Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 24, 2025 13:56

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 30 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2
Autor Poruka
PostPostano: Ned ožu 24, 2024 15:39 

Jako malo znaš o mističarima KC, o misticima, vizijama...
Kažeš da Crkva njene vizije ( kažeš pod navodnicima!???...znači postavljaš se kao suvereni sudac da li je žena imala vizije??...po tebi ispada da nije!??) drži kao privatna ukazanja
Pa naravno da ih drži kao privatna ukazanja, jer svako ukazanje , lokuciju, viziju koje je imao svaki svetac, mistik KC se uzimaju kao privatna ukazanja, kao privatnu objavu!
Ona ne mogu biti javna objava...ne radi se znači samo o njoj nego o svima!
Naravno taj tvoj gaf i neznanje bi trebao kao biti neki dokaz da njena knjiga nošta ne vrijedi???
A knjiga je pisana 1830-tih i ima imprimatur više svećenika...a tada su za imprimatur bila puno troža pravila negoli iza 1965!!

Ne govori svašta. Ako Crkva nešto ne prihvaća kao javnu objavu, nitko nije dužan to prihvatiti kao mjerodavno. Znači, na radi se o mom "gafu" niti " neznanju". Rekoh, ako nekome može pomoći u vjeri, dobro došlo. Vizije mističara su a priori diskutabilne, pogotivo jer ih ima čak i danas. Pa već smo raspravljali o mnogima , od kojih su neki i decentno odbačeni od Crkve, npr. Valtorta, Gabriela, Vassula itd.
Nije nikakav grijeh ne vjerovati u te objave. Meni ne treba takva "pomoć" u vjeri. Nitko ne može znati je li istina ili nije i zato Crkva ne stoji uz to. Hoće li netko stati, pa i svećenik, njegova stvar.
Torinsko platno nešto je drugo. Pratim godinama proučavanja, tamo je otisnuta slika uskrsnuća, koju ni danas, uza svu tehniku, nitko ne može reproducirati.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 27, 2024 12:51 

Pošto je Isus, kad je bio u Nazaretu, odsjeo kod Esena, pa je na taj način navukao
prijekor Farizeja, učenici ga upitaše o toj sekti. Čula sam Isusa kako odgovara s
rečenicama punih hvale,
premda u upitnoj formi. Spomenuvši razne načine u kojima
se pravda i očinska ljubav mogu očitovati, poslije svake rečenice bi Isus pitao: 'Zar
Eseni ne rade ovako? Zar Eseni ne rade onako?' itd.

iz djela blažene A.K.Emmerick

https://drive.google.com/file/d/0B9cl5W ... De7YzFIeBQ

Vrh

PostPostano: Sri ožu 27, 2024 13:03 

Od zadnjeg mjesta, Isus prijeđe preko planine s tri učenika i ode do Seforisa, koji je
4 sata udaljen od Nazareta. Zaustavio se kod svoje tete Marahe, koja je bila mlađa
Anina sestra, i majka dvojice sinova i kćeri. Sinovi su bili odjeveni u dugu bijelu
haljinu. Zvali su se Arastaria i Koharija, a poslije su se pridružili učenicima.

Tamo su također došle Blažena Djevica, Marija Kleofina i druge svete žene. Oprali su
noge Isusu, i pripremili svečani obrok njemu u čast. Noć je proveo u Marahinoj kući,
a ta kuća je bila kuća Aninih roditelja.
Seforis je bio veliki grad, a u njemu su bile tri
sekte: Farizeji, Saduceji i Eseni, a svaka je imala svoju vlastitu školu. Ovaj je grad
često patio od raznih ratova. Danas taj grad jedva da postoji.

---
Planina u čijem su podnožju boravili Eseni, bila je najviši vrh, planinskog lanca, na
kojem je Nazaret stajao. Između nje i grada pružala se dolina. Na drugoj strani
kosina je bila strma, obrasla zelenilom i vinogradima. U podnožju je bio ambis, u

kojeg su kasnije Farizeji htjeli baciti Isusa, a bijaše pun smeća, gnoja i kostiju.
Marijina je kuća stajala na brdu van grada, dio kuće se pružao u brdo kao neka
spilja. Vrh kuće je međutim bio iznad visine brda, a na drugoj strani brda bijahu
raštrkana druga boravišta.

--Sutradan se Isus obrati gomili carinika, koji su baš išli k Ivanu primiti krštenje. Poslije
je naučavao u pretrpanoj sinagogi. Govorio je o zrnu pšenice koje mora umrijeti u
zemlji da bi dalo ploda. Ove riječi ozlovoljiše Farizeje, pa ponoviše svoje zadjevice o
drvodjeljinu sinu. Zamjeravali su mu i to što razgovara sa carinicima i grješnicima, na
što im Isus odlučno odgovori. Tad Farizeji optužiše Esene da su licemjeri koji ne žive
prema Zakonu. Ali Isus im točno razloži da Eseni žive striktnije prema Zakonu, nego li
oni, pa se prijekor o licemjerstvu vrati natrag na same Farizeje
. Bila je to stvar
blagoslova koja je činila Esene takvima. Oni su često koristili blagoslove i blagoslivljali
su, pa su se Farizeji ljutili kad su vidjeli da Isus blagoslivlja malu djecu. Jer kad je
god Isus ulazio ili izlazio iz neke sinagoge, mnoštvo majki s malom djecom bi ga vani
čekalo da blagoslovi njihovu djecu, a Isus bi to i činio.
--
Isus odgovori mladićima da onaj koji nudi novac da bi nešto dobio, ima za cilj
zadobiti neku privremenu korist, a oni koji njega slijede moraju ostaviti sve zemaljske
stvari, moraju napustiti roditelje i prijatelje, a ne smiju se ni vjeriti ni ženiti. Postavio
je pred njih i druge teške zahtjeve, pa su mladići ubrzo postali obeshrabreni.
Raspravljali su s Isusom o tome, da su mnogi Eseni ipak oženjeni. Isus odgovori da
Eseni čine pravo, jer postupaju stvarno prema svojim zakonima i regulama, ali oni su
samo prethodnica koja je pripremila put za potpuno izvršenje Njegove nauke, itd.
S
ovim primjedbama, naloživši im da o tome razmišljaju, ode od njih.

--
Mislim da Eliud nije više bio živ kad je Krist bio raspet na križu. Isus je bio s njim
povjerljiviji nego li je bio s apostolima, jer je Eliud bio vrlo produhovljen i vrlo
upoznat s mnogim misterijama povezanim sa Svetom obitelji. Isus ga je gledao kao
prijatelja i kolegu, koji ima autoritet, jer je puno učinio za svoju zajednicu Esena.
Eliud je bio jedan od najbolje poučenih Esena.
U Isusovo vrijeme, Eseni nisu
stanovali zajedno na planinama kao prije, nego su bili raštrkani po raznim mjestima.
--
Poslije Isus s Obedom, koji je imao službu u Hramu, i s drugim učenicima iz
Jeruzalema, opet ode do Hrama radi proslave Šabata. Stajali su u parovima, među
mladim Izraelcima. Isus je nosio dugu bijelu otkanu haljinu, opasanu oko pasa i bijeli
plašt, sličan onima koje su koristili Eseni
, ali bijaše u Isusovoj pojavi nešto što ga je
razlikovalo od ostalih.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 27, 2024 13:09 

Prema knjizi blažene A.K.Emmerick apostol Jakov mlađi je bio esen ,
+ ISUSOVA OBITELJ JE BILA POVEZUANA SA ESENIMA:

Jednom su upravitelji Adame prigovorili Isusu zašto poučava kao Esen. Na taj su ga
način iskušavali, jer su se pretvarali da su primijetili u njegovim govorima neke
sličnosti s ovom sektom, a i zbog toga što je njegov rođak, Jakov mlađi, koji je sad
bio s njim, bio Esen
. Iznijeli su brojne optužbe protiv Esena, osuđujući njihov
povučeni način života i njihov celibat. Isus im odgovori općenitim pojmovima. Čovjek
ne bi mogao, reče Isus, naći ništa za prigovoriti tim ljudima. Ako su pozvani na takav
život, zaslužuju veliku nagradu. Svatko ima svoj vlastiti poziv. Ako šepavac mora
hodati uspravno, teško će mu to polaziti za rukom.

Kad su upravitelji dodali da tako malo obitelji ima kao Esena, Isus im nabroji mnoge
velike Esenske obitelji, govoreći i o njihovoj dobro odgojenoj djeci. Aludirao je i na
brak, prvo dobar, pa onda loš. Nije bio Esen, ali nije ih ni osuđivao
.

Narod mu nijeproturječio, premda su vidjeli da je njegova obitelj povezana s Esenima i da održava
vezu s njima.

--
ESENI OD ANINE OBITELJI ( Ana- majka BDMarije)

Od gostinjca na brdu, Isus nastavi do Enganima koji je bio nedaleko. Pratili ga
Saturnin, sin od tete s majčinske strane mladoženje iz Kane, sin Obedove udovice,
mladić od oko šesnaest godina. Oni su bili Eseni od Anine obitelji.
Primili su Isusa s
velikim poštovanjem i kao prisnog prijatelja. Stanovali su odvojeno na jednoj strani
grada, vodili su vrlo čedan život, mnogi od njih bijahu neoženjeni, a živjeli su zajedno
kao u nekom samostanu. Međutim nisu više striktno obdržavali drevnu disciplinu
Esena. Oblačili su se kao i ostali narod i često su išli u sinagogu.

Vrh

PostPostano: Pon tra 08, 2024 17:04 

Vidjela sam Joakima kako napušta Hram. Bio je vrlo zabrinut i tjeskoban. Ode iz
Jeruzalema preko Betanije do zemlje Maharuš, gdje je potražio utjehu, u kući jednog
Esena.
Prorok Manahejm je nekoć boravio tamo i kod obitelji jednog Esena u Betaniji
. Ovaj
je prorok prorokovao Herodu, dok je Herod još bio dijete, budućnost njegova
kraljevstva i njegovu pokvarenost.
Odavde, Joakim ode do svojih najudaljenijih stada na gori Hermon. Put je vodio kroz
divljinu Gadi i preko rijeke Jordan. Hermon bijaše dugi i uski neprekinuti planinski
lanac, čija je sunčana strana bila zelena i rascvjetana, dok je druga bila pokrita
snijegom.

Joakim bijaše toliko snužden, toliko smrvljen, da nije dopustio svojim ljudima da
obavijeste Anu gdje je otišao. Međutim, Ana je bila zabrinuta kad je čula kako su se
stvari odigrale u Hramu i kad je vidjela da Joakima nema doma.
Joakim je tako ostao na planini Hermon pet mjeseci.

str.158, 1.dio pdf knjige

Vrh

PostPostano: Pon tra 08, 2024 17:08 

On nije htio reći da je to zbog neimanja još djece. Ponovo je razdijelio svoja ogromna
stada na tri dijela. Najbolji dio je poslao u Hram, drugi je razdijelio potrebitim
Esenima, a najgori treći je zadržao za sebe
.

Ana je u svojoj zabrinutosti mnogo propatila od jedne zle sluškinje, koja ju je gorko
napadala zbog njene neplodnosti. Sluškinja je dugo bila kod Ane, ali sad je napokon
Ana otpusti iz kuće. Djevojka je tražila dozvolu da ide na neku feštu. To ne bijaše u
skladu sa striktnom disciplinom Esena.
Ana je odbila dati pristanak, a tad joj sluškinja
priđe, rekavši joj da je zaslužila što je sterilna i ostavljena od muža, jer ima naglu i
nerazumnu ćud. Tad je Ana otpusti i pošalje s darovima natrag k njenim roditeljima,
praćena dvojicom slugu kako bi je sigurno doveli kući. Ana je poslala poruku
sluškinjinim roditeljima, da više ne može brinuti o djevojci.

str.159

Vrh

PostPostano: Pon tra 08, 2024 17:23 
Administrator

Hrki, već sam te upozoravao da ovakvo pisanje guši raspravu, s toga ne piši toliko postova jedan za drugim i izbjegavaj dugački copy-paste, prema pravilima foruma.

Lijepo te molim da poslušaš i držiš se pravila foruma, s ovakvim stalnim dugačkim copy-paste se guši komunikacija.

Vrh

PostPostano: Pon tra 08, 2024 18:24 

Giovi...pa pogledaj vremenske razmake između mojih pisanja
Ostavljam i preko 15 dana da netko nešto napiše...nitko ne piše ništa?

Očito je da ljudi ne znaju ništa o esenima
I ne čudi me
Ja sam na netu tražio danima i našao sam svega 5,6 članaka koje sam i stavio na temu
Najviše o njima se može pročitati u djelu blažene sestre K.A.Emmerick koje kada naletim u čitanju tih pdf knjiga stavljam

Ja nikome ne branim da piše...očito je da ljudi nemaju šta staviti i u biti ne znaju ništa o esenima
Ne čudi me...da pitaš teologe i svećenike o njima jako malo bi ti imali za reći, pretpostavljam...
evo nađi sam neki članak svećenika , teologa o esenima pa nam ih stavi..da vidimo koiko ih malo ima...skoro ništa nema :cry:
nEKA BILO TKO STAVI NEŠTO O NJIMA...bilo bi mi drago

Osim toga, ne mora nužno o nekoj temi biti neka rasprava, diskusija??
Zašto bismo se uvijek morali prepirati oko nečega??

Opet ponavljam, svatko može dati neki članak, neki link isl. o esenima
ALi , eto vidimo ne daje
I to iznošenje ne mora biti stalno kontriranje nekome!...nadam se da shvaćaš da je svrsishodnije iznositi nešto o nekome, a ne stalno svađati se o nečemu...posebice ako se radi o sitničarenjima

Meni je na forumu prvenstveni cilj nešto iznjeti, nešto otkriti,a ne svađati se
Nadam se da shvaćaš o čemu govorim

Vrh

PostPostano: Pon tra 08, 2024 20:12 
Administrator

Stavi onda link i svoj komentar, kopiranje cijelih knjiga nije prikladno za forum, isto vrijedi i u slučaju Anne Emmerick čije dugačke tekstove kopiraš na više različitih tema čime se zagušuje forumska komunikacija.

Vrh

PostPostano: Pet tra 26, 2024 07:54 

Neki eseni su se ženili, za razliku od većine koja je težila uzdržljivosti/ neženidbi:

Kad je Isus s učenicima stigao u to mjesto, koje je zbog svojeg mješovitog
stanovništva bilo vrlo nepopularno među Židovima, Juda je već bio otišao. U okolici
tog mjesta, Herod je imao neki dvorac. Nešto povezano s plemenom Benjamina mora
da se ovdje dogodilo, jer je tamo bilo neko stablo, okruženo zidanom ogradom, a
nitko ogradu nije prelazio. I Abraham i Jakov su ovdje žrtvovali, a tu se i Ezav
povukao kad je izgubio Blagoslov. Izak je u to doba živio blizu Sihara.

Čovjek koji je pozvao Isusa u ovo mjesto zvao se Jair. Pripadao je zajednici oženjenih
Esena. Imao je ženu i nekoliko djece, među njima dva sina, a zvali su se Amon i
Kaleb. Također je imao i kći koju je Isus kasnije izliječio od neke bolesti, ali ovaj Jair
nije bio onaj iz Evanđelja. Ovaj je Jair bio predak Esena Kariota, koji je utemeljio
samostane blizu Betlehema i Mispe. Ovaj čovjek bijaše upoznat sa svim događajima
iz Isusove mladosti. On i njegovi sinovi iziđoše naprijed kako bi susreli Isusa, kojeg je
primio sa svim počastima. Jair je zbog svoje samilosti bio vođa sela. Pomagao je
sirotinju, a u određene dane je poučavao djecu i neznatne, jer mjesto nije imalo
svećenika ni sinagoge. Također se brinuo o bolesnicima.

Kao i obično, Isus poučavaše o Ivanovu krštenju, govoreći da je to samo pripremno
krštenje pokorom. Govorio je i o skorom dolasku Kraljevstva Božjeg. S Jairom posjeti
bolesnike, utješivši ih, ali nije nikoga izliječio. Obećao im je da će se nakon četiri
mjeseca vratiti i izliječiti ih. U propovijedima se osvrnuo na događaje koji su se ovdje
u prošlosti odigrali, naime, otuđenje Ezava u bijesu na svog brata i posljedice
njegova bijesa. To je bio razlog, koji je ovom mjestu donio zlu reputaciju.

Vrh

PostPostano: Pet tra 26, 2024 07:59 

Seforis je bio izgrađen na jednoj planini, koja bijaše usred drugih planina. Bio je veći
od Kafarnauma, a imao je mnoge odvojene rezidencije u okolici. Isus baš nije dobro
primljen od strane pismoznanaca, a čula sam i zločeste ljude, kojih je bilo mnogo u
gradu, kako ga kleveću, rekavši, da samo skita po državi, umjesto da ostane sa
svojom Majkom. Isus ovdje nije liječio, držao se poprilično rezerviranim. Ipak je na
Šabat propovijedao u sinagogi, a poslije je otišao u gostinjac u blizini, gdje je i
blagovao.
Posjetio je mnoge osobe i obitelji privatno, posebno Esene, koje je utješio i ohrabrio,
jer su ih mnogi opaki stanovnici grada ismijavali i ogovarali, radi njihove sklonosti
prema Isusu. Isus je rekao nekolicini koji su živjeli u okolici, kao i nekim svojim
rođacima, da ga ne slijede baš sada, nego da ostanu njegovi prijatelji u tajnosti, i

neka nastave svoje dobro djelo, sve dok ne nastupi kraj njegove misije. Njegovi su
rođaci ovdje učinili mnoga dobra djela, a pridonijeli su i uzdržavanju Blažene Djevice
Marije, kojoj su slali sve vrste potrepština.
Vidjela sam Isusa kako razgovara s ovim
raznim obiteljima, na tako ljubak i prisan način, da nemam riječi za opisati to. Njegov
oproštaj, pun ljubavi, dirnuo me je do suza.

Vrh

PostPostano: Pet tra 26, 2024 08:04 

Eseni nisu kao grupa prihvatili Isusa kao Mesiju, ali neki od njih pojedinačno to jesu, a takav slučaj je i sa drugim skupinama tog vremena.

Vrh

PostPostano: Pet tra 26, 2024 09:33 

Da li je Isusa prihvatila većina esena ili manjina ne znam točno ( po mome mišljenju većina)...o njima se inače jako malo zna

Ali oni su bili tadašnja vjerska sljedba koja je bila najbliža nauku kojeg je učio i zahtjavao Isus
Ranije sam već dao članke gdje se vidi da je majka BDMarije sveta Ana imala velike poveznice sa esenima :))

Vrh

PostPostano: Pet tra 26, 2024 10:12 

Eseni su bili dobri ljudi toga vremena :)) :))

Ne bijahu daleko od toga mjesta, kad Isus, kojega su među sobom vodili kao
zatvorenika, stade, dok su oni nastavili svoj put, usput vrijeđajući i vičući. Taj sam
tren ugledala dva visoka svijetla lika kraj Isusa, a Isus se povuče par koraka unatrag
kroz mnoštvo, pa nastavi do gradskih zidina na planinskoj strani Nazareta, krenu duž
nje, dok ne dođe do gradskih vrata, kroz koja je sinoć ušao. Tad nastavi pravo do
kuće Esena. Dobri ljudi
nisu bili nimalo zabrinuti radi Isusove sigurnosti. Oni su
vjerovali u Njega, pa su i očekivali njegov povratak. Isus im ispriča što se događalo,
ponovo ih ponuka neka se presele u Kafarnaum, i nakon oko pola sata, napusti grad
u smjeru Kafarnauma.

Pošto je Isus, kad je bio u Nazaretu, odsjeo kod Esena, pa je na taj način navukao
prijekor Farizeja, učenici ga upitaše o toj sekti. Čula sam Isusa kako odgovara s
rečenicama punih hvale,
premda u upitnoj formi
. Spomenuvši razne načine u kojima
se pravda i očinska ljubav mogu očitovati, poslije svake rečenice bi Isus pitao: 'Zar
Eseni ne rade ovako? Zar Eseni ne rade onako?' itd.

Njegova česta druženja s običnim svijetom, kao što su Eseni, ribari, carinici i
grješnici. Bili su srditi, kako se On usuđuje poučavati bez dobivanja misije iz
Jeruzalema, od Sinedrija. Bili su uvrijeđeni, kako Isus od njih ne pita savjeta i pouke.
Nisu mogli podnijeti, da Isus nije ni Farizej ni Saducej, a poučava među Samarijcima i
liječi na Šabat. Ukratko, bili su bijesni na pomisao, da ako mu priznaju kako ima
pravo, onda će sami sebe pogaziti, tj. priznati da rade krivo.

Vrh

PostPostano: Sub tra 27, 2024 07:03 

Da li je Isusa prihvatila većina esena ili manjina ne znam točno ( po mome mišljenju većina)...o njima se inače jako malo zna

Ali oni su bili tadašnja vjerska sljedba koja je bila najbliža nauku kojeg je učio i zahtjavao Isus
Ranije sam već dao članke gdje se vidi da je majka BDMarije sveta Ana imala velike poveznice sa esenima :))

Mesija Isus nije uzdizao niti jednu grupaciju posebno već istako kako je došao židovskom narodu, a u razgovoru s Samarijankom ukazao na koji će način doći spasenje ostalima.
Međutim od tog doba, poslije Isusove smrti i Uskrsnuća spasenje ovisi o odnosu pojedinca prema Katoličkoj Crkvi koju je osnovao sam Krist. Nema nekog izvanrednog puta za Esene ili bilo koju grupaciju.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 30 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2

Vrijeme na UTC + 01:00 sata