Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 01:54

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 451 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 27, 28, 29, 30, 31
Autor Poruka
PostPostano: Čet stu 23, 2017 22:03 
Administrator

Ne vidim nikakvu poniznost kod pristupanja pričesti ako se ne poštuje stav Crkve. A stav Crkve je ukratko da se, što se izvanjskih znakova tiče, može pričestiti i na jezik i na ruke, i pod obje ili jednom prilikom, učinak je isti, ali ne može nikad nečista srca.
Joseph Ratzinger je rekao: "Mi bi trebali brinuti samo u korist onoga prema čemu su Crkvena nastojanja usmjerena, i prije i poslije devetoga stoljeća, a to je poštovanje u srcu, unutrašnja pokornost pred otajstvom Boga koji se stavlja u naše ruke. Ne trebamo zaboraviti da nisu samo naše ruke nečiste, već i naš jezik i naše srce i da mi često više griješimo s jezikom nego rukama."

Osobno se često pričešćujem pod obje prilike (na usta), što je puniji i savršeniji oblik, kako kaže KKC 1390: "sveta pričest, što se tiče znaka, ima puniji oblik kad se prima pod objema prilikama; u tom se obliku savršenije očituje znak euharistijske gozbe", a pričest pod jednom prilikom se zapravo ustalila "iz pastoralnih razloga".
Ali važno je da je učinak svake te pričesti potpuno isti: "pričest samo pod prilikom kruha omogućuje da se primi sav milosni plod Euharistije".

No govoriti da je jedno ili drugo zakonski doneseno pod pritiskom, i da takve odluke vode u pakao, je nepoštivanje Crkve i oholost. Tko sam sve zna najbolje ne treba mu ni Crkva ni njezino vodstvo, on sam sebi postaje i Crkva i Bog. Samo tako se može odvojiti od Crkve i pisati da je papa legalizirao svetogrđe, da svi koji slušaju Crkvu riskiraju pakao, da je đavao iza papa Pavla VI, svetog Ivana Pavla II, Benedikta XVI, pa da radije sebe slušamo ili tko zna koga a ne Crkvu.
To na ovom forumu ne prolazi, pape i Katolička Crkva nas usmjeruju i vode da ne propustimo onu pravu bit, da idemo na pričest čistog srca.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 451 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 27, 28, 29, 30, 31

Vrijeme na UTC + 01:00 sata