|
''Radosno svetkujemo rođenje Blažene Marije Djevice: iz nje se rodilo Sunce pravde, Krist Bog naš!'' Tim zanosnim riječima započinje današnje bogoslužje u čast B D Marije. Ona je Bogorodica jer je rodila Sina Božjega. Ona je hram Duha Svetoga. Time je postala pralik i Majka Crkve. Ona je rodila Sunce pravde i time postala Zora čovječanstva. Stoga sveti pisci, napose sveti oci u Mariji vide pralikove Starog Zavjeta kojih je ona ispunjenje.
Već na samom početku sv. Pisma u zori čovječanstva Bog govori zmiji zavodnici: ''Neprijateljstvo ja zamećem između tebe i žene, između roda tvojega i roda njezina: on će ti glavu satrti, a ti ćeš mu vrebati petu'' (Post. 3, 15). Vatikanski sabor izričito navodi taj tekst ukazujući da se on odnosi na Mariju i njezino poslanje. (Usp. ''Lumen gentium'' 55).
Mariju naviješta prorok Izaija kad govori: ''Evo, Djevica će začeti i roditi sina i nadjenut će mu ime Emanuel!'' (Iz. 7, 14.).
U predivnim tekstovima iz mudrosne književnosti u Bibliji Crkva prepoznaje Mariju. ''Miris je haljina tvojih kao miris libanonski. Ti si vrt zatvoren, sestro moja, nevjesto, vrt zatvoren i zdenac zapečaćen. Mladice su tvoje vrt mogranja Pun biranih plodova: Nard i šafran, mirisna trska i cimet, sa svim stabljikama tamjanovim, smirna i aloj s najboljim mirisima.'' (Pjesma nad pjesmama, 4, 10 – 14) Crkva na Mariju prenosi i ove Sirahove slike: ''Uzrastoh kao cedar na Libanonu i kao čempres na gori Hermonu. Uzrastoh kao palma u Engadu i kao ružičnjaci u Jerihonu. Kao divna maslina u dolini, uzrastoh kao makljen nad vodama. Rasuh miomiris svoj kao cimet i drvo bagremovo, i zamirisah mirisom kao smirna izabrana, kao galban, oniks i stakte, i kao vonj tamjanov u šatoru. Raširih grane svoje kao terebinta, i grane su moje divne i ljupke. Propupah kao trs mladicama ljupkim, I cvjetovi su moji porad slave i bogatstva.'' (Sir.24, 13 – 17)http://katolink.blog.hr/2011/09/index.html#dan8
_________________ Neka je Milost Gospodina našeg sa svima nama.
|
|