Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 04:11

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 11 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Pon lis 27, 2025 21:13 

U povodu skorog proglašenja počinjem ovu temu i inspirirana njegovim knjigama "Antikrist", "Razmatranja o muci Kristovoj" i "Misli o kršćanskoj vjeri", kao i pjesmama i molitvama, postavljam pitanje: koliko vam je dosada bio poznat ovaj svetac, obraćenik i kardinal?

https://hr.wikipedia.org/wiki/John_Henry_Newman

Vrh

PostPostano: Uto lis 28, 2025 06:33 

Nije mi poznat, u smislu da sam čitao djela, ali dala si ideju.

Mislim da tema proglašenja naučiteljem nije nevezana i uz nedavni posjet kralja Charlesa, a nije komentirano.
Kratko ću reći da je pozitivna stvar što je to učinio kao predstavnik monarhije. Mislim da takvi susreti, ukoliko su pomno pripremljeni, u što ne treba sumnjati, zacjeljuju rane, a to treba pozdraviti.

Britanija je ipak zadržala smisao za kult, i od toga treba poći kao pozitivnog. Dakle, mudro, a ne na nož sa negativnostima jer bi se tim putem moglo još 500 god.. Dakle, u duhu Koncila.

Vrh

PostPostano: Uto lis 28, 2025 14:34 

Nije mi poznat, u smislu da sam čitao djela, ali dala si ideju.

Mislim da tema proglašenja naučiteljem nije nevezana i uz nedavni posjet kralja Charlesa, a nije komentirano.
Kratko ću reći da je pozitivna stvar što je to učinio kao predstavnik monarhije. Mislim da takvi susreti, ukoliko su pomno pripremljeni, u što ne treba sumnjati, zacjeljuju rane, a to treba pozdraviti.

Britanija je ipak zadržala smisao za kult, i od toga treba poći kao pozitivnog. Dakle, mudro, a ne na nož sa negativnostima jer bi se tim putem moglo još 500 god.. Dakle, u duhu Koncila.

Teško da jedno ima veze s drugim. Radi se o anglikanskom svećeniku koji je prešao na katolicizam. Isticanje takve osobe kao crkvenog naučitelja u kontekstu posjeta poglavara engleske državne crkve Vatikanu baš ne bi bilo, kako ti kažeš, "u duhu Koncila". Iako bi bilo svakako u duhu svega u toj isto Crkvi iz vremena prije "Koncila".

Vrh

PostPostano: Uto lis 28, 2025 20:50 

Kralj Charles, tada kao princ, sudjeluje u Vatikanu na kanonizaciji Newmana. Koincidencija? Tim više kada se uzme u obzir povijesni događaj između kralja Henrika VIII i pape.

Kada se govori o 'duhu koncila' KC polazi od dvije pretpostavke samoshvaćanja:ad intra i ad ekstra.

Ukoliko kod katolika nedostaje ova razlikovna distinkcija posljedično nastaje problem shvaćanja ekumenizma.

Npr. zajedničke molitve kralja i pape u kapeli.

Vrh

PostPostano: Sri lis 29, 2025 21:23 

Anglikanci su nam po nauku najsličniji od svih protestanata - logično je da ekumenska djela počinju od njih...

Kard. Newman je toliko dobro opisao i živio katolicizam i teološki i proročki nastupao - on je prvenstveno crkveni naučitelj za nas - jer mislim da mnogi katolici ne poznaju toliko svoju vjeru da bi je mogli braniti pred osporavanjima ne-katolika, liberala, lijevih, desnih...

Vrh

PostPostano: Čet lis 30, 2025 18:42 

U povodu skorog proglašenja počinjem ovu temu i inspirirana njegovim knjigama "Antikrist", "Razmatranja o muci Kristovoj" i "Misli o kršćanskoj vjeri", kao i pjesmama i molitvama, postavljam pitanje: koliko vam je dosada bio poznat ovaj svetac, obraćenik i kardinal?

https://hr.wikipedia.org/wiki/John_Henry_Newman

Poznat mi je i prije 2010.g. kada sam čitao ovu verbumovu knjigu od J.Newmana " Misli o kršćanskoj vjeri".

Vrh

PostPostano: Čet lis 30, 2025 21:29 

Poznat mi je i prije 2010.g. kada sam čitao ovu verbumovu knjigu od J.Newmana " Misli o kršćanskoj vjeri".

Zanimljivo je što u njoj piše o zanemarivanju blagdana:

"Nekoliko stoljeća unatrag bilo je previše blagdana svetaca i oni postadoše izlika za nemar. Još i gore od toga, zbog masovna i nevjerojatna iskrivljavanja, umjesto da slave Boga u njegovim svecima, kršćani dođoše do toga da im iskazuju štovanje koje se bližilo štovanju božanstva... Danas ljudi odlaze u suprotnu krajnost. Blagdani, iako ih nije ostalo puno, ne obilježavaju se dolično. Tako to biva s ljudima koji vazda smišljaju kako se izvući od vršenja svojih dužnosti, a onda padaju u ovu ili onu zabludnu krajnost. Nemarni ili prezaposleni, u oba slučaja griješe: kao nemarni, zapostavljajući svoje dužnosti prema čovjeku; kao prezaposleni, zapostavljajući svoje dužnosti prema Bogu... Ljudi drže gubitkom vremena svetkovanja tijekom kršćanske godine... oni gube time što odbacuju obdržavanje vjerskoga pamćenja. Njega oni doista gube; gube one pravilnosti koje ima u svako doba crkvene godine posvješćuju živote drugih i ono što je za njih važno... Prijete nam godine duhovne gladi, u kojima će pobjedu slaviti neprijatelji Istine, godine gušenja ili u najmanju ruku oslabljivanja glasa Istine - a zašto? Sve zato što smo zanemarili obdržavanje spomenutih vjerskih svetkovanja tijekom godine..."

Vrh

PostPostano: Pet lis 31, 2025 14:50 

Teško da jedno ima veze s drugim. Radi se o anglikanskom svećeniku koji je prešao na katolicizam.

Ma radi se o tome da je, od okorjelih modernista, John Henry Newman (1801.–1890.), često pogrešno tumačen kao „prethodnik modernizma“, međutim bio je u stvarnosti jedan od najdubljih branitelja katoličkog pravovjerja protiv modernističko liberalnog duha. Newmanovo djelo An Essay on the Development of Christian Doctrine (1845.) često su modernisti zloupotrebljavali da bi opravdali „promjene u vjeri“. No Newman je jasno naučavao da definiranje nauka nije promjena njegove biti, nego organsko sazrijevanje istine koja je od početka dana Crkvi.

Vrh

PostPostano: Pet lis 31, 2025 21:28 

Ma radi se o tome da je, od okorjelih modernista, John Henry Newman (1801.–1890.), često pogrešno tumačen kao „prethodnik modernizma“, međutim bio je u stvarnosti jedan od najdubljih branitelja katoličkog pravovjerja protiv modernističko liberalnog duha. Newmanovo djelo An Essay on the Development of Christian Doctrine (1845.) često su modernisti zloupotrebljavali da bi opravdali „promjene u vjeri“. No Newman je jasno naučavao da definiranje nauka nije promjena njegove biti, nego organsko sazrijevanje istine koja je od početka dana Crkvi.

:DD Sad se razumiješ i u modernizam?... Znači, dobar je znak ovog Pape što njega proglašava ovom odabranom titulom...

Vrh

PostPostano: Ned stu 02, 2025 11:35 

Sad se razumiješ i u modernizam?...

Kada se nisam razumjela u hereze? Tko poznaje nauk poznaje i ono što nije Katolički nauk i one koji ga žele na svaki način nagrditi, relativizirati i obezvrijediti.
Newman nikada nije zagovarao „ravnopravnost“ religija. U pismima i propovijedima upozoravao je: „Tko god se odvoji od jedinstva Petrove stolice, gubi sidro istine i luta olujom svojih misli.“ Njegov je pristup bio pastirski, ali jasno hijerarhijski: ne traži se međusobno priznanje, nego povratak u jedinstvo s Rimom. Također je bio protiv lažnog ekumenizma i u jednoj od svojih propovijedi rekao je: „Istina je samo jedna; ne može biti kompromisa između svjetla i tame.“ (Parochial and Plain Sermons, VII, 2).
Dakle, nije vjerovao u „razmjenu darova“ kao osnovu jedinstva, nego u obraćenje i povratak zabludjelih zajednica u Katoličku Crkvu.

Vrh

PostPostano: Ned stu 02, 2025 13:56 

Nisi se razumjela u modernizam kad si mene krivo svrstavala u moderniste samo zato što sam branila neke stavove 2. vatikanskog koncila, Bonaventuru Dudu, Stjepana Brčinu, papu Franju i nadbiskupa Uzinića...

A i sad pokušavaš s Newmanovim citatima radikalizirati neke stavove protiv 2. vatikanskog, kao tobože da ekumenizam nije potreban.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 11 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata