Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 28, 2026 22:14

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Uto lis 28, 2008 12:03 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/72/Miraculous_medal.jpg

Izvještaj o nastanku čudotvorne medaljice:

27.11.1830., subota uoči prve nedjelje došašća, svjedočanstvo s.Katarine Laboure:

".. U pola šest popodne, dok sam u dubokoj tišini meditirala, učinilo mi se da s desne strane kapelice čujem šum, kao šuštanje svilene haljine. Digavši pogled na tu stranu, ugledah presvetu Djevicu u visini slike sv. Josipa. Bila je srednjeg rasta, a toliko lijepa da mi je nemoguće opisati. Stajala je obučena u svilenu haljinu boje bijele zore, bez ovratnika i glatkih rukava. S glave joj se sve do nogu spuštala bijela koprena. Lice joj je bilo prilično otkriveno, a noge su joj oslonjene na zemaljskoj kugli, ili bolje-na polovici kugle, jer od nje vidjeh samo toliko. U rukama, uzdignutim u visini pojasa, na prirodan je način držala drugu, manju kuglu koja je predstavljala svemir. Oči su joj bile uprte u nebo, a lice joj je bilo izvanredno lijepo, ne bih ga mogla opisati..Odjednom, na njenim sam prstima primjetila prstenje ukrašeno dragim kamenjem, jedan prsten ljepši od drugoga; jedno prstenje je bilo veće. drugo manje, isijavajući pritom zrake koje bijahu jedne ljepše od drugih. Zrake su izlazile iz dragog kamenja. Veće je isijavalo dulje zrake koje su se neprestano povećavale tako da je čitava unutrašnjost bila toliko ispunjena da joj više nisam mogla vidjeti noge. Nemoguće je izreći što sam sve osjetila, i što sam naučila u trenutku kada je Sveta Djevica zemljinu kuglu uručila našemu Gospodinu...U tom trenutku bila sam i nisam bila. Osjećala sam da se stvorio okvir oko Presvete Djevice, pomalo ovalan, u kojem su se u obliku polukruga, mogle pročitati ove riječi: `O Marijo bez grijeha začeta, moli za nas koji se tebi utječemo´, Potom začuh glas koji mi reče: daj izraditi medaljicu po ovome uzoru. Svi oni koji će je nositi oko vrata dobit će velike milosti. Milosti će biti mnoge za one koji će je nositi s vjerom. Istog trenutka učini mi se da se okvir okrenuo. Ugledah naličje medaljice. Zabrinuta da saznam što se nalazi na naličju medaljice jednog dana nakon duge molitve začujem glas koji mi govori: `Nalazi se slovo M, Marijin monogram, a iznad njega nalazi se križ. Temelj križa bijaše crta ili I, Isusov monogram. Ispod tih dvaju monograma bijahu Presveta Srca Isusa i Marije; prvo bijaše okruženo trnovom krunom, a drugo probodeno mačem.´ pod Djevičinim nogama vidjela je još: zelenkastu zmiju sa žutim točkama.."

(iz knjige: fra Zdravko Tuba,Čudotvorna medaljica dar Bezgrešne, Novi Marof 2001)

Vrh

PostPostano: Sub stu 27, 2010 21:09 

Nakon što su crkvene vlasti dopustile izradu ovakve medaljice i priznali njezino štovanje, brzo se raširila po svem svijetu i donijela nebrojene milosti onima koji su je nosili s pouzdanjem. Jedno od najvećih čuda (milosti) je obraćenje Židova Alfonsa Ratisbonnea, 20. siječnja 1842., u Rimu, u crkvi S. Andrea delle Fratte. Ovo će obraćenje, 75 godina kasnije, mladog Maksimilijana Kolbea potaknuti još više u ideji osnivanja udruge Vojske Bezgrešne. Mramorno poprsje, koje danas stoji u toj crkvi, podsjeća na toga redovnika, koji je 29. travnja htio svoju prvu misu slaviti upravo u ovoj crkvi, na mjestu gdje je i sam Ratisbonne doživio viđenje Bezgrešne.

Istina vjere koja je upisana na medaljici: O Marijo, bez grijeha začeta … anticipirala je definiciju što ju je, u ime Crkve, potvrdio papa Pio IX., 8. prosinca 1854.; koju je kasnije sama Bezgrešna potvrdila u Lurdu, 1858., predstavivši se Bernardici: "Ja sam Bezgrešno Začeće".

U ovoj istini se mogu prepoznati barem tri privilegija kojima je Bezgrešna bogata: čistoća njezinog začeća, njezino univerzalno posredništvo, njezino dostojanstvo. Tako Marija, s punim pravom ulazi u tajnu Krista i Crkve. (http://www.vojska-bezgresne.hr/vb/medaljica.htm)

Slika

O Marijo bez grijeha začeta,
moli za nas koji se tebi utječemo...

Zanimljivo, medaljica je prikazana s. Katarini 27. studenoga 1830., u subotu uoči prve nedjelje došašća.

Vrh

PostPostano: Sub stu 27, 2010 21:51 

Vjecna devetnica Gospi od Cudotvorne medaljice

Slika

Vjecna devetnica
Bezgrijesna Djevica je cudotvornom medaljicom zapocela jedno djelo koje je okupilo milijune vjernika i privelo ih k Bogu.A to je vjecna devetnica.U godinama prije drugog svjetskog rata provincijal misionara sv.Vinka u sad-U;KOJI JE KASNIJE BIO VRHOVNI POGLAVAR Druzbe misionara,odabrao je nekoliko svecenika i dao im zadau da u zupama propovjedaju devet dana uzastopce o cudotvornoj medaljici i o stovanju Bezgresne.
Tu je zamisao Marija Obasula izvarednim zrakama svojih milosti.Vec su prvi pocetci urodili prekrasnim plodovima.U SAD-u ima danas vec puno misionara koji imaju prvotnu Zadacu da u zupe uvede vjecnu devetnicu.
Posto bi Misionar devet dana propovjedao duhovni je pastir odredio jedan dan u tjednu i na taj dan poboznosti u cast Bezgresnoj nastavlja se redovito svaki tjedan.otud ime vjecna devetnica.

I.Svrha devetnice;-Prva je svrha u vjernicima razvijati i uslisavati poboznost i ljubav prema Mariji.Medaljica nam pokazuje Mariju kao posrednicu svih milosti.

II.Svrha devetnice;-Poticati vjernike da se u nevoljama danasnjice utjecu molitvi,i to organiziranoj molitvi.Ono sto je marija govrila s.Katarini u prvom ukazanju,vrijedi i danas;
„Vremena su teska:velike nesrece potrest ce cijeli svijet.Kriz ce biti izlozen porugama,po cestama ce teci krv,citav Kriz bit ce zastrt u tugu“
Marija nas u svim nevoljama zove pred Svetohraniste ,preko medaljice nas poziva na neprekidnu molitvu .Mir medju narodima jedna je od najvaznijih nakana ove devetnice.

III.Sverha devetnice:-Preko medaljice gajiti krscanski vjerski zivot u obiteljima.U SAD-u izdali su lijepu sliku Bezgresne:sva obitelj kleci pred Njom,a Ona se ljubazno prigiba i s majcinskom dobrotom pruza svoje ruke,kao da se zeli zagrliti svoju duhovnu obitelj.

Plodovi devetnice:-Odaziv vjernika u mnogim je zupama neocekivano porastao.Dolaze i vjernici koji godinama nisu obavljali vjerske duznosti.Ucesnici se sve snaznije osjecaju povezani medjusobnom krscanskom ljubavlju.Tu povezanost ostvaruje zajednicka molitva .Svi se mole na nakane svakog pojednica,a svaki pojedinac moli na nakanu svih ostalaih.Uzajamno si daju lijep primjer.Tako se produbljuje vjernicka svijet o odgovornosti za druge.Devetnica se satoji od tri glavna djela;nagovor svecenika prisutnima,citanje nakana i uslisanja,zajednicke molitve.U cjeloviti program se uplicu kitice Marijine pjesme.na kraju se svima daje blagoslov s Presvetim.

Slika

Izvor- Vjecna Devetnica-Gospi od Cudotvorne medaljice...

Naklada sv.Antuna..

Vrh

PostPostano: Ned stu 28, 2010 14:23 

Sveti Maksimilijan je ubijen 1941. U Poljskoj je Senat proglasio Kolbeovu godinu jer se 14.8.2011. navršava 70 godina od njegove smrti http://rokkolbianski.pl/

Slika

Sv. Maksimilijan je za Vojsku Bezgrješne nadopunio molitvu s lica medaljice: ...i za sve one koji se k tebi ne utječu, a osobito za masone (danas stoji za neprijatelje Svete Crkve) i za sve one koji su tebi preporučeni!

O Maria, sine labe concepta, ora pro nobis, qui ad Te recurrimus et pro omnibus qui ad Te non recurrunt et praesertim pro massonibus et commendatis Tibi

Vrh

PostPostano: Pon stu 29, 2010 14:27 

Msgr. De Quelen, pariški nadbiskup, opisao je prvo čudo (obraćenje) vezano uz Čudotvornu medaljicu:
„Francuski prelat, Domenico D. de Pradt, čovjek učen i lukav, stao je slijediti Napoleona, koji ga je 1805. proglasio biskupom Poitiersa. Godine 1809. Napoleon ga je imenovao nadbiskupom Malinesa, ali Rim nije službeno potvrdio njegovo imenovanje. S padom Napoleona najprije se pridružio Burbonima da bi potom prešao u liberalnu oporbu. Nakon neuspjelih pokušaja ponovnog preuzimanja nadbiskupije u Malinesu, povukao se na jedan privatni posjed u blizini Allanchesa, gdje je započeo živu izdavačku djelatnost. Gotovo sva njegova izdanja našla su se na popisu zabranjenih od Crkve. Njegovi su skandali sablažnjavali dobre vjernike.“
Pariški nadbiskup De Quelen nastojao je pomiriti ga s Bogom i s Crkvom, ali ga je ovaj odbijao sve do zadnjih dana svog života. Uspio ga je jedino nagovoriti da uzme primjerak Čudotvorne medaljice. Bog je učinio ostalo! Nije prošlo dugo kad je de Pradt ponovno pozvao nadbiskupa, ovaj puta moleći ga za oproštenje. Svladan Božjom milošću, pokajao se za svoj grijeh, pomirio se s Bogom i nedugo zatim umro sa znacima iskrenog pokajanja.
/prema knjizi "Čudotvorna medaljica - dar Bezgrešne"/

Slika

Vrh

PostPostano: Ned kol 14, 2011 18:02 

Završila je Kolbeova godina- 70 godina od mučeničke smrti

http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=134179

Ovdje o počecima Vojske Bezgrješne: http://www.niepokalanow.pl/pisma,tom-1, ... beriego,22
"Quaerere conversionem peccatorum, haereticorum, schismaticorum etc. ... et praesertim massonorum et sanctificationem omnium sub patrocinio et mediante BMV Immaculata."

Vrh

PostPostano: Ned kol 14, 2011 22:47 

Slika

Vrh

PostPostano: Uto kol 16, 2011 16:15 

Ispričavam se za ovaj post jer nema direktne veze sa temom, ali tko je franjevac sa slike u Alberikovom postu?
Hvala

Vrh

PostPostano: Sri kol 17, 2011 20:43 

Matija je napisao/la:
Ispričavam se za ovaj post jer nema direktne veze sa temom, ali tko je franjevac sa slike u Alberikovom postu?
Hvala

Ima veze s temom, na slici je sv. Maksimilijan Kolbe (1894-1941), koji je jako bio vezan uz Mariju i njenu Čudotvornu medaljicu, širio je tu pobožnost koliko je mogao, osnovao je i katoličku marijansku organizaciju "Vojska Bezgrešne". Ima je i kod nas. Web-stranica im je: http://www.vojska-bezgresne.hr/

Maksimilijan je ubijen za vrijeme 2. svj. rata u logoru Auschwitzu u Poljskoj, kada je dao svoj život da spasi oca jedne brojne obitelji.
Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je svetim 10. listopada 1982. Spomendan mu je 14. kolovoza.
(http://www.zupa-svkriz.hr/kalendar/novi ... lbe814.htm )

Vrh

PostPostano: Sri kol 17, 2011 21:11 

Hvala vam na odgovoru Adrijana! Znam za Kolbea, ali ga na ovoj slici nisam prepoznao. I hvala i za linkove također.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata