Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri srp 16, 2025 00:38

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 41 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3
Autor Poruka
PostPostano: Ned tra 06, 2025 15:51 

Joj ovo "razlikovanje umjetnika od umjetnosti"...

U ovom slucaju umjetnik je isusovac (ekskomunicirani) koji je zlostavljao 20+ zena (casnih sestra)... neke su svjedocile da ih je zlostavljao dok su mu pozirale za njegova umjetnicka (ne)djela... a umjetnost ispijene kreature s velikim crnim ocima koji prije podsjecaju na hollywoodsku viziju vanzemaljaca nego na svetacke slike.
Znam vise pomodnih vjernika koji su padali u ekstazu od ljepote njegovih mozaika (dok se jos nije znalo za zlostavljanja), snazno su mi ih preporucivali da ih idem pogledati uzivo... jedan pogled na google images mi je bio dovoljan. Ne znam (zapravo znam, al ne bude retoricko pitanje) zasto se takva estetika ruznog tako agresivno gura u modernu crkvenu arhitekturu, umjetnost, glazbu... Uvjet je da bude ruzno, odbojno, minimalisticki, ogoljeno, "dekonstruirano" da moze imati mjesta u crkvi.
Iskreno, meni se ni oni apostoli na oltaru svetog Blaza ne svidjaju. Izgledaju ko neki osnovnoskolski projekt srednje talentiranog sedmasa.

Vrh

PostPostano: Ned tra 06, 2025 17:14 

Znam vise pomodnih vjernika koji su padali u ekstazu od ljepote njegovih mozaika...

Možeš li ovde navesti imenom i prezimenom, jednog jedinog vjernika koji je padao u ekstaze od ljepote njegovih mozaika?! Naravno, ako ti nije problem. :)

Vrh

PostPostano: Pon tra 07, 2025 09:08 

Možeš li ovde navesti imenom i prezimenom, jednog jedinog vjernika koji je padao u ekstaze od ljepote njegovih mozaika?! Naravno, ako ti nije problem. :)

Najveci problem je sto vidim da ti vise nisam na ignoru.

Vrh

PostPostano: Pon tra 07, 2025 19:30 

Najveci problem je sto vidim da ti vise nisam na ignoru.

Možda bi ti ovo ipak trebao biti veći problem, citiram;

Imam u kuci i bivseg bogoslova i sto je njemu duhovnik odgovorio na to pitanje, moze li se pricestiti ako povremeno uradi to- odgovoreno mu je- prema vlastitoj savjesti.

:|

Vrh

PostPostano: Sri tra 16, 2025 13:15 

Joj ovo "razlikovanje umjetnika od umjetnosti"...

U ovom slucaju umjetnik je isusovac (ekskomunicirani) koji je zlostavljao 20+ zena (casnih sestra)... neke su svjedocile da ih je zlostavljao dok su mu pozirale za njegova umjetnicka (ne)djela... a umjetnost ispijene kreature s velikim crnim ocima koji prije podsjecaju na hollywoodsku viziju vanzemaljaca nego na svetacke slike.
Znam vise pomodnih vjernika koji su padali u ekstazu od ljepote njegovih mozaika (dok se jos nije znalo za zlostavljanja), snazno su mi ih preporucivali da ih idem pogledati uzivo... jedan pogled na google images mi je bio dovoljan. Ne znam (zapravo znam, al ne bude retoricko pitanje) zasto se takva estetika ruznog tako agresivno gura u modernu crkvenu arhitekturu, umjetnost, glazbu... Uvjet je da bude ruzno, odbojno, minimalisticki, ogoljeno, "dekonstruirano" da moze imati mjesta u crkvi.
Iskreno, meni se ni oni apostoli na oltaru svetog Blaza ne svidjaju. Izgledaju ko neki osnovnoskolski projekt srednje talentiranog sedmasa.

Po meni sud o umjetničkim djelima trebaju donijeti stručnjaci za to a moralne karakteristike umjetnika ne bi trebalo uzimati u obzir.
Jedan mi je umjetnik i teolog koji je sa Rupnikom radio rekao da je ok što se tiče umjetničkih djela. ( Ako te zanima koji mogu dati u inbox.

Vrh

PostPostano: Sri tra 30, 2025 12:03 

Po meni sud o umjetničkim djelima trebaju donijeti stručnjaci za to a moralne karakteristike umjetnika ne bi trebalo uzimati u obzir.
Jedan mi je umjetnik i teolog koji je sa Rupnikom radio rekao da je ok što se tiče umjetničkih djela. ( Ako te zanima koji mogu dati u inbox.

ti su čuo mišljenje jednoga i donosiš sud??
Šta ako je više njih reklo da nije skroz ok?

Vrh

PostPostano: Pet svi 02, 2025 06:13 

Kako su se neprijatelji Crkve uprli zadržati sablažnjive "umjetnine" unutar crkvi. Sablažnjivo je to ponajviše za za dvadeset žena koje su pretrpjele Rupnikova zlostavljanja.

Vrh

PostPostano: Pet svi 02, 2025 09:15 

ti su čuo mišljenje jednoga i donosiš sud??
Šta ako je više njih reklo da nije skroz ok?

Možeš li navesti koji....

Vrh

PostPostano: Pet svi 02, 2025 09:48 

https://www.quovadisecclesia.com/biskup ... uklonjeni/

Približavajući se bogoslužnom prostoru svetištu Gospe Lurdske, teško je ne primijetiti Rupnikov mozaik na pročelju donje bazilike. Rupnikovi prikazi likova razgolićenih očiju postavljeni su na zlatne pozadine i u izrazitom su kontrastu s neogotičkim kamenim pročeljem svetišta.

Vrh

PostPostano: Ned svi 04, 2025 18:05 

Možeš li navesti koji....

Kopirajte, šta misliš, kako se mora osjećati neka od žrtava zločinca Marka Rupnika kad uđe u crkvu i suoči se s tim smećem od freski? Ili ti misliš da je njegova umjetnost važnija od nečijeg života, kojeg je taj zlotvor uništio?

Vrh

PostPostano: Sri lip 11, 2025 06:29 

Bogu hvala! Vatican News uklonio Rupnikova djela s web stranice. Digitalne slike Rupnikovih djela, koje su često koristili Vatican News za ilustraciju članaka o liturgijskim blagdanima Crkve, više se ne nalaze na digitalnim novinskim stranicama.
https://www.quovadisecclesia.com/vatica ... -stranice/

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 41 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3

Vrijeme na UTC + 01:00 sata