Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 28, 2026 20:45

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 2 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Čet lis 20, 2011 19:24 

26. listopada se spominjemo Svetog Dimitrija. Nedavno sam bio u Srijemskoj Mitrovici na misi u katoličkoj katedrali njemu posvećenoj (imaju odličan zbor). Razgledah i tamošnju pravoslavnu crkvu koja je posvećena istom svecu. Sveti Dimitrije je od pamtivijeka zaštitnik toga grada i srijemske biskupije.
Međutim, iznenadilo me je da, kako se čini, postoje različite predaje o njemu. Kod nas se o njemu govori kao o đakonu biskupa Ireneja u starom Sirmiumu, koji je podnio mučeništvo 304. godine u vrijeme Dioklecijana. Kasnije su mu pred Hunima ostatke prenijeli u Solun, pa se tamo razvilo veliko čašćenje toga sveca među pravoslavcima. Časti se dosta i u Zadru. Proglašen je između ostalog zaštitnikom Sibira.
Druga predaja koju pronađoh na nekim pravoslavnim stranicama glasi da je rođen u Solunu (stoga ga pravoslavni nazivaju Sv. Dimitrijem Solunskim), da je bio rimski prokonzul i da je podnio mučeništvo 306. godine pod Maksencijem.
Zajedničko je predajama da je bio podrijetlom iz vojničke obitelji. Čini se da je naša tradicija (D. srijemski) ipak izvornija, jer je čašćenje toga sveca zabilježeno u Sirmijumu dosta ranije nego u Solunu.
Znate li štogod više o njemu?

Vrh

PostPostano: Pet lis 21, 2011 18:02 

Mislim da je to jedan te isti Dimitrije, ako je to bilo pitanje. O njemu sam našla samo ovo:

"Sveti Demetrije (Dimitrije, Dmitar, Mitar) osuđen i pogubljen 304. godine kao đakon srijemskog biskupa i mučenika Ireneja u Sirmiju (danas Srijemska Mitrovica). Kasnije su njegove relikvije prenijete u Solun gdje se počinje slaviti kao veliki svetac kojemu su u čast izgrađene dvije bazilike – u Sirmiju i Solunu. Njegov kult osobito se raširio među pravoslavnim Slavenima, ali ga štuju i Hrvati u Dalmaciji, Zagrebu, požeškom kraju i Srijemu (Srijemska Mitrovica dobila je po njemu ime). Slavi se 26. listopada."

i ovo: http://www.zupa-svkriz.hr/kalendar/novi ... je0409.htm

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 2 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata