U toj ranijoj raspravi sa frendom njemu je lajtmotiv bio pa vidi šta danas Židovi rade u Gazi, Bibi Netenjahu je zločinac isl. recentene preokupacije
Uglavnom njrmu su Židovi jedan od mrskojih naroda. Ja mu na to:
pa dobro tko je bio Isus po narodnosti-Židov. Tko je bila Marija Isusova majka, tko je bio poočim Josip, tko su bil svi apostoli , tko su bili prvi kršćani u svijetu?Iz kojeg naroda su došli prvi kršćani?
Od kuda izvire naša vjera, što su na neki način temelji naše vjere?
E, onda malo reterira , pa jesu sve to Židovi, jeste ima naša vjera neke veze sa Židovima, ali opet njemu Židovi nimalo ne leže

Ne volim ih.
Pa ga ja dalje pitam: ajde reci za nas Hrvate kada odemo u emigraciju i prođu 2,3 ili nešto više generacija da žive vani, kako se većina potomaka Hrvata u npr. USA, Autraliji itd izjašnjava?...priznaje on da se većina naših asimilira i da nisu više Hrvati
Prijatelju moj, a znaš li neki narod koji i nakon 20, 50 ili više generacija i dalje ostaje taj narod...šuti on.
A ja mu onda kažem, ne znaš? Ili znaš pa ne želiš reći ?
Nebitno...
jedini narod na svijetu koji je bio raspršen po cijelom svijetu i preko 2000 godina a da nije promiJenio osjećaj identiteta(naroda) su brale moj Židovi
E, skopča on to , ali i dalje njemu to ništa ne znači? Nećeš ti, koda je to važno.
Pričam mu ja dalje:znaš li ijedan narod u svijetu da je u svim zemljama gdje je živio bio iznimna manjina, ono nigdje ih nije ni 1%, a gdje god da su bili, na bilo koJem kontinentu i državi uspjeli su se održati.
I ne samo to , nego su usvakoj zemlji uspjeli, bili su važan faktor.
Čak su zadnjih stoljeća toliko uspješni da su u većini glavnih država sviejta ministri, tajnici ,uspješni političari, glavni savjetnici predsjednicima isl.
U večini država imaju najveći kapital, uspješni su bankari, ekonomisti, glavni svijeta zabave, vlasnici jakih korporacija isl.
Pitam ga ja , znaš li ti da Židovi imaju najveći broj nobelovaca na svijetu (per capita)?
Pa jesu kaže on, ali to ništa ne znači,ili ne mora značiti u pozitivnom smislu.
Kažem mu ja dalje: znaš li ti kako je jako teško doći u tuđu zemlju i uspjeti...i to u tako natprosječnom broju?
Vidiš li ti u tome možda prst Božji?
Šuti on.
Da li im je možda Bog pomogao u tome? Ne , kaže on,imali su sreće ili pomogao im je vrag.Ajd, okej, nekima vrag pomaže...a ostalima Bog?
Misliš li ti da su se Židovi mogli održati raseljeni širom svijeta , biti uspješni i zadržati svoj židovski identitet a da nisu imali nečiju pomoć? Jesu ih domicilni ljudi objeručke samo tako prihvaćaki i pomagali?
Ono, voljeli su ih i obožavali ih jer su oni tamo neki Židovi pridošlice izdaleka i svojevoljno im prepuštali primat?
Kažem mu ja dalje , ne da su ih voljeli i obožavali ( a i zašto bi?) , nego su ih uglavnom mrzili ili bili ljubomorni na njih.
I daj mi onda reci , kako su to sve uspjeli i kako su uspjeli održati se , da ne izumru ili budu ubijeni kao "problematičan narod" u većini tih stranih zemalja ili čak skroz drugih kontinenata i civilizacija!?
Šuti on...
ja mu onda kažem :
zato jer su od Boga izabrani narod i Bog je cijelu povijest više-manje uz njih.
Imali su njegovu pomoć,imaju je i danas!Kažem ja njemu na kraju: shvati već jednom,
Židovi su poseban narod! Izabrani su narod, čak i nakon pojave Isusa na zemlji i pojave kršćanstva, i kada većina Židova nije prihvatila Krista, oni su i dalje, uz nas katolike , izabrani narod!
Kako komentirate ovaj razgovor?