Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon tra 27, 2026 22:19

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 195 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon lis 16, 2023 20:32 

Porfirije kad izgovara Vjerovanje onda mora izreći i ovo: "I u jednu svetu katoličku i apostolsku Crkvu."
Iz toga je jasno kuda se on treba vratiti umjesto da bude izvan Katoličke Crkve u tamo nekoj daleko nacionalnoj SPC.
Ne čudim se što su modernistima bliži svi trolovi, šizmatici, heretici, a jedino imaju problem s ljudima koji zagovaraju istinsku katoličku vjeru.

Vrh

PostPostano: Pon lis 16, 2023 21:42 

Porfirije kad izgovara Vjerovanje onda mora izreći i ovo: "I u jednu svetu katoličku i apostolsku Crkvu."
Iz toga je jasno kuda se on treba vratiti umjesto da bude izvan Katoličke Crkve u tamo nekoj daleko nacionalnoj SPC.
Ne čudim se što su modernistima bliži svi trolovi, šizmatici, heretici, a jedino imaju problem s ljudima koji zagovaraju istinsku katoličku vjeru.

Patrijarh Porfirije ispoveda veru u "... u jednu svetu, sabornu i apotoslku Crkvu",
kao i svi pravoslavni vernici.
Srpska Pravoslavn Crkva je uključivo nacionalna.
Ne razumem treću rečenicu.

Vrh

PostPostano: Uto lis 17, 2023 05:34 

TomaD je napisao/la:
Ne razumem treću rečenicu.

Nije tebi ni namijenjena.
TomaD je napisao/la:
Srpska Pravoslavn Crkva je uključivo nacionalna.

naravno uključuje druge nacije u srpsku, samo to nije spasonosno za njihove duše,
TomaD je napisao/la:
Patrijarh Porfirije ispoveda veru u "... u jednu svetu, sabornu i apotoslku Crkvu",
kao i svi pravoslavni vernici.

U orginalu je μίαν ἁγίαν καθολικὴν καὶ ἀποστολικὴν ἐκκλησίαν· https://earlychurchtexts.com/public/nicene_creed.htm dakle sveta katolička i apostolska crkva, to što CPC koristi prijevod koji ne upućuje na pravu istinu da Crkva mora biti Katolička to govori kako nije ispravna crkva i nema puninu crkvenosti.

Vrh

PostPostano: Uto lis 17, 2023 09:16 

naravno uključuje druge nacije u srpsku, samo to nije spasonosno za njihove duše,

U orginalu je μίαν ἁγίαν καθολικὴν καὶ ἀποστολικὴν ἐκκλησίαν· https://earlychurchtexts.com/public/nicene_creed.htm dakle sveta katolička i apostolska crkva, to što CPC koristi prijevod koji ne upućuje na pravu istinu da Crkva mora biti Katolička to govori kako nije ispravna crkva i nema puninu crkvenosti.

Svako ko verom, nadom i ljubavlju bude prisajedinjen Crkvi - to mu jeste na spasenje i duše i tela.
(Da li Crkva ima "predznak" Srpska, ili Albanska, ili Gruzijska - to ne menja činjenice.)

Mi kažemo "saborna" ili "katoličanska" i značenje tog pojma jeste jako zanimljivo. I ono je inkluzivno,
poput i Crkve Hristove.

Vrh

PostPostano: Uto lis 17, 2023 10:23 

TomaD je napisao/la:
Svako ko verom, nadom i ljubavlju bude prisajedinjen Crkvi - to mu jeste na spasenje i duše i tela.

Eto ja želim da se Porfirije na taj način fino vrati u Katoličku Crkvu jer se jedino ona spominje u vjerovanju, a ne naka tamo daleko srpska crkva.
TomaD je napisao/la:
(Da li Crkva ima "predznak" Srpska, ili Albanska, ili Gruzijska - to ne menja činjenice.)
Kad ne bi mijenjalo činjenice ne bi vi to stavljali. To se ne radi u dobroj volji već se želi stvarati nacija i biti nacionalna crkva.
TomaD je napisao/la:
Mi kažemo "saborna" ili "katoličanska" i značenje tog pojma jeste jako zanimljivo. I ono je inkluzivno,

Eto i sam priznaješ i znaš pa ti je grijeh veći što se ni ti ni Porfirije ne vraćate u Katoličku Crkvu već ustrajete u šizmi.

Vrh

PostPostano: Uto lis 17, 2023 12:16 

A šta da ti kažem što već ne znaš? :)

Crkva kakva jeste Pravoslavna je ovakva "samo" od silaska Svetog Duha na Apostole.
Kasnije su lokacije (Rim, Aleksandrija, Antiohija ... pa Kipar, Gruzija, Srbija...)
počeli biti korišćeni zarad prepoznavanja o kojoj pomesnoj Crkvi se radi.
Izvini što te podsećam na nešto što znaš.

Ne može se Patrijarh Porfirije vratiti gde nikada nije ni bio. :)
Spasenje duše i tela je doživeo u Crkvi u kojoj je sada prvi medju jednakima.

Ne mislim da je greh ostati u sabornoj Crkvi. Naprotiv.
Ja govorim iz iskustva doživljene ljubavi ali razumem
zašto ti sa strane to vidiš drugačije.

PS. Ja lično poznajem našeg Patrijarha; koliko vidim i dalje je Hristocentrični monah.
:)

Vrh

PostPostano: Uto lis 17, 2023 17:38 

A šta da ti kažem što već ne znaš? :)

Crkva kakva jeste Pravoslavna je ovakva "samo" od silaska Svetog Duha na Apostole.
Kasnije su lokacije (Rim, Aleksandrija, Antiohija ... pa Kipar, Gruzija, Srbija...)
počeli biti korišćeni zarad prepoznavanja o kojoj pomesnoj Crkvi se radi.
Izvini što te podsećam na nešto što znaš.

Ne može se Patrijarh Porfirije vratiti gde nikada nije ni bio. :)
Spasenje duše i tela je doživeo u Crkvi u kojoj je sada prvi medju jednakima.

Ne mislim da je greh ostati u sabornoj Crkvi. Naprotiv.
Ja govorim iz iskustva doživljene ljubavi ali razumem
zašto ti sa strane to vidiš drugačije.

PS. Ja lično poznajem našeg Patrijarha; koliko vidim i dalje je Hristocentrični monah.
:)

E baš fino što si to kazao pa kada je tako reci ti nama TomaD postoji li šizma i priznajete li vi Papin primat? Po carigradskom patrijarhu navodno šizma ne postoji, a po tvojem?

Vrh

PostPostano: Uto lis 17, 2023 20:18 

:!:

"Katolikos" ima značenje: sveopći, univerzalan... Nema spora među teolozima oko toga zašto su pravoslavci tu riječ preveli, a katolici nisu - to nije problem uopće za katolike, niti za prozivati nekoga...

Ali gdje problema nema, tu Majkićka problem napravi: ona možda živi u 11. stoljeću i sprema se u križarske ratove... :wink:

Tradicionalisti su u nas jedna mala, ali "moćna" skupina koja puno vremena provodi na internetu, a kad bi slučajno došla na vlast - možda bi nas se i Papa odrekao... Ako bi išta dobro moglo ispasti iz ovoga, možda naučimo kako izgleda "prozelitizam uživo", pa da bolje razumijemo Papu. :roll:

Vrh

PostPostano: Sri lis 18, 2023 05:18 

:!:

"Katolikos" ima značenje: sveopći, univerzalan... Nema spora među teolozima oko toga zašto su pravoslavci tu riječ preveli, a katolici nisu - to nije problem uopće za katolike, niti za prozivati nekoga...

Ali gdje problema nema, tu Majkićka problem napravi: ona možda živi u 11. stoljeću i sprema se u križarske ratove... :wink:

Tradicionalisti su u nas jedna mala, ali "moćna" skupina koja puno vremena provodi na internetu, a kad bi slučajno došla na vlast - možda bi nas se i Papa odrekao... Ako bi išta dobro moglo ispasti iz ovoga, možda naučimo kako izgleda "prozelitizam uživo", pa da bolje razumijemo Papu. :roll:

Zašto si tako nepristojna i agresivna? Fran te hvali da imaš fakultet, a ti se ponašaš neprimjereno. Nije tema Papa već Porfirije i pusti našeg gosta TomuD nek odgovori na ljudska pitanja koja sam mu postavila. Zašto se već sada bojiš njegova odgovora pa panično trolaš ovu temu?

Vrh

PostPostano: Sri lis 18, 2023 12:07 

Primat rimskog Episkopa, Pape, jeste sporan od onog trenutka u istoriji
kada je (pokušao biti) nametnut. Kada je prestao biti "prvi medju jednakima".

Čitao sam šta zbori vaseljenski Patrijarh. Razumem zašto on misli da šizme nema.
On je mudro stavio akcenat na sličnosti a ne na različitosti.
Ne razumem zašto na razgovor na tako ozbiljnu temu nije pozvao
ostale patrijarhe, da čuje šta oni imaju reći, i zašto nije (podrobnije) proučio svoje prethodnike.

Jer reč "sabornost" kako je mi doživljavamo nije (samo) prostorna kategorija,
već obuhvata i (s)pokojne u Gospodu (kod Koga nema mrtvih).

Mislim da patrijarh Porfirije mudro postupa u svojim rečima i delima, na ovu temu.

Vrh

PostPostano: Sri lis 18, 2023 16:03 

Čitao sam šta zbori vaseljenski Patrijarh. Razumem zašto on misli da šizme nema.
ostale patrijarhe, da čuje šta oni imaju reći, i zašto nije (podrobnije) proučio svoje prethodnike.

Mislim da patrijarh Porfirije mudro postupa u svojim rečima i delima, na ovu temu.

Ne bih se složio da je mudro stavljati naglasak na sličnosti, a ne na razlike. Upravo su te razlike ono što čini pravoslavce hereticima i šizmaticima. Svaki se pravoslavac nalazi izvan Crkve, a samim time ne će biti spašen ako se ne obrati.

Vrh

PostPostano: Sri lis 18, 2023 19:32 

TomaD je napisao/la:

Hvala ti na iskrenim odgovorima.

Vrh

PostPostano: Sri lis 18, 2023 20:43 

Zašto si tako nepristojna i agresivna? Fran te hvali da imaš fakultet, a ti se ponašaš neprimjereno. Nije tema Papa već Porfirije i pusti našeg gosta TomuD nek odgovori na ljudska pitanja koja sam mu postavila. Zašto se već sada bojiš njegova odgovora pa panično trolaš ovu temu?

Nisam uopće nepristojna, još manje agresivna.
Niti se čega bojim, niti postoji razlog da sam u panici.

Znaš čega me jedino strah?
Bojim se vjerskog fundamentalizma.
Bojim se da će netko od buhe napraviti slona, optužiti nas "normalne" vjernike, pozivati na mučeništvo zbog vjere iz svoje udobne fotelje; suditi i optuživati druge zbog "šizmi i hereza", a ne znati što su one zapravo; sijati mržnju tamo gdje je ne bi trebalo biti...

... dalje vas prepuštam Adminu i želim jedino da učite najprije o vlastitoj vjeri, prije nego što sljedeći put preuzmete ulogu samozvanog "inkvizitora"... :wink:

Vrh

PostPostano: Sri lis 18, 2023 21:15 

Nisam uopće nepristojna, još manje agresivna.
Niti se čega bojim, niti postoji razlog da sam u panici.

Znaš čega me jedino strah?
Bojim se vjerskog fundamentalizma.
Bojim se da će netko od buhe napraviti slona, optužiti nas "normalne" vjernike, pozivati na mučeništvo zbog vjere iz svoje udobne fotelje; suditi i optuživati druge zbog "šizmi i hereza", a ne znati što su one zapravo; sijati mržnju tamo gdje je ne bi trebalo biti...

... dalje vas prepuštam Adminu i želim jedino da učite najprije o vlastitoj vjeri, prije nego što sljedeći put preuzmete ulogu samozvanog "inkvizitora"... :wink:

Nije ti lako jer je još jedna tvoja intelektualno upitna tvrdnja da šizma ne postoji demantirana od strane onih koje ti kao braniš. Bože kojeg apsurda i to s fakultetom.
No vratimo se Porfiriju koji se pojavio na dočeku tijela sv. Leopolda Mandića pred Zagrebačkom katedralom, sveca koji je zagovarao jedinstvo kršćana, objasnivši da mu je upravo to bio motiv dolaska, jer je Leopold Mandić „upravo u toj ljubavi i smirenosti prema Kristu čeznuo za jedinstvom svih kršćana, za koje je molio i na kojemu je radio, što nije ništa drugo nego ispunjenje Kristovih riječi da svi budu jedno te je zato je njegov dolazak upravo u ovo vrijeme veliki blagoslov za sve nas, jer to njegovo putujuće, nevidljivo mistično iskustvo sigurno utječe i na sve ljude koji ga poštuju“.
Nemam ništa protiv jedinstva na način kako se zalagao Sv. Leopold Mandić samo trebali bi to baš upoznati, a ne pisati pomodarski kako je to danas običaj. Ovdje ne mislim da Porfirije piše pomodarski već neki suvremeni katolici koji ne znaju kakvo je to jedinstvo promicao sv. Leopold Mandić.

Vrh

PostPostano: Sri lis 18, 2023 22:36 

Ne bih se složio da je mudro stavljati naglasak na sličnosti, a ne na razlike. Upravo su te razlike ono što čini pravoslavce hereticima i šizmaticima. Svaki se pravoslavac nalazi izvan Crkve, a samim time ne će biti spašen ako se ne obrati.

Ne poznajem te pa ću možda pogrešiti ako kažem da i ti,
u svom svakodnevnom životu, mudro ne potenciraš razlike
prilikom komunikacije sa neverujućim ljudima.

A druge tvoje reči ...

Mi ispovedamo da su razlike ono što Rimokatolike čini jereticima.
Svaki se Rimokatolik nalazi izvan Crkve, te samim tim neće biti spasen ako se
miropomazanjem (prizivom Duha Svetoga na njega/nju) ne prisajedini Crkvi,
Telu Hristovom.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 195 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata