Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 10:23

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 93 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri sij 24, 2024 17:00 

Citat:
Naravno da znaju. Svi oni, u dubini duše to znaju. Samo im nove gender ideologije pokušavaju zamutiti tu spoznaju relativiziranjem, dapače, uvjeravanjem da su iznad uvriježenog, da imaju zbog toga benefite. Kao što i imaju, pri zapošljavanju itd. Pa ćemo uskoro mi ostali dobiti prislni kompleks manje vrijednosti

Jel stvarno znaju? A što ako ne znaju što je istina? Nisu upoznali Isusa, kako mogu znati onda, osim da su čuli za Boga i to je to.

Slažem se da gender ideologija pokušava zamutit relativiziranjem.

Vrh

PostPostano: Čet sij 25, 2024 12:33 

Pa znaju da ide muško i žensko, mačka i mačak, krava i vol, plus i minus. Znaju prirodni zakon. Ne treba im za to religija. Drugo je, što oni traže iznimke i u svijetu životinja pa ako nalete na nastranost, to objavljuju pompozno. I što im se natura da moraju biti ponosni i što čak ima izjava da su više od "običnih, dosadnih". Jedino je pitanje zašto se u Božjoj savršenosti događa sve to. Jer, valjda ih je On stvorio takve.

Vrh

PostPostano: Čet sij 25, 2024 12:54 

Pa znaju da ide muško i žensko, mačka i mačak, krava i vol, plus i minus. Znaju prirodni zakon. Ne treba im za to religija. Drugo je, što oni traže iznimke i u svijetu životinja pa ako nalete na nastranost, to objavljuju pompozno. I što im se natura da moraju biti ponosni i što čak ima izjava da su više od "običnih, dosadnih". Jedino je pitanje zašto se u Božjoj savršenosti događa sve to. Jer, valjda ih je On stvorio takve.

Što se tiče homosualnih vjernika oni znaju da je to grijeh kao što znaju i oni heteroseksualni kada se razvedu i nađu drugog partnera, oni zbog svoje slabosti ne mogu živjeti u čistoći do kraja života a pošto su i takvi u Crkvi onda se treba i za njih pastoralno pobrinuti, svaki slučaj je poseban zato je najbolje da župnik donese odluku na koji način im se može pomoći.
Mislim da sam negdje pročitao da u određenim situacijama koje procjeni svećenik može im se dopustiti i pričest.

Svaki vjernik bi trebao znati da to što se ti ljudi nalaze u formalnom grijehu ne znači da su oni automatski lošiji od nas "normalnih" dapače mogu biti i puno bolji, zato je bolje držati se one Isusove da ne sudimo i imamo povjerenja da Crkva zna najbolje.

I da dodam, mislim da se u blagoslovu nikada ne može pogrešiti pa makar blagoslovili i najvećeg zločinca dok u osudi gotovo sigurno griješimo.

Vrh

PostPostano: Pet sij 26, 2024 06:17 

Lijepo si ovo naveo :)

Mt 7,12
"Sve, dakle, što želite da ljudi vama čine, činite i vi njima. To je, doista, Zakon i Proroci."
Zlatno pravilo (koje je u biti, po meni, osnova vjere u Boga i način pokazivanja Boga).

Sve ovisi o mojoj vjeri...
Napravim si pakao kad sudim, kad razlučujem što je dobro, a što loše...
Tj. u ovome svijetu možemo i imati stav da smo vremenski, da smo od ovoga prolaznog svijeta.
A mogu i promijeniti stav vjerujući u Boga kao božje dijete moliti Oca opraštajući/mičući dugove/osude/razlučivanja.

Blagoslov u zahvalnosti života u ovome svijetu gdje pokazujemo međuljudskim odnosima/prihvaćanjem je svjedočenje vjere u Boga, je slavlje ljepote stvorene ljubavlju/međuljudskim odnosima.

Prihvaćanjem naputaka o blagoslovu parova je način pokazivanja ljepote života Bogom danog :))

Vrh

PostPostano: Pet sij 26, 2024 10:09 
Administrator

Kad se opirem blagoslovu ili još bolje kad se opirem da svećenik daje blagoslov bilo kakvom paru - nema tu mira i radosti.

Ne može svećenik dati blagoslov "bilo kakvom paru" (npr. dvojci muškaraca koji žele javno opravdati svoju vezu ili nekoj vezi pedofila i djeteta).
Već sam upozorio kopitara na promoviranje neistine da svećenik mora uvijek dati blagoslov paru, kao što to i LGBT aktivisti pokušavaju podmetnuti u opravdavanju onog što je loše i grešno. Dokument sam navodi neke od situacija kada takav blagoslov treba izbjeći, npr. iskorištavanje za promociju LGBT ideja "bilo kakvom odjećom, činima ili riječima".

Još jedna zabluda koja se ovdje krivo shvatila je da se protiv zla ne treba boriti. Crkva nas uči da treba i mora, ali na način ljubavi, a "ljubiti svoje neprijatelje" ne znači sa smješkom odobravati zlo koje čine, tako ih ne ljubimo, nego upozoriti da to zlo i grijeh čine stvarno nešto loše i njima samima i ljudima oko njih, te ih stoga pozvati da se obrate i okrenu Kristu.
Kako je papa rekao: "Ako se ne usprotivimo zlu, šutke ga potičemo – upozorio je Papa. Zbog toga su potrebni odvažni kršćani. Treba djelovati tamo gdje se zlo širi, jer se ono širi tamo gdje nema odvažnih kršćana koji se suprotstavljaju dobrom, hodajući u ljubavi"

Mislim da sam negdje pročitao da u određenim situacijama koje procjeni svećenik može im se dopustiti i pričest.

Pojednostavljeno, ako dvoje ljudi ostaju zajedno radi nekog višeg cilja poput odgoja djece, a ne žive kao muž i žena, mogu im se dopustiti sakramenti. Ali uz sve to da bi se bilo sa Kristom je apsolutno nužno pokajati se i odlučiti živjeti drugačijim životom. Nema ni ispovijedi ni pričesti ako nema kajanja za ono što loše činimo.

Vrh

PostPostano: Pet sij 26, 2024 11:53 

Što se tiče homosualnih vjernika oni znaju da je to grijeh kao što znaju i oni heteroseksualni kada se razvedu i nađu drugog partnera, oni zbog svoje slabosti ne mogu živjeti u čistoći do kraja života a pošto su i takvi u Crkvi onda se treba i za njih pastoralno pobrinuti, svaki slučaj je poseban zato je najbolje da župnik donese odluku na koji način im se može pomoći.

Svaki vjernik bi trebao znati da to što se ti ljudi nalaze u formalnom grijehu ne znači da su oni automatski lošiji od nas "normalnih" dapače mogu biti i puno bolji, zato je bolje držati se one Isusove da ne sudimo i imamo povjerenja da Crkva zna najbolje.

I da dodam, mislim da se u blagoslovu nikada ne može pogrešiti pa makar blagoslovili i najvećeg zločinca dok u osudi gotovo sigurno griješimo.

Pa blagoslivljaj ti koga hoćeš, ovdje je riječ o katoličkoj crkvi i Božjim zapovijedima. Da blagoslivljati najvećeg zločinca. Možda blagosloviti zlo. Možda zlo i ne postoji, sve ajmo relativizirati. Mi suditi ionako ne možemo, možemo prosuđivati, sudi korumpirano sudstvo. A prosuđivati možemo i hoćemo i moramo jer zato imamo moralni zakon u sebi i zato nam je Bog dao savjest.

Vrh

PostPostano: Pet sij 26, 2024 11:58 

Smrt je prekid života...
Viz, bi li ovo pojasnio???

Vrh

PostPostano: Sub sij 27, 2024 20:35 

Ta izjava je odraz mog stanja kad nemam vjere.
A kad vjerujem u Boga, imam život vječni.
Smrt je od ovoga svijeta (vremena i materije), no u vjeri u jarmu sa Kristom u ljubavi i zahvalnosti - smrt je iluzija ovoga svijeta.
Poanta je da se molitvom donosi radost vječna :)

Ne može svećenik dati blagoslov "bilo kakvom paru" (npr. dvojci muškaraca koji žele javno opravdati svoju vezu ili nekoj vezi pedofila i djeteta).
Već sam upozorio kopitara na promoviranje neistine da svećenik mora uvijek dati blagoslov paru, kao što to i LGBT aktivisti pokušavaju podmetnuti u opravdavanju onog što je loše i grešno. Dokument sam navodi neke od situacija kada takav blagoslov treba izbjeći, npr. iskorištavanje za promociju LGBT ideja "bilo kakvom odjećom, činima ili riječima".

Još jedna zabluda koja se ovdje krivo shvatila je da se protiv zla ne treba boriti. Crkva nas uči da treba i mora, ali na način ljubavi, a "ljubiti svoje neprijatelje" ne znači sa smješkom odobravati zlo koje čine, tako ih ne ljubimo, nego upozoriti da to zlo i grijeh čine stvarno nešto loše i njima samima i ljudima oko njih, te ih stoga pozvati da se obrate i okrenu Kristu.
Kako je papa rekao: "Ako se ne usprotivimo zlu, šutke ga potičemo – upozorio je Papa. Zbog toga su potrebni odvažni kršćani. Treba djelovati tamo gdje se zlo širi, jer se ono širi tamo gdje nema odvažnih kršćana koji se suprotstavljaju dobrom, hodajući u ljubavi"

Znao sam da može boljeti nekoga napisano "bilo kakvom...", no nisam imao to za poantu iznesenog.
Poanta je davanje blagoslova ne samo onome što je moje i što odobravam, već davanjem slobode i onome što je drugi odabrao, a nije moj odabir. Davanje slobode kroz zahvalnost je veličanstveno. Ili ljepše rečeno: davanje sebe je veličanstveno. To je poanta moje izjave, a ne da potaknem maštu o kakvim parovima se radi... Tuđe trunje mi nije bitno kad imam vlastitu kladetinu.

Niti sam rekao da se treba ili ne treba boriti. Isus je to rekao/pozvao nas da se ne opiremo. To je u skladu sa vjerom.
Kako mogu vjerovati da smo božja djeca/da sam božje dijete, kad se opirem drugome. A Bog se daje svima. Vjeruje u svakoga od nas.
Kad mi je osnova prolazno relativno pijesak = opirem se na najjače. Zlo nije negdje van mene, zlo je u mojim mislima. Ne dolazi sa prljavim rukama - izvana, nego kroz moju/našu logiku/odluku u svijesti preko vlastite nevjere. Zlo nije vani/trunje. Zlo je u meni u mom srcu kad nemam vjeru.
A vlastita vjera spašava.

Ljubiti svoje neprijatelje je upravo to što je. Ljubav donosi radost. Krist je radost i život. Nije strah i smrt, niti natjeravanje, prisiljavanje i navođenje drugoga (slijepac slijepca...). No prihvaćam tvoj stav i stav pismoznanaca.
Ja kad prigrlim baš to što je Isus rekao kroz svoje odnose kroz moj život, osjećam radost ljepote života nas :))
Zar nije isto i kod tebe?
Tumačenja pismoznanaca teologa filozofa psihologa znanstvenika su samo to što jesu - tumačenja.
Moje tumačenje je isto nekakvo tumačenje i samo je to.
Prihvatim poziv Isusa bez tih tumačenja i gle čuda... Kako to? Kako to?

Sve je tako nevjerojatno jednostavno i treba samo malo hrabrosti :;

Vrh

PostPostano: Sub sij 27, 2024 21:35 

viz je napisao/la:
Malo za razmisliti: Je li napadač potreban ljubavi kad radi takve stvari?
Ako se opirem - opiranje prelazi na mene tj. širi se...
Nitko ne radi samo tako gnusne stvari koje ne bi sebi radio. Takva osoba proklinje sebe i sve oko sebe i žeđa za ljubavlju.

Tako ti cjeniš silovatelje! Žalim ja one koje bi ti trebao zaštititi. Ja volim i odgajam prave muškarce koji štite žene, a ne mlitavce.

Vrh

PostPostano: Sub sij 27, 2024 21:36 

Pojednostavljeno, ako dvoje ljudi ostaju zajedno radi nekog višeg cilja poput odgoja djece, a ne žive kao muž i žena, mogu im se dopustiti sakramenti. Ali uz sve to da bi se bilo sa Kristom je apsolutno nužno pokajati se i odlučiti živjeti drugačijim životom. Nema ni ispovijedi ni pričesti ako nema kajanja za ono što loše činimo.

Svećenik mora...krivo sam se izrazio, niko ništa ne mora u vjeri je sve na dobrovoljnoj bazi.

Logično je za pretpostaviti da istospolni par koji je u Crkvi dakle kršćani su i znaju da se nalaze u grijehu traže blagoslov od svećenika, ja nisam rekao bilo koji istospolni par ali uzmimo u obzir i tu situaciju, dolazi nepoznati istospolni par i traži blagoslov što će svećenik učiniti? Pitam jer je i meni ovo nepoznato odnosno ne znam kako se u praksi to provodi zato i svi o ovoj temi budući da je prilično nova i nepoznata pokušavamo dati neka svoja razmišljanja dok ne bude više poznato o tome kako se u praksi to provodi.
Znam da je najlakše reći čovjeku da promovira neistinu pa Ok ako neko tako misli neka misli.

Zatim postavio sam i nekakvo pitanje može li svećenik provesti ispitivanje navedenog para ili jednostavno samo udjeli blagoslov ako ne provodi ispitivanje onda defaktno može doći i par koji promovira LGBT ideologiju i sl.

Dakle još smo na nepoznatom terenu što se tiče same prakse blagoslova ili možda postoji nekakav naputak i tome?

Za sada logički mogu pretpostaviti ako se radi o ne liturgijskom blagoslovu da svećenik ne vrši nikakvo ispitivanje nego jednostavno udjeli.

I sad se na kraju postavlja ono pitanje o čemu i Viz govori a to je sloboda blagosljivanja ili uskraćivanje što izabrati na osnovu Pisma. Ja sam uvijek za blagoslov jer što se može dogoditi ako neko želi izmanipulirati svećenika? pa ništa jer Blagoslov dolazi od onoga koji daje kišu i sunce i zlima i koji kaže blagosljivljajte i svoje neprijatelje.

Vrh

PostPostano: Sub sij 27, 2024 22:03 

Tako ti cjeniš silovatelje! Žalim ja one koje bi ti trebao zaštititi. Ja volim i odgajam prave muškarce koji štite žene, a ne mlitavce.

Iznad napišem poziv na malo hrabrosti, a onda dobijem novu etiketu: mlitavac / krivi muškarac :;
Je li Isus pozivom u Mt 5,38-42 pravi muškarac?

Po meni je i on i onaj koji prihvati njegov poziv pravi muž :))

No u blizini je postajao jedan drugi zakon: zakon osvete...
Npr. https://hrcak.srce.hr/file/249971
To ne donosi niti malo radosti i sreće, već donosi "muškarčine i osvetnike"...
Ja bih mogao reći da je to zakon bez ljubavi koji raspiruje mržnju i razdjeljenost...
Nema tada zajedništva...

Zlatno pravilo / zakon oslikava vjeru u Boga :)

Vrh

PostPostano: Sub sij 27, 2024 23:25 

Konkretno pokazati blizinu Boga i Crkve onima koji traže pomoć; ne zahtijevati „moralnu savršenost“ kako bi se dao blagoslov; blagoslivljati osobe koje to traže, a ne zajednicu – tim je riječima papa Franjo pojasnio nakane i bitne točke pastoralnih i spontanih blagoslova koje deklaracija „Fiducia supplicans“ odobrava i za takozvane ‘neregularne’ parove s obzirom na katolički moral.

Govoreći o evangelizaciji kao najvažnijoj zadaći tog dikasterija koji je pozvan čuvati vjeru, Sveti Otac je prije svega pojasnio namjeru doktrinarnoga dokumenta koji je potaknuo više rasprava.

„Konkretno pokazati blizinu Gospodina i Crkve svima koji, nalazeći se u različitim situacijama, traže pomoć kako bi nastavili – katkada da bi započeli – hod vjere“, pojasnio je Sveti Otac.

Razmišljanje o dokumentu Fiducia supplicans
Potom je objasnio da ti blagoslovi, izvan bilo kakvoga konteksta i oblika liturgijskoga karaktera, ne zahtijevaju moralno savršenstvo da bi bili primljeni. Osim toga, istaknuo je da kada par spontano pristupi i zatraži blagoslov, ne blagoslivlja se zajednica, nego jednostavno osobe koje su ga zajedno zatražile. Ne blagoslivlja se zajednica, nego osobe; naravno, uzimajući u obzir kontekst, osjetljivost, mjesta u kojima se živi te najprikladnije načine za to, rekao je Papa

https://hkm.hr/duhovnost/papa-vodstvu-i ... zajednicu/

Vrh

PostPostano: Ned sij 28, 2024 09:03 

Iznad napišem poziv na malo hrabrosti, a onda dobijem novu etiketu: mlitavac / krivi muškarac :;
Je li Isus pozivom u Mt 5,38-42 pravi muškarac?

Po meni je i on i onaj koji prihvati njegov poziv pravi muž :))

No u blizini je postajao jedan drugi zakon: zakon osvete...
Npr. https://hrcak.srce.hr/file/249971
To ne donosi niti malo radosti i sreće, već donosi "muškarčine i osvetnike"...
Ja bih mogao reći da je to zakon bez ljubavi koji raspiruje mržnju i razdjeljenost...
Nema tada zajedništva...

Zlatno pravilo / zakon oslikava vjeru u Boga :)

Umjesto konkretne akcije ti bi filozofirao i poput heretičkih protestanata citirao Bibliju. Već ti je Totus dala citate koji govore o opiranju zlu, ali ti uzimaš samo ono što paše u tvoje hipy kršćanstvo. Ne shvaćaš kako se savršenom služenju Bogu može tek približiti u kleričkom statusu. Nije to za oženjene nego za redovnike u samostanima koji se isključuju iz svijeta. Vjernici u svijetu imaju neke obaveze koje preuzimaju na vjenčanju i izriču ih pred Bogom.
Obaveza je muža voljeti i braniti ženu od silovatelja, a ne filozofirati kako silovatelj ima potrebu za ljubavlju. No došla su takva vremena da se neke žene kojima muževi tako hippy filozofiraju moraju same braniti i ne mogu računati na vitešku mušku zaštitu. To je moderno u svijetu koji se više brine za blagoslov parova u nerodovitom i neurednom stanju nego za vjernike u redovitim i urednim brakovima. Njih se želi što više smanjiti i učiniti grešnim.

Vrh

PostPostano: Ned sij 28, 2024 13:07 

Hvala ti za savjet što trebam, no ja ću se i dalje držati poziva Isusa držeći njegovu riječ molitvom Bogu Ocu.
Znam da mogu pasti, no Krist je uvijek uz svakoga od nas.
Moj stav je i dalje da je papa donio dokument o blagoslovu parova u vjeri.

Blagoslov je put koji biram.
Lijepo je kad vidim i drugačijih stavova. Tu se vidi ljepota nas :))

Vrh

PostPostano: Ned sij 28, 2024 17:38 

Umjesto konkretne akcije ti bi filozofirao i poput heretičkih protestanata citirao Bibliju. Već ti je Totus dala citate koji govore o opiranju zlu, ali ti uzimaš samo ono što paše u tvoje hipy kršćanstvo. Ne shvaćaš kako se savršenom služenju Bogu može tek približiti u kleričkom statusu. Nije to za oženjene nego za redovnike u samostanima koji se isključuju iz svijeta. Vjernici u svijetu imaju neke obaveze koje preuzimaju na vjenčanju i izriču ih pred Bogom.
Obaveza je muža voljeti i braniti ženu od silovatelja, a ne filozofirati kako silovatelj ima potrebu za ljubavlju. No došla su takva vremena da se neke žene kojima muževi tako hippy filozofiraju moraju same braniti i ne mogu računati na vitešku mušku zaštitu. To je moderno u svijetu koji se više brine za blagoslov parova u nerodovitom i neurednom stanju nego za vjernike u redovitim i urednim brakovima. Njih se želi što više smanjiti i učiniti grešnim.

Odbrana slabijeg je dužnost a ovdje ti Viz govori za osvetu da nije od Boga.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 93 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata