Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto svi 18, 2021 20:32

Vrijeme na UTC + 01:00 sata
Započni novu temu Odgovori  [ 1 post ] 
Autor Poruka
PostPostano: Uto tra 27, 2021 21:03 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 24, 2009 22:03
Postovi: 3504
»Marko Marulić jedan je od najčitanijih autora europske protureformacije i u svoje doba bio je doslovno svjetski pisac, dakako na latinskom jeziku. On je svojevrsni simbol, kontinentalni simbol epohe. Sveti Franjo Ksaverski kao misionar na Dalekom istoku nosi sa sobom samo dvije knjige, Bibliju i Marulićevu Instituciju«
https://www.matica.hr/knjige/autor/663/

»Marulić, Marko (Marulus, Marcus, 1450–1524). Nakon humanističkog školovanja u rodnom Splitu, vjerojatno je studirao u Italiji, a kasnije u Splitu obavljao različite komunalne službe, i povremeno putovao u Veneciju i Rim. Pisao je na latinskom, hrvatskom i talijanskom jeziku, ostvarivši golem i utjecajan opus. Brojna djela na latinskom jeziku obuhvaćaju duhovne pjesme, poslanice, elegije, himne i epigrame, a izuzetan su uspjeh doživjeli prozni spisi religijskoga, poučnoga i teološkoga usmjerenja, među kojima su Upućivanje u čestit život po primjerima svetaca (De instutione bene vivendi per exempla sanctorum) i Evanđelistar (Evangelistarium), vrlo često pretiskivani i prevođeni na mnoge jezike. Na latinskome je napisao i ep Davidijada (Davidias), zasnovan na biblijskoj priči o kralju Davidu, a oblikovan po uzoru na Vergilija i rane kršćanske pjesnike. Odlikuje se uspjelom uporabom tradicionalnih sredstava epskog izraza, dotjeranim stihovima i autentičnim slikovitim opisima, pa se smatra jednim od najboljih kršćanskih epova europskoga humanizma. Domoljubna raspoloženja očituju se u Molitvi suprotiva Turkom. Na hrvatskom jeziku napisao je i biblijsku poemu Suzana, znatan broj nabožnih, marijanskih i moralističkih pjesama, nekoliko domoljubnih i zabavnopoučnih pjesama te temeljno djelo stare hrvatske književnosti, ep Judita, zbog kojega je prema općem mišljenju zaslužio naslov »oca hrvatske književnosti«.

* * *

Ulomak iz Institucija / Pouka za čestit život s primjerima:

Sv. Franjo i prosjak

Franjo, otac Reda male braće, putujući jednom namjeri se na čovjeka čija je odjeća od dugotrajna nošenja bila tako otrcana da mu je jedva pokrivala sramotu. Zabolje ga njegova golotinja, pa zastade, uzdahne i zajeca. No brat koji ga je pratio reče: „Zašto se toliko žalostiš, oče! Ako ovaj oskudijeva u odjeći, možda obiluje žudnjama.“ Tada mu Franjo, koji nije htio prijeći preko bratove zablude, naredi smjesta neka skine sa sebe košulju i njom zaogrne siromaha, pa neka ga zamoli za oproštenje što je o njemu zlo pomislio, da bi napokon naučio da je grijeh grditi bijednike za vladanje, a ne mariti za njihovu bijedu. Kamo sreće kad bi bili prisiljeni da se podvrgnu takvom samokažnjavanju oni koji kadšto samo okrivljuju prosjaka za nevaljalstvo i odbijaju ih od sebe grdnjama da bi se činilo da je to što ne će da im pomognu znak njihova uvjerenja, a ne njihova nemilosrđa.

Prema: M. Marulić, Pouke za čestit život s primjerima


Ja vam kažem, da će ljudi za svaku ispraznu riječ što je izreknu polagati račun na sudnji dan. Tvoje će te riječi opravdati; tvoje će te riječi osuditi. (Mt 12, 36-37)


Vrh
 Profil  
 
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1 post ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata


Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.

Traži prema:
Idi na:  
Pokreće phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpbb.com.hr