Katolički odgovori
https://www.katolicki.info/forum/

Kako su se pričešćivali kršćani u prvim stoljećima
https://www.katolicki.info/forum/viewtopic.php?f=3&t=2708
Strana 1 od 1

Autor:  kopitar [ Ned tra 21, 2024 08:21 ]
Naslov:  Kako su se pričešćivali kršćani u prvim stoljećima

Što se tiče prakse prvih kršćana oni su pričest držali doma za nedaj bože neke hitne situacije, dakle bili bi na misi nedjeljom ili nekom svetkovinom i kad je pričest svi bi se naravno pričestili tada je bilo nezamislivo da se neko ne pričesti, dakle uzeli bi pričest u ruku blagovali a jedan dio bi odnijeli doma i pričvršćivali se svakodnevno do sljedeće mise i to je bila normalna praksa po kanonima sv. Bazilika Velikog a kasnije iz nekih razloga se izgubila.
Tako da imamo u jednom pismu od sv. Jeronima upozorenje za one koji nisu došli na misu iz razloga što su imali bračne odnose a u to vrijeme je bilo pravilo ako imaš bračne odnose taj dan ne možeš na misu odnosno pričest i oni ti koje upozorava Jeronim rekli: dobro nećemo na misu jer se ne možemo pričestiti ali će mo se zato pričestiti doma.

Evo da vidite malo razvoj i način pričvršćivanja kroz povijest.

Zatim jasno je svima da je Isus dao kruh svoje tijelo učenicima a oni blaguju ( sada bi neko od pobožnjaka sigurno pomislio a mrvice ko je skupljao mrvice kod lomljenja kruha i djelrnja?)
Mislim da im je tek nakon večere dao vino svoju krv da piju a ne odmah nakon kruha ali to je moja pretpostavka.
Uglavnom pričest treba biti pod obje prilike i mislim da se to.polako vraća u praksu ( Austrijsku biskupi navodno.ti već uvode)
Znam da će mnogi reći da je primanje hostije ujedno i pričest sa kaležom ali mnogi se teolozi oko toga ne slažu jer se teži punini simbola koji svoj cilj ima u pričešću pod obje prilike.

Autor:  enigmus [ Ned tra 21, 2024 19:14 ]
Naslov:  Re: Kako su se pričešćivali kršćani u prvim stoljećima

Ostaci tog starijeg običaja i danas imaju pravoslavni, pretpostavljam i grkokatolici - kruh koji se ne podijeli vjernicima na liturgiji, nosi se doma i blaguje. Bitno je da vjernici imaju svijest o tome što se blaguje.

Autor:  kopitar [ Ned tra 21, 2024 21:45 ]
Naslov:  Re: Kako su se pričešćivali kršćani u prvim stoljećima

Ostaci tog starijeg običaja i danas imaju pravoslavni, pretpostavljam i grkokatolici - kruh koji se ne podijeli vjernicima na liturgiji, nosi se doma i blaguje. Bitno je da vjernici imaju svijest o tome što se blaguje.Mislim da to nije pričest nego obični posvećeni kruh koji na kraju uzmu oni koji se nisu pričestili.

Autor:  adrijana [ Pon tra 22, 2024 21:03 ]
Naslov:  Re: Kako su se pričešćivali kršćani u prvim stoljećima

Ima jedna dobra knjiga u nas "Euharistija - od povijesti do vječnosti" (Ivan Bodrožić). Upravo o tome.

Autor:  kopitar [ Uto tra 23, 2024 21:12 ]
Naslov:  Re: Kako su se pričešćivali kršćani u prvim stoljećima

Ima jedna dobra knjiga u nas "Euharistija - od povijesti do vječnosti" (Ivan Bodrožić). Upravo o tome.Mislim da prvi kršćani nisu bili dovoljno pobožni jer kako su mogli pričest uzimati rukama i još nositi doma za poslije...

Autor:  adrijana [ Uto tra 23, 2024 21:17 ]
Naslov:  Re: Kako su se pričešćivali kršćani u prvim stoljećimaMislim da prvi kršćani nisu bili dovoljno pobožni jer kako su mogli pričest uzimati rukama i još nositi doma za poslije...

:DD :DD :DD

Prvi kršćani su više pažnje obraćali na vrijednost pričesti i tko je Onaj koji je tu prisutan, a pošto je tada bilo vrijeme progonstva bili su s Isusom dosta bliski...

Strana 1 od 1 Vrijeme na UTC + 01:00 sata
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/