Babi se svašta htilo, jer joj je snivanje jako milo. Neposlušni sinovi će pronaći deseti tisuća razloga za svoj naposluh. I tko želi biti neposlušan, taj će to i biti. Budi sigurna da svi neposlušni svećenici u SS-u imaju deset tisuća razloga zašto su neposlušni biskupu i Crkvi. Hans Küng, Alfonso de Galarreta, Marcel Lefebvre, Bernard Fellay, Richard Williamson, čitava SSPX družina, "raspjevana" časna Jeannine Deckers, moderna časna Teresa Forcades, don Ivan Grubišić, fra Tomislav Vlašić, Martin Luther te ostali “Vlašići” i “Lutheri”, a ima ih, svi oni imaju deset tisuća razloga za neposluh. I gle čuda! Svi su oni u pravu. Sve ti je to rječoborstvo. U povijesti Crkve uvijek je bilo neposluha, stoga ne čudi da današnje vrijeme nije izuzetak. Nije na nama/meni da se borimo protiv toga. I ja poput Kajina pitam:
'Zar sam ja čuvar brata svoga?' (usp. Post 4,9). Šta tko misli o poslušnosti prema biskupu i Katoličkoj Crkvi- zar je to bitno? Nama je važno ono šta Crkva misli o poslušnosti biskupu, poslušnosti prema Crkvi. A Crkva još uvijek nije promijenila stav o poslušnosti biskupu, poslušnosti prema Crkvi;
Božja je asistencija također dana nasljednicima apostola, kad naučavaju u jedinstvu s Petrovim nasljednikom, te, na osobit način, Rimskom biskupu, pastiru cijele Crkve, kad oni - u vršenju redovitog učiteljstva, i kad ne idu za nezabludivom definicijom niti se izjašnjavaju "na konačan način" – predlažu nauk koji vodi boljemu shvaćanju Objave u pitanjima vjere i morala. Uz to redovito učenje vjernici treba da "pristaju s religioznim posluhom" koji, ako se i razlikuje od posluha vjere, ipak ga produžuje.
(Katekizam Katoličke Crkve , 892)Problem je da današnji vjernici previše misle svojom glavom. Ne da ne misle svojom glavom i podvrgavaju se papi, vjernici previše misle svojom glavom, čak kad je u pitanju nauk o vjeri i moralu. Vjernici su toliko počeli misliti svojom glavom da su postali papskiji od pape. Vjernici toliko misle svojom glavom da je i sam papa pozvan da se opravdava pred njima, a upravo je to nezamislivo, zato jer je on papa i on može raditi šta hoće. I sigurno ga neće neki anonimac pozivati da opravdava svoje odluke pred njim, a bilo je takvih anonimaca, ne jedan nego više njih, koji su zamislili da će se papa njima opravdavati.

Komentari tipa: papa mi se ne sviđa, papa je previše blizak sa svijetom, papa ima previše para, papa nosi krivi križ itd. Ne. Papa se tebi ne mora sviđati, papa može biti blizak sa svijetom koliko on hoće, papa može imati para koliko on hoće (pa čak i više od toga), papa može nositi križ kakav god poželi. Kako to ljudi ne kuže? On je papa, a ne netko drugi, nego on.
Kad počneš misliti svojom glavom možeš biti siguran da si na poprilično dobrom putu za propast. Kolika je šansa da je netko od vjernika pametniji od pape, a da je duhovnije od pape? Ma ne želin o tome uopće raspravljati. Evo ti primjer Joseph Ratzinger. Čovik se povukao, i šta se onda dogodilo? Ljudi su počeli preispitivati njegovu odluku. Svašta. Po on je papa. Ako se on želi povući on će to i učiniti, bez da se nekome opravdava. Ako on želi u Las Vegas da tamo prokocka 200.000 eura, on to može mirne duše učiniti, zato jer je on papa i neće njemu netko braniti i govoriti šta će i kako će raditi. Doduše, Ratzinger je bio toliko kulturan i naveo je da ga snage izdaju zbog visokih godina. Misliš da je to ljudima bilo dovoljno? Nije. Odmah su krenule teorije: masoni, crne magije, antikrist, CIA, Europska unija, Sanader, ovo ono. Ma de beži. U tome je problem. Nije vjernik postavljen da preispituje papine odluke, ma kakve one bile, vjernik je da izvršava ono šta papa govori.
[url=hrki je napisao/la:
drugim rijerčima sam nauk , katekizam KC će odrediti to!
svaki katolik koji se smatra katolikom je prošau barem osnovni vjeronauk...u tome vjeronauku je naučio dogme KC, naučio je osnov nauka KC
i svakome katoliku će sam KATEKIZAM KC reći kada je papa u očitoj zabludi ili herezi oko dogmi KC!!
Biskupi, nadbiskupi, teološke komisije, Kongregacija za nauk vjere, papine enciklike, crkveni dokumenti, Crkveni oci i naučitelji nisu iznad laika. O tome ti pričam. Tko želi biti neposlušan taj će biti neposlušan. Imam pravo na svoje mišljenje, uvijek ta poznata parola. Imaš, ali šta tvoje mišljene znači u odnosu na mišljenje Crkve? Imam i ja mišljenje da je onkologija nepotrebna, treba je izbaciti iz medicine, to je moje mišljenje, ali te pitam: kakvog to utjecaja ima na medicinu? Lol. O tome pričemo. Pozivaju se, a ni ne znaju na šta se pozivaju, jer Katekizam je malo tko otvorio.
187. P. Tko ima u Crkvi pravo i vlast naučavati?
O. Vlast naučavati imaju u Crkvi Papa i biskupi i ostali službenici pod njihovim nadzorom. Katekizam Sv. Pia X.
188. P. Jesmo li dužni slušati učiteljsku Crkvu?
O. Da, bez dvojbe smo dužni slušati učiteljsku Crkvu pod prijetnjom vječnog prokletstva, jer je Isus Krist kazao o crkvenim pastirima, a to su apostoli: "Tko sluša vas, mene sluša, a tko prezire vas, mene prezire." Katekizam Sv. Pia X.
189. P. Ima li Crkva druge vlasti osim vlasti naučavanja?
O. Osim vlasti naučavanja, Crkva ima vlast upravljati svim svetim stvarima, donositi zakone i tražiti da se vjernici pokoravaju tim zakonima. Katekizam Sv. Pia X.
190. P. Proizlazi li vlast članova crkvene hijerarhije iz naroda?
O. Vlast crkvene hijerarhije ne proizlazi iz naroda i bilo bi krivovjerje kad bi se to kazalo, ona dolazi jedino od Boga. Katekizam Sv. Pia X.Kan. 273 - Klerici su posebno obvezni iskazivati poštovanje i poslušnost vrhovnom svećeniku i svaki svojem ordinariju.
Kan. 601 - Evanđeoski savjet poslušnosti, prihvaćen u duhu vjere i ljubavi u nasljedovanju Krista do smrti poslušna, obvezuje na podvrgavanje volje zakonitim poglavarima, koji su namjesnici Božji, kad zapovijedaju prema vlastitim konstitucijama.[url=hrki je napisao/la:
Znači , ako papa izgovara ili objavljuje očite hereze, o tome ti ODREĐUJE ne dowkins itd NEGO SAM ZDRAVI RAZUM i sam katekizam KC...sam vjeronauk KC ti govori da to nisi dužan slijediti!
Sad kad si to tako napisao, i kad pogledam na stvari sa te strane, sad i ja počinjem vjerovati. Doista me čudi kako papa Pio X., sveti Augustin , i papa Ivan Pavao II, te Ignacije Lojolski, Faustina nisu vidili ovo šta ti vidiš.