Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto srp 15, 2025 23:15

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 39 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3

Kojem će tipu pastira pripadati slijedeći Sveti Otac?
Po uzoru na Benedikta XVI 60%  60%  [ 3 ]
Po uzoru na Franju 40%  40%  [ 2 ]
Ukupno glasova : 5
Autor Poruka
PostPostano: Pon svi 19, 2025 13:43 

Izbor pape Lava XIV potaknuo je spekulacije među nekim katolicima koji se nadaju promjenama u ograničenjima iz 2021. godine u odnosu na predkoncilske liturgijske obrede, uvedenima motu proprijem Traditionis custodes.
Nadbiskup Salvatore Cordileone iz San Francisca jedan je od onih koji gaje te nade. Samo nekoliko dana prije nego što je Lav izabran, Cordileone je napisao esej pozivajući na “kraj liturgijskih ratova.”
U eseju je naglasio da je “sada pravo vrijeme za oživljavanje vizije pape Benedikta XVI. o liturgiji” dopuštajući slobodnu upotrebu predkoncilskog rimskog misala, čime bi se omogućilo da se “dva izraza istog latinskog obreda međusobno obogaćuju.”
https://www.quovadisecclesia.com/buducn ... jedinstvo/

Vrh

PostPostano: Pon svi 19, 2025 18:41 

Novi papa Lav XIV. mi se sviđa. Nadam se da će vratiti misu na latinskom i sakralno pjevanje kao u stara vremena bez instrumenata. Znam, to se neće desiti, ali nije loše maštati.

Vrh

PostPostano: Uto svi 20, 2025 16:24 

A zašto bi to latinski bio iznad našeg hrvatskog jezika???
Možda onda bolje na aramejskom, Isusovom jeziku :;

Vrh

PostPostano: Uto svi 20, 2025 19:22 

A zašto bi to latinski bio iznad našeg hrvatskog jezika???
Možda onda bolje na aramejskom, Isusovom jeziku :;

Misa na latinskom mi je duhovnija kao i pjesme i pjevanja. Ako je stoljećima bila misa na latinskom trebalo je barem ostaviti jednu misu nedjeljom na latinskom pa tko voli da uživa međutim misa na latinskom je ustvari izbačena iz služenja. Tako i ove moderne pjesme. Vidim da sve više vjernika sluša te svjetovne pjesme pogotovo grupe iz Amerike. Tamo je već normalno da pjevaju duhovne pjesme u stilu rock-metala. To će vremenom i kod nas doći, jer mlade generacije sve prihvaćaju. Tamo se netko sjeti biti pastor, imati bend, stil metal i to prolazi. To sve dolazi od tih protestanata i evangelika. Ne znam ni ja tko su i što su, ali to nema veze s duhovnim pjesmama. Svi su puni tetovaža, ali to je sad normalno, jer ima već i među svećenicima da se tetoviraju što mi je odbijajuće. Da vidim da svećenik ima tetovažu, mene sigurno više neće biti na njegovoj misi.

Vrh

PostPostano: Sri svi 21, 2025 15:22 

Neznam, možda je duhovnija ali službeni je jezik hrvatski...
Onda si protiv pjesama kao npr Amasing Grace?
Nisam ni ja za tetovaže, iako sam ih kao mlađa voljela vidjeti na bikerima.
Ali npr u Bosni su se katolkinje tetovirale još u davnim vremenima. Nije sve crno/ bijelo.

Vrh

PostPostano: Sri svi 21, 2025 16:41 

Neznam, možda je duhovnija ali službeni je jezik hrvatski...
Onda si protiv pjesama kao npr Amasing Grace?
Nisam ni ja za tetovaže, iako sam ih kao mlađa voljela vidjeti na bikerima.
Ali npr u Bosni su se katolkinje tetovirale još u davnim vremenima. Nije sve crno/ bijelo.

Nisam protiv pjesama koje se sad pjevaju na misi, ali znam da ima bolje od toga. Te tetovaže što su žene nosile u Bosni su drugo.
Eto baš bikeri s tim tetovažama me iritiraju, jer i sam vozim motor. Zašto bi se ja tetovirao ako vozim neki chopper? Koja je to fora imati lubanje i te ružne tetovaže po sebi? Ne vozim chopper nego japansku jurilicu i baš mi je gušt i nema nikakvih lubanja niti zmajeva po motoru.

Vrh

PostPostano: Čet svi 22, 2025 16:41 

Amasing Grace ne pjeva se na misi, bar ne katoličkoj ali je od najjačih duhovnih pjesama iako ju je napisao protestant.
Mi imamo jednog svećenika koji na misi zapjeva s gitarom pjesmu Gospi koju je komponirao. Neki su pljeskali a neki su otišli jer kao što ima on s gitarom na oltaru.
Neki bikeri vole teovaže, takva je to subkultura, ide mi više uz njih nego uz nogometaše.

Vrh

PostPostano: Čet svi 22, 2025 19:25 

Novi Papa nema tetovažu i ne svira gitaru koliko mi je poznato. Kako god to uopće nije bilo presudno niti se spominjalo pri njegovom izboru.
Kardinal Gerhard Müller prošloga je tjedna objavio kratku poruku u kojoj pozdravlja papu Lava XIV. kao novoga papu i poziva ga da izliječi podjele unutar Katoličke Crkve.
U poruci papi Lavu XIV., datiranoj 9. svibnja, a koju je objavila InfoVaticana, Müller poziva novoizabranoga papu da slijedi stope papa Lava I. i Lava XIII. te donese jedinstvo podijeljenoj Crkvi, kao i mir svijetu. Kardinal, koji je opisan kao „tradicionalist“, često je kritizirao papu Franju, a prije konklave izjavio je da bi izbor heterodoksnog pape bio „katastrofalan“ za Crkvu.
„Vjerujemo u Duha Svetoga, koji vodi Kristovu Crkvu. I molimo istoga Duha Božjega da ojača novoga papu, Lava XIV., kako bi ujedinio Crkvu u ispovijedanju ‘Krista, Sina Boga živoga’ (Mt 16,16)“, napisao je kardinal.
https://www.quovadisecclesia.com/jedins ... lavom-xiv/

Vrh

PostPostano: Čet lip 12, 2025 14:54 

Godine 2015., Papa Franjo je ukinuo ceremoniju osobnog polaganja palija na nove nadbiskupe vlastitom rukom pape u Rimu. 10 godina nakon što ga je Franjo ukinuo, Lav XIV ponovno uvodi ceremoniju polaganja palija u Rimu. Bogu hvala!

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 39 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3

Vrijeme na UTC + 01:00 sata