Mislim da je Bartolomej čovjek na mjestu.
Imate video susreta Pavla VI i carigradskog patrijarha Atenagore. Što mislite tko kome ljubi noge?
Kažem, Bartolomej se čini ok. Ali očito je previše ljudskoga u igri. Jer ako je bogočovjek postavio velikog svećenika na zemlji, onda se treba ozbiljno zapitati što ako je to istina.
Porfirije, intelektualac, slušao rok, duhovan, i izjavi da je Petar tipološko mjesto. Kao svatko se u tom liku može prepoznati. Da, samo to?
E, sad, sluga slugu Božjih, kako se još Grgur Veliki nazivao, ne može iz svoje kože. Što da KC radi? Da bude više ljudska ustanova,čovjeku po mjeri, a papa prvi među jednakima.
Ako je Isus Bog, a je. Ako je jednom čovjeku dao prvenstvo, a je. Ako ti razum kaže da jedan treba upravljati, a kaže. Onda bih se ja pitao, da sam pravoslavac, zašto se međusobno ne možemo skupiti na pravoslavni sabor?
Dakle, pitanje vjerovanja uključuje sve: vjeru u Boga i sve što Bog želi.
A to što Bog želi jest božansko, ne ljudsko. Kao što Petar mora proći kroz tu školu, tako i svatko, pa bio on i episkop, patrijarh. Ali tu smo na području križa.
I jedno je pitanje. Je li se Bartolomej usprotivio Kirilu radi ljudskih razloga, što je kod Porfirija suprotno. Ili Bartolomej slijedi poticaje Duha?
Carigradski patrijarh Bartolomej je imao dobre poteze, korake približavanja i sa papom Ivanom P.II, i sa Benediktom XVI. , i sa paopm Franjom a i sada sa papom Lavom XIV.
On je po meni skroz pozitivna osoba.
Nije mi skroz jasno ovo što si rekao gore , a ja sam boldao.
Koji su to ljudski razlozi kod Bartolomeja? A koji su razlozi kod Porfirija...nisi bio eksplicitan?
Barolomej vrlo moguće slijedi poticaje Duha svetoga.
Porfirije slijedi poticaje svetosavlja i velikosrpstva...pročitaj moje ranije upise na temi o Porfiriju pa ćeš vidjeti šta je sve negativno radio Porfirije.
Vjerujem da i sam znaš sve njegove neekumenske poteze ,a u korist srpskog šovinizma i širenja laži protiv Hrvata-katolika...navesti ću samo jedan primjer: više puta je sa srbijanskim i srpskim političarima iz R.Srpske šetao širom ex YU i stajao ispod tabli i transparenata na kojim je pisalo da je u Jasenovcu stradalo 700 000 Srba!??!
Tu laž i dan danas širi bez imalo savjesti i grizodušja iako se zna da je u Jasenovcu stradalo puno, puno manje Srba od 700 000!
On se ne može nimalo usporediti u pozitivnim stvarima ni sa ruskim patr. Kirilom, a još manje sa carig.patr. Bartolomejom!
Molio bih te malo više pojasani ovo gore boldano u vezi Kirila, Bartolomeja i Porfirija.
Koji su razlozi kod Porfirija?