Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 04:58

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 7 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Ned lis 31, 2021 13:37 

Gospa, gospođa, "gospoja" - suhoparno, hladno i previše višeznačno mi zvuči.
Svakako da nas Majka Božja i kao Zagovornica zagovara kod Gospodina, no to je samo jedna od "uloga" koju je Majka Božja sebi zadala zbog naše bijede. A odvjetnica - brani, štiti, posreduje, zagovara, pomaže, moli za nas…I plače zbog nas ljudi.
Ne znam objašnjenja tih novotarija, mada i sâm znam reći: "Gospo Karmelska"(npr.), obraćajući se Onoj koja jeste i naša Zagovornica, ali ponajviše Onoj po kojoj dobivam(o) bezbroj milosti, koje itekako dobro uočavam od kada se ne odvajam od platnenog Škapulara.
Zašto "Gospa", a ne "Majka Božja"; zašto Zagovornica, a ne Odvjetnica?

Vrh

PostPostano: Uto stu 02, 2021 11:26 

Meni je ljepše čuti zagovornica, jer nas zagovara kod Boga, a odvjetnik je zanimanje.

Vrh

PostPostano: Uto stu 02, 2021 18:57 

Meni je ljepše čuti zagovornica, jer nas zagovara kod Boga, a odvjetnik je zanimanje.

Molimo li Zdravo Kraljice, ne obraćamo li se Blaženoj Djevici sa "Svrni dakle ODVJETNICE naša, one svoje milostive oči na nas..."?
Latinska je riječ „Advocata" prevedena na hrvatski jezik riječju „Odvjetnica", što odgovara značenju, smislu i bitnom sadržaju te latinske riječi. Tako se taj naslov „Odvjetnica" nalazio u četrnaest izdanja hrvatskoga standardnog molitvenika ,,Kruh nebeski", a i u drugim molitvenicima(opaska: Ja ga imam).
U novijim je izdanjima
…Počevši od g. 1962., iz molitvenika je Odvjetništvo Presvete Djevice netragom iščeznulo i taj je tradicionalni naslov „Odvjetnice" zamijenjen je riječju „zagovornica", (čak) pisan malim početnim slovom!
Ta je zamjena učinjena protivno Okružnici Biskupske Konferencije iz 1920. koja je jasno tražila da se u svim molitvenicima za Blaženu Djevicu nalazi naslov Odvjetnica, a ne Zagovornica.
.
Kopirani tekst:
Bogorodičin naslov Odvjetnice - Auvocata, pripada najstarijim Otajstvenim naslovima Presvete Djevice te bi se čak moglo reci, već i od samih apostolskih vremena.
Naslov Odvjetnice prvi je upotrijebio Sveti Irenej, lionski biskup i mučenik (+202), učenik Sv. Polikarpa, biskupa i mučenika u Smirni ( + 155), kojemu je bio učiteljem Sveti Ivan, apostol, evanđelist i prorok. Stari glasoviti crkveni pisac, kartaški svećenik Tertulijan opširno uspoređuje ponašanje Eve i Presvete Djevice. Eva je vjerovala đavlu, a Marija Anđelu. „Quod illa credcndo deliquit, haec credendo delevit." (Što je ona vjerujući sagriješila, to je ova vjerujući uništila.)
Zavedena Eva bježi pred Licem Božjim, a Marija vjerujući Anđelu postaje dostojnom Bogorodicom.
Na te Tertulijanove riječi Sveti Irenej dodaje: „Ut virginis Evae virgo Maria fieret advocata." (Da djevice Eve djevica Marija bude odvjetnicom).
Sve to iznosi veliki govornik biskup Bossuet te nastavlja: ...„Ako je takva nauka predavnih Otaca i takva vjera Mučenika, da si Ti Odvjetnica Eve, zar onda nećeš preuzeti i obranu njezina osuđena potomstva? ..." (Bossuet' Oeuvres oratoires, t.II, p. 3-7; F. Barral: I a Mediation de Marie, p. 13—16).
Kako se iz navedenoga razlaganja vidi, posebna se i svojstvena bitna uloga Odvjetništva Presvete Bogorodice stoji baš u obrani grješnika pred pravdom Vječnoga Oca.
O svojstvu Presvete Djevice Odvjetnice kao braniteljice grješnika govore mnogi Sveci i pisci, kao Sv. Bernardo (1091. — 1153.), Sv. German, carigradski patrijarh (+733.), Sv. Anselmo (+1109) a medu njima već spomenuti pobožni naši propovjednici i mnogi drugi. I naši su slavni stari Pavlini pod kip Majke Božje Remetske stavili zaziv: ,,Advocata Croatiae fidelissima, Mater Virgo, ora pro nobis!" (Velevjerna Odvjetnice Hrvatske, Majko Djevice, moli za nas!)
Kao naša Odvjetnica Presveta Bogorodica zastupa grješnike i onda, kada oni ne mole nego i griješe, što više, baš onda, kada Nju i njezina Sina pogrđuju, vrijeđaju i psuju te ih, poput raspetoga Branitelja na Križu, i Ona brani od zasluženih kazna, vječnih i vremenitih, i moli za njihovo vječno spasenje. Bez toga bi "odvjetovanja" Majke Božje sav svijet već davno propao od prestrašnih Božjih kazna, nagovještenih i opisanih u Otkrivenju.
Preblažena je Djevica Marija dobila neograničeno i svestrano vrhovno osposobljenje, ovlaštenje i poslanstvo da bude Zagovornicom, neprestanom vjekovitom Pomoćnicom, Posrednicom, Djeliteljicom milosti i Odvjetnicom svega čovječanstva već onda, kada je bila izabrana i postala Majkom Sina Božjega, što je potvrdio njezin Sin, naš Presveti Otkupitelj, kad ju je na drvetu Križa oporučno predao nama za našu predobru Majku (kraj kopije).
.
ps: Totus Tuus, ako smatraš da ti Majka Božja (po tvome Gospa) "treba" samo da ti bude Zagovornicom, onda ne očekuj od Nje da ti bude i neprestanom vjekovitom Pomoćnicom, Posrednicom, Djeliteljicom milosti...ODVJETNICOM.

Vrh

PostPostano: Sri stu 03, 2021 11:06 

ps: Totus Tuus, ako smatraš da ti Majka Božja (po tvome Gospa) "treba" samo da ti bude Zagovornicom, onda ne očekuj od Nje da ti bude i neprestanom vjekovitom Pomoćnicom, Posrednicom, Djeliteljicom milosti...ODVJETNICOM.

Nisi taj koji odlučuje što će meni Gospa biti :roll:
Hvataš se nekih detalja, bezveze...

Vrh

PostPostano: Pon sij 03, 2022 21:28 

Gospa, gospođa, "gospoja" - suhoparno, hladno i previše višeznačno mi zvuči.
Svakako da nas Majka Božja i kao Zagovornica zagovara kod Gospodina, no to je samo jedna od "uloga" koju je Majka Božja sebi zadala zbog naše bijede. A odvjetnica - brani, štiti, posreduje, zagovara, pomaže, moli za nas…I plače zbog nas ljudi.
Ne znam objašnjenja tih novotarija, mada i sâm znam reći: "Gospo Karmelska"(npr.), obraćajući se Onoj koja jeste i naša Zagovornica, ali ponajviše Onoj po kojoj dobivam(o) bezbroj milosti, koje itekako dobro uočavam od kada se ne odvajam od platnenog Škapulara.
Zašto "Gospa", a ne "Majka Božja"; zašto Zagovornica, a ne Odvjetnica?

Mislim da je izraz "Gospa" ušao više u svakodnevni jezik južne Hrvatske (pod utjecajem talijanskog jezika), a da izraz "Majka Božja" koriste više sjeverni Hrvati... Npr. oduvijek se kaže "Majka Božja Bistrička", a ne "Gospa Bistrička"... Gospa je više južnjački izraz (npr. Gospe od zdravlja...)

Vrh

PostPostano: Čet sij 20, 2022 11:22 

Dragi moji, naziv Majka Božja objedinjuje sve Njene odlike. Sada, u ovim sve težim vremenima potrebna nam je i kao Pomoćnica, Zagovornica, Savjetnica i kao Zaštitnica, sveti Oslonac, kao Odvjetnica...Jer kao Majka Sina Božjega koju, ako Ona prenese svom Sinu naše molbe i molitve, On ju NE MOŽE odbiti, oglušiti se. Pa ako to učini i kao Naša Gospa...

Vrh

PostPostano: Čet sij 20, 2022 14:45 

Mislim da je izraz "Gospa" ušao više u svakodnevni jezik južne Hrvatske (pod utjecajem talijanskog jezika), a da izraz "Majka Božja" koriste više sjeverni Hrvati... Npr. oduvijek se kaže "Majka Božja Bistrička", a ne "Gospa Bistrička"... Gospa je više južnjački izraz (npr. Gospe od zdravlja...)

Gospa Međugorska, kraljica mira.. .

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 7 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata