Negdje sam pisala o ovome , ne mogu naći.
Gledala sam stranice Roda gdje o tome pričaju. Nevjerovatno koliko žena danas ide na to. Pa većinom ovako : od 8 oplođenih, jedno ubace da se rodi. Nekada dvojčeke, ako misle da žena može podnijeti ( zato imamo blizance na svakom koraku). Manipulacija ljudskim embrijima je neprihvatljiva, no mnoge "vjernice" svejedno to rade. Moje je pitanje, na koje očito nitko nema odgovor: Učili smo da u trenutku začeća Bog djeluje, ajmo reć, "ubacuje" dušu. Sad se čovjek prihvatio Božjeg posla i sam odlučuje koje će oploditi, koje će oplođene živjeti, što radi sa ostalima, neznam. Ali te ostale su oplođene, znači, Bog je u njih "stavio" dušu? A možda završe u nekom smeću ili na zamrzavanju ukoliko parovi budu htjeli još, ili čak na prodaju. Znači, Bog pozorno gleda čovjekove postupke i "stavlja" dušu u trenu kad čovjek, umjetno, u epruveti, spoji spermij i jajašce? Ispadne Bog kao neki ljudski sluga, podložan njemu? Da ne govorim o tim embrijima s dušom što ne dobiju priliku "oživjeti" ( a zapravo su već živi) pa završe u smeću. Ništa ne razumijem, konfuzija, a nitko da objasni...
Moje razmišljanje (ne nužno i odgovor) na ovo tvoje pitanje bilo bi: možda je Bog postavio prirodne zakone po kojima se sve živo i materijalno odvija, a koji za sobom povlače i određene duhovne posljedice. Pa je tako za čovjeka, kao i za većinu ostalih živih bića, dovoljno da se spoje muška i ženska spolna stanica i da uz ostale minimalne životne uvjete, nastane živo biće - čovjek. I to se događa bez obzira na moralne okolnosti koje prethode tom činu pa se tako duša čovječja stvara bez obzira je li do začeća došlo u ljubavnom činu između oca i majke ili u epruveti ili kao plod silovanja itd.
Eto, takav je Bog, postavio je zakone po kojima se stvari odvijaju i dalje se u to ne petlja pa čak niti onda kada je to moralno opravdano, osim u slučaju ako ga sami ne zamolimo da intervenira u određeno područje života.
Ne znam koliko je ovo moje razmišljanje doktrinarno ispravno, ali ako nije, volio bih da me Fran26 ispravi sa nekim pametnim citatom