Joj ovo "razlikovanje umjetnika od umjetnosti"...
U ovom slucaju umjetnik je isusovac (ekskomunicirani) koji je zlostavljao 20+ zena (casnih sestra)... neke su svjedocile da ih je zlostavljao dok su mu pozirale za njegova umjetnicka (ne)djela... a umjetnost ispijene kreature s velikim crnim ocima koji prije podsjecaju na hollywoodsku viziju vanzemaljaca nego na svetacke slike.
Znam vise pomodnih vjernika koji su padali u ekstazu od ljepote njegovih mozaika (dok se jos nije znalo za zlostavljanja), snazno su mi ih preporucivali da ih idem pogledati uzivo... jedan pogled na google images mi je bio dovoljan. Ne znam (zapravo znam, al ne bude retoricko pitanje) zasto se takva estetika ruznog tako agresivno gura u modernu crkvenu arhitekturu, umjetnost, glazbu... Uvjet je da bude ruzno, odbojno, minimalisticki, ogoljeno, "dekonstruirano" da moze imati mjesta u crkvi.
Iskreno, meni se ni oni apostoli na oltaru svetog Blaza ne svidjaju. Izgledaju ko neki osnovnoskolski projekt srednje talentiranog sedmasa.
Po meni sud o umjetničkim djelima trebaju donijeti stručnjaci za to a moralne karakteristike umjetnika ne bi trebalo uzimati u obzir.
Jedan mi je umjetnik i teolog koji je sa Rupnikom radio rekao da je ok što se tiče umjetničkih djela. ( Ako te zanima koji mogu dati u inbox.