Naslov nema veze sa tekstom, jasno je rekao što smatra brakom a blagoslov u općenitom smislu ne može se odbiti ako je ispravno zatražen a to znači da gaj par ne može tražiti da se blagoslovi njihova zajednica u smislu braka i sl. već općeniti blagoslov dviju osoba sa jasnim upustvom od svećenika.
Blagoslov nije sakrament i može se dodjeljivati i životinjama, imovini i sl.
Slažem se da naslov baš i nema veze s tekstom, a kao što je velika razlika između sakramenta i blagoslova, tako je velika razlika između "grešnog stanja" i "stanja koje Crkva može blagosloviti". Ogromna, velik bi to bio skok...
Točniji prijevod tog razgovora s Fernandezom u kojem je zapravo rekao 3 važne stvari objavljen je na
bitno.net :
„
’Brak’ je u strogom smislu samo jedna stvar:
stabilna zajednica dvaju bića koja su različita poput muškarca i žene, koja su u toj različitosti sposobna generirati novi život. Ne postoji ništa što bi se s tim moglo usporediti i korištenje tog naziva za izražavanje nečeg drugog nije dobro ni ispravno“, rekao je nadbiskup.
Iz toga razloga, smatra novi prefekt, treba obratiti veliku pažnju
kako bi se izbjegli blagoslovi koji bi mogli „izazvati zbunjenost“, po ovom pitanju.
“Ako je blagoslov dan na takav način da ne uzrokuje tu zbunjenost,
morat će se analizirati i potvrditi. Kao što ćete vidjeti, postoji točka u kojoj se odmičemo od strogo teološke rasprave i dolazimo do pitanja koje se tiče prosudbe ili discipline“, kazao je Fernández.
Neposredno prije toga za
Infovaticana je rekao:
"Kao što sam čvrsto protiv abortusa (pokušajte naći nekog u Latinskoj Americi koji je više pisao o tome od mene), također uvjeren sam da je brak u strogom smislu samo jedna stvar... itd."
Infovaticana je konzervativni španjolski portal koji se ne ustručava u svakom drugom članku prozivati biskupe imenom i prezimenom za "urote", "LBGT-lobije" i slično (zato mi je malo i čudno što je među prvima Fernandez dao intervju baš njima, ali pošto sam "fact checker" istražit ću)... a oni su dali naslov razgovoru: Što nije u redu, nije u redu i branim objektivni moral (Fernandezove riječi).
Zanimljivo kako su mnogi katolički portali u svijetu preveli taj intervju i svatko je dao drugačiji naslov (prema svojim interpretacijama!): od ultra-konzervativnih, konzervativnih, umjerenih, liberalnih pa do svjetovnih.