Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 22, 2025 20:31

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 74 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet srp 07, 2023 20:36 

Ovo je poprilično omalovažavajuće o Kuhariću. Bila sam u Mariji Bistrici kad je on propovijedao, ganuo me do dubine duše, čak sam i zaplakala.

Nije bilo namjerno, ali hvala ti, kao što bi Beroš rekao, na komentaru. To je bio moj dojam od nedavnog razgovora s nekima koji su ga poznavali, a za njega važi ono što kažu: ljudi se neće sjećati svega što si govorio, ali pamtit će dugo kako su se zbog tebe osjećali... To je neka izreka koja važi općenito za većinu. :wink:

Vrh

PostPostano: Sub srp 08, 2023 05:20 

Takva imenovanja loših pastira nemaju smisla i obična su "zemljačka" zapošljavanja koja neće pomoći prevladati teško stanje u Katoličkoj Crkvi jer po riječima kardinala Millera https://vigilare.info/katolibanstvo/202 ... Aa8yglJd40
U Latinskoj Americi Crkva je izgubila polovicu svojih članova. U sinodskoj Njemačkoj više od pola milijuna katolika napustilo je Crkvu samo u prošloj godini. U mnogim zemljama su sjemeništa prazna, samostani se zatvaraju, a proces dekristijanizacije Amerike i Europe na sofisticiran i nasilan način vode protuklerikalne “elite”.

Vrh

PostPostano: Ned srp 09, 2023 09:16 

https://www.bitno.net/vijesti/vatikan/n ... e-nevazna/

Nadbiskup Fernández: Bez dijaloga s kulturom, riskiramo da naša poruka, koliko god bila lijepa, postane nevažna

Vrh

PostPostano: Ned srp 09, 2023 21:19 

Moderni novi prefekt za nauk vjere otvoren za blagoslov istospolnih parova https://www.quovadisecclesia.com/novi-p ... ih-parova/

Vrh

PostPostano: Pon srp 10, 2023 09:49 

Moderni novi prefekt za nauk vjere otvoren za blagoslov istospolnih parova https://www.quovadisecclesia.com/novi-p ... ih-parova/

Naslov nema veze sa tekstom, jasno je rekao što smatra brakom a blagoslov u općenitom smislu ne može se odbiti ako je ispravno zatražen a to znači da gaj par ne može tražiti da se blagoslovi njihova zajednica u smislu braka i sl. već općeniti blagoslov dviju osoba sa jasnim upustvom od svećenika.

Blagoslov nije sakrament i može se dodjeljivati i životinjama, imovini i sl.

Vrh

PostPostano: Pon srp 10, 2023 15:46 

Naslov nema veze sa tekstom, jasno je rekao što smatra brakom a blagoslov u općenitom smislu ne može se odbiti ako je ispravno zatražen a to znači da gaj par ne može tražiti da se blagoslovi njihova zajednica u smislu braka i sl. već općeniti blagoslov dviju osoba sa jasnim upustvom od svećenika.

Blagoslov nije sakrament i može se dodjeljivati i životinjama, imovini i sl.

Slažem se da naslov baš i nema veze s tekstom, a kao što je velika razlika između sakramenta i blagoslova, tako je velika razlika između "grešnog stanja" i "stanja koje Crkva može blagosloviti". Ogromna, velik bi to bio skok...

Točniji prijevod tog razgovora s Fernandezom u kojem je zapravo rekao 3 važne stvari objavljen je na bitno.net :
’Brak’ je u strogom smislu samo jedna stvar: stabilna zajednica dvaju bića koja su različita poput muškarca i žene, koja su u toj različitosti sposobna generirati novi život. Ne postoji ništa što bi se s tim moglo usporediti i korištenje tog naziva za izražavanje nečeg drugog nije dobro ni ispravno“, rekao je nadbiskup.
Iz toga razloga, smatra novi prefekt, treba obratiti veliku pažnju kako bi se izbjegli blagoslovi koji bi mogli „izazvati zbunjenost“, po ovom pitanju.
“Ako je blagoslov dan na takav način da ne uzrokuje tu zbunjenost, morat će se analizirati i potvrditi. Kao što ćete vidjeti, postoji točka u kojoj se odmičemo od strogo teološke rasprave i dolazimo do pitanja koje se tiče prosudbe ili discipline“, kazao je Fernández.

Neposredno prije toga za Infovaticana je rekao:
"Kao što sam čvrsto protiv abortusa (pokušajte naći nekog u Latinskoj Americi koji je više pisao o tome od mene), također uvjeren sam da je brak u strogom smislu samo jedna stvar... itd."

Infovaticana je konzervativni španjolski portal koji se ne ustručava u svakom drugom članku prozivati biskupe imenom i prezimenom za "urote", "LBGT-lobije" i slično (zato mi je malo i čudno što je među prvima Fernandez dao intervju baš njima, ali pošto sam "fact checker" istražit ću)... a oni su dali naslov razgovoru: Što nije u redu, nije u redu i branim objektivni moral (Fernandezove riječi).

Zanimljivo kako su mnogi katolički portali u svijetu preveli taj intervju i svatko je dao drugačiji naslov (prema svojim interpretacijama!): od ultra-konzervativnih, konzervativnih, umjerenih, liberalnih pa do svjetovnih. :;

Vrh

PostPostano: Pon srp 10, 2023 17:48 

Slažem se da naslov baš i nema veze s tekstom, a kao što je velika razlika između sakramenta i blagoslova, tako je velika razlika između "grešnog stanja" i "stanja koje Crkva može blagosloviti". Ogromna, velik bi to bio skok...

Točniji prijevod tog razgovora s Fernandezom u kojem je zapravo rekao 3 važne stvari objavljen je na bitno.net :
’Brak’ je u strogom smislu samo jedna stvar: stabilna zajednica dvaju bića koja su različita poput muškarca i žene, koja su u toj različitosti sposobna generirati novi život. Ne postoji ništa što bi se s tim moglo usporediti i korištenje tog naziva za izražavanje nečeg drugog nije dobro ni ispravno“, rekao je nadbiskup.
Iz toga razloga, smatra novi prefekt, treba obratiti veliku pažnju kako bi se izbjegli blagoslovi koji bi mogli „izazvati zbunjenost“, po ovom pitanju.
“Ako je blagoslov dan na takav način da ne uzrokuje tu zbunjenost, morat će se analizirati i potvrditi. Kao što ćete vidjeti, postoji točka u kojoj se odmičemo od strogo teološke rasprave i dolazimo do pitanja koje se tiče prosudbe ili discipline“, kazao je Fernández.

"Kao što sam čvrsto protiv abortusa (pokušajte naći nekog u Latinskoj Americi koji je više pisao o tome od mene), također uvjeren sam da je brak u strogom smislu samo jedna stvar... itd."

Infovaticana je konzervativni španjolski portal koji se ne ustručava u svakom drugom članku prozivati biskupe imenom i prezimenom za "urote", "LBGT-lobije" i slično (zato mi je malo i čudno što je među prvima Fernandez dao intervju baš njima, ali pošto sam "fact checker" istražit ću)... a oni su dali naslov razgovoru: Što nije u redu, nije u redu i branim objektivni moral (Fernandezove riječi).

Zanimljivo kako su mnogi katolički portali u svijetu preveli taj intervju i svatko je dao drugačiji naslov (prema svojim interpretacijama!): od ultra-konzervativnih, konzervativnih, umjerenih, liberalnih pa do svjetovnih. :;

Hvala na pojašnjenju ali koliko sada razumijem nije moguće udjeliti ni blagoslov homoseksualnim parovima.

Vrh

PostPostano: Uto srp 11, 2023 11:25 

A čemu???
"Blagoslov označava podjelu božanske milosti osobi ili stvari. Cilj je blagoslova promicanje sreće i napretka te zaštita i očuvanje. "
Idem na kupanje, gledam ih, drže se za ručice i cmaču. Sve za turizam. :evil:

Vrh

PostPostano: Sri srp 12, 2023 13:31 

Prvi tjedan novoizabranog kardinala Fernándeza, prefekta za nauk vjere, u medijima ostavlja pitanja bez odgovora https://www.quovadisecclesia.com/prvi-t ... -odgovora/

Vrh

PostPostano: Pon sij 01, 2024 11:42 

Perfekt je nadmašio sva očekivanja.

Vrh

PostPostano: Sub sij 06, 2024 10:32 

Kada je papa Franjo u srpnju imenovao kardinala Víctora Manuela Fernándeza za prefekta Dikasterija za nauk vjere, poduzeo je neobičan korak i napisao pismo uz to imenovanje. “Ono što očekujem od tebe je svakako nešto sasvim drugačije”, napisao je. Sveti Otac je sve to dobio, pa i više od toga.
Nijedan se prefekt nikada nije ponašao onako kako to sada čini kardinal Fernández, mahnito pokušavajući obuzdati lomove koje je otvorila Fiducia Supplicans.
Pod pritiskom biskupa iz cijelog svijeta osebujni prefekt za nauk vjere se ‘ograđuje’ od vlastitog dokumenta. https://www.quovadisecclesia.com/pod-pr ... dokumenta/

Vrh

PostPostano: Sub sij 06, 2024 20:10 

Kad je u stvari g. Fernandez prestao braniti objektivni moral?

Vrh

PostPostano: Pon sij 08, 2024 21:27 

Kad je u stvari g. Fernandez prestao braniti objektivni moral?

On kao da se nalazi pod pritiskom da se "nešto treba učiniti" prema takvim i takvim osobama, tj. kako se danas veli "pastoralno im se približiti", "da ne budu isključene", a zapravo je to otvaranje puta raznim krivim interpretacijama Izjave (i vjerojatno će biti raznih manipulacija).
Fiducia, po meni, strogo-pravno gledano ipak i nije izvan objektivnog morala - Fernandez je napisao i poseban komentar o primjeni blagoslova - znači, to nije opravdavanje njihove situacije, još manje opraštanje grijeha (to može biti samo u sakramentalnoj ispovijedi, a ne u blagoslovu, kratkoj molitvi od nekoliko sekundi).

Još jedno važno pitanje: radi li se ovdje o grijehu ili bolesti?
Ako je posrijedi bolest - onda nije grijeh (jer čovjek nije svojom voljom u tome),
ako je grijeh - čovjek se može pokajati, doći na ispovijed i vratiti se u krilo Crkve (tj. na put spasenja)...

Vrh

PostPostano: Sri sij 10, 2024 02:41 

https://www.catholicnewsagency.com/news ... n-doctrine

https://cruxnow.com/vatican/2024/01/25- ... -and-orgas bims/

Htio bih samo napomenuti da ni jedan od ova su dva izvora nije baš poznat po opoziciji današnjem vodstvu crkve. Pogotovo ne Crux.
Uglavnom, nakon onog Heal me with your mouth, ovdje sad Fernandez piše o doživljavanju kroz orgazam Onog čije ime u ovom odvratnom kontekstu ne mogu izgovoriti.

Vrh

PostPostano: Sri sij 10, 2024 12:15 

On kao da se nalazi pod pritiskom da se "nešto treba učiniti" prema takvim i takvim osobama, tj. kako se danas veli "pastoralno im se približiti", "da ne budu isključene", a zapravo je to otvaranje puta raznim krivim interpretacijama Izjave (i vjerojatno će biti raznih manipulacija).
Fiducia, po meni, strogo-pravno gledano ipak i nije izvan objektivnog morala - Fernandez je napisao i poseban komentar o primjeni blagoslova - znači, to nije opravdavanje njihove situacije, još manje opraštanje grijeha (to može biti samo u sakramentalnoj ispovijedi, a ne u blagoslovu, kratkoj molitvi od nekoliko sekundi).

Još jedno važno pitanje: radi li se ovdje o grijehu ili bolesti?
Ako je posrijedi bolest - onda nije grijeh (jer čovjek nije svojom voljom u tome),
ako je grijeh - čovjek se može pokajati, doći na ispovijed i vratiti se u krilo Crkve (tj. na put spasenja)...

Bila bolest, bio grijeh, ako se ne upražnjava, nije ništa.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 74 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata