Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 28, 2026 20:50

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Uto ruj 20, 2011 13:18 

Kako se blagoslivlja? Što treba učiniti, reći? Ako blagoslivljam npr. muža i on je preda mnom (da li uopće treba biti pored mene) da li napravim znak križa, da li prvo uputim blagoslov Bogu, koje riječi izgovoriti? Ima li tko primjer, totalno sam neuka.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 20, 2011 13:39 

Blagoslov označavaželju podijeliti božansku milost osobi ili stvari. Cilj blagoslova je promicanje sreće i napretka te zaštita i očuvanje.
Blagoslov je povezan s gestama (npr. polaganje ruku, gestama raširenih ruku, znak križa, pomazanje), što predstavlja Božji dar blagoslovljenoj osobi ili blagoslovljenoj stvari, ali osoba koju blagoslivljamo ne mora biti tu, mi možemo nju blagoslivljati koliko god daleko bila od nas i nije važno gdje je.
Blagoslovi imju jaku moć, te je dobro blagoslivljati drug iskrena srca. Bilo bi lijepo kada ne bi prošao ni jedan dan da nekoga ili nešto ne blagoslovimo. I da..za blagoslov nam nije nužna Sveta voda, dovoljna je naša molitva, nakana srca, i Bog, koji nas čuje i može tu osobu blagosloviti.
Ovo je link na kojemu se nalazi jedan jako lijepi tekst u vezi blagoslivljanjahttp://rug.webnode.com/duhovni-tekstovi-teme/blagoslivljajte-jer-ste-na-to-pozvani/
izdvojit ću iz njega ovaj dio:
Citat:
Nemoj proklinjati! Blagoslivljaj i očekuj da će Bog izvesti dobro iz svih situacija. On ima svemoćnu snagu. Oslobodi tu Božju snagu blagoslivljanjem!
Neka ti ne prođe dan, a da nisi bar nekoga i nešto blagoslovio!

Zadnja izmjena: Matija; Uto ruj 20, 2011 13:44; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 20, 2011 13:42 

Evo ovdje ima nesto,mozda ti pomogne..
http://www.gospa-sinjska.hr/index.php?o ... &Itemid=77

Mene su kao djete moji uvjek blagoslivljali ,i ne samo mene nego takav je bio obicaj,da kada izlazimo iz kuce van,u skolu ili bilo kuda na put, dobili smo znak kriza na celo..i Bog te blagoslovio! * poljubac..* pozdrav Zbogom!
(neki su nadodali "Bog neka te blagoslvi cuva i brani na tvojem putu")
"Neka te blagoslovi Gospodin i neka te čuva! Neka te Gospodin licem svojim obasja, milostiv ti bude! Neka pogled svoj Gospodin svrati na te i mir ti donese!"

Vrh

PostPostano: Uto ruj 20, 2011 13:57 

Hvala puno na linkovima.
A je li prvo kažeš blagoslov pa onda napraviš znak križa? A kako kad osoba nije pored tebe kako radiš znak križa, kao da je imaginarna osoba ispred tebe ili sebe prekrižiš? Oprostite na možda bedastim pitanjima.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 20, 2011 14:04 

anki je napisao/la:
Hvala puno na linkovima.
A je li prvo kažeš blagoslov pa onda napraviš znak križa? A kako kad osoba nije pored tebe kako radiš znak križa, kao da je imaginarna osoba ispred tebe ili sebe prekrižiš? Oprostite na možda bedastim pitanjima.

Svejedno, prije ili na kraju blagoslova (molitve), ali možda ipak bolje nakon, jer i svećenik znak križa radi na kraju mise, nakon molitve.
Pa, kao da ga blagoslivljaš osobu koja je tu stvarno, ja se sjećam da kad je tata bio Japanu, Koreji, ili di već sa brodom, da sam načinio znak križa prema istoku, to je uredu.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 20, 2011 14:10 

http://www.katolicki-tjednik.com/vijest.asp?n_UID=62

Biblijski blagoslov

U biblijskom smislu blagosloviti znači: Božji dar od Boga primiti, nazvati ga njegovim pravim imenom i dalje ga predavati. Zato se uvijek blagoslivlja najprije živ čovjek, a tek onda predmeti, stvari. Znakovito je to u obredu blagoslova ili posvete nove crkve: najprije se blagoslovi, tj. poškropi blagoslovljenom vodom Božji narod, živa Crkva, a tek onda oltar i zidovi crkve, građevine. Blagoslov kuća koji običavamo obavljati uz božićne i bogojavljenske blagdane, najprije je blagoslov njezinih stanovnika. Za njih i s njima molimo Božju pomoć i zaštitu. Zato obrednik traži nazočnost stanovnika kuće ako je to ikako moguće; nije ispravno ostaviti ključ (i dar za svećenika) kod susjeda da on otvori kuću ili stan, pa svećenik samo onako u prolazu poškropi i blagoslovi. To je sličnije magiji nego pravoj vjeri u snagu blagoslova. Blagoslov, ali i prokletstvo počinje od živoga čovjeka! Primiti blagoslov znači na njega odgovoriti, tj. Bogu za njegov blagoslov zahvaljivati i dalje taj blagoslov prenositi i donositi, najprije u svojoj kući, "domaćima u vjeri", ali iz njega ne isključiti nikoga, čak ni neprijatelja.
Sada bolje razumijemo zašto Crkva danas, na početku nove građanske godine (i to kao prvo kratko čitanje!) uzima tekst jednog starog ali prelijepog biblijskog blagoslova. Sam Gospodin reče Mojsiju da upravo tako svećenik treba blagoslivljati njegov narod. Ponovimo ga na kraju ovoga našeg razmišljanja da nam što dublje uđe u uši i u svijest, i to neka bude moja svećenička želja i blagoslov vama i svima vašima na početku ove godine:
"Neka te blagoslovi Gospodin i neka te čuva!
Neka te Gospodin licem svojim obasja, milostiv ti bude!
Neka pogled svoj Gospodin svrati na te i mir ti donese!" (Br 6,24-26a).
I: - Vesela vam kuća bila! Amen.

Dr. Anto Orlovac

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata