alberik je napisao/la:
Po mom iskustvu (ne znam jel smijem već reći bogatom

)
Svaka čast...
Citat:
Meni se čini da je na takvoj misi i lakše sudjelovati jer se ne traži puno vanjskog aktivizma i naučenog teksta.
Razumijem što misliš pod lakoćom sudjelovanja, ali ja bih pošla s druge strane: traži se sudjelovanje umom, srcem, kontemplacijom, sabranošću - a to je ponekad puno teže od izvanjske aktivnosti.
Citat:
po meni je glavna uočljiva razlika u ritmu mise (teče polaganije) i u atmosferi (sabranije).
Koliko je otprilike vrijeme trajanja mise?
Citat:
Kod franjevaca u jednoj crkvi u Zagrebu, pogotovo kod isusovaca, na latinskom znaju biti neki stalni dijelovi mise, uglavnom Gloria, Agnus Dei i slično. Tako da to nije baš takva nepoznanica.
U mom kraju je sačuvana tradicija pjevanja koralnih misa (a nadam se i drugdje), doduše u rijetkim svečanim prilikama. Jednom sam prisustvovala misi na kojoj je zbor mladih (djevojački zbor) izvodio Missu de Angelis i mogu reći da me se toliko dojmilo da slobodno kažem da nešto ljepše dugo nisam doživjela.
Citat:
sad je bez pjevanja dok ne bude zbor
Misliš da ne bi bio problem kad bi pjevao neki od zborova mladih? Recimo spomenuta "Anđeoska misa" nije toliko nepoznata, note se nalaze i u novoj Verbumovoj katoličkoj pjesmarici... ?