Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet tra 24, 2026 01:25

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 62 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: Gubitak vjere
PostPostano: Pet stu 18, 2022 20:12 

Pozdrav svima.
Iskreno ne znam ni sam zasto sam ovdje.
U biti znam al' sve cu napisati ovdje kome je predugacko neka ne cita.
I molim bez nekih uvredljivih postova.

Trideseta mi se blizi,radim neki dosadni patoloski ako cu reci posao bez trenutne ili u blizoj buducnosti da ga promjenim.
Od svoje 12 godine imam anksiozno depresivni poremecaj te OPK poremecaj s kojima se borim i dan danas,kako naslov sugerira vjeru sam izgubio...prije otprilike 2 godine ali sam poceo sumnjati u sve to jos 2017 ili 2018.
Kroz moje obrazovanje prolazio sam teske i nekad manje teske cak i sretne periode,ali 2015 godine mjenaja se stvar,pocinju svadje u obitelji majka povucena otac ne previse samouvjeren u sebe i ne bas dovoljno hrabar pocinje sve olako gledati na malterijanje moje majke od strane nase (sveukupne rodbine) i susjeda,podsmjesi ismijavanja itd ,otac ne zeli ni cuti za preseljenje iz malog mjesta jer se bojao da ce izgubiti posao.
P.S i sami ne znate kako mi je ovo pisati i natjerati se da pisem nemam volje za disati a kamoli ovo staviti na ovaj post jer da disanje nije automatski proces vjerovatno bih zbog gubitka volje prestao da disem,ali idemo dalje ovo cu sada napisati i nikada vise.

Elem,ostajemo u situaciji kakvoj i jesmo,bez novaca bez nade u budusnost,2016 godina anksioznost me udara kao nikada do sada u zivotu,napadi psihe su ucestali crne misli konstatno se roje i ne bjeze,strah od odlaska strucnoj osobi zbog malog mjesta procut ce se ispast cu lud svi ce me izbjegavati.
Iste godine dobijem cak i fizicke probleme.Udarac,molim se Bogu pokusavam ne psovat nada tinja u meni i vjera da ce sve biti dobro,drzi me na zivotu iako se nekada tesko ustanem ipak ustanem.
Prolaze tjedni mjeseci meni sve losije.
Pakao u glavi,glup i dosadan grad,tracavi ljudi,uzimam cigarete pocinjem da pusim, (2 kutije na dan) vjera u meni tinja al opet neka nada ima.
2017 godina shvacam da moje molitve bog ne uslisava pitam se zasto 2 godine patim ko pas na ulici nigdje nikoga,niti imam sa bilo kim popricati o ovim problemima osim sa mojom majkom koja jedina jelte razumije to i govori bice uredu.
Rijeci utjehe pomazu al kratko ,majka je u svojim problemima i borbama.
Nezaposlenost me ubija nisam bio tada zaposljen anksioznost uzima maha sve vise patim od nesanice ili predugog spavanja i glavobolja i sve tezeg ustajanja te paraliza sna al sve nekako se cini da ce biti uredu,doce dan kad ce i bog pomoci ali odgovora nema citanje evadjelja trazenje odgovora nista....molitva nista.

2018 godina iz ciste dosade pronalazim knjigu na pdfu O porijeklu vrsta C.Darwin podjem citati,reko ovo je nemoguce nije moguce mislim mi smo od Adama i Eve pali smo u grijeh itd al sjene ideja kao nikada u mom bivsem vjernickom zivotu zasto idemo na ispovjed ? jelte da se ispovjedimo i da dobri bog oprosti grijehe....pa zasto njima nije mogao oprostiti onda vec patimo radi njih.

Al opet i Isus je patio na krizu zbog nas razmisljam misli lutaju svugdje dosada cini svoje Iluzija o Bogu od R.Dawkinsa,procitao pocelo mi je sve tinjati u meni kada sam procitao da mi nismo opce savrseno stvorena ljudska bica od krvi i mesa jer koristimo isti disajni trakt za disanje i za gutanje hrane te se mozemo udavati.
Cek malo zar svemoguci nije mogao to predvidjeti i to isporjeniti i stvoriti na drugi nacin...mislim si jos jedna ateisticka glupost,potresi poplave 26,12 2004 Cunami u Indijskom oceanu odnosi 300 tinjak tisuca zivota prirodnom katastrofom cek malo ako nas je dobri bog stvorio i ako je svemoguc zasto nije stvorio zemlju bez potresa i prirodnih katarstrofa zasto nas namjerno pati...ma ne mora postojati neki odgovor al odgovor je glasio ako je dobar i svemoguc mogao je to predvidjeti kao i sve ostale stvari karcinome djece karcinom odraslih viruse itd itd i mogao je stvoriti zemlju bez toga a nije....odg glasi onda nije dobar i nemamo se sta moliti njemu,al Biblija pise da je dobar....ali dali je Bibilija istinita,jer sve stvari napisane u bibliji vremensko prostorno se nisu vjerovatno ostvarile jer put iz egipatskog ropstva do izraela se prohoda za par dana njima trebalo 40 godina?
Ko tu koga zeza...sta je ovo pitao sam se,pitam se ako je mogao predvidjeti katastrofe i nije mogao stvoriti bez toga zemlju onda nije svemoguc i zasto ga nazivamo bogom i molimo se ako ne moze to ispuniti moje ili necije.

Gubim drasticno vjeru,ali ipak trazim odgovore u misama i evandjeljima.
Pred kraj 2018 tocnije krajem listopada naglo mi se urusava zdravlje,strah neizvjesnost ocaj depresija ne ide ti apsloutno nista u zivotu,mjesec dana bolnice vracanje kuci,ne mislim ni nasto vec zasto ja ili zasto netko mora da pati,pocetak 2019 jos gore pad imuniteta hvatam neku bakteriju,visoki tlak,aritmija,bronhitis sa trendecijom da predje u astmu,ali bacam cigarete 3.1. i mislim si jak sam izdrzat cu sve.
Ipak je tu bog sve ce on pomoc Biblija je pisana vjerovatno da bi se lakse razumjela i ondasnji ljudi nisu bili sasvim pismeni i inteligentni ne zelim ateizam...
9 mjesec iste godine majka tesko oboljeva sok rusenje svega uz sve nedace financijske psiholoske ubitacno je i pomisliti da moze gore......moze pocinjem gubiti vjeru drasticno u sve i sve oko sebe.
Traje borba par mjeseci dolazi korona....par mjeseci kasnije majka umire.....

Stojim onako vanka sjecam se bilo je cak i malo suncano i toplo ja hladan suza nema zapravo nema aposlutno nicega osjecaj da si za sve kriv u zivotu i dan poslje majcine smrti spavao sam u garazi jer nisam htio uci u kucu toe bio dan kada sam prokleo dan kada sam se rodio i kada je iskra frcila u meni da su ateisti vrlo vjerovatno u pravu kada su rekli da je ovo cista glupa lucidna cak i patoloska slucajnost i da je u zivotu sve sreca kako te odredi i da nema nikakvog smisla sto neko pati a zasto se neko smije.

Prolaze mjeseci od majcine smrti ,korona psih. problemi al ipak se zaposljavam,nada dolazi neka iako sam vec tada bio ateist/agnostik i stanje mi se nekako popravlja dok nisam skuzio da cu od ovoga posla vjerovatno jos vise psihicki pobrat najgore i fizicki i da ce me zdravlje vjerovatno nappustiti zauvijek.
Al pokusavam naci drugi posao pocinje i 2021 nitko ne zeli da pomogne borim se sam trazim ali nista.Prosle su 2 godine od kada nisam zapalio ajde reko snazan sam iako bog vrlo vjeravatno ne postoji snaci cu se sam i pokusat cu si sloziti zivot,traje i traje poboljsanja nema.
8 mjesec naglo mi se vraca nikad jaca anksioznost.
Palim cigaretu,zalim za taj dan al evo dok pisem pusim.Pocinjem osjecati griznju savjesti,psiha me satra svaki dan posao koji radim mi se nesvidja,pokusavao sam naci i srodnu dusu naisao sam samo na odvratne ljude sa duzom kosom slicno kao i muskarci (iako mislim da su zene te koje su vise zle zasto objasnit cu) iskazes nekome da ti se svidja pokusavas trudis se ona zavrisi sa nekim ko ima bolja kola iliti auto od mene ubitacno...ubitacno kuzim u sebi vjerovatno sam naletio na neku sponzu trazit cu dalje.
Sve moje strahove i psihicke probleme i probleme financijske prirode krijem samo u sebi i u svoja cetiri zida moje sobe gdje provodim vrijeme vecinu vremena hodajuc gore dole gore dole razbijacu glavu zasto ali zasto me ne ide.
Nasmijanog me poznaju al unutra katran i od duhana ali i od godina provdedenih u ocaju zbog razno raznih situacija....smisao za humor neizgubih poksuavam uvijek biti nasmijan i vedar i jako to dobro glumim,al opet i opet i opet naletim na losu losiju losiju zenu i shvacam ,odnosno zbog svih silnih odbijanja Andrew Tate mi ispire mozak iako mislim da je cak i u pravu.
Trpam sebi u glavu da vecina zena zeli samo novac dobar seks,dobru kucu da je znas nasmijati da si fizicki dobro gradjen (jesam jer godine dosade su ucinile da sam trcao svaki dan biciklirao i trenirao) i vecina ih pazi..... ide u crkvu kakvog li licemjerja zar Isus nije rekao biraj srcem,al zene su se danas okrenile nekim materijalnim stvarima (zbog sigurnosti jel izgovor a zasto se ta sigurnost nebi gradila zajedno ) nisam neradnik radim pokusavam ali neide nista jednostavno nista ali i muskarci su grozni dosta njih i mislim da zene sa balkana ne mogu nista ponuditi vise od fizickog izgleda i jelte spolnog organa.
Cast izuzetcima!!!!!!!!!! (i muskim i zenskim)
Ne naletih na pravu kontam ali crv sumnje mi ispre mozak i prestajem da se druzim i izlazim ev sada ce kraj 2022 4.2 2023 ce biti godina dana da nisam ostavrio nikakav ali nikakav kontakt sa nekim jel izbjegavam ljude u sirokom luku.

Zgadili su mi se ljudi zgadio mi se zivot imam suicidalne misli svaki dan patim, ne mogu da ostavim cigarete ne ide me u poslovnom planu ne mogu da promjenim posao i nemam vise snage nizasto apslolutno nizasto a kamoli za mjenjat ista cak i posao jednostavno kao da sam se pomirio sa svim i digao sam ruke ove godine od sebe skroz,neda mi se vise boriti za 2 godine (a proci ce jako brzo) biti 10 godina da mi se apsloutno u zivotu nie desilo nista lijepo.
Zasto opce da zivim,cesto mastam da poginem na cesti,kratko brzo mozda i bezbolno ili da si nabavim pistolj i da propucam sljepoocnicu isto kratko brzo efikasno iako malo prljavo ako ces obaviti u sobi.
Jedini razlog zasto se dosad nisam ubio je kako bi to moj otac prezivio a i ostala rodbina a ima i ljudi da me voli. Znam.
Zadnje sto sam skupio snage je ovaj tekst zasto na ovoj stranici ne znam ni ja mozda jos ima pravih vjernika i pravih ljudi na drugim forumima ne naletih na njih.Ili barem nisam citao kako treba.

Ja se divim vjernicima poput vas barem imate iskru nade vjerujuci u boga,ja kao ateista cemu da se nadam gdje je nada gdje je lijepa ladja da uplovi barem na tren u moj zivot.

Ponekad imam osjecaj da sam zaglavio u zivotu u nekom vrtlogu i nikad naprijed.
Ja mislim da to nije osjecaj vec je to stvarnost i glupe karte su se odigrale da bas ja tako moram ispastati.
Mozak mi je ispran i sporije vec razmisljam jer sam konstatno razmisljao,nade nemam vjeru izgubio,zdravlje donekle dobro psihicko aposlutno ne valja.

Kamoli srece da se ujutro ne probudim. :)

Vrh

PostPostano: Sub stu 19, 2022 10:03 

Pozdrav i tebi, dragi Skeptik, i hvala ti što si skupio snage ovo svoje iskustvo prenijeti u post.. a vidim tu i nekoliko pitanja i razmišljanja o vjeri, pa bih pokušala nekako odgovoriti, a ti me ispravi ako sam krivo shvatila.
Prvo, dobro si napisao da je zlo i smrt ušlo u svijet čovjekovim grijehom, jer Bog je stvorio svijet "dobrim" (prema Knjizi postanka) i za čovjeka odredio besmrtan život (svi imamo dušu besmrtnu). Pišeš: zašto Bog nije oprostio Adamu i Evi.. Oprostio im je, primio ih je u svoj raj, mi u kalendaru imamo Adama i Evu na Badnjak (znači, spašeni su). Nakon grijeha i kazne za vjerovati je da su se pokajali - i Bog im je oprostio.
Drugo je pitanje koliko vidim: zašto postoji i dalje zlo i grijeh, zašto treba ići na ispovijed i zašto Bog nije mogao predvidjeti sva zla u svijetu i spasiti nas od njih? To je teško pitanje, ali temeljno za naše povjerenje prema Bogu.. Nada je u tome što su ipak sva ova zla prolazna (ovaj svijet nije vječan, ali Bog jest) i da ono što slijedi iza smrti nije ništavilo niti vječna patnja, nego mir, radost i ljubav u Božjem kraljevstvu, bez ikakvog zla.. Za to nas je Bog stvorio, a kroz ovaj zemaljski put daje nam milosti (i hranu za vječni život!), to jest plod sa Stabla života da živimo uvijeke. Vjerojatno su neke milosti bile i u tvom životu, drago bi mi bilo čuti još nešto od tebe..

Vrh

PostPostano: Ned stu 20, 2022 12:34 

@Skeptik
Iako sam dosta stariji, ne mora biti da sam mudriji...

Zašto ovako počinjem? Zato jer nas život uči ovakvom gledanju. Raščlanjivanju i analizi sebe, nas, naših odnosa i traženju odgovora. Ocjenama, prigovorima, kritikama, usporedbama...

No ja, kao niti ti, ne trebam slijediti takvo učenje, ali i mogu...
Mogu odlučiti i drugačije.

Da!
postoji drugačije, postoji mjesto bez sumnje...

To mjesto je vjera!
Vlastita osobna vjera!
Osnova nas koja nam daje slobodu biranja da sagledamo bez logike ovog svijeta sebe/nas.

To je rijedak put i teško ga prihvaćaju oni kojima ide sve lako i uspješno.
Lakše je sirotinji (npr. materijalnoj) poput mene da budem + razumska sirotinja (maknem vremenska materijalna učenja, ocjene, osude) i da podarim duši slobodu Bogom danu i prihvatim takav put koji mi daje pogled kroz prihvaćanje drugoga i drugačijeg od mene.

To može svatko od nas - predati u ljubavi teret svojih briga i postati radostan i to samo ako vlastitom vjerom tako svatko za sebe odluči.

Ti to možeš ako hoćeš, samo ako želiš.
Ako istinski to želiš odbacujući osude sebe i drugih kroz zahvalnost u prihvaćanju.

Mir sa nama! :)

Vrh

PostPostano: Pon stu 21, 2022 12:29 

I ja se često borim sa sličnim mislima (vidi se po postovima).
Malodušje i tjeskoba kad mi se prikradu. Takav je jutros dan, a i inače se često budim tjeskobna.
Pa mi sve izgleda crno, kao i tebi.
Pitam se, gdje su ti darovi Duha Svetoga za koje kažu da smo dobili krizmom?
Toliko puta molim da se aktiviraju u meni tih 7 darova. Čemu onda krizma, kad kod mene nema tih darova?
Jesi li već prije pisao ovdje?
Mislim na @Skeptik

Vrh

PostPostano: Pon stu 21, 2022 17:37 

@totus tuus Nisam pisao cisto sam htio saznati sta ljudi misle o gubitku vjere i osobnim gubitcima.
Nisam gledao tvoje postove al procitat cu ih.
Kazem ti ja sam molio i vidio sam da od toga nema nista al opet kuzim da vjernici lakse prolaze kroz periode nego osobe sta ne vjeruju u neku nadu ili bolje sutra ili neke bozanske putokaze ili nez ni ja.

Osjecam se izdano i pregazeno.
Iskreno ne mogu prihvatiti cinjenicu da postoji neko bice sa nebesa sta slusa i ne zeli pomoci,pa moj blizi clan rodbine ima jos goru pricu od moje cista obiteljska katastrofa koja nije prouzrokovana ljudskom greskom jednostavno citav im je zivot jad i cemer,ali uvijek molitva slike Gospe bice bolje al oni vec pred kraj zivotnog vijeka.
Nisam nikada sa njima pricao o tome al i njima je utjeha ima nesto poslje smrti.

Ja sam se iskreno pomirio sa tim da je ovo jedna glupa slucajnost i zato je sve ovako brutalno ravnodusno,od ljudi pa do prirode,jedino zivotinje su mi zanimljive.

@viz To je rijedak put i teško ga prihvaćaju oni kojima ide sve lako i uspješno.
Lakše je sirotinji (npr. materijalnoj) poput mene da budem + razumska sirotinja (maknem vremenska materijalna učenja, ocjene, osude) i da podarim duši slobodu Bogom danu i prihvatim takav put koji mi daje pogled kroz prihvaćanje drugoga i drugačijeg od mene.

Moj susjed ima 10-tak apartmana u Du, i on i zena dobro zive iako nemaju djece pomazu okolo putuju svijetom i uvijek su bili duboko religiozni,meni se cini da se i ti tjesis ako nisam zaradio novac ako se patim gore ce biti bolje...ali necu te sprijecavati u tom naumu svak vjeruje sta hoce.
To nije rijedak put jer vidis da se moze i sa materijalizmom biti religiozan,meni se cini da krscanstvo mrzi pazi ne da kritizira vec mrzi pomisao na seks novac i sve sta dolazi sa dobrim zivotom,cak se o seksu naprijmer nerijetko dogadja da je tabu tema i za vjencane ljude jer toe nekako.....grijesno jeli tako?

Hvala na postu ali nisam nista pametnog izvukao iz toga.
Svako ti dobro zelim

@adrijana pozdrav..svako dobro
Ovo ne kuzim " i da ono što slijedi iza smrti nije ništavilo niti vječna patnja, nego mir, radost i ljubav u Božjem kraljevstvu, bez ikakvog zla"
Ja sam procitao bibliju i Isus kaze da ce tamo biti plac i skrgut zubi,prispodoba o ludim i mudrim djevicama je primjer.
Zasto je umro na grizu da nas sve spasi ako ce opet nekolicina ici u pakao?
Ocito da biblija spominje pakao.
Zasto bi neko djete (bezgresno) (ako to postoji poslje.....vjerovatno ne poslje smrti) prebivao u istom kraljevstvu sa nekim ubojicom djece ili lihvarom sta je varao narod za novac ili dilerom droge.

Krscanstvo se sve vise i vise plete u klupko koje ne mogu razmotati i lako se uvatiti u neku klopku i pokusavati se izvuci iz nje dolazi samo do agrumeata i debate u kojoj ateisti uvijek dobivaju.

Ko su Adam i Eva koji su ljudi sagrijesili kroz povjest je bilo mnogo ljudskih vrsta Homo Neandertalis Homo Erectus,Homo Sapiens ,koji od prvih ljudi je pogrijesio......da nije Lucy onaj Australopitekus koji je zivio prije ovih svih i hodao na dvije noge ili ne ne kuzim.
Samo nemojte o TE jer je to dokazana teorija i ono o prijelaznim vrstama je vise izlizano,toe jedina ali jedina moguca teorija sta objasnjava razvitak prirode covjeka u prirodi i ostalih zivih bica sa svim svojim manama ali i dosta prednosti.
Niko ne kaze da je 100% tocna ali skelet primata odnosno njegova gradja je jako bliza nasoj gradji pogotovo ako ste vidjeli obrijanog majmuncica,odnosno cimpanzu s kojom djelimo 97.5% dnk .

Nikako ne mogu povezati krscanstvo kao istinu.
To mi se vise cini kao neka utjeha,jer vecina krscana das im bibliju i oni kazu aha ovo je istina,ali ja sam se uhvatio u kostac da malo promislim dali je netko ko je napisao neku knjigu prije par tisuca godina stvarno istina.
I znanost mi je otvorila oci.

Pitanje zasto je zivot tezak i zasto postoji patnja i smrt i sve te prirodne bolesti i katastrofe karcinomi itd. ( ne uzimajuc u pitanje ljudsku pogresivost i licemjerstvo i ubijanja medju sobom) jest ta da je ovo cista slucajnost.
Jer da je stvaralo neko bice svemoguce zar ne bi stvorilo svijet i osiguralo ga da njegova "ljubljenja" djeca ne pate.
Tako uzljubljena da je dao sina.
Jednostavno ne mogu pojmitit.
Pozdrav i svako dobro.

Vrh

PostPostano: Pon stu 21, 2022 22:26 

@adrijana pozdrav..svako dobro
Ovo ne kuzim " i da ono što slijedi iza smrti nije ništavilo niti vječna patnja, nego mir, radost i ljubav u Božjem kraljevstvu, bez ikakvog zla"
Ja sam procitao bibliju i Isus kaze da ce tamo biti plac i skrgut zubi,prispodoba o ludim i mudrim djevicama je primjer.
Zasto je umro na grizu da nas sve spasi ako ce opet nekolicina ici u pakao?
Ocito da biblija spominje pakao.
Zasto bi neko djete (bezgresno) (ako to postoji poslje.....vjerovatno ne poslje smrti) prebivao u istom kraljevstvu sa nekim ubojicom djece ili lihvarom sta je varao narod za novac ili dilerom droge.

Krscanstvo se sve vise i vise plete u klupko koje ne mogu razmotati i lako se uvatiti u neku klopku i pokusavati se izvuci iz nje dolazi samo do agrumeata i debate u kojoj ateisti uvijek dobivaju.

Ko su Adam i Eva koji su ljudi sagrijesili kroz povjest je bilo mnogo ljudskih vrsta Homo Neandertalis Homo Erectus,Homo Sapiens ,koji od prvih ljudi je pogrijesio......da nije Lucy onaj Australopitekus koji je zivio prije ovih svih i hodao na dvije noge ili ne ne kuzim.
Samo nemojte o TE jer je to dokazana teorija i ono o prijelaznim vrstama je vise izlizano,toe jedina ali jedina moguca teorija sta objasnjava razvitak prirode covjeka u prirodi i ostalih zivih bica sa svim svojim manama ali i dosta prednosti.
Niko ne kaze da je 100% tocna ali skelet primata odnosno njegova gradja je jako bliza nasoj gradji pogotovo ako ste vidjeli obrijanog majmuncica,odnosno cimpanzu s kojom djelimo 97.5% dnk .

Nikako ne mogu povezati krscanstvo kao istinu.
To mi se vise cini kao neka utjeha,jer vecina krscana das im bibliju i oni kazu aha ovo je istina,ali ja sam se uhvatio u kostac da malo promislim dali je netko ko je napisao neku knjigu prije par tisuca godina stvarno istina.
I znanost mi je otvorila oci.

Pitanje zasto je zivot tezak i zasto postoji patnja i smrt i sve te prirodne bolesti i katastrofe karcinomi itd. ( ne uzimajuc u pitanje ljudsku pogresivost i licemjerstvo i ubijanja medju sobom) jest ta da je ovo cista slucajnost.
Jer da je stvaralo neko bice svemoguce zar ne bi stvorilo svijet i osiguralo ga da njegova "ljubljenja" djeca ne pate.
Tako uzljubljena da je dao sina.
Jednostavno ne mogu pojmitit.
Pozdrav i svako dobro.

Svako dobro i tebi...
Ne, da te utješim, Isus nije rekao da će tamo biti samo plač i škrgut zubi, u svim tim prispodobama on govori i o gozbi, svadbi, kraljevstvu nebeskom, raju, nagradi... Pakao je jedna strana (također biblijska) - mada ga mnogi danas niječu, a Kraljevstvo drugi izlaz (možda najljepšu definiciju daje sveti Pavao: to je mir i radost u Duhu Svetome).

A o evoluciji imam svoje mišljenje koje mi je prenijela i jako dobro objasnila moja profesorica biologije (i još jedan znanstvenik koji je to više proučavao). Teorija evolucije uopće nije suprotna kršćanskom nauku i iz nje ne proizlazi nužno da je ovaj svijet besmislen, zrnce praha u svemiru koji traje časak i odmah nestaje. To je jedno "vjerovanje" koje vjeruju oni koji su iz cijele priče jednostavno izbacili Boga. Za mene znanost pokazuje kako sve ima svoj red, uzroke, posljedice, pravila, svrhovitost.. A onda, na kraju krajeva, da sam ljudski život nema svrhe?? A sve ostalo u prirodi ima...
Besmisao je "vjerovanje" koje, nakon svega, vodi čovjeka u noogene neuroze, u očaje i apatije. Sama teorija evolucija može biti, ali nije nužno, u podlozi tog vjerovanja. Ona uopće ne odgovara na pitanje: Tko je stvorio čovjeka?

Sličnost lubanje majmuna i čovjeka nam možda govori nešto sasvim drugo: čovjek je stvorenje (nije bog!), a Bog ga je učinio sličnim životinjskom svijetu da se ne bi uzoholio i pomislio "da može biti kao bog".. Ali, kad usporedimo duhovnu stranu, kojoj životinji može biti čovjek sličan?

Ako se prepustimo besmislu, onda pristajemo na "otajstvo zla" ovoga svijeta i prihvaćamo njegovu pobjedu nad dobrim... tada fali snage za oduprijeti se zlu i u malim stvarima, dok je Božja objava kao ruka koju pruža Svemogući i govori nam "sve će na kraju biti dobro".

Vrh

PostPostano: Uto stu 22, 2022 01:48 

...,meni se cini da se i ti tjesis ako nisam zaradio novac ako se patim gore ce biti bolje...ali necu te sprijecavati u tom naumu svak vjeruje sta hoce.
To nije rijedak put jer vidis da se moze i sa materijalizmom biti religiozan,meni se cini da krscanstvo mrzi pazi ne da kritizira vec mrzi pomisao na seks novac i sve sta dolazi sa dobrim zivotom,cak se o seksu naprijmer nerijetko dogadja da je tabu tema i za vjencane ljude jer toe nekako.....grijesno jeli tako?

Hvala na postu ali nisam nista pametnog izvukao iz toga.
Svako ti dobro zelim
Razgovor pomaže objema stranama.
Ja prihvaćam tvoje stavove i tvoje odluke.

Te odluke nisu dio mene i ja imam drugačiji stav. Kako to?
Jedinstveni smo i svatko ima svoj stav - poseban. Posebna sam kobasa :)
Besmisao ili ispraznost bi bila da smo svi jednaki. U prirodi nema jednakog. Ima sličnog, no jednakog nema. Tražeći jednakost, borimo se. Kroz jednakost i pravednost ne nailazimo na mir. Mir je u raznolikosti u jedinstvenosti u harmoniji koja je jedino moguća kroz prihvaćanje. Opiranjem razlikama razlike budu još jače.
Prihvaćanjem prihvaćeno nestaje. Nestaju različitosti i podjele. Stvara se Jedno ili istina ili život ili sloboda ili put.
Ja mogu izjaviti da je Bog = ljubav = služenje = prihvaćanje.
Opiranje je od ovoga vremenskog prolaznog svijeta i uči nas se da se opiremo onome što nismo.
Krist nas primjerom uči i poziva da prihvatimo križ. Da služimo, da se dajemo. Da budemo savršeni, da budemo Božanstveni, da budemo Božja djeca, razigrana i naivna, slobodna :)
A to je moguće odabrati vjerom. Vlastitom vjerom.

Vidim da sam rekao riječ koja te dotakla: lakše...
Možda to nisam trebao spomenuti, no tako je kako je. Prihvaćam to što sam rekao.

Lakše je riječ ocjene (teže, jako teško, lagano, lakše, bez otpora...) tj. to je rezultat procesuiranja ili analize, studije koja može biti naša osnova ako tako odaberem.
Mogao sam reći da je svakome u svo vrijeme dana mogućnost promjene u slobodi. A nisam. I što sad. Možda sam pogriješio, možda nisam.
Nisam ovdje da sebi sudim ili drugoga da sudim, no mogu i to izabrati (a lako je to jer nas/me se tako uči).
Ja prihvaćam sebe da sam se tako izrazio. I to je u redu. Slažeš se sa time da u ovome vremenskom svijetu ja mogu sada sebe drugačije definirati odabirući ponovno (stvarajući). Započeti kao dijete novu igru. I tako mnogo puta... Mnogo jedinstvenih neponovljivih puta...

Ja se ne tješim. Tješenje je kao opravdavanje. Nisam od pravde i pravednosti.

Igram se. Ti se isto igraš usporedbama, analizama, donošenjem zaključaka... Vrsta igre ovisi kako tko vjeruje.
Igrajmo se kao djeca :)
Bez zamjeranja. Sa lakoćom oprosta --- opet ja po lakom... nedam se ;)
Zamišljajmo, kreirajmo, stvarajmo = igrajmo se :))

Vrh

PostPostano: Uto stu 22, 2022 09:01 

Pozdrav svima.
...

Pozdrav i tebi!
Čitajući ovaj tvoj post vidim dva problema s kojima se boriš. Jedan je depresija, i zato bi trebao potražiti neku stručnu (psihološku) pomoć i svakako razgovarati s nekim od svojih bližnjih za koje kažeš da im je stalo do tebe. Najgore je da se zatvaraš u sebe i vrtiš u glavi razne "crne" misli.
Drugi problem je gubitak vjere, odnosno sumnja u Božje postojanje. O tome bi se dalo dosta pisati, ali na kraju sve napisano ti ne može "uliti" vjeru. Vjera je živa stvar i ona ima svoju dinamiku i svaki čovjek ima uspone i padove u vjeri i klati se između dvije krajnosti - potpune sumnje i potpunog predanja u Božju providnost. Ti se sad nalaziš u razdoblju koje sv. Ignacije naziva "suhoća" i lijek za to je ustrajnost u molitvi i primanju sakramenata i s vremenom će ta suhoća prestati. Nažalost neki ljudi to stanje nikada ne prevladaju i jednostavno otpadnu od vjere. Nadam se da ćeš ti unatoč svemu iz ovoga izaći jači, što ti od srca želim.

Vrh

PostPostano: Uto stu 22, 2022 11:57 

Skeptik123 ,
jako me tvoji postovi podsjećaju na nekog tko je već ovdje pisao. I njemu je isto umrla mama.
TE je samo teorija i ima mnoge manjkavosti i nedosljednosti. Ribe bi i dalje izlazile iz mora a majmuni evoluirali, pa i čovjek, kad bi to baš bilo tako.
Mikroevoulucija, to možda.
Ne vjerujem da si u depresiji, kako netko piše. Mislim da si u fazi u koju dođe svatko tko propitkuje i potpuno te razumijem.
Gledam neki dan na tv rabina Mošu Prelevića i on kaže da bi kršćani trebali voljeti Židove, jer da nisu ubili Krista, ne bi im bilo spasenja. To je bilo i cinično, ali počela sam i o tome razmišljati.
Inače, ima puno nelogičnosti u Bibliji i vjeri općenito. Voljela bih imati dar vjere moje none, koja nikad (bar mislim) nije propitkivala. Za nju je to bilo tako. A nije bila glupa.
Ipak, ponekad osjetim natruhu Božjeg glasa i to me digne.
Moje nedoumice imaš između ostalog i na temi Biblijske nejasnoće.

Vrh

PostPostano: Sri stu 23, 2022 16:00 

...
Pitam se, gdje su ti darovi Duha Svetoga za koje kažu da smo dobili krizmom?
Toliko puta molim da se aktiviraju u meni tih 7 darova. Čemu onda krizma, kad kod mene nema tih darova?
...

To je dobro pitanje. I ja se često pitam kako aktivirati te darove?
Jesmo li krizmom dobili samo sjeme tih darova koje onda moramo sami razvijati ili smo ih dobili u punini, ali zbog nekih blokada koje imamo, ti darovi ne mogu u nama djelovati?

Vrh

PostPostano: Sri stu 23, 2022 17:40 
Administrator

"Danas se osjeća kako neki zanemaruju pa čak i odbacuju otvorenost djelovanju Duhu po molitvi. Zašto? Čini se da zbog toga što su na prvo mjesto stavili svoje osobne želje i ciljeve i toliko okupirani njima, zaslijepljeni ne mogu čuti i primiti poticaje Duha. Posvijestimo istinu o Duhu Svetome i sjetimo se što On čini u nama i što želi činiti s nama. Postanimo najprije svjesni istine kako smo na krštenju primili Duha Svetoga. Tada smo kršteni u ime Oca, Sina i Duha Svetoga.

Na poseban smo način darove Duha Svetoga primili u sakramentu potvrde. Tada nam je biskup ili njegov zamjenik rekao: „Primi pečat dara Duha Svetoga.” Taj je pečat ostao neizbrisiv u našim dušama. No, trebamo znati kako darovi Duha Svetoga ne djeluju u nama na magijski način, nego se aktiviraju snagom naše vjere. Sveti Pavao piše Timoteju da raspiruje u sebi darove Duha Svetoga koje je primio (2Tim 1,6). Svojom molitvom i jakom vjerom raspirujemo, odnosno aktiviramo čudesne darove koje je Duh Sveti položio u naše duše. To je skriveno blago koje, nažalost, ostaje u mnogim dušama skriveno i neaktivirano, jer im nedostaju živa vjera i pouzdana molitva."

https://franjevci-st.com/prepustiti-se- ... etoga/6400

Vrh

PostPostano: Sri stu 23, 2022 18:23 

Skeptik123 ,
jako me tvoji postovi podsjećaju na nekog tko je već ovdje pisao. I njemu je isto umrla mama.
TE je samo teorija i ima mnoge manjkavosti i nedosljednosti. Ribe bi i dalje izlazile iz mora a majmuni evoluirali, pa i čovjek, kad bi to baš bilo tako.
Mikroevoulucija, to možda.
Ne vjerujem da si u depresiji, kako netko piše. Mislim da si u fazi u koju dođe svatko tko propitkuje i potpuno te razumijem.
Gledam neki dan na tv rabina Mošu Prelevića i on kaže da bi kršćani trebali voljeti Židove, jer da nisu ubili Krista, ne bi im bilo spasenja. To je bilo i cinično, ali počela sam i o tome razmišljati.
Inače, ima puno nelogičnosti u Bibliji i vjeri općenito. Voljela bih imati dar vjere moje none, koja nikad (bar mislim) nije propitkivala. Za nju je to bilo tako. A nije bila glupa.
Ipak, ponekad osjetim natruhu Božjeg glasa i to me digne.
Moje nedoumice imaš između ostalog i na temi Biblijske nejasnoće.

Faza traje 10 godina skoro, umoran sam.
Iskreno nebi mi bilo zao da umrem,svakako vrlo vjerovatno se nece desiti nista lijepo.
Nekome se desi nekome ne,mozda i jesam u depresiji vec sam pomenuo gore (jesam li pomenuo? ndmi se citati sve ponovo moj post) da imam od rane mladosti anskiozni poremecaj i OKP,ja jednostavno nisam dobar u glavi niti mi se dogadja nista lijepo.
Kako ces izvuci pozitivu od toga.
Znate li vi sta je tjeskoba anksioznost i OKP i zivjeti svaki dan sa tim.?
+izgleda depresija jer vecinu vremena sam ljut ogorcen prestrasen i tuzan od 365 dana u godini sam sretan istinski jedno 4-5 dana ovo ostalo je koma

Vrh

PostPostano: Čet stu 24, 2022 06:27 

Ako si umoran od postojećeg stanja, jesi pokušao nešto promijeniti?

Ja kad vidim da mi je stanje nezadovoljavajuće, idem nešto promijeniti.
Ne promijeniti druge (to je nasilje i time postajem nasilan i prema sebi). Sebe promijeniti i to svjesno sa namjerom jer mi trenutno stanje ne odgovara.

Npr. kad nešto vidiš: pokušaj ne analizirati, ocjenjivati... Koliko vidimo iz tvog posta - toga je kod tebe napretek. Sebe praviš žrtvom, sve se okrenulo protiv tebe... A samo malo drugačiji pogled i sve je sasvim drugačije. Ti si neprocjenjiv, neponovljiv, ti si ljubav, ti si život!

Npr. kad vidim neki cvijet: mogu se diviti njegovoj ljepoti, mirisu, jedinstvenosti-posebnosti; a mogu i reći: ima takvog cvijeća napretek, prije 2 godine je bilo i ljepših cvjetova, što je to posebno - ionako će za koji dan ocvasti i nestati cvijet...

Mogu voljeti, a mogu i logički analizirati sve i sebe na kraju. Koji mi je temelj?

Ocjenjivačka logika je od ovoga svijeta. Prolazna, promjenjiva, vremešna, prostorna...
Ljubav je vječna, bezvremenska, stvaralačka, radosna.

Što ću odabrati, ovisi o mojoj vjeri, a kako vjerujem_ tako mi je!

Ne možeš ocjenjivati ili ne mogu ocjenjivati druge i sebe, a da mi se tako ne ocjenjuje/osuđuje tj. sam se ocjenjujem/osuđujem.
Stavim ocjene sa strane.
Ostaje svjesnost sebe i ujedno nas.
Ostaje ljubav.

Mrvica vjere je dovoljna.
Apsolutno je pobijedilo relativno, no po relativnom se proslavlja apsolutno.
Preko križa proslavimo Boga :))

Vrh

PostPostano: Čet stu 24, 2022 08:37 

Iskreno nebi mi bilo zao da umrem,svakako vrlo vjerovatno se nece desiti nista lijepo.
Nekome se desi nekome ne,mozda i jesam u depresiji vec sam pomenuo gore (jesam li pomenuo? ndmi se citati sve ponovo moj post) da imam od rane mladosti anskiozni poremecaj i OKP,ja jednostavno nisam dobar u glavi niti mi se dogadja nista lijepo.
+izgleda depresija jer vecinu vremena sam ljut ogorcen prestrasen i tuzan od 365 dana u godini sam sretan istinski jedno 4-5 dana ovo ostalo je koma

Mislim da ti treba stručna psihološka pomoć. Za početak možda da se obratiš centru za psihološko savjetovanje (Plavi telefon i sl.) ili nekoj stručnoj osobi u mjestu gdje živiš? Uz odgovarajuću psihološku terapiju tvoje stanje će se bitno popraviti.
Nema razloga da se ovako mučiš i razmišljaš o tome kako bi najbolje bilo da te nema. Bilo bi dobro da o tome razgovaraš i sa svojim bližnjima, s kojima si dobar, da ti i oni pomognu da dobiješ potrebnu pomoć. Važno je da napraviš taj prvi korak i obratiš se za pomoć.
Vjera ti također puno može pomoći na putu oporavka, najviše redovita sveta misa i ispovijed, te molitva krunice. Također bi ti savjetovao da ne razbijaš glavu sa teškim teološkim pitanjima, jer čak i da znaš i potpuno razumiješ odgovore na sva ta pitanja, to ti u odnosu s Bogom vrlo malo vrijedi. Bogu je jedino važno tvoje srce i iskren odnos s njim.

Vrh

PostPostano: Čet stu 24, 2022 12:22 

Imam i ja anksioznost, od djetinjstva skoro. Posebno ovih zadnjih dana. Naročito pri buđenju. OKP nemam, bar ne izražen...
Treba se boriti s time. Eto, tih 4-5 dana kad si sretan probaj razvući na više. Na kraju kad razmisliš...Ima toliko sati, dana, koje sam provela ljuta, tužna, a da se više ni ne sjećam zašto. Takav nam je ustroj. Ali jedino sami sebi možemo pomoći. Tim stavom, zar želimo da nam život tako prođe, a sami sebi to činimo? Koliko god ima razloga za tugu, toliko ima i za sreću, ovisi na što se koncentriraš. Kažu, 1 % su događaji a 99 % je naša reakcija na njih. Znam da ovo izgleda kao neki self help, ali, jednostavno je tako. I molitva pomaže. U tišini, kad probaš zamisliti Božje prisutstvo i reći mu sve što ti je na duši.
Možda nam ponekad i trebaju takva stanja za približiti se Bogu, jer kad ti sve "ide", zaboraviš na Njega.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 62 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata