Zaista bi bilo loše da oko toga lomimo koplja, grizemo i grebemo, ali činjenica jest (kako je to rekao jedan Amerikanac) da danas ne postoji vjersko pitanje oko kojeg bi katolici bili tako duboko podijeljeni kao što je pitanje o Međugorju. To je rekao Amerikanac, prema svom iskustvu, a što bi tek rekli mi Hrvati?
Žalosno je, pošto smo zemlja koju je zadnjih 50 godina uzdrmao i "đakovački slučaj", zatim "zadarski", "riječki", a "hercegovački" da ne spominjemo. Sve to zbunjujuće i loše djeluje na vjernike, pa i na samo svećenstvo. Umjesto svjedočenja i ljubavi, razjedinjujemo se i tužimo...
Voljela bih da mi na ovom forumu nećemo tako, bolje da jedni druge upoznamo sa bitnim činjenicama, a onda prepustimo neka svatko sam odluči.
Iz svega vidim (a pogotovo iz navedenog članka) da pitanje o Međugorju više nije pitanje o Gospinim ukazanjima, nego zapravo pitanje o poslušnosti crkvenom autoritetu. Istinski mi je žao što se neki svećenici i teolozi idu pravdati kako "vjernici nisu dužni vjerovati ni slušati Papu"... O čemu je tu zapravo riječ?
Cijeli naslov članka je trik-pitanje, jer Vatikan zapravo i nije odgovoran za Međugorje. Prema svim crkvenim pravilima i naputcima najviše je odgovoran lokalni biskup. Naravno stvar je s vremenom poprimila svjetske dimenzije, biskupi iz čitavog svijeta dolaze hodočastiti, ali Vatikan se možda i neće još neko vrijeme jasno odrediti, a kad i ako se odredi to neće biti dogmatski uvjetovano niti će oni koji podržavaju Međugorje automatski biti "otpadnici" i "krivovjerci". Zbog toga je i nepotrebno da se mi katolici uopće svađamo oko toga...
Evo, i ja ću se odsad prema Međugorju ponašati barem kao prema... Thompsonu. Privatno ga ne slušam previše, ali kad bude napadnut nepravedno s političkih ili vjerskih strana, branila bih ga svim srcem... Ali, među nama, bit ću jasna i konkretna...