Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 22:31

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 67 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet lis 24, 2025 11:33 

slušao sam ga baš neki dan
vezano za cijeli razgovor od preko sat vremena:Europi se u vezi Ukrajine/ Rusije ne piše dobro ako dalje nastave kako su krenuli...pisao sam detaljno davno ranije na onoj temi Ratovi...tamo sam ranije sve to prognozirao da će tako biti

Ma to mi je stari prijatelj pa moram s njim imati dodatnog strpljenja :D
Čovjek je malo tvrdoglav ne sluša dobro šta mu se kaže , dao sam mu točne citate iz Biblije i opet se držao tvrdo protiv Židova
Rekao sam mu pitaj svećenika oni će ti potvrditi da su Židovi i dalje izabrani narod
I pitao je svećenika...svećenik mu je potvrdio moje stajalište! :))

Izabrani jesu, tu nema sumnje. Jesu li u milosti? Moguće da nisu, ali to ne bi bilo ništa novo, odnos Boga i Izraela je buran u svakom mogućem pogledu.

A dodao sam kontroverznu temu o Hazarima jer je bitna upravo za ovu temu: postoji mogućnost da oni koje mi danas većinski gledamo kao Židove (i na koje se misli kada se o Židovima govori u pogrdnom smislu) možda i nisu oni sa kojima je Bog sklopio savez po krvi.

Vrh

PostPostano: Pet lis 24, 2025 22:03 

Pa ja sam svoje rekla.

Neću povrijediti saveza svojega
i neću poreći obećanja svoga.
Jednom se zakleh svetošću svojom:
Davida prevariti neću:
potomstvo će njegovo ostati dovijeka,
prijestolje njegovo preda mnom kao sunce,
ostat će dovijeka kao mjesec,
vjerni svjedok na nebu.
Ps 89, 35-38

:)

Vrh

PostPostano: Sub lis 25, 2025 10:24 

Pa ja sam svoje rekla.

Neće te više zvati Ostavljenom
ni zemlju tvoju Opustošenom,
nego će te zvati Moja milina,
a zemlju tvoju Udana,
jer ti si milje Jahvino
i zemlja će tvoja imat’ supruga.
Kao što se mladić ženi djevicom,
tvoj će se graditelj tobom oženiti;
i kao što se ženik raduje nevjesti,
tvoj će se Bog tebi radovati.
Iz 62, 4-5

Vrh

PostPostano: Sub lis 25, 2025 17:11 

Pa ja sam svoje rekla.

Pnz 7, 6-9 »Ta ti si narod posvećen Jahvi, Bogu svome; tebe je Jahve, Bog tvoj, izabrao da među svim narodima koji su na zemlji budeš njegov predragi vlastiti narod. Nije vas Jahve odabrao i prihvatio zato što biste vi bili brojniji od svih naroda – vi ste zapravo najmanji – nego zato što vas Jahve ljubi i drži zakletvu kojom se zakleo vašim ocima. Stoga vas je Jahve izveo jakom rukom i oslobodio vas iz kuće ropstva, ispod vlasti faraona, kralja egipatskoga. Zato znaj da je Jahve, Bog tvoj, pravi Bog, Bog vjeran, koji drži svoj savez i milost svoju iskazuje do tisuću koljena onima koji ga ljube i drže njegove zapovijedi.«

Vrh

PostPostano: Pon lis 27, 2025 14:51 

To su ta vječna Božja obećanja o kojima pričam :))
Bog drži svoju riječ

Vrh

PostPostano: Uto lis 28, 2025 19:44 

Osim toga KC se direktno o tome izjasnila u samom Novom Zavjetu koji je naša sveta knjiga
U naslovu prije Rimljanima 11,56 ...KC je napisala naslov, doslovno piše ovo: IZRAEL I NEVJERAN OSTAJE IZABRANI NAROD

to sam prije mjesec dana ukazao i svome prijatelju koji misli da nisu više izabrani narod...nije taj naslov u NZ prihvatio kao relevantan???
Vidite dokle može ići ljudska tvrdoglavost??

Tek kada je pričao sa svećenikom i ovaj mu potvrdio da su Židovi i dalje izabrani narod, tek onda je zaključio žučnu raspravu oko toga
Da li je istinski svim srcem to prihvatio ne znam?

Vrh

PostPostano: Uto lis 28, 2025 20:05 

Dolaskom Krista, Stari savez se ispunio, a Božji plan izabranja proširio na sve narode pa je Katolička Crkva zato nazvana „novi Izrael“. „Vi ste rod izabrani, kraljevsko svećenstvo, narod svet, puk stečeni“ (1 Pt 2,9). Stoga su katolici „izabrani“ ne po krvi, nego po milosti krštenja i vjeri u Krista.

Vrh

PostPostano: Pet lis 31, 2025 22:10 

U toj ranijoj raspravi sa frendom njemu je lajtmotiv bio pa vidi šta danas Židovi rade u Gazi, Bibi Netenjahu je zločinac isl. recentene preokupacije
Uglavnom njrmu su Židovi jedan od mrskojih naroda. Ja mu na to:
pa dobro tko je bio Isus po narodnosti-Židov. Tko je bila Marija Isusova majka, tko je bio poočim Josip, tko su bil svi apostoli , tko su bili prvi kršćani u svijetu?Iz kojeg naroda su došli prvi kršćani?

Od kuda izvire naša vjera, što su na neki način temelji naše vjere?
E, onda malo reterira , pa jesu sve to Židovi, jeste ima naša vjera neke veze sa Židovima, ali opet njemu Židovi nimalo ne leže :))
Ne volim ih.

Pa ga ja dalje pitam: ajde reci za nas Hrvate kada odemo u emigraciju i prođu 2,3 ili nešto više generacija da žive vani, kako se većina potomaka Hrvata u npr. USA, Autraliji itd izjašnjava?...priznaje on da se većina naših asimilira i da nisu više Hrvati

Prijatelju moj, a znaš li neki narod koji i nakon 20, 50 ili više generacija i dalje ostaje taj narod...šuti on.
A ja mu onda kažem, ne znaš? Ili znaš pa ne želiš reći ?
Nebitno...jedini narod na svijetu koji je bio raspršen po cijelom svijetu i preko 2000 godina a da nije promiJenio osjećaj identiteta(naroda) su brale moj Židovi :))
E, skopča on to , ali i dalje njemu to ništa ne znači? Nećeš ti, koda je to važno.

Pričam mu ja dalje:znaš li ijedan narod u svijetu da je u svim zemljama gdje je živio bio iznimna manjina, ono nigdje ih nije ni 1%, a gdje god da su bili, na bilo koJem kontinentu i državi uspjeli su se održati.
I ne samo to , nego su usvakoj zemlji uspjeli, bili su važan faktor.
Čak su zadnjih stoljeća toliko uspješni da su u većini glavnih država sviejta ministri, tajnici ,uspješni političari, glavni savjetnici predsjednicima isl.
U večini država imaju najveći kapital, uspješni su bankari, ekonomisti, glavni svijeta zabave, vlasnici jakih korporacija isl.
Pitam ga ja , znaš li ti da Židovi imaju najveći broj nobelovaca na svijetu (per capita)?

Pa jesu kaže on, ali to ništa ne znači,ili ne mora značiti u pozitivnom smislu.
Kažem mu ja dalje: znaš li ti kako je jako teško doći u tuđu zemlju i uspjeti...i to u tako natprosječnom broju?

Vidiš li ti u tome možda prst Božji?
Šuti on.
Da li im je možda Bog pomogao u tome? Ne , kaže on,imali su sreće ili pomogao im je vrag.Ajd, okej, nekima vrag pomaže...a ostalima Bog?

Misliš li ti da su se Židovi mogli održati raseljeni širom svijeta , biti uspješni i zadržati svoj židovski identitet a da nisu imali nečiju pomoć? Jesu ih domicilni ljudi objeručke samo tako prihvaćaki i pomagali?
Ono, voljeli su ih i obožavali ih jer su oni tamo neki Židovi pridošlice izdaleka i svojevoljno im prepuštali primat?
Kažem mu ja dalje , ne da su ih voljeli i obožavali ( a i zašto bi?) , nego su ih uglavnom mrzili ili bili ljubomorni na njih.

I daj mi onda reci , kako su to sve uspjeli i kako su uspjeli održati se , da ne izumru ili budu ubijeni kao "problematičan narod" u većini tih stranih zemalja ili čak skroz drugih kontinenata i civilizacija!?
Šuti on...
ja mu onda kažem : zato jer su od Boga izabrani narod i Bog je cijelu povijest više-manje uz njih.
Imali su njegovu pomoć,imaju je i danas!

Kažem ja njemu na kraju: shvati već jednom, Židovi su poseban narod! Izabrani su narod, čak i nakon pojave Isusa na zemlji i pojave kršćanstva, i kada većina Židova nije prihvatila Krista, oni su i dalje, uz nas katolike , izabrani narod!

Kako komentirate ovaj razgovor?

Vrh

PostPostano: Sub stu 01, 2025 19:49 

Ha, uključujem se u ovu temu ponovo. Od dosade.
Ali da pojasnimo:ukoliko jesu bili izabrani (zašto bi Bog privilegirao?!) i da li su još , tko bi to znao, osim Boga??
Propitkivati o tome, zar nije svetogrđe?
Hej, neko stvorenje, stvoreno od Stvoritelja, pita druga stvorenja, jesu li Židovi još uvijek izabrani. A to zna samo On.

Vrh

PostPostano: Sub stu 01, 2025 21:01 

Ali da pojasnimo:ukoliko jesu bili izabrani (zašto bi Bog privilegirao?!) i da li su još , tko bi to znao, osim Boga??
Hej, neko stvorenje, stvoreno od Stvoritelja, pita druga stvorenja, jesu li Židovi još uvijek izabrani. A to zna samo On.

Izrael je vječno odabrani narod, kao što se može vidit iz čitavog svetog pisama, a ako ti misliš da u vječnosti postoji prekid, do sad jest, od nekog trenutka nije, onda mogu samo napisati - borme hudo. :|

Jr 31, 3 Ljubavlju vječnom ljubim te, zato ti sačuvah milost.

Kakva je to vječna ljubav koja je prestala?! Nemoj tako ženo. :roll: :roll:

Vrh

PostPostano: Sub stu 01, 2025 21:23 

Ne pitam ja obično stvorenje drugo stvorenje jer se to kao po tebi " ne zna"...da po tebi to samo Bog može znati
Teologija to već odavno zna...samo treba malo više čitati teologe ili barem Sveto Pismo

Je li nam Fran26 već prije stavio nekoliko citata iz Svetog Pisma gdje Bog kaže više puta da su oni vječno izabrani narod
Je l ti u tom smilsu napisala i Adrijana
jesam li ija više puta rekao da Bog svoja obećanja NE krši i da je njegov obećani savez s nekim vječan...jesam li ti ja dao toćan navod iz NZ gdje autori NZ stavljaju u Rimljanima naslov: da su iako nevjerni u Isusa Židovi i dalje izabrani narod!
Naslove u Bibliji ne stavlja proizvoljno na svoju ruku neki čova iz Kršćanske sadašnjosti...ti naslovi su u svim katoličkim biblijama u svim zemljama!Naslove u Svetom pismu odobrava komisija iz Vaticana

Primjetio sam već i prije da SU TI žIDOVI TRN U OKU...sjećaš se kada si na temi o međugorju propitivala zašto je oko kipa Gospe u Međugorju šestokraka, židovska zvijezda?
Mora da su je neki zločesti masoni podmatnuli nama naivnim Hrvatima... pa ti je Majkićka rekla boje da je šestokraka neg petokraka
Pa sam te ja pitao iz koje loze i plemena, te naroda potječe Marija iz Nazaretha?

Pa šta ti treba više?
I šta je tu svetogrdno...pričamo kao na svim drugim temamam foruma...svatko može dati svoje mišljenje i argumentirati
sad mi hoćeš i to podvaliti?? Kakvo svetogrđe?

Vrh

PostPostano: Ned stu 02, 2025 11:25 

Hrki moželi se čovjek spasiti obdržavajući Stari zavjet? Ili bolje rečeno je li se itko spasio samo držeći zapovjedi iz Starog zavjeta?

Vrh

PostPostano: Ned stu 02, 2025 11:32 

Hrki moželi se čovjek spasiti obdržavajući Stari zavjet? Ili bolje rečeno je li se itko spasio samo držeći zapovjedi iz Starog zavjeta?

Katolik ne može.

Daj nam reci konačno tvoj stav: da li su Židovi po tebi i dalje izabrani narod ili ne?
Iz tvojih podpitanja proizlazi da nisu!

Vrh

PostPostano: Ned stu 02, 2025 11:38 

hrki je napisao/la:
Katolik ne može.

Može li židov? I je li se ikad ijedan židov spasio obdržavajući samo Stari zavjet?

Vrh

PostPostano: Ned stu 02, 2025 11:40 

Može li židov? I je li se ikad ijedan židov spasio obdržavajući samo Stari zavjet?

Prvo mi odgovori na moje ranije pitanje pa ću ja na tvoje.
Budi korektna
sada idem na svetu misu, pa me nema barem do 14 h
bb

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 67 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata