Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri srp 16, 2025 00:26

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 211 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet lip 12, 2025 15:29 

Citirao sam na ovoj temi barem 3 puta!
Ti si lijenčina i troler pa se ne potrudiš pročitati...u stvari , pročitao si ti, ono što si pročitao ti ne odgovara pa se praviš da ne znaš
Nemam nimalo želje da ti opet stavljam ...imaš KKC nađi pa stavi sam i čitaj
I onda nam kakti "dokaži" da to ne piše

Kopitar: ignoriraj lista od 21.5.2025. do 21.6.2025.
Hrki: ignoriraj lista od 12.6.2025. do 12.8.2025.
Pints: ignoriraj lista od 7.6.2025. do 7.9.2025.
Zdrave: ignoriraj lista od 21.3.2024. do 21.3.2027.
Prancing Commy: ignoriraj lista od 23.1.2013. do 23.1.2063.

Vrh

PostPostano: Čet lip 12, 2025 16:01 

Kako izbrisati post???

Vrh

PostPostano: Čet lip 12, 2025 17:31 

Svijet je oduvijek okrutno mjesto.

Niti to nije točno. Bog je stvorio svijet dobrim, a ulaskom grijeha u svijet, on se počeo kvariti. To su osnove zdrave vjere. Tvoj problem je što hoćeš mene koja sam rekla istinu ispravljati s krivim tezama.
pints je napisao/la:
Dapače, današnja civilizacija je puno manje okrutna od svih nama poznatih iz povijesti.
S ovim se mogu složiti i to povlači kako je vrlo malo onih koji bez svoje krivnje ne poznaju Katoličke istine. Zato je bedasto što neki uopće spominju točku 847 Katekizma kao nekakvu krucijalnu kao da ne postoji ogroman protok informacija i AI pretraživači.
pints je napisao/la:
Pa napisao sam, enciklika Redemptioris Missio. Ovdje ti je tekst na engleskom, ako ti se ne da sve čitati pročitaj pasus 10:
To je na meni nepoznatom jeziku, ali sam uvjerena kako bi enciklika trebala ukazati na neku vezu s Katoličkom Crkvom jer bez ne nema spasenja. Ti si to vjerojatno izrezao i prikazao kao da je sv. Ivan Pavao 2. nijekao tu dogmu. Ne vjerujem kako je to napravio. Vidiš to je jako opasno raditi i time si tovariš grijeh koji će raditi oni koji te poslušaju.
pints je napisao/la:
Ne znam zašto te toliko smeta da Crkva kaže kako Bog u svojem milosrđu nije fiškalski krut nego se vodi zakonom ljubavi.

U kojem je dokumentu Crkva rekla "nije fiškalski krut " i da Bog ima hippy stav o ljubavi?

Vrh

PostPostano: Čet lip 12, 2025 18:10 

... ... ...

Draga Majkićka! Nemoj se zamarati. Nema koristi. Ali, ruku na srce, ako je Abrahamu, Izaku i Jakovu Crkva bila potrebna za spasenje, a živjeli su "prije" Crkve koju je Isus osnovao, ako je Izaiji, Jeremiji, Ezekielu i Hošei Crkva bila potrebna za spasenje, na kraju krajeva, ako je svakom čovjeku od Adama i Eve pa do onog posljednjeg koji će puzati ovom zemljom Crkva potrebna za spasenje, onda je bome potrebna i onom Bušmanu iz pustinje Kalahari. Nema toga čovjeka, taj se nije rodio koji će se pojedinačno spasiti. Svi koji će se spasiti, ti će se spasiti u zajedništvu kroz Crkvu. Takva je Božja želja i tako mora biti. Zato jasno kaže, citiram;

DS 3866 Među onim što je Crkva uvijek propovijedala, i što neće nikada prestati propovijedati, nalazi se i ona nepogrješiva tvrdnja kojom bivamo poučavani: "Izvan Crkve nema spasenja".

DS 3868 Naime, Spasitelj nije samo dao zapovijed da svi narodi moraju ući u Crkvu, nego je ustanovio da je Crkva sredstvo spasenja, bez kojeg nitko ne može ući u slavu nebeskog kraljevstva.

Svidjelo se tako Bogu;

KKC 845 Otac je cijelo čovječanstvo htio skupiti u Crkvu svoga Sina da ponovno ujedini svu svoju djecu, koju je grijeh raspršio i zaveo. Crkva je mjesto gdje čovječanstvo treba pronaći svoje jedinstvo i svoje spasenje.

Ni jedan pojedinac neće se spasiti zasebno, tj. izvan Crkve. Takva je volja Božja. I zato je spasenje izvan Crkve nemoguće. A ako netko 15 godina ne može razumjeti razliku između: nema spasenja izvan Crkve i oni koji se nalaze izvan Crkve mogu postići spasenje - onda je to, ajmo tako reći problem. :)

Na kraju krajeva, dogma katoličke Crkve tako jasno kaže, citiram;

God gives all innocent unbelievers (infideles negativi) suffienct grace to achieve eternal salvation. (Sent. certa.)

Vrh

PostPostano: Pet lip 13, 2025 14:21 

To je na meni nepoznatom jeziku, ali sam uvjerena kako bi enciklika trebala ukazati na neku vezu s Katoličkom Crkvom jer bez ne nema spasenja. Ti si to vjerojatno izrezao i prikazao kao da je sv. Ivan Pavao 2. nijekao tu dogmu. Ne vjerujem kako je to napravio. Vidiš to je jako opasno raditi i time si tovariš grijeh koji će raditi oni koji te poslušaju.

U kojem je dokumentu Crkva rekla "nije fiškalski krut " i da Bog ima hippy stav o ljubavi?

Da ti stavi na latinskom? :;
Bog je LJUBAV.
Ali tebi je sve u vezi toga "hippy" :DD
Možda ima neki drugi Bog za farizeje ( pov. pripadnik židovske religiozno-političke stranke u Judeji u vrijeme prije Isusova rođenja, doslovni tumač Mojsijeva zakona)...Ali znamo što je Isus govorio o njima, na koga je mislio. To su oni što se drže grčevito svih postulata, lupaju se u junačka prsa i misle da su ispravni. Hm. Evo. Da se podsjetimo:

Lk 18, 9-14

Nekima koji se pouzdavahu u sebe da su pravednici, a druge podcjenjivahu, reče Isus ovu prispodobu: »Dva čovjeka uziđoše u Hram pomoliti se: jedan farizej, drugi carinik. Farizej se uspravan ovako u sebi molio: ’Bože, hvala ti što nisam kao ostali ljudi: grabežljivci, nepravednici, preljubnici ili – kao ovaj carinik. Postim dvaput u tjednu, dajem desetinu od svega što steknem.’ A carinik, stojeći izdaleka, ne usudi se ni očiju podignuti k nebu, nego se udaraše u prsa govoreći: ’Bože, milostiv budi meni grešniku!’ Kažem vam: ovaj siđe opravdan kući svojoj, a ne onaj! Svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen; a koji se ponizuje, bit će uzvišen.«

Isus nas je spasio po svojoj LJUBAVI.
Vrlo "hippy"?!

Vrh

PostPostano: Pet lip 13, 2025 15:51 

To je na meni nepoznatom jeziku, ali sam uvjerena kako bi enciklika trebala ukazati na neku vezu s Katoličkom Crkvom jer bez ne nema spasenja.

Naravno da ukazuje na KC, o tome ti i govorim, papa je samo dodatno objasnio što to znači.
Dva su povezana i važna pasusa, deveti i deseti.

U devetom papa potvrđuje tradicionalni nauk: Crkva je nužna za spasenje. Zašto? Jer je Crkva Kristovo tijelo na zemlji, a Krist je jedini put do spasenja. Crkva je, dakle, redoviti i Bogom ustanovljeni put. Zbog toga oni koji znaju da je Crkva nužna, a svjesno je odbacuju, dovode svoje spasenje u opasnost.

Logično pitanje koje slijedi: Što je s milijardama ljudi kroz povijest i danas koji nikada nisu čuli za Krista ili Crkvu?

Papa odgovara na to pitanje. On kaže da sveopće spasenje nije ograničeno samo na vidljive članove Crkve. Božja milost, koja dolazi od Krista po Duhu Svetom, djeluje na otajstven način i izvan vidljivih granica Crkve. Ta milost prosvjetljuje sve ljude dobre volje i omogućuje im da postignu spasenje svojim slobodnim pristankom na dobro koje prepoznaju.

Jezik zaista ne bi u današnje vrijeme trebao biti prepreka pored toliko dobrih online prevoditelja.
Ali evo da se ne mučiš, stavljam ti prijevod za ta dva pasusa:

Citat:
Poslanje je jedno i nedjeljivo. Prema čvrstom i ustaljenom nauku katoličke vjere, »putujuća Crkva jest nužna za spasenje. Jedino je naime Krist posrednik i put spasenja i on nam biva prisutan u svojemu tijelu, koje je Crkva. On sâm je, izričito naglašavajući nužnost vjere i krštenja (usp. Mk 16,16; Iv 3,5), ujedno potvrdio i nužnost Crkve u koju ljudi ulaze po krštenju kao po nekim vratima. Zbog toga se ne bi mogli spasiti oni ljudi koji, iako im nije nepoznato da je Bog po Isusu Kristu ustanovio katoličku Crkvu kao nužnu, ipak ne bi htjeli u nju ući ili u njoj ustrajati«. Taj nauk ne protuslovi sveopćoj Božjoj volji spasenja (usp. 1 Tim 2,4), »koji hoće da se svi ljudi spase i dođu do spoznanja istine«. »Svi se ljudi, dakle, pozivaju na to katoličko jedinstvo naroda Božjega (...) i njemu na različite načine pripadaju ili su na nj usmjereni i katolički vjernici, i drugi koji vjeruju u Krista, i konačno svi ljudi uopće koje je Božja milost pozvala na spasenje«.

Citat:
Sveopćost spasenja ne znači da se ono dariva samo onima koji izričito vjeruju u Krista i pripadaju Crkvi. Ako je spasenje namijenjeno svima, ono mora biti svima konkretno dostupno. Ali jasno je da danas, kao i u prošlosti, mnogi ljudi nemaju mogućnosti upoznati ili prihvatiti evanđeosku objavu, niti ući u Crkvu. Žive u društvenim i kulturnim prilikama koje im to ne dopuštaju, a često su i odgojeni u drugim vjerskim tradicijama. Za takve ljude spasenje u Kristu dostupno je snagom milosti koja ih, iako ih na otajstven način ne povezuje vidljivo s Crkvom, ipak prosvjetljuje na način koji odgovara njihovu duhovnom i materijalnom stanju. Ta milost dolazi od Krista; ona je plod njegove žrtve i priopćuje se po Duhu Svetom. Ona im omogućuje da postignu spasenje svojim slobodnim pristankom. Zbog toga Crkva, a i svi njezini članovi, ne mogu mirovati, nego osjećaju hitnu potrebu da donesu Radosnu vijest spasenja ljudima.

Vrh

PostPostano: Pet lip 13, 2025 15:53 

O ovoj temi je prekrasno progovorio biskup Barron.
Na engleskom je, ali YT danas već jako dobro radi prijevod u realnom vremenu.

https://youtu.be/N8COHAt0JWA?si=-H_kMbnc1Ql9EoPM

Vrh

PostPostano: Pet lip 13, 2025 16:37 

pints je napisao/la:
Naravno da ukazuje na KC, o tome ti i govorim

Me ne govoriš, ti si stavio nešto isječeno i bez te vrlo bitne činjenice. Sad to čitaš malo integralnije, a kad bi uzeo cijelu encikliku onda bi se vidjelo koliko imaš prije krivih tvrdnji ako ih izrezuješ iz cjeline. Ja eto nisam morala pročitati encikliku i odmah sam prepoznala nebulozne tvrdnje koje odudaraju od katoličke vjere. Hvala Bogu na daru Katoličke vjere.
pints je napisao/la:
Jezik zaista ne bi u današnje vrijeme trebao biti prepreka pored toliko dobrih online prevoditelja.

I unatoč njima ti opet "moraš izrezivati"
pints je napisao/la:
naroda Božjega (...) i
zar Papa piše tri točkice? No, nepotrebno se praviš važan s tim jer da bi ja nešto smatrala vjerodostojnim prijevodom nije dovoljno da bude prevedeno pomoću AI već mora imati i biskupski imprimatur najmanje.
pints je napisao/la:
Što je s milijardama ljudi kroz povijest i danas koji nikada nisu čuli za Krista ili Crkvu?
Nije tebe Bog stavio u vezu s tim "milijardama" već realno za tvog života ćeš doći u doticaj s nekih 100 stranih ljudi s kojima ćeš stvarno imati priliku ozbiljno razgovarati. Brinu te ljudi kojima realno ne možeš pomoći, a uopće ne polažeš pažnju na one koji bi mogli nešto od tebe saznati.

Vrh

PostPostano: Pet lip 13, 2025 18:15 

Ja eto nisam morala pročitati encikliku i odmah sam prepoznala nebulozne tvrdnje koje odudaraju od katoličke vjere.

Pametna rođena, a ni škola je nije pokvarila! :mrgreen:

Citat:
zar Papa piše tri točkice?

A što fali točkicama, ako navedem izvor i možeš uvijek otići pogledati originalni tekst?
Naravno, ne ti, jer ti sve znaš, ali oni koji su rođeni manje pametni pa moraju tu i tamo nešto i pročitati u životu.

Ajmo opet, bez točkica:

Citat:
Sveopćost spasenja ne znači da se ono dariva samo onima koji izričito vjeruju u Krista i pripadaju Crkvi. Ako je spasenje namijenjeno svima, ono mora biti svima konkretno dostupno. Ali jasno je da danas, kao i u prošlosti, mnogi ljudi nemaju mogućnosti upoznati ili prihvatiti evanđeosku objavu, niti ući u Crkvu. Žive u društvenim i kulturnim prilikama koje im to ne dopuštaju, a često su i odgojeni u drugim vjerskim tradicijama. Za takve ljude spasenje u Kristu dostupno je snagom milosti koja ih, iako ih na otajstven način ne povezuje vidljivo s Crkvom, ipak prosvjetljuje na način koji odgovara njihovu duhovnom i materijalnom stanju. Ta milost dolazi od Krista; ona je plod njegove žrtve i priopćuje se po Duhu Svetom. Ona im omogućuje da postignu spasenje svojim slobodnim pristankom. Zbog toga Crkva, a i svi njezini članovi, ne mogu mirovati, nego osjećaju hitnu potrebu da donesu Radosnu vijest spasenja ljudima.

Što tu nije jasno?
Lijepo napisan tekst, nema uobičajenih teoloških zavrzlama, što tu može ne biti jasno, zaista ne razumijem.
Ne znaš ni ti, osim što imaš potrebu svakom loncu biti poklopac.

Vrh

PostPostano: Pet lip 13, 2025 18:27 

Uhvaćen si u laži i rezanju te naravno sada ćeš ti u jadno ad hominem vrijeđanje kako bi izbjegao suštinu. Ako već znaš da bez katoličke Crkve nema spasenja zašto praktično napadaš katolike kada hereticima ukažu na tu činjenicu i kako je bitan njihov odnos s Katoličkom Crkvom?

Vrh

PostPostano: Pet lip 13, 2025 20:13 

Majkića, ad hominem je tvoj modus operandi, zaista si zadnja koja bi zbog toga trebala prigovarati.

Najtragičnije je to što si ti doista uvjerena kako je ono što govoriš istovjetno onom što je zapisao sv. Ivan Pavao II.
Ne znam bih li se smijao ili plakao. Uopće ne vidiš razliku između farizejske ograničenosti jednog narativa i širine onog drugog.
Da, u oba se ljudi spašavaju po Kristu i Crkvi, ali jedan je farizejtšina, drugi je zakon ljubavi i savjesti.
Nemoguće je da to ne vidiš, ne izmišljaj neku svoju Crkvu.

Idemo opet, po treći put. Uroni u tekst, nemoj ga samo ovlaš preletjeti.
Ne pišem ti iz zločestoće nego zato što je ovo jedna od najvažnijih dimenzija našeg Boga i naše vjere.
Kršćanska ljubav nije banalna hippy priča, ona je ono što naš Bog jest.

Citat:

Vrh

PostPostano: Pet lip 13, 2025 22:02 

Koja ste vi modernisti bijeda od ponašanja. Mrzite Katoličku Crkvu, a ne možete bez nje, a ista stvar je i s ovim forumom. Najviše ga mrzite jer postoji. Sve radite ne bi li vjeru uništili i krivo vam je što ima par ljudi koji još uvijek znaju kako bez Katoličke Crkve nema spasenja. Patite kad ste takvi, sami ste si krivi za to.

Vrh

PostPostano: Pet lip 13, 2025 22:25 

...ako je ovaj forum slika katoličkog vjernika....

Nije, ni približno. Kad bi bar prosječna slika bila farizejština!

Farizeji nisu bili loši ljudi, imali su snažnu vjeru i čestit život, ali nisu mogli napraviti još tih par koraka da dubinski shvate o čemu zapravo Isus govori. A lijepo im je rekao da nije došao dokinuti Zakon nego dopuniti ga. Badava, jednostavno nisu bili sposobni prijeći iz područja zakona pravila u područje zakona ljubavi.

Nažalost, puno onih koji se danas deklariraju kršćanima (pa i katolicima) su više kao Saduceji, cinici slabašne vjere, praznovjerci, makjavelisti.
Sumnjam da takvih ima na ovom forumu.

Vrh

PostPostano: Pet lip 13, 2025 22:55 

Koja ste vi modernisti bijeda od ponašanja. Mrzite Katoličku Crkvu, a ne možete bez nje, a ista stvar je i s ovim forumom. Najviše ga mrzite jer postoji. Sve radite ne bi li vjeru uništili i krivo vam je što ima par ljudi koji još uvijek znaju kako bez Katoličke Crkve nema spasenja. Patite kad ste takvi, sami ste si krivi za to.

A ne, nećeš se izvući sa tim ispraznim frazama o modernizmu.

Nema nikakve razlike između Ivana Pavla II, Benedikta XVI, Franje, troje zadnjih papa.
Jesu li svi oni bili u krivu? Svi modernisti?

Evo ti citat iz deklaracije Dominus Iesus koji je objavila Kongregacija za nauk vjere dok joj je predsjedao Ratzinger, govori potpuno isto kao papa Ivana Pavao II:

Citat:
Točka 20.

"Prije svega, treba čvrsto vjerovati da je 'ova putujuća Crkva nužna za spasenje. Jedini je naime Krist posrednik i put spasenja, a on nam biva prisutan u svojemu Tijelu, koje je Crkva. A time što je izričito naglasio nužnost vjere i krštenja, ujedno je potvrdio i nužnost Crkve u koju ljudi ulaze po krštenju kao po vratima'. Ta nauka ne smije se suprotstavljati općoj spasenjskoj volji Božjoj (usp. 1 Tim 2,4); stoga je 'nužno držati zajedno te dvije istine, tj. stvarnu mogućnost spasenja u Kristu za sve ljude i nužnost Crkve za spasenje'.
Crkva je 'sveopći sakrament spasenja', jer, uvijek na tajanstven način sjedinjena s Isusom Kristom Spasiteljem i njemu podložena kao Glavi, ona u Božjem naumu ima nezaobilazan odnos sa spasenjem svakog čovjeka. Za one koji nisu članovi Crkve na formalan i vidljiv način, 'spasenje Kristovo dostupno je po milosti koja, premda ima tajanstven odnos s Crkvom, ipak ih ne uvodi u nju formalno, nego ih prosvjetljuje na način koji je prilagođen njihovu duhovnom i materijalnom stanju. Ta milost dolazi od Krista; ona je plod njegove žrtve i priopćuje se po Duhu Svetom'."

https://www.vatican.va/roman_curia/congregations/cfaith/documents/rc_con_cfaith_doc_20000806_dominus-iesus_en.html

Uvijek isto: Krist i Crkva su nužni za spasenje, ali mi ne možemo znati koje su granice Crkve i na koje sve načine ljudi bivaju u nju uključeni po milosti.

Vrh

PostPostano: Sub lip 14, 2025 06:11 

pints je napisao/la:
A ne, nećeš se izvući sa tim ispraznim frazama o modernizmu.

Nije to išlo tebe već onog tko je uletio u raspravu, ali kad si se osjetio prozvanim onda tu ima nečeg što te pogodilo. Zanimljivo je što nikada nisi napao Kopitara onako kako si napao mene kada sam probala objasniti čovjeku koji je očito hretetik da će biti suđen u odnosu na njegov odnos prema katoličkoj Crkvi te da ne treba ubijati katolike. Moj ti je govor užasno zasmetao, a promicanje svakakvih hereza nije? To nema smisla, ali dokazuje u kakvom je jadnom stanju modernistički um kad mu je Katolička vjera neprijatelj.
pints je napisao/la:
Nema nikakve razlike između Ivana Pavla II, Benedikta XVI, Franje, troje zadnjih papa.
Jesu li svi oni bili u krivu? Svi modernisti?
Ne govorimo o njima nego o tvojem modernom shvaćanju vjere. Ti se samo kriješ iza tih izričaja dok praktično ne radiš po njima.
pints je napisao/la:
Uvijek isto: Krist i Crkva su nužni za spasenje, ali mi ne možemo znati koje su granice Crkve i na koje sve načine ljudi bivaju u nju uključeni po milosti.

To što ti ne znaš za granice Crkve te tjera da se praktično boriš protiv evangelizacije heretika? Kriješ se iza ljudi (koji žive u društvenim i kulturnim prilikama koje im ne dopuštaju biti vidljivim članom Katoličke Crkve) s kojima objektivno ne komuniciraš niti se s njima baviš pa nema logike to primjenjivati na situaciju na forumu. Zar netko ovdje može tvrditi kako živi u takvim prilikama? Ne može, ali tebe jako smeta kada se njima kaže ono isto što i enciklike ponavljaju kako treba čvrsto vjerovati da je Katolička Crkva nužna za spasenje i izričito naglašavaju nužnost vjere i krštenja.
Budući da nitko od spomenutih papa nije (vjerujem niti će) zabranio misijsko evangelizacijsko djelovanje, normalnom katoliku je jasno kako u našim životnim uvjetima (u Hrvatskoj) treba govoriti da bez Katoličke Crkve nema spasenja i tako živjeti vjeru jer se tako ne može pogriješiti. Kako ćeš ti npr. objasniti svom susjedu koji se aktivno bori protiv Crkve da je Katolička Crkva nužna za spasenje, ako mu to ne kažeš?
Pogubnost modernizma je u tome što napada članove Crkve koji žele reći istinu o vjeri, a ne brine se o onima izvan Crkve koji žele nauditi vjeri i crkvi. Ne daj Bože nikome takvog stanja.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 211 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata