Morrison je napisao/la:
Papa franjo je počasni član Rotary kluba koji se bavi humanitarnim radom.
Vijest je bila izazvala pozornost jer rotarijanci baš i nisu skloni hvaliti Katoličku crkvu (više suprotno), ali, s druge strane medalje, niti Crkva baš nema u njima uzor za svoj humanitarni rad. Baš je papa Franjo kad je još bio biskup savjetovao Caritasu da ne kopira raskošne dobrotvorne zabave i gala-večere, aukcije skupih stvari, gdje bogataši daju samo suvišak od svojih dobara. Kršćanska dobrotvornost i briga za siromašne je nešto drugačija. Potpuno drugačiji svijet.
Citat:
Nekidan je u Brazilu posjetio siromašne četvrti i razgovarao s klošarima, alkoholičarima, narkomanima... s onima koje su svi otpisali.
To isto je činio i papa Benedikt na svojim putovanjima, ali ti dijelovi su obično bili medijima nezanimljivi i nitko se tome nije čudio. !!
Citat:
Smatrate li i vi da je ovaj papa uveo veliki zaokret u Crkvi i što je najvažnije, istaknuo humanitarni rad i pomaganje potrebitima kao primarni cilj današnje crkve i svih kršćana?
Ja zaokret vidim u sljedećemu: Papina prva briga su socijalna pitanja. Bioetika ostaje po strani, pošto Papa kaže da je katolički stav o tim pitanjima uglavnom globalno jasan i neće se mijenjati. Papa se orijentirao na drugačije stvari i možda čak neki naši katolički portali konačno to prepoznaju kao znak vremena. Doista, nema portala ni tiskovina koji nas nisu detaljno izvještavali o tome što Crkva kaže o abortusu, gay-brakovima, umjetnoj oplodnji, zdravstvenom odgoju, ali ne trebaju niti oni svu pažnju fokusirati samo na taj dio nauka. Postoji mnoštvo potrebnih tema i teških grijeha „koji viču u nebo“ zbog nepravde. O tim grijesima uglavnom pišu svjetovni mediji, ali ne na kršćanski način. Oni pišu radi političkih prestrojavanja, senzacionalistički, uhodnički, s ciljem gaženja dostojanstva pojedinaca, a ne isključivo radi istine.
SDPovac je napisao/la:
Ne da mi se sada tražiti, no siguran sam da mi je netko na ovom forumu napisao da ako je netko homoseksualac, samim time je automatski ekskomuniciran iz Crkve. Očito da su ovdje neki veći vjernici od našeg Pape Franje...
Ono što je na forumu rečeno sasvim je točno, ustrajanje u bilo kojem teškom grijehu narušava zajedništvo s Crkvom, ali ako se čovjek pokaje i vrati sa svog krivog puta onda se možemo složiti s papom Franjom – „Tko sam ja da mu sudim?“. Kontekst papinog govora o homoseksualcima je bio točno taj – pitali su ga za nedavno postavljenog prelata svećenika Riccu na neko važno mjesto u Vatikanu. Nedavno je u medijima (katoličkim!) objavljeno da je dotični bio prije dosta godina aktivni homoseksualac i savjetovano je Papi neka ga makne iz službe. Ako je papa, kako tvrdi u razgovoru, stvari ispitao, te mu tu grješnu prošlost ne uzima za zlo, uvjeren je da iza njega ne stoji nikakav vatikanski gay-lobi, onda stvari dobivaju novo ime: papa ne relativizira katolički nauk, nego iskazuje milosrđe onome kojeg drugi (možda licemjerno) terete zbog grijeha prošlosti. Milosrđe je izrazito kršćanski pojam.
Slično je postupio i papa Benedikt kad je oprostio i pomilovao svog bivšeg sobara Paola Gabriela koji mu je krao povjerljive dokumente iz sobe. Papa time nije rekao da je u redu krasti, nego mu je iskazao milosrđe.