Prvo bih rekao da budeš bez straha i bez bojazni. Samo hrabro naprijed.
Ono što sam ja iznio je moje vlastito iskustvo molitve i kako smo svi jedinstveni i jedinstveno se mijenjamo - to važi samo za mene sada.
Dakle svatko od nas je pozvan da nađe svoj put molitve - povezanosti sa Bogom. U tome mu može pomoći tuđe iskustvo ili napuci drugih kao poticaj
i ništa više.
No ono što si spomenuo je ključno:
Biblija.
Biblija mi/nam može puno pomoći. Osobito Evanđelja. Tamo se svi odgovori mogu naći.
Vremenom spoznajem da baš kako piše u Bibliji - tako to stvarno i je. Ništa nije preneseno značenje, figurativno i slično, već baš kako piše. Od riječi do riječi.
Jasno mi je da to mnogima ne odgovara, no to je njihov problem koji bi htjeli da i druge uvuku u neko posebno tumačenje...
Moj savjet je držati se Biblije i ne imati straha
Sveti Pavao lijepo objašnjava da je baš problem ljudske naravi da sve bude po nekom redu, poretku, ustroju...
Krist nas poziva na obraćenje; na ponovno rođenje da postanemo djeca Božja u kraljevstvu Božjem.
A uči nas naš Spasitelj i Otkupitelj Isus Krist i npr. sljedeće:
Mt 23,1-12
Tada Isus prozbori mnoštvu i svojim učenicima:
"Na Mojsijevu stolicu zasjedoše pismoznanci i farizeji.
Činite dakle i obdržavajte sve što vam kažu, ali se nemojte ravnati po njihovim djelima jer govore, a ne čine.
Vežu i ljudima na pleća tovare teška bremena, a sami ni da bi ih prstom makli.
Sva svoja djela čine zato da ih ljudi vide. Doista, proširuju zapise svoje i produljuju rese.
Vole pročelja na gozbama, prva sjedala u sinagogama,
pozdrave na trgovima i da ih ljudi zovu 'Rabbi'.
Vi pak ne dajte se zvati 'Rabbi', jer jedan je učitelj vaš, a svi ste vi braća.
Ni ocem ne zovite nikoga na zemlji jer jedan je Otac vaš - onaj na nebesima.
I ne dajte da vas vođama zovu, jer jedan je vaš vođa - Krist.
Najveći među vama neka vam bude poslužitelj.
Tko se god uzvisuje, bit će ponižen, a tko se ponizuje, bit će uzvišen."Rijetko čujem svećenika da iznosi svoj doživljaj molitve. Svoj odnos sa Bogom i time potiče vjernike na razmišljanje kako bi sami našli svoj put do Boga.
Koliki su se prozvali Rabbi, Pater, Fratar, Velečasni, crkveni velikodostojnik, Otac, vođa, lider...
Ne daj se tako zvati, budi ponizan - kaže Isus naš Spasitelj.
Neki su mi dobronamjerno rekli da nađem duhovnika, duhovnog vođu da ne odem u krivu stranu...
Ja sam ga našao. To je naš Spasitelj i Otkupitelj Isus Krist
Ja sam samo ponizno poslušao Isusa i dao privolu. I gle baš je onako kako piše u Bibliji kako je Isus rekao.
Poslušajmo Krista, a ne vođe i idole. Ne drži se mojih izjava i mojih iskustava. Ona ti mogu biti samo poticaj. Poticaj da poslušaš Krista.
Budimo poslušni Kristu i bez straha naprijed, bez usporedbe, osuđivanja, ogovaranja, kritiziranja - ali sa Ljubavlju i Mirom