Zdrave ovo je pohvalan stav iz 2013. ne znam imaš li i danas takav stav? Sveta Brigita je živjela u 14. stoljeću i sigurno je primala sv Pričest isključivo na usta pa valjda to nije uopće dovodila u pitanje ili imala vizije u svezi toga bar ja ne znam za to. Možda netko zna?
Da mijenjam STAV po pitanju pričesti? Ni pod kakvom prisilom!!!
Koliko se sjećam, večer prije svoga pitanja upućenog učenicima Isus provodi u molitvi s Ocem.
Naredni dan je upitao apostole:"Što govore ljudi, tko je Sin Čovječji?" Oni rekoše: "Jedni da je Ivan Krstitelj; drugi da je Ilija; treći opet da je Jeremija ili koji od proroka." Kaže im: "A vi, što vi kažete, tko sam ja?"
Šimun Petar prihvati i reče: "Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga."
Nato Isus reče njemu: "Blago tebi, Šimune, sine Jonin, jer ti
to ne objavi tijelo i krv, nego Otac moj, koji je na nebesima. A ja tebi kažem: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, ..."-ostalo znamo iz Mt 16,13.
Tako je Isus dobio i prvog PAPU svoje Crkve. A izabrao ga je Otac nebeski. I tu odluku je Isus, potpuno poslušni DRUGI Adam - prepustio svome Ocu.
Svi se mi sjećamo da je primanje Pričesti na usta bila ustaljena praksa u Hrvata. Kod mene tek-tek poneko bi se "USUDIO" primiti na ruke (drugi bi ga vjernici dobro odmjerili) i tako bijaše do korone.
Sjetimo se kad je sam Isus srušio križ sa zagrebačke katedrale, nekima kao znak da se
On ne slaže sa zatvaranjem crkava! Vjerujem da se ne slaže s mnogo "novotarija", da ima toga daleko više u Crkvi što Isusu ne da nije drago, nego sigurno i mrsko, a dešava se u Njoj.
Moje mizerno je mišljenje da griješe i svi koji stoje pod Podizanjem. Da se na oltaru pojavi Mojsije, kakvog su apostoli vidjeli, al`bi bilo padanja na koljena. Ali to, što na oltar dolazi živi, pravi, vječni Bog, da trpi za sve naše (barem ispovijedane) grijehe i sebe prinese kao žrtvu Ocu, uzimajući na sebe krivnju za te grijehe - posve je sporedno onima koji zure u prazno i već misle s kime će na kavu nakon Mise (drastična pretpostavka, zar ne?).
Pa, dragi forumaši, kad netko ide primiti Isusovo Tijelo na ruke, a prethodno se pravdajući
da su tako i apostoli jeli Isusovo Tijelo - jel to zabluda? A ako je to "posluh" onima koji namjerno ponavljaju BAŠ TO i takvo opravdanje - tada je "stvar" još gora.
Isus je učenike prije Posljednje večere već uzdigao u red svećeništva.
Njegovo Tijelo su blagovali svećenici i sveti otac papa - Petar!