je napisao/la:
Za sve one koji prate razvoj neuroznanosti, danas je sve vise jasno da je ono sto zovemo "dusa" sa svim svojim karakteristikama, (samo) epifenomen djelovanja visokoorganizirane materije tj. procesa u ljudskom mozgu.

Svatko od nas vjerojatno zna kako se drži čovjek koji se uvijek prepušta svojoj naravi i tjelesnosti. Koji robuje nagonima, ne kontrolira svoje osjećaje, ne mijenja svoje ponašanje i ne gospoduje sam nad sobom. Za takvog čovjeka mogli bismo reći da drži svoju dušu u podložnosti tijelu ili da zanemaruje sebe i da mu nedostaje ono duhovno.
Jer duša je to „mjesto“ u čovjeku u kojemu on sam može sagledati sebe drugačijim očima, može promišljati svoju prošlost i budućnost, može izabirati između dobra i zla, u trenucima napetosti i straha može ohrabriti samog sebe ili ohrabriti drugoga, u slučaju bolesti (recimo psihosomatskih) može ona sama izliječiti tijelo, bez ikakvih lijekova… I ne samo to.
Iz svega što ona čini (ako ju bolje upoznamo) vidi se da taj „proces u ljudskom mozgu“ nije samo ograničen na djelovanje nervnih stanica u mozgu da bismo ga mogli secirati i reći da „baš u ovom dijelu mozga se događa“ taj proces (ta misao, ta odluka), a to bi bilo i pogrešno, jer riječ „epifenomen“ nije baš prikladna za objasniti nešto što nije uopće produkt već „upravitelj“ tijela. Tako barem ja razmišljam. A neuroznanstvenici neka slobodno istražuju fenomene i epifenomene.

Vrh

PostPostano: Čet lis 06, 2011 19:08 

Zanimljiva je to stvar. Čini mi se da je riječ o višeslojnoj i višedimenzionalnoj stvarnosti poput Knjige Otkrivenja ispisanoj istodobno s obje strane. Zato i u Pismu imamo prividno proturječje između smrti i ničeg drugog prije uskrsnuća (Job) te smrti i ipak nekakvog oblika života osobe nakon propasti tijela-opet do uskrsnuća (Isusova prispodoba o siromašnom Lazaru).

Vrh

PostPostano: Uto sij 09, 2024 08:21 

Evi i mene starog seoskog župnika koji je teologiju studirao prije i za vrijeme II.vatikanskog koncila. Davno nisam pisao ništa spekulativno, a moji teološki priručnici su bili Tanqurei i pred konac studija (priručnik kojeg mi je poslao biskup Celestin Bezmalinović sa koncila je bio Zalba - ako sam krivo napisao imena oprostite davno je to bilo).
I evo ovako ja učih i naučih:
1. Duša je princip života. Bez duše nema ljudskog života. I učim djecu da čovjek počne živjeti u majčinoj utrobi onog časa kad Bog udahne besmrtnu dušu u ljudski zametak, a to je trenutak kad počne dioba stanice (zametka). I Bog daruje svakom čovjeku jedinstvenu, neponovljivu, besmrtnu dušu. Ta duša djeluje preko razuma i slobodne volje. I čovjek umire onog časa kad duša napusti tijelo. Tijelo ide u grob gdje kroz raspadanje čeka preobrazbu u uskrslo tijelo. (kao što ličinka u čahuri postaje leptir - ovo je samo slika)

2. Isusova ljudska narav - od početka spojena sa božanskom naravi - je u trenutku začeća dobila ljudsku dušu. I na križu odijelivši se Isusova duša od tijela - Isus umire. Njegovo tijelo je stavljeno u grob (ličinka u čahuru!) duša je sašla u pretpakao (nebo je bilo zatvoreno) k dušama svetih koji su čekali spasenje. Treći je dan uskrsnuo (duša se spojila sa preobraženim tijelom (ličinka postaje leptir!) U trenutku Isusove smrtni brojni su pokojni uskrsnuli i pokazali se mnogima (vidjeli su leptire koji su izašli iz svojih čahura) nebo se otvorilo Isusovom smrću i duše pravednih sada čekaju konačno spajanje sa proslavljenim tijelom (ličinke postaju leptiri) koje će se dogoditi o konačnom uskrsnuću mrtvih. Kada božanska simfonija stvaranja doživi svoj vječni finale: gdje smrti više neće biti, ni jauka ni boli, jer prijašnje uminu!
I ne vidim u čemu je problem!

Meni je ovo zanimljivo izlaganje:

2. Isusova ljudska narav - od početka spojena sa božanskom naravi - ( posebno ovo)

I ovo mi je zanimljivo: Isusove smrtni brojni su pokojni uskrsnuli i pokazali se mnogima ( tz. uskrsnuća prije Uskrsnuća)

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 35 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3

Vrijeme na UTC + 01:00 sata