Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon tra 20, 2026 21:03

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 471 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 32  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet pro 31, 2009 21:36 
Administrator

Ne odnosi se to na sve karizmatike općenito.
Npr. Dobri pastir je zajednica koja ima problema sa protestantskim elementima,
tu je glavni Radigović koji od 10 knjiga koje nudi na svojim susretima
svih 10 je protestantsko. Sada se već neki koji su upoznatiji sa naukom Crkve u toj zajednici suprotstavljaju
tome. Tu je problematično poimanje križa, gleda se samo kako uzeti blagoslov,
nema poniznosti, svatko smatra da je "carević" i da ne treba trpjeti.

Takvi problemi nisu naglašeni u svim karizmatskim zajednicama niti kod svih svećenika koji pripadaju tom pokretu,
te se ne mogu poistovjetiti npr. Radigović i Zvjezdan Linić.

Vrh

PostPostano: Pet sij 01, 2010 22:26 

Imam pitanje za one koji nesto znaju o tome...
Sinoc sam slusala Radio Mariju,i jedna slusateljica je rekla da je kao mlada zena ucinila 10 abortusa,i da je bila jednom negdje u nekoj crkvi,gdje joj je pokazano da joj djeca strasno pate...Trazito je od nje (ako sam dobro razumjela da se odrekne svega svjetskog) a ona to nije ucinila i to ju sada jos vise proganja..Pricala je o nekom "vidjenju" sto nisam shvatila...

Na to se javila druga slusateljica,koja je rekla da je njena kcerka morala uciniti pobacaj,jer se radilo dijete ili ona...I poslje je bila kod Zvjezdan Linić,koji je savjetovao da ona i muz odu zajedno na ispovjed i da za vrijeme podizanja obadvoje prikazu to djete i da mu dadnu ime...
Ustvari da plate jednu misu za njega i za vrijeme te mise to ucini...

Ova druga zena koja je to pricala da je i ona ucinila 6 pobacaja i da je sama ,jer je muz umro..
platila sv.misu za sve sestero i svima dala ime i sve ih prikazala...
I da se sada lakse nosi s tim...iako jos uvjek ima griznju savjesti..

Od koga to dolazi,ja to u Crkvi nisam nikada cula,a ni naisla da negdje procitam..??

Vrh

PostPostano: Sub sij 02, 2010 09:55 

Slušala sam Linića na jednom seminaru i stekla sam slijedeći dojam...žene koje pate zbog pobačaja, pa se na ispovijedi žele pomiriti s Bogom zbog učinjenog, lakše mogu same sebi oprostiti ako su dale ime djetetu, pa se na misama ili same pred Bogom mogu moliti za to dijete kojemu sada znaju ime.
Ivančić je to objasnio primjerom kad žena ima spontani pobačaj i dijete joj umire, a nema svećenika u blizini, da može sama zazvati ime djeteta i reći krstim te u ime Oca, Sina i Duha svetoga.
Meni je to slično s blagoslovom. Sigurno ima veću snagu kad svećenik zaziva blagoslov na nas vjernike, nego kad ja blagoslovim djecu prije spavanja ili prije odlaska u školu...

Vrh

PostPostano: Sub sij 02, 2010 17:24 

Leja u mojoj crkvi u koju idem na misu bili su na ponudi uz vjerski tisak letci kojim se vjernici pozivaju da mole za pobačenu djecu, čak se pozivaju na duhovno posvojenje pobačene djece. Naime, ako dobro shvaćam mnogo je žena koje čak nisu niti požalile zbog čina pobačaja i nemaju problem sa savjesti. Za te nevine duše nitko ne moli. One postoje, jer Bog ne stvara da bi uništio, ali za njih nitko ne moli.
Prisustvovala sam duhovnoj obnovi vlč. Radigovića prije 6 godina u kojoj je on vrlo opsežno govorio o posljedicama pobačaja. Kad je na kraju rekao - majko pobačenog djeteta Isus te ljubi, Isus te zove k sebi, daj mu svoj grijeh, ispovijedi ga i pomiri se sa svojim pobačenim djetetom i sa Isusom - kroz dvoranu su se odjednom čuli krikovi i jecaji, otprilike kao da je tristotinjak ili više žena upravo saznalo da su im umrla djeca. Mislim da je to bio trenutak u kojem su se one susrele sa svojom savjesti, s tom djecom i to je vjerojatno za mnoge značilo "novo srce od mesa umjesto kamenog".

Vrh

PostPostano: Sub sij 02, 2010 17:31 

Giovi je napisao/la:
Ne odnosi se to na sve karizmatike općenito.
Npr. Dobri pastir je zajednica koja ima problema sa protestantskim elementima,
tu je glavni Radigović koji od 10 knjiga koje nudi na svojim susretima
svih 10 je protestantsko. Sada se već neki koji su upoznatiji sa naukom Crkve u toj zajednici suprotstavljaju
tome. Tu je problematično poimanje križa, gleda se samo kako uzeti blagoslov,
nema poniznosti, svatko smatra da je "carević" i da ne treba trpjeti.

Takvi problemi nisu naglašeni u svim karizmatskim zajednicama niti kod svih svećenika koji pripadaju tom pokretu,
te se ne mogu poistovjetiti npr. Radigović i Zvjezdan Linić.

Naslov teme poistovjećuje sve karizmatike.
Ovo što pišeš o vlč. Radigoviću je vjerojatno točno, ali je on ipak svećenik RKC i valjda netko o svemu vodi brigu. Barem bi trebao.
Osim toga, protestanti su kršćani i uza sve nepomirljive razlike imamo i mnogo sličnosti.
Sviđa mi se kod vlč. Radigovića što je mene osobno njegov utjecaj naveo da čitam Stari zavjet. Težak je, treba ga čitati na način da sve smjestiš u jedno drugo vrijeme i prostor, ali je ogromno bogatstvo za katolika. (Moj dojam!)

Vrh

PostPostano: Ned sij 03, 2010 19:22 

ruta je napisao/la:
Leja u mojoj crkvi u koju idem na misu bili su na ponudi uz vjerski tisak letci kojim se vjernici pozivaju da mole za pobačenu djecu, čak se pozivaju na duhovno posvojenje pobačene djece. Naime, ako dobro shvaćam mnogo je žena koje čak nisu niti požalile zbog čina pobačaja i nemaju problem sa savjesti. Za te nevine duše nitko ne moli. One postoje, jer Bog ne stvara da bi uništio, ali za njih nitko ne moli.
".

Hvala draga -ozana55
Hvala draga Ruta, i kod mene je u Zupi rasprostranjeno " stop abortusu" i molitva za pobacenu djecu..I sama sam procitala knjigu "Zasto places.."
O tome se govori,ali jos uvjek malo...

Moje pitanje je bilo..
1.-.Muz i zena zajednicka ispovjed..
2.- Pod Prikazanjem prikazati djete...
3.-Dati ime djetetu...

Ako vec placamo sv.misu za tu nakanu,za pobaceno djete, to se meni cini kao neko "krstenje"...
sta kaze svecenik na to.? Da li i on isto sudjeluje u tome.?
Ako ne ,zasto je iskljucen iz toga..?

Vrh

PostPostano: Ned sij 03, 2010 19:44 

Ruta
Citat:
Prisustvovala sam duhovnoj obnovi vlč. Radigovića prije 6 godina u kojoj je on vrlo opsežno govorio o posljedicama pobačaja. Kad je na kraju rekao - majko pobačenog djeteta Isus te ljubi, Isus te zove k sebi, daj mu svoj grijeh, ispovijedi ga i pomiri se sa svojim pobačenim djetetom i sa Isusom - kroz dvoranu su se odjednom čuli krikovi i jecaji, otprilike kao da je tristotinjak ili više žena upravo saznalo da su im umrla djeca.

Jel to bilo u Sveta Mati Slobode na Jarunu, a tema bila "pokajanje za grijehe naroda donosi obnovu"?

Citat:
Ovo što pišeš o vlč. Radigoviću je vjerojatno točno, ali je on ipak svećenik RKC i valjda netko o svemu vodi brigu. Barem bi trebao.
Osim toga, protestanti su kršćani i uza sve nepomirljive razlike imamo i mnogo sličnosti.
Sviđa mi se kod vlč. Radigovića što je mene osobno njegov utjecaj naveo da čitam Stari zavjet.

Nimalo se ne slažem! NJegove se loše strane pastorala malo znaju, a on je najštetniji domaći karizmatik. Odveo je u protestantizam što direktno, što indirektno barem 50 katolika. Provjereno. A da nesreća bude veća i dalje to čini.
O njemu se ne vodi dovoljno briga jer nam Crkva nije na trenutnom dovoljnom nivou da se to može. No uvjerenja sam da se više neće smjeti tako razmahivati i osiljavati kao ranije.
Nisam nikada sreo nekog prezbitera koji ima toliki utjecaj na ljude i tako malo sprovedbu propovjedanog. Svima preporučam - kloniti ga se!
Protestantizam također ne preporučam proučavati i ulaziti u kvazi ekumenizam dok se dobro ne upozna povijest, baština i vjeronauk vlastite Crkve. Ili još točnije, Katolička Crkva je jedina Crkva, a protestantska ni ne postoji. Zovemo ju crkvena zajednica jer nema dovoljno crkvenosti.

Vrh

PostPostano: Pon sij 04, 2010 17:26 

Ja sam član zbora mladih Shalom iz župe sv. Nikole Tavelića iz Županje i često pratimo fra Ivu Pavića na duhovnim obnovama i karizmatskim susretima i mogu reći da nisam susreo ovo s košarom novaca. Mogu zapravo reći da prvi puta čujem za takvo nešto. Znam ovo za papiriće s osobnim nakanama i to mi se uopće ne čini loše.

Što se tiče dara molitve u jezicima pročitajte Djela apostolska. Prepuna su izvještaja o onima koje je Petar krstio i koji su odmah nakon krštenja progovorili tuđim jezikom.
Taj dar ne samo da ima te različite oblike ili izraze, nego i različite razine zrelosti ili razvitka. Početnik obično moli na prvoj razini, koja se često spominje kao "paralingvistička"; glasovi se još nisu razvili u artikulirani modulirani jezik, nego se radi o ponavljajućim govornim izričajima nalik tepanju. Pa ipak, ako čovjek misaono hvali Boga "moleći se duhom" (1 Kor 14,15), tada to "tepanje" zaodijeva molitvu kao početna "posuda" dara jezika. U toj prvoj fazi, čovjek bi trebao težiti da jasno i pobožno artikulira slogove, ne ponavljajući ih, kako bi to "pobožno tepanje" preraslo u plodonosniju i duhovno razvijeniju fazu dara, nazvanu "lingvističkom" fazom. http://vedrac.bloger.hr/post/dar-jezikadar-duha-svetoga--za-loncicu/229218.aspx
Eto objašnjenja zašto neki nisu razumjeli to ''blebetanje''.

Što se tiče skakutanja, cupkanja(ima toga i u Frami...siguran sam da će netko otvoriti i temu koja se njih dotiče), dizanja ruku i ostaloga, osobno smatram da ništa od toga ne može biti loše ako se time želi dati slava Bogu. Sami znate da mnogi ljudi tamo ''upadaju''. ''Službeni'' termin za tu manifestaciju je počivanje u Duhu. Znam dosta osoba iz svog zbora koji su počivali i više puta i opisuju to kao neopisivo lijep osjećaj. Neki se dižu iz počivanja u smijehu, a drugi pak u suzama. Ja nisam nikada počivao niti me to osobno dira što nisam. Fra Ivo kaže da za polaganja ruku(=osobnog blagoslova, zasebnog blagoslova) ne mora počivati i da onaj koji ne počiva ne misli da Božji blagoslov ne počiva na njemu. Radi se o tome da se sila Duha na taj način manifestira nad onima kojima je to potrebno(to određuje Bog naravno jer On zna što nama treba za obraćenje).

Jedan od ciljeva karizmatske obnove je vratiti se na korjene kršćanstva. Slaviti onako kako su apostoli slavili. Zvuči pomalo protestantski, ali nikako nije jer ne potiče zapostavljanje učenja Crkve i sakramentalnog života nego sasvim suprotno potiče njihovo življenje.

Dosta toga ovisi i od samog karizmatika.

Spominjala se molitva za obiteljsku lozu i ne znam što je tu loše. Nedavno sam dobio knjigu 'Devetnica za duše u čistilištu(osobne obiteljske loze)''. Uglavnom se mole molitve otklinjanja određenih prokletstava, uroka(ovo su sve naše stvarnosti, sve to postoji i sve je to sotonino djelo).

Dakako, da nema veće i jače molitve od sv. Mise i nema veće adoracije od euharistijskog klanjanja što njie nedostajalo ni jednom karizmatskom susretu kojem sam prisustvovao.

BB

Vrh

PostPostano: Pon sij 04, 2010 18:00 

cunjozu je napisao/la:
Ja sam član zbora mladih Shalom iz župe sv. Nikole Tavelića iz Županje i često pratimo fra Ivu Pavića na duhovnim obnovama i karizmatskim susretima i mogu reći da nisam susreo ovo s košarom novaca. Mogu zapravo reći da prvi puta čujem za takvo nešto. Znam ovo za papiriće s osobnim nakanama i to mi se uopće ne čini loše.

Što se tiče dara molitve u jezicima pročitajte Djela apostolska. Prepuna su izvještaja o onima koje je Petar krstio i koji su odmah nakon krštenja progovorili tuđim jezikom.
Taj dar ne samo da ima te različite oblike ili izraze, nego i različite razine zrelosti ili razvitka. Početnik obično moli na prvoj razini, koja se često spominje kao "paralingvistička"; glasovi se još nisu razvili u artikulirani modulirani jezik, nego se radi o ponavljajućim govornim izričajima nalik tepanju. Pa ipak, ako čovjek misaono hvali Boga "moleći se duhom" (1 Kor 14,15), tada to "tepanje" zaodijeva molitvu kao početna "posuda" dara jezika. U toj prvoj fazi, čovjek bi trebao težiti da jasno i pobožno artikulira slogove, ne ponavljajući ih, kako bi to "pobožno tepanje" preraslo u plodonosniju i duhovno razvijeniju fazu dara, nazvanu "lingvističkom" fazom. http://vedrac.bloger.hr/post/dar-jezikadar-duha-svetoga--za-loncicu/229218.aspx
Eto objašnjenja zašto neki nisu razumjeli to ''blebetanje''.

Što se tiče skakutanja, cupkanja(ima toga i u Frami...siguran sam da će netko otvoriti i temu koja se njih dotiče), dizanja ruku i ostaloga, osobno smatram da ništa od toga ne može biti loše ako se time želi dati slava Bogu. Sami znate da mnogi ljudi tamo ''upadaju''. ''Službeni'' termin za tu manifestaciju je počivanje u Duhu. Znam dosta osoba iz svog zbora koji su počivali i više puta i opisuju to kao neopisivo lijep osjećaj. Neki se dižu iz počivanja u smijehu, a drugi pak u suzama. Ja nisam nikada počivao niti me to osobno dira što nisam. Fra Ivo kaže da za polaganja ruku(=osobnog blagoslova, zasebnog blagoslova) ne mora počivati i da onaj koji ne počiva ne misli da Božji blagoslov ne počiva na njemu. Radi se o tome da se sila Duha na taj način manifestira nad onima kojima je to potrebno(to određuje Bog naravno jer On zna što nama treba za obraćenje).

Jedan od ciljeva karizmatske obnove je vratiti se na korjene kršćanstva. Slaviti onako kako su apostoli slavili. Zvuči pomalo protestantski, ali nikako nije jer ne potiče zapostavljanje učenja Crkve i sakramentalnog života nego sasvim suprotno potiče njihovo življenje.

Dosta toga ovisi i od samog karizmatika.

Spominjala se molitva za obiteljsku lozu i ne znam što je tu loše. Nedavno sam dobio knjigu 'Devetnica za duše u čistilištu(osobne obiteljske loze)''. Uglavnom se mole molitve otklinjanja određenih prokletstava, uroka(ovo su sve naše stvarnosti, sve to postoji i sve je to sotonino djelo).

Dakako, da nema veće i jače molitve od sv. Mise i nema veće adoracije od euharistijskog klanjanja što njie nedostajalo ni jednom karizmatskom susretu kojem sam prisustvovao.

BB

Mene zanima samo jedno oko spomenutih ''upadanja'';

Nije li moguće da ljudi ustvari ''padaju'' samo radi sugestije mnoštva ili možda zbog činjenice da očekuju neki neobičan događaj za polaganja ruku, pa na njih zbog svega počne djelovati svojevrsni psiho-fizički efekt opuštanja mišića, jednostavnije rećeno, jel' moguće da se radi o placebo efektu?

Vrh

PostPostano: Pon sij 04, 2010 18:38 

Naravno da je moguć psiholo-fizički kao i sociolško-sugestivni poticaj. To je dosta prisutno kod onih masovnih pentakostalnih skupova gdje velike mase ljudi u valovima padaju redom na pastorovo puhanje u mikrofon. Da bi se takvo što vidjelo potrebno je upisati 'Benny Hinn' u tražlicu Youtube-a. Postoje ljudi koji namjerno ''upadnu'' iz samo njima znanog razloga.

Ali opet zašto ne uzeti u obzir mogućnost Božjeg djelovanja? Nije nemoguće. U 10. retku 10. poglavlja Djela apostolskih sveti Luka govori o svetom Petru da je pao u zanos(mnogi su sveci i mističari padali u zanos, levitirali, imali dar bilokacije itd), a u opisu događaja Getsemanskog vrta čitamo:,,..oni ustuknuše i popadaše na zemlju.'', kad im je Isus rekao:,,Ja sam.'' (Iv 18,6). Sveti Pavao je pao na zemlju prilikom svojega iskustva obraćenja(Dj 9). Čini se da su sva ova iskustva slična iskustvima počivanja u Duhu.

Vrh

PostPostano: Pon sij 04, 2010 18:54 

cunjozu je napisao/la:
Naravno da je moguć psiholo-fizički kao i sociolško-sugestivni poticaj. To je dosta prisutno kod onih masovnih pentakostalnih skupova gdje velike mase ljudi u valovima padaju redom na pastorovo puhanje u mikrofon. Da bi se takvo što vidjelo potrebno je upisati 'Benny Hinn' u tražlicu Youtube-a. Postoje ljudi koji namjerno ''upadnu'' iz samo njima znanog razloga.

Ali opet zašto ne uzeti u obzir mogućnost Božjeg djelovanja? Nije nemoguće. U 10. retku 10. poglavlja Djela apostolskih sveti Luka govori o svetom Petru da je pao u zanos(mnogi su sveci i mističari padali u zanos, levitirali, imali dar bilokacije itd), a u opisu događaja Getsemanskog vrta čitamo:,,..oni ustuknuše i popadaše na zemlju.'', kad im je Isus rekao:,,Ja sam.'' (Iv 18,6). Sveti Pavao je pao na zemlju prilikom svojega iskustva obraćenja(Dj 9). Čini se da su sva ova iskustva slična iskustvima počivanja u Duhu.

Jedan prilično skeptični dečko (ali ipak vjernik) mi je pričao, kako je otišao namjerno na jedan karizmatski skup, kako bi iskusio dal' tamo ima nešto stvarno ili je sve samo sugestija, ostaje čudno to što je i on pao.

No, on ne prihvaća tu činjenicu, pa sada istražuje što mu se dogodilo, tako sada trenutno tvrdi da je bio vjerojatno obuzet događanjima oko sebe, nekom vrstom placeba.

Vrh

PostPostano: Pon sij 04, 2010 19:13 

To je sada sasvim njegova osobna stvar što ne prihvaća, ali je zaglibio u skepticizmu do grla ako ne želi prihvatiti mogućnost Božanskoga zahvata. Možda je počivao baš zato što je skeptičan. Možda je baš zbog toga Bog odlučio da se silom svoga Duha ''obruši'' na tog mladića.

Placebo? Okolna događanja? Sve ovisi. Je li počivao za vrijeme pojedinačnog(zasebnog, polaganja ruku) blagoslova? Je li počivao kada su mase ljudi oko njega počele upadati? Je li jednostavno odjednom ''upao''? Razne su okolnosti. Rekao si da je vjernik pa mu savjetuj da moli. Mislim da je najbolje ''ponoviti pokus'' kako bi se ''utvrdilo znanje'' o određenom fenomenu. Dakle, dobro bi mu bilo opet otići na karizmatski susret, popričati, ako uspije, sa voditeljem susreta ili sa nekim osobama koje su iskusne na tom području.

Vrh

PostPostano: Pon sij 04, 2010 19:19 

Rio je napisao/la:
Nimalo se ne slažem! NJegove se loše strane pastorala malo znaju, a on je najštetniji domaći karizmatik. Odveo je u protestantizam što direktno, što indirektno barem 50 katolika. Provjereno. A da nesreća bude veća i dalje to čini.
O njemu se ne vodi dovoljno briga jer nam Crkva nije na trenutnom dovoljnom nivou da se to može. No uvjerenja sam da se više neće smjeti tako razmahivati i osiljavati kao ranije.
Nisam nikada sreo nekog prezbitera koji ima toliki utjecaj na ljude i tako malo sprovedbu propovjedanog. Svima preporučam - kloniti ga se!
Protestantizam također ne preporučam proučavati i ulaziti u kvazi ekumenizam dok se dobro ne upozna povijest, baština i vjeronauk vlastite Crkve. Ili još točnije, Katolička Crkva je jedina Crkva, a protestantska ni ne postoji. Zovemo ju crkvena zajednica jer nema dovoljno crkvenosti.

Kako misliš da nam Crkva nije na dovoljnom nivou da vodi brigu??? Molim te, nemoj me plašiti! Mislim da je vrijeme turbulentno, Zli jako podmukao i zavodljiv i da mnogi imaju potrebu tražiti od vjere više od nedjeljne Mise. Ne mislim uzvišenije, jer Misa je najuzvišeniji izričaj vjere, nego vremenski više, pa makar da se samo radi o druženju s predanim vjernicima. Mislim zato da su pokreti unutar Crkve korisni i pružaju mogućnost da svatko nađe ono što mu najviše odgovara. Ali kao što je rekao Nadbiskup zadarski o Neokatekumenskom putu - njegova je zadaća da bdije nad tim pokretima. Ako je istina ovo što kažeš o vlč. Radigoviću da regrutira protestante onda je netko i u našoj Crkvi učinio propust. Ali, pitam se - pa koji bi to katolik napustio Mariju nakon što ju je upoznao? Pa naše je Spasenje nastalo po vjeri jedne žene - Blažene Djevice Marije. Ne razmijem protestante kad kažu da BDM nema onaj značaj koji joj katolici daju. Uostalom, pa na tim karizmatskim susretima su se pjevale tako divne pjesme Mariji.
Nemoj krivo shvatiti, na zadnjem karizmatskom susretu Dobrog pastira bila sam prije 4 godine i moja vjera uopće ne trpi od tada, ali neke njegove propovijedi uistinu su mi promijenile život na bolje.

Vrh

PostPostano: Pon sij 04, 2010 19:20 

cunjozu je napisao/la:
To je sada sasvim njegova osobna stvar što ne prihvaća, ali je zaglibio u skepticizmu do grla ako ne želi prihvatiti mogućnost Božanskoga zahvata. Možda je počivao baš zato što je skeptičan. Možda je baš zbog toga Bog odlučio da se silom svoga Duha ''obruši'' na tog mladića.

Placebo? Okolna događanja? Sve ovisi. Je li počivao za vrijeme pojedinačnog(zasebnog, polaganja ruku) blagoslova? Je li počivao kada su mase ljudi oko njega počele upadati? Je li jednostavno odjednom ''upao''? Razne su okolnosti. Rekao si da je vjernik pa mu savjetuj da moli. Mislim da je najbolje ''ponoviti pokus'' kako bi se ''utvrdilo znanje'' o određenom fenomenu. Dakle, dobro bi mu bilo opet otići na karizmatski susret, popričati, ako uspije, sa voditeljem susreta ili sa nekim osobama koje su iskusne na tom području.

Pa ovako, bilo je to pojedinačno polaganje ruku a on tvrdi da je osjetio snažni otpor padu (skoro je ostao na nogama), također je rekao da ''počivanje'' ne može opisati ni kao mir ni kao nemir, osjećaj bez osjećaja, tako je to opisao, također kaže da je bio u potpunoj svijesti dok je ležao.

Ipak, ne poriče da je pao u neko stanje svopće opuštenosti ali kad se digao, lagano je drhtao vrlo kratko vrijeme.

Rekao sam mu da ponovi ''pokus'' ali sad kaže da se boji gubitka kontrole i neke njemu nejasne manipulacije.

Vrh

PostPostano: Pon sij 04, 2010 22:05 

cunjozu
Citat:

Nisam prevrnuo ranije postove ove teme koji su dotakli dar jezika, i ne znam da li ga netko ovdje spori. Ako ga Crkva ne spori (nalazi se i u KKC ne da mi se tražit broj), to je kraj svake diskusije. Pitao bih tebe cunjozu da li imaš taj dar; da li ti je netko tumačio u daru tumačenja jezika tvoj dar; tko je ako je, toga čovjeka provjerio da ima autentičan dar tumačenja drugih jezika? - molim te odgovori po redu, pa ćemo eventualno dalje.

U Dj ne stoji da je Sv. Petar ikoga krstio, a kamoli da su 'prepuna" o "onima koje je Petar krstio i koji su odmah (...), ali piše nešto slično ali različito, pa molim točnost. U Kornelijevoj kući čak piše da su se krstili NAKON progovaranja u drugim jezicima, a ne kako pišeš "odmah nakon krštenja".

Citat:
Jedan od ciljeva karizmatske obnove je vratiti se na korjene kršćanstva. Slaviti onako kako su apostoli slavili.

Imam osjećaj da si zaista mladi framaš. I da prenosiš rečenice koje si čuo ili čitao od drugih, što nije loše i integralni je dio učenja, ali ih nisi osobno proradio, promislio. Jedan od ciljeva karizmatske obnove svakako nije vratiti se na korjene kršćanstva, zato što je kršćanstvo tada bilo u povoju, a ne kako bi netko mislio u svoj snazi, u cvatu. Što se tiče slavljenje apostola - misliš da su apostoli vitlali svojim tijelima, cupkali kako pišete i 'prali' uz glasno sviranje? - ako da, možeš li to potkrijepiti Biblijski ili iz spisa nekih crkvenih Otaca, ili slično?

Ruta,
Citat:
Kako misliš da nam Crkva nije na dovoljnom nivou da vodi brigu???

Lijepo. Uz opasnost generaliziranja prenosim osobni dojam, temeljen na promatranju, razmišljanju i višestrukim osobnim iskustvima glede više pojedinaca ili skupina ljudi iz Crkve. Možemo uzeti za primjer pošto već o njemu pišemo, samog Radigovića. Nakon što je generirao silne nerede za koje se ne zna, jer se zna uglavnom samo za "moja vjera uopće ne trpi od tada, ali neke njegove propovijedi uistinu su mi promijenile život na bolje." bio je pozvan na discipliniranje kod čak dva biskupa Zg Nadbiskupije, nakon što je iskazao neposluh na nižoj instanci pretpostavljenima u svom dekanatu. Dokinuti su mu i karizmatski susreti. Dobio je i nalog ograničenja na sporne djelove naučavanja bilo u župi, bilo bilo gdje. I što je poslušao? Što je sproveo? Veliko ništa. Velike susrete ne održava jer bi mu suspendirali prezbiterat, ali je zapravo sve to što je bilo sporno nastavio nesmanjenim intenzitetom sprovoditi na manjim razinama, sa manjim skupinama ljudi ili pojedincima. Odlično ga poznajem. On je prisilni svećenik. Rođen u katolicizmu, pa je ostao u katolicizmu, ali je svim bićem protestantski pastor.

Citat:
Ako je istina ovo što kažeš o vlč. Radigoviću da regrutira protestante onda je netko i u našoj Crkvi učinio propust. Ali, pitam se - pa koji bi to katolik napustio Mariju nakon što ju je upoznao?

RAdigović izuzetno rijetko propovijeda ili poučava o Mariji. I o svecima. Nakon što su mu još kao bogoslovu pentekostalci isprali mozak i srce, svojim je rukama iskidao vlastitu krunicu. Osobno mi je to prepričao. On ako ju spomene, spomene kako mu je ona svojim zagovorom spasila život na nakanu njegove TETE kad je bio bolesna beba. Ovaj dio sa kidanjem krunice u dobi razuma preskače. No još je od trganja krunice gora sadašnja dugotrajna ignorancija i smrznuto kršćansko nepoštovanje. Velika većina - 95 % svih njegovih primjera u poučavanju nije iz djela katoličkih Otaca, Naučitelja ili svetaca, već iz teološki nižerazredne fundamentalističko protestantske literature, koja koristi kao i on sam pregršt sugestibilnih psihologizama. Nitko se uz Radigovića nije niti približio Mariji, kamoli združio s njom, tako da nema govora o "koji bi to katolik napustio Mariju, itd" Treba još? :|

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 471 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 32  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata