Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri pro 11, 2024 07:26

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 28 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2
Autor Poruka
PostPostano: Sri tra 17, 2024 10:14 

U najmanju ruku knjige Bl. Katarine Emmerich mogu se čitati kao književnost sakralne baštine.

Vrh

PostPostano: Pon tra 22, 2024 21:15 

Te knjige nemaju neku umjetničku vrijednost, ali zanimljive su jer su pune sporednih podataka o okolnostima nekih događaja, opisima mjesta (npr. gdje je točno na Jordanu Ivan krstio Isusa i zašto baš tamo - na istom je mjestu Jošua prenio kovčeg saveza preko rijeke) i opisima odnosa koji se ne spominju u evanđeljima. Možda nekome mogu pomoći u vjeri, ali prvo i temeljno za spoznati Isusa je ipak evanđelje.. :wink:

Vrh

PostPostano: Uto tra 23, 2024 08:50 

Te knjige nemaju neku umjetničku vrijednost, ali zanimljive su jer su pune sporednih podataka o okolnostima nekih događaja, opisima mjesta (npr. gdje je točno na Jordanu Ivan krstio Isusa i zašto baš tamo - na istom je mjestu Jošua prenio kovčeg saveza preko rijeke) i opisima odnosa koji se ne spominju u evanđeljima. Možda nekome mogu pomoći u vjeri, ali prvo i temeljno za spoznati Isusa je ipak evanđelje.. :wink:

Jest, ali i evanđelja je teško čitati bez puno predznanja i različitih interpretacija.
Jednostavno vremenski jaz današnje kulture i one u kojoj su nastala evanđelja (a pogotovo ako to proširimo i na stari zavjet) je prevelik.
Naravno uvijek ostaje ona dimenzija gdje Bog direktno progovara tebi kroz neki ulomak i tu je važna samo tvoja interpretacija.
Ali kada se generalno želiš upoznati sa tim velikim planom spasenja koji se odvija par tisuća godina teško je osloniti se samo na čitanje Biblije.

Mislim da sam negdje već spomenuo knjigu "Evanđelje Isusa Krista" od argentinskog isusovca Castellania.
Izvrsna knjiga, ako ništa drugo čovjek dobije uvid kolike tisuće i tisuće briljantnih umova je utrošilo cijele živote kako bi mi danas imali i razumjeli Bibliju.

https://www.salesiana.hr/katalog/evandelje-isusa-krista

Vrh

PostPostano: Uto tra 23, 2024 20:59 

Da, dobro da si spomenuo tu knjigu. Apsolutno sve stoji.

Zanimljivo bi bilo vidjeti može li se i biblijskom znanosti dokazati vjerodostojnost objava bl. Ane Katarine (npr. poklapanje mjesta, osoba...)

Napisala sam da je ipak prvo evanđelje jer sam trenutno pod dojmom jednog teškog saznanja u mom okruženju (recimo razočaranja u određenu osobu). Više godina se poznajemo i mislila sam da vjerujemo u istog Isusa, a ta osoba ima sliku nekog drugog Isusa (po svojim mjerilima), pa je nizom okolnosti također i svoje krivnje pala u teško grešno stanje. :cry: Kako je Ivančić znao reći za osobu koja ode: Što joj je nedostajalo u vjeri? - Isus je nedostajao...

Vrh

PostPostano: Uto tra 23, 2024 21:26 

adrijana je napisao/la:
Te knjige nemaju neku umjetničku vrijednost,

Ne mogu ne imati već imaju neku umjetničku vrijednost, a ona za neke kritičare može biti mala, a za druge veća.
adrijana je napisao/la:
ali prvo i temeljno za spoznati Isusa je ipak evanđelje..

Niti ovo nije točno, jer kada bi bilo onda bi svi oni koji samo čitaju Bibliju spoznali Isusa, a znamo kako to nije istina. Potrebno je poznavati osnove Katoličke vjere pa iz te pozicije čitati kako Bibliju tako i druge spise.
Isto ne znam zašto se ovdje baš inzistira na provjeri književnih djela Bl. Katarine Emmerich kao da književna djela imaju obavezu biti potpuna istina?

Vrh

PostPostano: Sub tra 27, 2024 20:42 

Isto ne znam zašto se ovdje baš inzistira na provjeri književnih djela Bl. Katarine Emmerich kao da književna djela imaju obavezu biti potpuna istina?

Možda zato jer nije obično "književno djelo" nego nadnaravna objava. Jedno vrijeme su biblijske znanosti neke navode iz knjige pokušavale dokazati: čini mi se Heliopolis u Egiptu kao mjesto boravka Isusa, Marije i Josipa (bijeg u Egipat) i slično. Ipak, kako god bilo, evanđelja su iznad svega zbog nadahnuća Duha Svetoga.

Vrh

PostPostano: Ned tra 28, 2024 08:20 

Definitivno se radi o velebnom i jedinstvenom djelu!

Ja sam u zadnjih 30 godina pročitao barem 500 knjiga vjerske,duhovne temetike...mislim barem 100 djela mistične , svetačke teologije
Ova djela koja je po Božjem otkrivenju napisala blažena A.K.Emmerick su nešto posebno, pravi biser...nešto što bi trebao pročitati svatko koga imalo zanima Isus Krist, vjera u Njega i njegovo učenje
U njenim djelima koja je psiala po Božjem nalogu je najdetaljnije opisan život Isusa Krista i blažene Djevice Marije...imamo i knjigu od razdoblju od tvaranja do tada

Djelo je velebno, opširno ( ukupno knjige imaju preko 1000 strana), sa jako puno preciznih odrednica mjesta, imena ljudi, detaljno je opisano javno djelovanje Isus Krista, priprema za Muku našeg Gospodina itd... svi ti detalji razasjašnjavaju neke stvari koje nam mogu biti nejasne iz puno kraćih evanđelja...uglavnom , to je biser nad biserima iz djela mistične teologije
Milina je čitati detaljan opis života našeg Spasitelja i Otkupitelja i Njegove Majke- Bogorodice
I ovo djelo je nastalo djelovanjem Duha svetoga=Boga...nije blažena A.K.Emmerick došlo do njih svojim umovanjem ili znanjem neke ljudske osobe ...napisano je po Božjem diktatu! To nam je dao sami Bog...

Vrh

PostPostano: Pon tra 29, 2024 14:19 

Prvo oduševljenje Valtortom, sad ovo.
Tko to kaže da je to po Božjem diktatu???
I zašto bi nakon Novog zavjeta Bog imao potrebe diktirati te lancune?
To su privatne objave, čovječje.
Ne razumijem ushićenost, ali nismo svi isti ljudi, nekima valjda takvo što treba.
Pa si pola foruma okupirao tim temama.
Ne da ono, skromno, u tišini dokučuješ ta velebna djela.
Na šest različitih tema prosipaš te lancune.
Strašno u što se forum može pretvoriti.

Vrh

PostPostano: Pon tra 29, 2024 17:02 

Možda zato jer nije obično "književno djelo" nego nadnaravna objava. Jedno vrijeme su biblijske znanosti neke navode iz knjige pokušavale dokazati: čini mi se Heliopolis u Egiptu kao mjesto boravka Isusa, Marije i Josipa (bijeg u Egipat) i slično. Ipak, kako god bilo, evanđelja su iznad svega zbog nadahnuća Duha Svetoga.

Pa nije obavezno vjerovati u takvu "nadnaravnu objavu". Totus je to već prije ispravno napisala. Ovaj pojam "biblijske znanosti" mi nije baš jasan u ovom smislu (jer pričamo o nebibliskom tekstu), a i općenito jer nisam sklona tumačiti Biblijske tekstove s pozicija prevelikog racionalizma, a niti humanizma.

Vrh

PostPostano: Pon tra 29, 2024 17:10 

Na šest različitih tema prosipaš te lancune.
Strašno u što se forum može pretvoriti.

A ti marljivo odeš na svaku od tih tema i uredno pročitaš ono što te ne zanima?! :roll:

Pustite čovjeka na miru, ako ga je toliko oduševilo neka piše o knjigama. Ne moraš čitati ako te ne zanima. Ima nas koje zanima.

Vrh

PostPostano: Uto tra 30, 2024 07:37 

Ne treba to uzimati zdravo za gotovo, npr.i ono da je BDM provela posljednje dane u Efezu a predaja kaže u Jeruzalemu i tamo je Crkva Gospina usnuća.

Vrh

PostPostano: Uto tra 30, 2024 11:31 

A ti marljivo odeš na svaku od tih tema i uredno pročitaš ono što te ne zanima?! :roll:

Pustite čovjeka na miru, ako ga je toliko oduševilo neka piše o knjigama. Ne moraš čitati ako te ne zanima. Ima nas koje zanima.

Nikad ne pročitam, ne da mi se tražiti nepodudarnosti/ proturječja sa Biblijom/ Novim Zavjetom. I nije mi nimalo zanimljivo.
Otvoriti jednu temu i stavljati te plahte, ok, iako ni to ne bi na nekim forumima prošlo.
Ali, stavljati na 6 tema, to je već previše, zove se zagušenje foruma, pa ma što da je čovjeku u glavi.
A i možeš sam skidati sa googlea ako te zanima, objasnit ću ti kako ako ne znaš.

Vrh

PostPostano: Uto svi 07, 2024 19:07 

Nikad ne pročitam, ne da mi se tražiti nepodudarnosti/ proturječja sa Biblijom/ Novim Zavjetom. I nije mi nimalo zanimljivo.
Otvoriti jednu temu i stavljati te plahte, ok, iako ni to ne bi na nekim forumima prošlo.
Ali, stavljati na 6 tema, to je već previše, zove se zagušenje foruma, pa ma što da je čovjeku u glavi.
A i možeš sam skidati sa googlea ako te zanima, objasnit ću ti kako ako ne znaš.

Upitno je da li Hrki sam to čita sa razumijevanjem jer se na nekim temama npr. više slaže s velikosrpskom propagandom nego s katoličkim stavom. Biti će da čovjek samo voli ljepiti.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 28 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2

Vrijeme na UTC + 01:00 sata